Barer (32 Bilder): Vad är Det? Fjäder På Dörren, Smidda Bultar Med Lås Och ögla, Overhead Och Andra Typer

Innehållsförteckning:

Video: Barer (32 Bilder): Vad är Det? Fjäder På Dörren, Smidda Bultar Med Lås Och ögla, Overhead Och Andra Typer

Video: Barer (32 Bilder): Vad är Det? Fjäder På Dörren, Smidda Bultar Med Lås Och ögla, Overhead Och Andra Typer
Video: Sådan monterer du pakninger på en hydraulik cylinder 2024, April
Barer (32 Bilder): Vad är Det? Fjäder På Dörren, Smidda Bultar Med Lås Och ögla, Overhead Och Andra Typer
Barer (32 Bilder): Vad är Det? Fjäder På Dörren, Smidda Bultar Med Lås Och ögla, Overhead Och Andra Typer
Anonim

Det bästa sättet att skydda din webbplats eller hus från oinbjudna gäster är att installera en kvalitetsbult. Detta kan göras även efter installation av en grind eller dörr. Själva bulten är en liten bit som är ganska enkel att installera. Samtidigt har strukturen en viktig funktion - tillförlitlig blockering av dörrar, grindar eller wickets. Om hur bulten skiljer sig från grindventilen, vilka varianter, hur man skiljer en lada bult från en struktur med ett öga, platta eller vertikala bultar, hur man installerar en säkerhetsgarant själv - läs vidare i artikeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Deadbolt är en design som har använts sedan antikens Egyptens dagar. Enkelt uttryckt är detta en stor version av ventilen. Som regel används den för att blockera massiva grindar och luckor. Bultens huvudkomponenter är sådana element.

  1. Ram: rektangulär järnprofil. Mantelark är fästa på ramen.
  2. Tyg: samma rammantel, som också är gjord av metallplåt eller polykarbonat, plast, träpaneler. Ibland kan duken kombinera flera typer av material, till exempel ett profilerat ark med polykarbonat.
  3. Styrbalk: detta är ett profilrör som är säkert fixerat med en slits, en kanal.
  4. Vagnar: en typ av stöd som är utrustad med rullar. Tack vare dem kan svärdet med skärmen fäst på det röra sig och därmed ge två lägen - "öppen" och "stängd".
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom kan vissa modeller innehålla automatiseringselement. Detta är en elektrisk ledning med kuggstång som utlöses när du trycker på en knapp på fjärrkontrollens nyckelring. De senaste modellerna av automatisk dold bult låter dig också styra processen med en telefon. Ett så enkelt och samtidigt effektivt skyddselement blev kär i följande nyanser.

  1. Lång livslängd . Bulten kan hålla upp till 30 år. Detta beror på den jämna viktfördelningen under mekanismens funktion.
  2. Styrka . Även en liten struktur tål tung belastning. Som praktiken visar misslyckas en så enkel och tillförlitlig mekanism sällan.
  3. Storleken . Det är möjligt att använda bulten i ett trångt utrymme, liksom i fall där andra typer av lås inte kan installeras.
  4. Automatisering . Gör att du kan öppna och stänga dörrarna till lägenheten på avstånd. Det är bekvämt i dåligt väder och under andra omständigheter. Det är viktigt att notera att denna funktion endast är tillgänglig för elektromekaniska produkter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Av bristerna markerar bultägare ofta kostnaden för att installera mekanismen . I den här artikeln kommer vi att berätta i detalj hur du sparar på installationen och installerar bulten själv utan problem.

Bild
Bild

Översikt över arter

Enkel

En enkel typ av dörrbult innebär en primitiv struktur som fästs på ett ark av ett liknande material. En sådan mekanism kommer att se harmoniskt ut inuti, och det är också ganska bekvämt att fästa den på porten, som har en horisontell tvärstång . En enkel träbult kan köpas eller göras själv. Ofta ersätts denna design med en spärr eller en stor hängkrok. Eftersom en sådan modell anses vara en av de vanligaste och överkomliga när det gäller priskategori, är det nödvändigt att lära sig om ytterligare egenskaper, fördelar och nackdelar direkt från tillverkaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glidande

Denna bultdesign är vanligtvis installerad på svängdörrar. Till skillnad från den enkla versionen är den här huvudsakligen gjord av metall, smidd eller stål. Designen ser ganska presentabel ut, så den passar bra in i interiören . Glidbulten kan vara av två typer: remsa och rund. Det är mest praktiskt att installera en skjutlucka på en grind från en profil. Fästning kan utföras antingen med bultar eller svetsning. Dessutom är det andra alternativet det vanligaste, eftersom det är praktiskt praktiskt. Det kan kombineras med ett lås. Detta görs för ytterligare skydd mot inträngning i personligt territorium.

Dessutom kommer detta tillägg att förhindra spontan öppning av en dörr eller grind i hård vind.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Självklaff

Denna typ är vanligtvis monterad på en grind. Det är bekvämt och pålitligt att använda. För att mekanismen ska fungera harmoniskt måste du installera en spärr och en spak på staketet. Detta kan göras med bultar. En metallplatta med ett slags utsprång är installerad på grinden. Vid stängning kommer spärren att fastna vid stången på staketet och fixera säkert i detta läge . Spakar kan vara enkla och dubbelsidiga. Det andra alternativet innebär möjligheten att öppna wicket från båda sidor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Snurra

Denna typ av lås kan inte hittas i butiker, den är gjord för hand. Detta sker enligt följande: ett hål borras i tvärbalk, en bult fixeras vid kanten av själva skärmen. I detta fall måste bultens huvud vara brett för att ge pålitligt skydd. Det är också viktigt att tänka på det faktum att den har en tung belastning . Av bristerna skiljer ägarna till den roterande bulten närvaron av ett gap som kan vara iögonfallande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skruvtyp

Även om en skruvbult visuellt inte kommer att se lika estetiskt ut som en mortise eller halvautomatisk, råder det ingen tvekan om dess tillförlitlighet. Anledningen är att mekanismen inte är installerad på insidan, utan på portens framsida . Själva enheten innehåller en gängad stång och en nyckelbas. Tack vare honom förändras positionerna "öppna-stängda". Experter rekommenderar att inte snåla med skruvdesignen och köpa en modell med en komplex låsnivå, så att det var omöjligt att hitta en nyckel för den. Bland bristerna kan man särskilja den arbetskrävande processen att öppna och stänga bulten i jämförelse med andra analoger.

Bild
Bild

Övrig

Förutom de populära bultarna finns de också med en overhead- eller lockfjäder (160 mm, 190 mm) och automatisk. Om de två första namnen på lås talar för sig själva, är automatisering en mer komplex design. Sådana bultar kan användas för Smart Home -systemet eller för automatiska garageportar . Du kan styra låsets position på avstånd med hjälp av en speciell gadget eller genom ett program på din telefon. Dessutom ger systemet nödlåsning vid strömavbrott. Det är också möjligt att styra positionen manuellt med hjälp av specialhandtag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

De enklaste enheterna är vanligtvis gjorda av trä. Metallmodeller började dock också bli populärare. Om träalternativ huvudsakligen används för staket och grindar, är stålmotståndet universellt i bruk . Huvudskillnaden mellan en träbult och en metall är att en sådan struktur kan göras hemma.

Detta kräver inte speciella kunskaper, färdigheter eller verktyg. Det räcker för att kunna hålla en skruvmejsel och ett måttband i händerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men smidda produkter är en annan fråga. Det är bättre att beställa dessa mekanismer från värdiga hantverkare . Då kommer strukturen att fungera länge och utan misslyckanden. Detta tillvägagångssätt kommer att ge tillförlitligt skydd för personligt territorium 24 timmar 7 dagar i veckan. Naturligtvis, om vi jämför alla möjliga material med varandra, kommer deras egenskaper att vara mycket olika under driftstiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Så, träbult är sämre än smidd och stål i styrka … Den senare är mindre fukttolerant än en mekanism i rostfritt stål. På ett eller annat sätt har alla möjliga alternativ sina egna fördelar och nackdelar som måste beaktas. Du kan dock inte nämna det bästa eller det sämsta alternativet. I det här fallet måste du bara bygga på personliga preferenser, önskade egenskaper och priser.

Bild
Bild

Hur man installerar?

Du kan självständigt installera en bult av något slag på ytterdörren - både metall och trä. Under alla omständigheter är det säkert att spara pengar och väntetid för befälhavaren. För att genomföra planen behöver du en minsta uppsättning verktyg.

  1. Skruvmejsel eller skruvmejsel.
  2. Roulette och nivå för mätning.
  3. Penna eller markör för märken.
Bild
Bild

Själva installationen utförs i flera enkla steg. Sammantaget tar det cirka 10-15 minuter. Så för installation av alla typer av bultar, med undantag för hylsan, bör följande instruktioner följas.

  1. Den första etappen är markering . På duken där mekanismen kommer att installeras måste du välja den optimala platsen för installationen och markera gränserna för strukturen med en penna. För att hålla mekanismen jämnt installerad är det bättre att använda en nivå. Vanligtvis placeras bulten upp till 100 cm från golvet. Du behöver ett måttband för att markera denna parameter.
  2. Det andra steget är att fästa bulten . Du behöver skruvar (bred gänga). Med deras hjälp är bultkroppen fixerad på dörrbladets yta.
  3. Det tredje steget är att fixa parningsdelen . Sätet måste vara exakt i ventilaxeln.
Bild
Bild

För plast, liksom för trä- eller metalldörrar, kan en faktura och stansbult användas. Om den överliggande versionen kan fixeras med bultar eller svetsas med en svetsmaskin, måste du följa följande instruktioner för installationen av hylstypen.

  1. Märkningen bör göras på samma sätt som för den ovanstående typen av mekanism.
  2. Därefter måste ett hål göras i slutet av dörrbladet. Denna etapp kan utföras med en borr. Diametern vid hålet måste matcha storleken på tvärstången så att delen kan röra sig utan problem längs kanalen.
  3. På bladets baksida markerar du drivvingens framtida läge och gör ett hål av lämplig storlek där.
  4. Kroppen och skivspelaren är fästa vid sätet. Sedan borras ett hål i ramen längs med tvärstångens diameter. Dess gap ska vara 1-1,5 mm. Djupet bestäms beroende på bultens utskjutande, som regel är det 2-3 mm.
Bild
Bild

För en trädörr är det också nödvändigt att installera en anfallare och sedan fixa den med självgängande skruvar . Om gapet mellan dörren och karmen är mindre än 3 mm, är det bättre att dränka stången i ramen med 1-2 mm. Denna procedur behövs för att enkelt skjuta bulten. Så här kan du snabbt och kostnadsfritt installera en dörrbult på några minuter.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Oavsett om du behöver välja en bult för ytterdörren till lägenheten eller porten till dacha, är det viktigt att uppmärksamma flera nyanser. De hjälper dig att välja det mest framgångsrika alternativet, vilket inte får dig att ångra att du valde förrän i slutet av produktens livslängd. Så, Om en elektrisk mekanism oftare används för ytterdörren, är en fjäder eller en extern lämplig för en wicket . Sådana lås kommer att vara garant för säkerhet på gården. Vissa experter är säkra på att det är bättre att köpa en bult från en butik för en grind och göra den själv till en grind.

Bild
Bild

Denna åsikt kan förklaras av tre skäl

  1. Designen och konstruktionen av wickets är som regel identiska, så det blir lätt att välja rätt modell för standardparametrarna.
  2. Portventilen är synlig, vilket innebär att dess estetiska komponent spelar en viktig roll. Dessutom fungerar denna nyans som en hemlig komponent i designen.
  3. Vanligtvis används en wicket oftare, så förstoppningsmekanismen måste fungera exakt och effektivt, och det är inte lätt att göra en med egna händer.
Bild
Bild

När det gäller grindar är det svårare att gissa eller välja . Detta påverkar deras individualitet. Därefter kan en skillnad i storlek, material eller utseende av strukturer leda till svårigheter vid installationen med en efterföljande användningstid. Mest troligt, i den här situationen, kommer en ny bult att behövas inom en snar framtid, vilket innebär att du måste betala för mycket två gånger.

Rekommenderad: