Välja Ett Lås För Formning: Universal Och Kil, Fjäder Och Turkisk, Långsträckt Och Skruv, Andra Typer. Hur Väljer Man Ett Lås För Armeringsform?

Innehållsförteckning:

Video: Välja Ett Lås För Formning: Universal Och Kil, Fjäder Och Turkisk, Långsträckt Och Skruv, Andra Typer. Hur Väljer Man Ett Lås För Armeringsform?

Video: Välja Ett Lås För Formning: Universal Och Kil, Fjäder Och Turkisk, Långsträckt Och Skruv, Andra Typer. Hur Väljer Man Ett Lås För Armeringsform?
Video: Snickare vill inte att du vet det här! 3 fantastiska trästick 2024, Maj
Välja Ett Lås För Formning: Universal Och Kil, Fjäder Och Turkisk, Långsträckt Och Skruv, Andra Typer. Hur Väljer Man Ett Lås För Armeringsform?
Välja Ett Lås För Formning: Universal Och Kil, Fjäder Och Turkisk, Långsträckt Och Skruv, Andra Typer. Hur Väljer Man Ett Lås För Armeringsform?
Anonim

Vid användning av formning i monolitisk konstruktion ägnas stor uppmärksamhet åt anslutningselementen. De garanterar stabiliteten och styrkan hos strukturen som bildar betongblandningen, säkerställer dess styvhet och ogenomtränglighet för alla fogar. Låt oss prata mer detaljerat om typerna av lås (andra namn: klämma, "groda", nitare, "fjäril", förstärkningsklämma) för formsystemet, om deras egenskaper och sätt att använda varje typ. Detta kommer ytterligare att göra det möjligt att utföra rätt val av låsanslutningar för ett specifikt designalternativ.

Bild
Bild

Vyer

Idag används inom byggbranschen olika lås för formsystemet. Var och en av dem har sina egna prestandaegenskaper och syfte. Därför är det viktigt att du bekantar dig med enhetens enhet innan du köper. I rollen som ett monteringselement för formning används följande typer av fästelement:

  • kil;
  • vår;
  • universell (långsträckt eller "krokodil");
  • skruva;
  • chock.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kilklämma

Dessa är särskilt ofta använda fästelement när man konstruerar formpaneler, vilket gör det möjligt att exakt docka och anpassa dem, vilket i sin tur säkerställer en felfritt plan yta som ska betongas. Eftersom det här låset inte är separerbart behöver du inte vara rädd för förlust av element under installationsprocessen . Killåset finns i förzinkat stål eller gjutjärn och kan fungera med både metall- och aluminiumformar. Medelvikten på slottet är cirka 2,5 kilo, men det finns modeller som är flera gånger tyngre. Praktiskt för trä- eller metallformsystem. Den installeras och fixas med hjälp av en specialiserad nyckel. Installationen utförs mycket snabbt och utan hjälpverktyg, samtidigt är det mycket bekvämt för konstruktion av staket av olika konstruktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vårklämma ("groda")

Detta slott dök upp i vårt land på 90 -talet tillsammans med byggare från Turkiet som tog med avancerad teknik för monolitisk konstruktion. Av den anledningen kallas det faktiskt också den turkiska klämman, och modellerna av det turkiskt tillverkade låset anses fortfarande vara den högsta kvaliteten idag.

Fjäderklämman är konstruerad för montering på beslag med en diameter på 6 till 10 millimeter. Bra eftersom det kan användas för att installera ett formsystem av vilket material som helst. Den har en hög driftsäkerhet och är lätt att installera. Klämproffs:

  • användbarhet;
  • okomplicerad design;
  • rimligt pris.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fjäderfästet tål belastningar på upp till 2 000 kilo, men det finns också förstärkta enheter. Detta gör det möjligt att använda den vid montering av olika typer av formar.

Förlängd ("krokodil")

Användningen av en förlängd klämma för formkonstruktionen gör det möjligt att montera och jämna ut paneler av olika material. Ett annat namn på detta fästelement är den universella formklämman, eftersom det gör det möjligt (om det behövs) att använda specialinsatser upp till 250 millimeter breda. Samma genom det kan du ansluta sköldar i en vinkel på 90 grader, vilket är särskilt viktigt när du bygger fundament . Denna klämma är lämplig för alla typer av formkonstruktioner.

Bild
Bild

Skruv (kläm) klämma

Precis som andra typer av formfästen är vridspännet utformat för att para ihop skottfogarna på paneler och skärmar och anpassa dem. Klämmor är huvudsakligen gjorda av metall och pulverfärg används som ett skyddande lager.

Nackdelen med denna modifiering anses vara en stor massa. En enhet väger cirka 5 kg, men det finns också tyngre prover.

Bild
Bild

Slottets egenart gör det möjligt att installera förlängningar mellan sköldar upp till 250 millimeter breda.

Slaglås

Denna typ används som en klämma för små panelformar. Låset har en speciell konfiguration, speciellt utformad för en säker och solid anslutning av formen genom hålen i remmen . Produktens struktur gör det möjligt att integrera den i systemet och sedan demontera den enkelt och snabbt (praktiskt taget på några sekunder) med manuellt arbete. En vanlig hammare används för att montera klämmorna, vilket resulterar i att en stark och tät anslutning garanteras. Installation tar inte mycket tid, klämman är lämplig för den överväldigande massan av typer av formpaneler.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Utnämning

Alla lås som presenteras ovan ger lederna styvhet och stabilitet. Deras huvudsakliga syfte är att upprätthålla de nödvändiga konfigurationerna av strukturen, som är fylld med betongblandning.

Dessutom, med hjälp av lås, är panelerna i formkonstruktionen fast förbundna med varandra, vilket gör att de klarar de imponerande tekniska belastningarna som bildas av betonglösningen. Att sprida, placera och komprimera betongblandning blir enklare, vilket minskar arbetstiden och till och med pengar.

Bild
Bild

Urvalsregler

Du måste börja från den plats där du köper produkten . Lita inte på misstänkta företag som har funnits på marknaden i några dagar. All medföljande dokumentation måste finnas tillgänglig, eftersom säkerheten på byggarbetsplatsen direkt beror på låsen, därför måste de helt uppfylla den nuvarande standarden.

Vanligtvis, lås är gjorda av 35GL stål, grått gjutjärn eller en legering av gjutjärn och stål . Täckning spelar också roll. Det kan vara galvaniserat, oxiderat och pulverformigt. Dessutom finns det prover utan sprutning. Kostnaden för dem är dock mycket lägre och användningstiden är mycket kortare. När du beställer, var uppmärksam på den maximala maximala tjockleken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid köp av klämmor för ett formsystem bör följande kriterier beaktas:

  • typ av formkonstruktion: liten eller stor panel, för pelare, väggar, fundament och liknande;
  • budgetens storlek för konstruktionen av formkonstruktionen;
  • krav på formsystemets styvhet och hållfasthet.
Bild
Bild

Råd från formtillverkaren, som har stor erfarenhet av installation och användning av olika typer av formsystem, bör beaktas.

Installationsteknik

Järnformsplattor är fixerade med lås med ett steg som kan ge hela strukturen den nödvändiga stabiliteten, med beaktande av detta, indikatorn för utövat tryck per kvadratmeter av den gjutna betongblandningen. För att göra fästelementen mer tillförlitliga borras hål i arken som är avsedda för montering av spännbenen . Dessutom ökar formens hållfasthet med tvärgående träbjälkar monterade vid låsfogarnas punkter i hela konstruktionsområdet.

Trycket från klämman fördelas med hjälp av tvärbalkarna, lokal deformation av järnplåtarna elimineras . Det är välkänt att fästelement krävs för konstruktionen av alla formsystem, på vilka konstruktionsegenskaper som installationsproceduren beror på.

Bild
Bild

Förfarandet är följande:

  • formpaneler installeras i enlighet med villkoren för designlösningar;
  • deras första inriktning utförs;
  • lås är installerade;
  • slutlig justering av strukturen utförs och den dras tätt ihop.
Bild
Bild

Installation av fjäderklämmor:

  • installera armeringsstavar i hålen, de bör sträcka sig utanför formens gränser med cirka 15 centimeter;
  • sätt en klämma på den utskjutande änden av stången;
  • skjut den nära skölden;
  • sätt nyckeln på klämman och fixera den med en liten spak;
  • vrid den stora spaken och säkra klämman.
Bild
Bild

Demontering av formklämmorna

När man använder formsystem vid konstruktion av monolitiska armerade betongkonstruktioner är det nödvändigt att inte bara känna till metoderna för deras installation utan också att noggrant kunna demontera strukturen för att kunna använda den i framtiden.

Demonteringsarbetet påbörjas så snart betongblandningen äntligen har härdat och samlat den erforderliga hållfasthetsfaktorn. Först och främst demonteras fästelementen, sedan är algoritmen för åtgärder följande:

  • vid användning av en kilklämma frigörs kilen med hjälp av en hammare, klämbackarna tas bort;
  • när anslutningen gjordes med en fjäderklämma, är det nödvändigt att demontera klämdelarna, lämna armeringsstången i betongen och skära av de utskjutande armeringsbitarna;
  • i skruvanslutningen skruvas muttrarna helt enkelt loss.
Bild
Bild

Ta bort fjäderlås

När betongblandningen har stelnat slår du "grodans" tunga med en hammare och demonterar klämman. Klipp av utskjutande delar av stången.

Rekommenderad: