Vind (200 Bilder): Vad är Det, Vad Ska Man Välja - En Vindsvåning Eller En Fullvärdig Andra Våning, Interna Projekt Av Arrangemang Från Ett Gaveltak

Innehållsförteckning:

Video: Vind (200 Bilder): Vad är Det, Vad Ska Man Välja - En Vindsvåning Eller En Fullvärdig Andra Våning, Interna Projekt Av Arrangemang Från Ett Gaveltak

Video: Vind (200 Bilder): Vad är Det, Vad Ska Man Välja - En Vindsvåning Eller En Fullvärdig Andra Våning, Interna Projekt Av Arrangemang Från Ett Gaveltak
Video: Мало кто знает об этой функции ДРЕЛИ !!! 2024, Maj
Vind (200 Bilder): Vad är Det, Vad Ska Man Välja - En Vindsvåning Eller En Fullvärdig Andra Våning, Interna Projekt Av Arrangemang Från Ett Gaveltak
Vind (200 Bilder): Vad är Det, Vad Ska Man Välja - En Vindsvåning Eller En Fullvärdig Andra Våning, Interna Projekt Av Arrangemang Från Ett Gaveltak
Anonim

I regioner med kallt klimat byggdes tidigare hus med högt tak. Luftutrymmet under taket hölls varmt på vintern och skyddades från värmen på sommaren. Med tillkomsten av värmeenheter och moderna isoleringsmaterial har detta utrymme upphört att vara ett förråd av gamla saker, det har blivit ett sätt att expandera bostadsutrymmet. Vinden började omvandlas till vind. För att förstå vad en modern vind är, hur man utrustar den med maximal nytta, kommer vi att överväga funktionerna i detta rum och olika designalternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Uttrycket "vind" kom till oss från Frankrike. Detta är namnet på en bostad utrustad med tak, som har tak istället för tak och väggar. Ursprungligen bodde de fattigaste människorna i vindsrummen. Med industrins utveckling, befolkningstillströmningen till västeuropeiska städer och täta byggnader har vindsrum förvandlats till fullvärdiga bostäder. Idag har denna metod för att utöka det användbara området i ett privat hus eller stuga vunnit popularitet i Ryssland.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fler och fler utvecklare erbjuder funktionell användning av tomma vindsutrymmen för att rymma ytterligare rum för olika ändamål i dem. Detta kan vara ett litet område under takets högsta punkt och ett stort område som är lika med fundamentets yta. Enligt byggregler ska en vindsvåning ha naturligt ljus på grund av takfönster. Windows kan vara vertikalt eller lutat. Loftgolvet är vanligtvis anslutet till nedre våningen med en intern trappa eller hiss.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I varma områden kan trappan vara placerad på utsidan av fasaden. Vindar är ouppvärmda (för säsongsboende i ett lanthus) och uppvärmda (för helårsboende i ett privat hus). Arean på det uppvärmda vindrummet ingår i husets totala boyta (i motsats till vinden). Väggens och takets konfiguration kan vara vilken som helst, men den bör inte kränka byggnadens strukturella integritet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska man välja: en vindsvåning eller en fullvärdig andra våning?

Utvecklaren står inför en naturlig fråga: vilket är bättre - att utrusta vinden eller bygga ytterligare ett fullvärdigt golv. Ryska federationens lagstiftning, när man bestämmer antalet våningar i ett hus, anser att en uppvärmd vind är ett golv. Om det gäller en redan befintlig byggnad, vid ombyggnad av en vind till en uppvärmd vind, kommer det att vara nödvändigt att omregistrera alla befintliga dokument för rekonstruktion av huset. I annat fall kan vindsgolvet betraktas som en obehörig tillbyggnad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Att behovet av att registrera ett extra golv leder till tvivel: föredra isolering och dekoration av vinden eller bygga en andra våning. Hela våningen är mer kapitalkonstruktion än vinden. Moderna byggmaterial gör det möjligt att tekniskt och snabbt omvandla vindsgolvet till en vind. Byggandet av huvudväggar kommer att kräva hela byggnadscykeln och förstärkning av grunden, vilket kommer att medföra stora finansiella kostnader.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En annan anledning är behovet av ytterligare bostadsyta. Under sluttningarna av ett komplext tak kan vardagsrummet, som är bekvämt i höjd och konfiguration, vara litet och husets ägare måste placera flera rum. Här ligger valet helt klart bakom ett fullvärdigt golv. För ett konventionellt gaveltak är det irrationellt att ordna ett uppvärmt vindsgolv om husets sida är mindre än 5 meter lång. Kostnaderna kan vara höga, och området kommer att läggas till lite.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att överväga den dekorativa effekten av den ovanliga konfigurationen av taket och väggarna. Denna interiör ser mer original ut än den vanliga rektangulära layouten. Att vara på ett vackert utformat vindsgolv är ett estetiskt nöje. I sådana rum skapas en speciell atmosfär.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Vinden har ett antal fördelar, medan den inte saknar nackdelar. För att göra ett välgrundat val av ett beslut till förmån för ett fullvärdigt golv eller att avsluta vinden, måste du studera alla nyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fyrkant

Ytan på rummen under taket kommer att vara mindre än vanliga rum på grund av taklutningarna. När du arrangerar kommer det alltid att finnas oanvända blinda områden. Taket och väggarna kommer inte att ha samma höjd över hela området, detta kommer att medföra vissa begränsningar för inredningen. Vi kommer att behöva tillämpa speciella arkitektoniska manövrar för att behärska alla möjligheter till plats under taket. I traditionella layouter är det lättare att använda utrymme när man ordnar möbler.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning

Belysningen från avfasade fönster kommer att öka på grund av glasögonen. Fönsterbladets vertikala placering överför en mindre procentandel ljus. Takfönster kan installeras på vinden. Detta är en stor fördel och utökar möjligheterna för funktionell användning av rum för en konststudio, hemobservatorium eller vinterträdgård. I vissa fall är takdomen gjord helt transparent för intensiv insolering.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktbelastning

Belastningen på fundamentet vid byggandet av andra våningen kommer att öka, vinden på isoleringen påverkar inte fundamentets bärighet. Inget ytterligare arbete krävs för att stärka strukturerna i lagerstödet eller väggarna på första våningen. Det finns inget behov av att installera takplattor i vindkonstruktionen. Kubikvolymen luft på vinden är mindre med lågt tak. Om taket är högt kan förhållandet vara till förmån för ett vindsutrymme. Värmeförlust med korrekt isolering kommer att vara densamma både i huset och under taket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kostnaden för byggmaterial

Kostnaden för att bygga en andra våning är mycket mer än att renovera en vind för vardagsrum. Ett tvåvåningshus ser mer solidt ut, ett hus med vind ser mer elegant och graciöst ut. Glasstyperna, närvaron av en balkong, trappans placering och takets struktur spelar en viktig roll för den estetiska uppfattningen av vindsbyggnaden.

Bild
Bild

Typer av strukturer

Typerna av takkonstruktioner är olika. Typiska sorter för privat (civil) konstruktion har en fördel.

Det vanligaste alternativet är gavel tak … Golvbalkar låter dig utrusta ett enkelt rektangulärt rum med symmetriskt fasade väggar. En taktakloft är lättare att anpassa för boende. Om du har en tillräcklig storlek bör du inte försumma enheten på en öppen veranda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat vanligt alternativ är vinklat tak … Dess höjd tillåter inte alltid att utrusta ett bostadsutrymme som uppfyller standarderna. Därför bör förekomsten av en vind planeras i designstadiet. I detta fall görs lutningen på lutningen brantare för att frigöra mer utrymme för att bo. Det kommer att vara möjligt att aktivt använda utrymmet endast på ena sidan.

Taket kan utrustas med takfönster eller panoramafönster.

Bild
Bild

Komplex tak med flera gavlar … Närvaron av ett stort antal golvbjälkar kommer att störa det inre utrymmet. Vissa områden kommer att vara låga, på andra platser kommer taket att ha en lutning, det kommer att finnas ett stort antal blinda fläckar, skarpa utskott som kan orsaka blåmärken när du använder ett sådant rum. När man beslutar om vinden på vinden bör man utvärdera höjden och tillräcklig storlek på det framtida rummet under ett komplext tak.

Bild
Bild
Bild
Bild

Välvt tak är ett ganska bra alternativ för vindsgolvet. Valvet ger väggar och tak stor höjd. Layouten är symmetrisk, den centrala delen av rummet är tillgänglig för intensiv användning. Vindrummenas dimensioner skiljer sig lite från de traditionella lokaltyperna. Med välvda tak kan du vackert dekorera det välvda taket på vinden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det mest lämpliga för vindsgolvet är gavel tak … Utformningen av sådana golv är enkel, arrangemanget av balkarna för förbättring av det inre utrymmet är mer bekvämt. Det finns inga extra hörn, det finns nästan inga blindzoner. Sidoväggarna har tillräcklig höjd, 80% av det trehöjda vindsrummet kan användas fullt ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Förutom konfigurationen av takkonstruktionen bestäms typen av vindsgolv av väggarnas höjd. Enligt SNiP motsvarar ett fullvärdigt golv en vägghöjd över 1,5 meter. Loftgolvet motsvarar en höjd av 80 cm - 1,5 meter. Ett rum med en vägghöjd på mindre än 80 cm påverkar inte byggnadens antal våningar.

För att vinden ska kunna erkännas som ett bostadsutrymme måste ett antal villkor vara uppfyllda . Det mesta av rummet ska ha en höjd av minst 2,3 meter, minsta yta bör vara 16 kvadratmeter. Med en ökning av rummets höjd kan ytan proportionellt reduceras till 7 kvadratmeter. Ett litet rum kan avsättas för ett sovrum eller kontor, detta kommer inte att motsäga SNiP. Allt beror på indikatorn för kubikvolym luft som appliceras på vardagsrum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Måtten på vindsanvändbar yta beror på takets lutningsvinkel, dess höjd och storleken på vinden. Experter rekommenderar inte att takhöjden överstiger 3,5 m: ett högre tak kräver en förstärkt konstruktiv lösning. Ett litet (under 2 meter) gaveltak kanske inte alls är lämpligt för ett uppvärmt vardagsrum. En sådan vind kan vara anlagd och användas på sommaren som en plats att koppla av. Isolering och uppvärmning av en låg vind kommer att kräva stora materialkostnader och ger liten praktisk nytta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det kommer att vara obekvämt att bo i ett lågt och smalt rum med sluttande tak . I bästa fall kan du bara sova där. Byggmaterial och ytbehandlingar påverkar direkt byggkostnaden. Det är omöjligt att spara på vissa strukturella element: säkerheten och varaktigheten av objektets livslängd beror på detta.

Bild
Bild

Material (redigera)

Material väljs med hänsyn till fundamentets och väggarnas bärighet. För deras köp kan du rådgöra med specialister. Det specifika för vinden är att det ligger på övervåningen, dess vikt pressar på de nedre strukturerna. Om du till exempel vill anpassa ett källargolv för bostäder har du ett komplett sortiment av tunga byggmaterial (från betongfundament till stenblock) till ditt förfogande.

Vinden kommer att kräva lätta strukturer . För konstruktion av takbjälkar är de vanligaste materialen trä och metallkonstruktioner. Taket kan vara tillverkat av en budgetmetallprofil, metallplattor. Det är ett lättinstallerat, högkvalitativt, hållbart material med goda estetiska egenskaper. Dess yttre finish kan imitera naturmaterial, den kännetecknas av en mängd olika färger, om det behövs kan den enkelt målas om till önskad ton med hjälp av färg och färgschema.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den största nackdelen är buller under regn. Om det finns ett vardagsrum på nedervåningen kommer du inte att kunna isolera bullret helt. Tak med stålsöm har samma nackdelar. För takarbete krävs ett team av specialister: arken är anslutna till vikarna på marken och först efter det lyfts fragmenten längs sluttningens längd till taket. Flexibelt stål gör att du kan täcka välvda och välvda tak.

Naturkakel är ett vackert, men ganska dyrt och tidskrävande material att installera. Skiffer anses vara ett budgetalternativ. Dessa material kan isolera buller och fånga värme. Skiffer rekommenderas inte för användning i bostadshus på grund av innehållet i asbest. Takmaterial läggs mellan låda och skiffer (kakel).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En släkting till skiffer är ondulin . Det är flexibelt, lätt, lätt att installera, mjukt material. Det leder nästan inte buller, på grund av sin flexibilitet används det vid installation av komplexa tak. Nackdelen är hög brandfarlighet (antänds vid 110 grader), i värmen avges lukten av bitumen.

Flexibla bältros vinner stor popularitet. I sin sammansättning har den ett glasfiber med ett lager bitumen med en modifierare. Ett lager basalt eller skifferflis appliceras ovanpå. Ett lager naturliga mineralflis ger skydd mot buller och kyla, motstår mekaniska skador.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nyanser av materialkombination

Genom att känna till alla takmaterialets funktioner kan du välja rätt alternativ.

Huvudbyggnadens stil bör också beaktas:

  • Tegelverk ser harmoniskt ut med gröna eller bruna konstgjorda plattor.
  • Det är bättre att kombinera putsade fasader med ondulin eller en metallprofil.
  • Taket, färdigt med naturliga eller konstgjorda plattor, ser organiskt ut på ett timmerhus i trä.
  • Sten och glas är relaterade material; i tegelhus bär glasen en stor estetisk belastning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att inglasa vindens ändvägg löses två uppgifter samtidigt: en dekorativ funktion och en ökning av belysningsgraden i det inre rummet. En av de mest effektiva lösningarna för yttre och inre är konstruktionen av en takfönster eller glaskupol på taket.

Ondulin har bevisat sig bra . Ett sällsynt takmaterial är ett tjockt lager specialbehandlat vass. Vasset återger utseendet på ett halmtak. Det är mer hållbart, brandsäkert, behåller värmen väl. Dess estetiska kvaliteter är på topp: vasset betonar den ursprungliga nationella stilen. För att genomföra allt detta i ditt eget hus är det nödvändigt att utföra en strukturberäkning, göra en uppskattning av typer av arbete och nödvändigt material, förbereda projektdokumentation för den officiella registreringen av vindsgolvet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Projekt

Krav på bostäder regleras av regleringsdokument. Underlåtenhet att följa kraven kan leda till ett nödläge i hela huset. Om du kan bygga vindsgolvet själv är det bättre att beställa korrekt designdokumentation från arkitektavdelningen. I den första konstruktionsfasen väljs en takkonfiguration.

Valet baseras på husets designfunktioner, bestämda av:

  • möjlig tillgång på bostadsyta;
  • antalet och storleken på de rum du vill ha;
  • platsen för installation av trappan i eller utanför huset;
  • närvaron av en balkong.
Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter beräknar de vind- och snöbelastningen i regionen, säsongens temperaturregim. Takets minsta lutningsvinkel beror på dessa indikatorer. Därefter väljs takmaterialet, vilket beror på taklutningens lutningsvinkel. För en metallprofil är en vinkel på 4 grader tillräcklig; för plattor krävs en lutning på minst 25 grader (för att förhindra läckage).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa steg är att beräkna väggarnas bärförmåga och byggnadens fundament . Om väggarna på första våningen var gjorda av poröst material kan du få vägran att bygga en vindsbyggnad. I detta skede är det möjligt att öka storleken på vindsgolvet genom att ta bort en eller två vindar på vinden och en del av taket ovanför den öppna terrassen på första våningen. Därför görs en separat beräkning för lagerstöd för stödbenvinden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det nödvändiga antalet fönsteröppningar läggs i projektet. Om spärrens steg tillåter försöker de placera fönsteröppningar utan att kränka spärrsystemets strukturella integritet. Om det är nödvändigt att flytta isär eller ta bort några av balkarna, beräknas risken för att störa den enhetliga fördelningen av lasten på nedre våningens väggar igen. Fönstrenas typ, storlek och form beror på placeringen av takets strukturella stöd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Glasytans yta för överföring av naturligt ljus bör vara minst 12, 5%.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frågan avgörs om ramarna kommer att vara utombordare. I det här fallet måste du skapa speciella tillägg för dem. Om glasskivan ligger i själva taket kommer belastningen från ramkonstruktionens vikt att läggas till takets vikt. Med ett stort glasområde i planet på ramens tak läggs en betydande massa till: glasenheten i ramen är ett ganska tungt material.

Den enklaste beräkningen görs för ett gaveltak: ju fler backar, desto svårare är det att bestämma alla komponenter. Det symmetriska gaveltaket gör att lasten kan fördelas jämnt längs väggens längd. Skjultaket har den mest ojämna viktfördelningen. Detta alternativ används sällan under vinden, eftersom det kräver en större lutning av taket. Inte varje byggnad har den tekniska förmågan att lasta huvuddelen av taket på en av väggarna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I den slutliga formen innehåller projektdokumentationen en plan över alla våningar och en ritning av husets alla fasader. Separat görs en ritning av takets strukturella lösning. På sommarstugan är det inte nödvändigt att göra komplexa beräkningar. Här måste du styras av sunt förnuft och inledande kunskap om materialets motståndskraft mot belastningar. För en stor vind kommer det att vara nödvändigt att ta hänsyn till konstruktions- och uppskattningsarbetet för uppvärmning, vattentätning, ljudisolering, ventilationsmetod och isolering av innerväggarna, samt andra nödvändiga arbeten på varje specifik byggarbetsplats.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Arrangemang

På vintern upplever vindens inre utrymme en värmebelastning genom det nedre taket och en vindlast, en lågtemperaturbelastning genom taket. För en bekväm vistelse måste dessa två komponenter neutraliseras med isolerande material. Huvuduppgiften är att isolera övervåningen i vindsrummen: det är genom taket som de viktigaste värmeförlusterna inträffar på vintern. Varje del av vindsgolvet är isolerat enligt sitt eget väggschema (taklutningar).

Bild
Bild
Bild
Bild

Tjockleken på isoleringen i mittfältet är från 100 till 200 mm , i de södra regionerna räcker det med 100 mm. Detta material skyddar inte bara från kylan på vintern: under sommarvärmen isolerar det varmluftsflödet in i rummet under taket, på grund av vilken ljudisolering kommer att tillhandahållas. Av väggisoleringsmaterialen är de mest efterfrågade skumglas, skumplast, mineralull. Det rekommenderade värdet för värmekonduktivitetskoefficienten bör inte överstiga 0,05 W / m * K.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frigolit

Polyfoam är det billigaste av materialen. Dess isoleringskvaliteter minskar med åren, storleken krymper, luckor bildas genom vilka kall eller varm luft kommer in. Men skumisolering är ett enkelt och inte mödosamt förfarande.

Bild
Bild

Expanderad polystyren

Expanderad polystyren har en längre livslängd. Fogarna bildar inte luckor, tillförlitlig tätning säkerställs i många år. Nackdelen med materialet är dess höga brandfarlighet (det är oönskat att de isolerar vindar i trä).

Bild
Bild

Polyuretanskum

Idag är den populära användningen av polyuretanskum i form av sprutning på inre strukturer. När den stelnat skapar massan en tät ogenomtränglig yta utan luckor och sprickor. Detta är ett ganska hållbart material, men det måste användas noggrant i rum med öppen eld (till exempel där det finns en öppen spis, spis, gas).

Bild
Bild

Mineralull

Mineralull anses vara det mest miljövänliga materialet för värmeisolering. Det är ett fuktbeständigt, icke-brandfarligt material, lätt att installera. Bomullen expanderar och fyller alla hålrum mellan de yttre ytskikten. Den har ljudisolerande egenskaper, vilket är särskilt viktigt vid användning av ett metalltak.

Bild
Bild

Ecowool

Det dyraste och ofarligaste materialet är ecowool. Den har universella egenskaper, men isolering med ecowool kräver specialutrustning, eftersom isoleringen har en finkornig struktur i form av flingor.

Bild
Bild

Tillhandahåller vatten-, buller- och ångspärr

Isoleringsverk kombineras med tätskikt, ljudisolering och ångspärr. Vattentätning skyddar mot att fukt tränger in i taket.

Vätning och frysning av isoleringen på vintern kommer att orsaka:

  • förstörelse av isoleringsmaterialet;
  • frysning av delar av väggen eller taket;
  • utvecklingen av mögel och läckage.
Bild
Bild

För vattentätning används antikondens, diffusion och superdiffusion andningsfilmer. Ångspärren skyddar isoleringsmaterialet från insidan av rummet från penetration av fuktig varm luft djupt in i isoleringen. Glassine och isospan används oftare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också viktigt att organisera ventilationssystemet på vindsgolvet för att säkerställa frisk luftflöde.

Bild
Bild
Bild
Bild

Golvisolering

Isolering av golvet görs på samma sätt som isoleringen av golvöverlappningen. En vanlig avjämning är gjord på en betongplatta och ett ytbehandlingsmaterial monteras ovanpå. För kalla områden är det värt att göra ett varmt golv tillsammans med screed.

För trägolv tillhandahålls följande arbetsförfarande:

  • undergolvet behandlas med ett antiseptiskt medel;
  • lägg en vattentätningsfilm (du kan använda en vanlig tjock polyetenfilm);
  • följt av ett överlappande ångspärrmembran;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • all tillgänglig isolering placeras mellan lagren, ovanpå - ett lager av ångspärr;
  • hela pufffyllningen sys upp med ett grovt golv.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Golvet är klart för efterbehandling.

Vi isolerar väggarna

På insidan fästs vattentätning på taket med lameller, hela utrymmet mellan virket är täckt med ett 100 mm lager isolering. Det andra lagret placeras på det första med ett ventilationsgap. Spalten kan förses med en skena. Ovanifrån är hela ytan täckt med ett foliemembran (metalliserad sida inuti rummet). Membranet fixeras med en häftapparat. Avslutningsskiktet är tillverkat av gipsskivor, trä- eller plastlistar, OSB -skivor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lämna ett litet avstånd mellan alla lager för ventilation ., som säkerställs med hjälp av lameller, eftersom en stor temperaturskillnad bildas mellan takets yttre och inre sida. Om det finns flera rum på vinden, sätts ramen på de inre skiljeväggarna innan väggarna isoleras. Partitioner isoleras i enlighet med kraven i SNiP. I det sista steget monteras värmesystemet och skärs in i husets centrala motorväg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

VVS och avlopp installeras om ett badrum och en toalett planeras på vinden. Köket är sällan upphöjt till vinden. Med detta layoutalternativ måste du göra ett komplett ventilationssystem med ventilationsaxel. Det är värt att använda brandsäkra efterbehandlingsmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rumsdesign

Det ovanliga arrangemanget av väggarna och taket på vindsgolvet ställer särskilda krav på organisationen av det inre rummet. När man anordnar rum för olika ändamål måste man komma ihåg att en eller båda väggarna kommer att ha en lutning inuti rummet under mänsklig höjd. Överdriven användning av sådana områden kan leda till olägenhet och skada. Det är nödvändigt att korrekt fördela funktionella områden så att den maximala ytan i rummet är bekväm för rörelse. Utrustningen och dekorationen på vindsgolvet beror på rummets detaljer. Men det finns allmänna regler för inredning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Finljusets ljusa färg gör rummets storlek större . Låga vindtak bör inte målas i mörka färger. Den begränsade användningen av svarta, blå, gröna toner är möjlig när du kopierar denna färg på golvet och målar väggarna i vit (ljus) färg. Överflödet av mörka toner kommer visuellt att göra utrymmet begränsat och obekvämt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om spärren har en vacker trästruktur behöver du inte mantla balkarna med efterbehandlingsmaterial. På landsbygdsstilar i många länder lägger balkar till brutalitet i inredningen och fungerar som en konstruktiv dekoration av rummet. Detta är typiskt för Provence-, country-, skandinaviska och medelhavsstilar. Genom att lägga till traditionella hushållsartiklar i inredningen blir sommarloftet till ett favoritrum för hushåll och gäster.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer ett eller annat inredningsmaterial måste du studera dess fuktbeständighet . För ouppvärmda vindar krävs frostbeständighet. Till exempel kan tapeter på en kall och fuktig vind lossna i fuktigt höstväder; sträcktak tål inte alltid låga temperaturer.

Trä- och plastskena kommer att hålla i många år. Ett budgetmässigt och praktiskt alternativ är att måla ytor med fuktbeständiga färger och fläckar.

Bild
Bild

Vinden har en mycket original design, till skillnad från ett vanligt rum. Här kan du ge fantasin fria tyg, använda takets och väggarnas böjningsavlastning för att skapa en unik design. Efter att ha tänkt en konstruktiv konstruktiv lösning är det bättre att vända sig till proffs för att utarbeta ett kompetent projekt med beräkning av materialet: komplexa former är svåra för nybörjare. Det kommer dock att kosta mycket för att få ett riktigt vackert tak och väggar, du borde lita på en specialist.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sovrum

Ett vindsvåning är en praktisk och bekväm lösning. I sovrummet kopplar vi av, byter kläder (platsen kräver inte extra utrymme). På vinden med gaveltak kan du placera en säng i mitten av rummet. Det är bättre att plocka upp det utan fotbräda, eftersom höjden inte alltid låter dig närma dig sängen från sidan. För äldre människor kommer ett sådant arrangemang av en sovplats att vara obekvämt, men ungdomar eller ungdomar kommer att gilla ett sådant originellt sovrum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du bestämmer dig för att installera ett takfönster i takets plan får du en oöverträffad enhet med naturen.

Bild
Bild

På vinden, som bildas av ett komplext tak, tilldelas en liten sovplats. Sängen har en sänggavel till avfasningen. Tvärtom bildar de en blindzon, som används för en TV eller ett ställ för kläder. Så det är bekvämt att närma sig sängen, taket är högre i den centrala delen. Dekorationsstilen på 60 -talet av förra seklet ger detta rum en viss historia.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan använda de mörka områdena under taklutningarna för att rymma sängen (en liggande person behöver inte en höjd av 2,5 meter). För större rum med en sluttande vägg är en traditionell sovrumsdesign en bra lösning. Till exempel kan väggarna klistras in med tapeter och välja möbler i klassisk stil för inredningen. Takets sluttande område kan markeras med en ljus kontrastfärg (för att undvika blåmärken).

Bild
Bild

Om det inte finns tillräckligt med lagringsutrymme måste alla blinda fläckar fyllas med en kombination av skåp. Så den användbara avkastningen för de låga sektionerna blir större. Allt kan tas utan att kliva ur sängen om skåpen är bekvämt placerade på sidorna av kojen. Den lugna dekorationen av väggar och tak kommer inte att uppmärksamma rummets höjd. Sängens färg är värd att lyfta fram.

Bild
Bild

Toalett

Loftets rekreationsrum lockar med sin ovanliga form. De invecklade konstruktionerna på taklutningarna distraherar från vardagens oro, lägger till en antydan till exotism och en radikal förändring av landskapet. Det är värt att ge en vägg under tejpglaset, soffan kan placeras i den lägsta delen mittemot skärmen i ett stort fönster: på så sätt kan du beundra landskapet och ha intima samtal. I ett sådant rum kan du ge upp för din favorithobby.

Bild
Bild
Bild
Bild

På översta våningen föreslår arrangemanget av observatoriet sig själv. Hushållen blir inte ofta distraherade, upptagna med sina egna angelägenheter på nedre våningen. Hela stjärnhimlen kommer att stå till ditt förfogande. Du behöver bara fylla på utrustning för att observera stjärnhimlen.

Bild
Bild

Om det inte går att göra fönster på vindsgolvet , kommer alla hushåll och vänner att rösta på en hemmabioapparat. I matsalen och vardagsrummet på bottenvåningen kan äldre familjemedlemmar diskutera trädgårdsframgångar och barn kan spela brädspel. På övervåningen på vinden kan du följa sportens framsteg med entusiasm utan att dämpa ljudet. Hela familjen kan titta på historiska uppgifter om examen för barn eller föräldrars bröllop, tonåringar med vänner kan ordna en hemmafilmvisning. Väggarna här är målade i ett neutralt monokromt färgschema, en skärm är placerad på ändväggen och bekväma stolar placeras mittemot.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vardagsrum

Vinden kan vara ett ganska rymligt och högt rum. Du kan utrusta den i skandinavisk stil. Ljusa färger på möbelklädsel, väggar och tak är tonade i beige eller grått. Träkonstruktioner måste behandlas med en ljusfärgad fläck. Väggarna är färdiga med ljus dekorativ sten. För kontrast, lägg till några mörka möbler. För ouppvärmda rum är en bra lösning att installera en elektrisk eldstad, i kallt väder kommer det att värma rummet och lägga till mys.

Bild
Bild

Ett ultramodern minimalistiskt vardagsrum är lätt att utrusta använder endast vitt och klart glas. Möbler är utvalda i enkla former med svartvit klädsel. Glasbord rör inte upp interiören. Resten av utrymmet är tomt. Fönstren är inte dekorerade med gardiner för att inte begränsa tillgången till ljus.

Bild
Bild

En stor hall under ett komplext tak bör inte delas upp i flera små vrår. Soffor installeras i låga områden. Takfrakturer betonas av belysningssystem. Vid första anblicken är det inte mycket inredning för att inte dela utrymmet. Ett begränsat antal färger och texturer används för efterbehandling.

Bild
Bild

Barnrum

Det är allmänt känt att pojkar är mycket förtjusta i vindar och tält. Ett rum för ett barn, utrustat på en sommarloft i nautisk eller piratstil, kommer att tillgodose begäran från små äventyrare. I utformningen av vinden är ljusa färger och tapeter lämpliga. Sängen och arbetsbordet installeras i låga områden, och förvaringsutrymme placeras också i dem. Den centrala (högsta delen) lämnas ledig för aktiva spel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Delikata pastellfärger bör läggas till inredningen i flickans rum. Använd tekniken för att placera möbler längs låga väggar. Väggarnas vita ton ökar visuellt rummets storlek, golvbjälkarna sys upp med gipsskivor. Tapeter med ett mönster av rosa, ljusgröna och gula vertikala ränder är limmade på de vertikala väggarna, vilket visuellt gör väggen högre.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skåp

Att ordna en studie på vinden kräver bra naturligt ljus. Det kommer att vara nödvändigt att se till att det finns ett tillräckligt antal fönster under konstruktionsfasen.

På kvällen ska två belysningssystem vara i drift:

  • central ljus (för affärsförhandlingar);
  • skrivbord (för koncentrerat arbete).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skåpet är dekorerat med diskreta färger av geometriskt mönster. Det är bättre att välja möbler i lugnande färger. Läderklädsel är lämpligt. Takkonfigurationen är att föredra framför en enkel rätlinjig: det är osannolikt att du kommer att kunna koncentrera dig, ständigt manövrera mellan skarpa hörn. På låga platser installeras rack med dokument, bordet placeras närmare fönstret, mitten av rummet frigörs för passage.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kök

Köket på vinden är inte det mest bekväma alternativet, eftersom mat från affären måste tas med till övervåningen. Tillagningsprocessen kräver konstant rörelse genom rummet. I ett lågt rum med avsatser kommer detta att vara obekvämt. Sådana kök kräver installation av ett ventilationssystem och avloppsavlopp. Detta är inte alltid motiverat om det finns ett lämpligt utrymme på bottenvåningen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns dock fall av behovet av att utrusta kök, badrum och toalett på vindsgolvet (när du ordnar en studiolägenhet). Köksmöbler är installerade längs väggarnas omkrets, mitten återstår för värdinnan att manövrera. Närvaron av en gasspis begränsar användningen av vissa efterbehandlingsmaterial till graden av brandfarlighet.

Kakel, porslin, stengods, gips, kalkning och målning är säkra ytor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Badrum

Badrum och toalett kräver inte ett stort område. De trasiga takkonstruktionerna är originaliteten i design, belysning och placering av hygienplatser. Keramiska plattor, mosaik, parkettbrädor kommer att vara lämpliga i interiören.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I ett litet rum bör du inte använda frodig inredning med förgyllning och marmor: det här är stora stora lyxiga badrum (om det inte är beslutat att ta hela vinden under ett duschrum med badkar). Du kan använda en intressant inredning, till exempel en original elegant ljuskrona.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växthus

Vinden är en idealisk plats för ett växthus. Kontinuerligt glas och god värmeisolering är förutsättningar för att vinterträdgården ska fungera korrekt. Ett överflöd av ljus kommer att säkerställa god växttillväxt. Det är mer praktiskt att lägga golvet med keramiska plattor. Eftersom arbetet med marken kommer kommer bekvämligheten att städa rummet krävas. Efterbehandlingsmaterial är utvalda fuktbeständiga.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tak

Takdekoration spelar en viktig roll i utformningen av vindsgolvet. Detta är en av de massiva centrala elementen i inredningen (särskilt i komplexa takkonstruktioner). Designers leker gärna med denna funktion i taket med hjälp av okonventionella lösningar. Takets komplexa geometri blir den centrala sammansättningen av vinden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vindsgolvet ger möjlighet att installera ett målat glastak . Glasfönstret kan vara av vanligt eller flerfärgat glas. Under dagen kommer naturligt ljus att belysa mosaikmönstret i taket. Ytterligare konstgjord belysning installeras i sidoväggarna. Målat glas kan tillverkas i en viss stil. Kombinationen av glas och metall ger ett enkelt vindrum hög status.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att avsluta vindstaket används traditionellt en trästång. Detta material är miljövänligt och har goda isoleringsegenskaper. Trädets vackra fibrösa struktur kommer att vara ett extra dekorativt element. En intressant ansökan mottogs av modulära nätstrukturer i form av ett undertak.

Bild
Bild
Bild
Bild

En budgetlösning skulle vara att täcka väggar och tak med PVC- eller skumplattor: de imiterar olika naturmaterial och har en rik färgpalett. Begränsningen är bedömningen av användningsvillkoren för utsläpp av skadliga föroreningar vid uppvärmning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trappa

En trappa till övervåningen förbinder de två utrymmena. Dess design bör vara kompositmässigt lämplig för vinden och nedre våningen. Trappor bär inte bara en dekorativ belastning: deras huvudsakliga uppgift är att ge en pålitlig, säker och bekväm stigning till vinden. Stegar är spiralformade, marscherande och rätlinjiga.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Valet bestäms av designens bekvämlighet och plats. För sommarstugor används ouppvärmda vindar, automatiska fällbara trappor eller externa strukturer som leder till en liten balkong eller terrass på vindsgolvet. Dessa trappor används inte för permanent boende.

Bild
Bild

Trapphus är gjorda av trä, natursten, dekorerade med keramiska plattor. Stegen ska inte vara hala. Idag är trappdesign med transparenta material och belysning populär. Till exempel belyses speciellt härdat glas i stegen med lysdioder eller väggmonterade lampor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel

För att på egen hand se möjligheterna med elegant design på vinden kan du hänvisa till exemplen på fotogalleriet.

  • Snygg vindsvåningsstudio i japansk stil.
  • Moderna taklösningar med massivt glas.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Skandinavisk stil med svartvita sovrumsinredning.
  • Ett litet hörn för att läsa eller surfa på Internet.
  • Mysig studio på vinden med öppen spis.

Rekommenderad: