Gaspannegeneratorer: Bensin, Inverter Elektrisk Generator Och Andra Typer. Varför Fungerar Inte Gaspannan Från Gasgeneratorn?

Innehållsförteckning:

Video: Gaspannegeneratorer: Bensin, Inverter Elektrisk Generator Och Andra Typer. Varför Fungerar Inte Gaspannan Från Gasgeneratorn?

Video: Gaspannegeneratorer: Bensin, Inverter Elektrisk Generator Och Andra Typer. Varför Fungerar Inte Gaspannan Från Gasgeneratorn?
Video: What Is An Inverter Generator? 2024, Maj
Gaspannegeneratorer: Bensin, Inverter Elektrisk Generator Och Andra Typer. Varför Fungerar Inte Gaspannan Från Gasgeneratorn?
Gaspannegeneratorer: Bensin, Inverter Elektrisk Generator Och Andra Typer. Varför Fungerar Inte Gaspannan Från Gasgeneratorn?
Anonim

Strömförsörjningen till värmeautomationen är mycket viktig. För att generatorer för en gaspanna ska uppfylla konsumenternas förväntningar måste deras egenskaper beaktas. Men du måste noggrant studera både funktionerna i valet och nyanserna i anslutningen.

Bild
Bild

Karakteristisk

Behovet av att använda en generator för en gaspanna på grund av att dessa värmeanläggningar har moderniserats avsevärt under de senaste åren. Kontrollelektronik används i moderna gaspannor. Dess funktionalitet är inte begränsad till reglering av gastillförseln, alternativet för återantändning av en släckt brännare stöds. Men "vilken" generator som helst kan inte användas tillsammans med en panna. Viktig:

  • kraft;
  • strömfrekvens;
  • spänning och styrka hos elektriska impulser;
  • fasegenskap för strömförsörjningen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Generering av ström för en gaspanna kan utföras av olika typer av bärbara kraftverk. Vissa människor förvärvar utrustning med bensinmotor … Denna lösning är ganska billig. Ändå är en motor med hög effekt gömd i en kompakt kaross, som tillgodoser alla konsumenters behov. Det är knappast vettigt att använda en dieselkälla, såvida du inte också behöver driva andra kraftfulla enheter.

Gasdrivna generatorer De skiljer sig lite från sina motsvarigheter till flytande bränsle, och deras huvudsakliga designnyanser sammanfaller (förutom brännarens funktioner). Det är dock värt att överväga det gaskraftverk med ökad effekt är inte utrustade med traditionella förbränningsmotorer, utan med turbiner.

När det gäller enheter med vanlig effekt, så visar de sig faktiskt vara det eller hybrid (även konstruerad för bensin) eller generellt modifierade system för flytande bränsle.

Bild
Bild
Bild
Bild

I vilket fall som helst ser användningen av gas för att tillföra ström till en gaspanna logisk. Förutom ett undantag (men mer om det senare när det gäller att välja modell).

Det är inte bara viktigt vilken typ av bränsle som används i pannan .… För att upprätthålla driften av bränsleautomatiseringen är det lämpligt att använda inverter generator … Ja, det kommer att bli dyrare än en "enkel" enhet, och flera gånger. Det är dock värt att leverera en stabil ström. Det finns ingen anledning att oroa sig för att tunn elektronik kommer att misslyckas när det blir en kraftig överspänning.

En hushållsapparat av något slag, inklusive en gaspanna, måste drivas av en ren sinusformad ström. Det handlar om vågformens specifika karaktär som visas på grafen. För att bestämma parametrarna för pulsen som genereras av generatorn kan du använda ett konventionellt oscilloskop . Om den önskade sinusvåg inte stöds måste ytterligare omvandlare användas. Men det är bättre att omedelbart välja rätt modell och inte bry sig om hjälpkomponenter; och hantera synkrona och asynkrona lösningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Val

Det bör förstås att gastillförsel till generatorn i detta fall är inte alltid optimal . Naturligtvis ser möjligheten att använda samma bränsle som för själva pannan attraktiv ut. Men om gastillförseln organiseras med hjälp av cylindrar, och det inte finns någon speciell rörledning och inte förutses, är detta inte längre fallet. Du kommer att behöva lägga mer energi på periodiskt byte av cylindrar. För att inte tala om den ökade bränsleförbrukningen och behovet av ytterligare anslutning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men om du kan ansluta generatorn direkt till gasledningen är gasversionen definitivt bättre än modellen för flytande bränsle:

  • inget behov av att fylla på bränsletillförseln i tanken;
  • inget behov av att övervaka hur färsk bensin är;
  • livslängden för en gaskolvinstallation är betydligt längre än för en bensindriven;
  • mycket mindre kolavlagringar bildas.

Men bensingeneratorn kan användas även när gastillförseln är avstängd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa viktiga punkt är skillnad mellan synkrona och asynkrona kraftverk . Synkrona enheter har en så kallad excitationslindning. Strömmen som flyter genom den ändrar magnetiseringsnivån och påverkar därigenom utspänningen. Ett sådant kraftverk är idealiskt för en gaspanna.

Det ger enkel spänningsreglering och reagerar nästan omedelbart på belastningssteg. Åsikten att sådana generatorer har otillräcklig resurs har länge varit föråldrad. Avancerade modeller innehåller inte längre samlarringar som slits ut på grund av konstant borstning. Det är sant att borstlösa ändringar fortfarande är relativt dyra. Men det är bättre att välja dem, betala för din egen sinnesro.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ha asynkrona kraftgeneratorer statorn magnetiseras kontinuerligt. Därför kommer de inte att kunna tillhandahålla en stabil utspänning. Om belastningen i nätverket ändras snabbt kommer spänningsfluktuationerna att vara mycket märkbara och det är nästan omöjligt att korrigera det. Detta är oacceptabelt för reservströmförsörjningen till värmepannor och de pumpar som är anslutna till dem. Så snart utspänningen sjunker under ett visst värde kommer pannan att vara ur funktion.

Var försiktig när du köper växelriktarsystem . De ger lite ljud vid låg belastning och förbrukar relativt lite bränsle. Inuti en sådan generator rättas strömmen till och stabiliseras sedan och vid utgången omvandlas den till växelström med strikt specificerade egenskaper. Men en sådan enhet kommer oundvikligen att vara det Väldigt dyr … Och om du köper en billig omriktare kan ytterligare problem uppstå.

Bild
Bild
Bild
Bild

Komponenter av dålig kvalitet ger en signal som inte helt uppfyller de optimala kraven … Fram till ett visst ögonblick kommer pannan att jämna ut dessa avvikelser, men dess "säkerhetsmarginal" är inte oändlig. Dessutom börjar motorerna i cirkulationspumpar, även med en liten kränkning av signalegenskaperna, nynna och överhettas, förbrukar mer ström. Slutligen startar pumparna omedelbart under belastning.

Endast de mest kraftfulla växelriktaren kan generera den utan problem.

Förbindelse

Men även den bästa elektriska generatorn måste vara korrekt ansluten. Det spelar ingen roll om strömkällan köps för importerade eller hushållspannor - anständig ventilation är viktigt . Dessutom krävs det också för själva värmeutrustningen. Var noga med att rikta avgaserna in i huvudventilationskanalen genom ett stålrör . Experter rekommenderar också att ta hand om ljudisolering av rummen.

Det måste finnas minst 1 m ledigt utrymme mellan generator och närmaste vägg - då kommer underhåll, tankning och reparationer inte att orsaka några problem. Ett annat oumbärligt krav - jorda enhetens fodral . Hur du gör detta är det bäst att ta reda på det i instruktionerna eller i tillverkarens tekniska supporttjänst. Generatorgränssnittsenheten med elnätet innebär alltid att en distribution används elektrisk panel med automatiska säkringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillåt inte skärningspunkten mellan den gemensamma byggnaden och generatornätet … För den senare måste en kopparkabel användas. Ledningens tvärsnitt måste exakt matcha kraften hos det bärbara kraftverket. Fristående anslutning kräver att i förväg bestämma värmepannans "noll".

Anslutning till en fasberoende panna , som namnet antyder är det bara möjligt efter att alla faser har bestämts.

Det bästa sättet att göra det är använd en testare, diodtestlampa eller indikatorskruvmejsel . Som standard bör utgången för nödanslutning av en elektrisk panna (och en gas och en annan) inte bryta nollan. Om detta inte är möjligt måste du ringa specialister som väljer det bästa sättet att lösa problemet. Viktigt: utan tillträde till komplexa elektriska manipulationer kan sådant arbete inte utföras … Användningen av en generator för en väggmonterad panna har också vissa finesser.

Bild
Bild

Uttaget för anslutning (eller annan utgång) måste placeras på sidan av värmaren . Det är inte tillrådligt att lägga det under det, eftersom det är mycket farligt om vatten läcker. Det är strängt förbjudet att jorda en väggmonterad gaspanna till ett rör eller radiatorer. Du måste ansluta generatorer genom ytterligare spänningsregulator . Detta kommer att minska driftsriskerna ytterligare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga fel

Ibland uppstår svårigheter i arbetet med även de mest felsökade systemen. Om gaspannan som är ansluten till generatorn stannar efter ett tag (brännaren avbryts 3-5 sekunder efter start) finns det ingen "fast nolla". Alla moderna värmeanordningar är utrustade med gasreglering . Denna komponent mäter kontinuerligt joniseringsströmmen. I avsaknad av en sådan ström eller dess alltför små värde försöker automatiseringen först tända gasen flera gånger och blockerar sedan dess flöde.

Följaktligen, om pannan inte startar, måste ett av hålen i generatorns uttag vara anslutet till nollbussen för hemmakablarna. Men denna metod är inte lämplig för växelriktarenheter . De måste anslutas via isoleringstransformator … Det kommer också att jämna ut plötsliga spänningsfall. Ibland är det dock nödvändigt att ta reda på orsakerna till att pannan från gasgeneratorn inte fungerar på något sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland kan du inte ens försöka tända en eld. I detta fall:

  • vrid kontakten och kontrollera om det finns "noll";
  • bestämma uppnådd spänning;
  • försöker använda en generator för att driva en annan enhet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Pannor och gasvattenvärmare fungerar normalt endast vid spänningar från 190 till 250 V . Om detta inte tillhandahålls av själva generatorn måste du återigen använda en stabilisator. Men det är omöjligt att inkludera det i kretsen omedelbart efter den nuvarande källan - detta kan framkalla en "konflikt". Automatisk justering av utspänningen kan också snedvrida sinusvågan (detta är särskilt typiskt för bensinkraftverk). Om enkla åtgärder inte hjälper är det nödvändigt läs instruktionerna igen … Om problemet inte är löst bör du kontakta proffsen.

I följande vy lär du dig hur du korrekt kopplar pannan till generatorn.

Rekommenderad: