Layout På Vinden (66 Bilder): Layout Av Intern Och Extern Design, Projekt Av Gaveltak I Ett Privat Hus, Arrangemang Av Golvet

Innehållsförteckning:

Video: Layout På Vinden (66 Bilder): Layout Av Intern Och Extern Design, Projekt Av Gaveltak I Ett Privat Hus, Arrangemang Av Golvet

Video: Layout På Vinden (66 Bilder): Layout Av Intern Och Extern Design, Projekt Av Gaveltak I Ett Privat Hus, Arrangemang Av Golvet
Video: Roof Framing 101 Volume 1.0 2024, April
Layout På Vinden (66 Bilder): Layout Av Intern Och Extern Design, Projekt Av Gaveltak I Ett Privat Hus, Arrangemang Av Golvet
Layout På Vinden (66 Bilder): Layout Av Intern Och Extern Design, Projekt Av Gaveltak I Ett Privat Hus, Arrangemang Av Golvet
Anonim

Låghus har inte förknippats med budgetboende på sistone. Idag förekommer oftast privata hus med ett litet antal våningar i elitboplatser. Och designers erbjuder redan standard- och individuella projekt. Projekt av hus med vindsgolv är mest efterfrågade idag. Samtidigt förblir en förutsättning närvaron av ett fullvärdigt bostadsutrymme under taket, eftersom vinden är ett bra sätt att inte förlora ledigt utrymme.

Bild
Bild

Vad är en vind?

Vanligtvis är en vind ett stort öppet utrymme som kan användas för olika ändamål: som bostadsyta eller vind. Huvudskillnaden mellan dessa två utrymmen är att vinden är ett ouppvärmt förvaringsutrymme för förvaring av gamla och onödiga saker. MEN vinden är ett komplett vilorum.

Även enligt BTI -dokumenten bör takhöjden på vinden vara från 1,5 till 2,5 meter. Om väggarna är lägre, så är detta en vindsvåning, och om den är högre, så är detta ett fullvärdigt bostadsgolv. Men när du skapar dokument för ett hus, kom ihåg att funktionen i taket utrymme är föremål för separata skatter. Så vinden ingår inte i det totala boområdet, och ett hus med vind på taket betraktas som en tvåvåningsstuga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det interna användbara området på vindsgolvet beror på husets och takets designfunktioner. Här kan du utrusta ett gäst sovrum, ett barnområde, ett arbetsrum med ett bibliotek eller en vinterträdgård.

Innan du fortsätter med konstruktionen eller förbättringen av vinden måste du bestämma vilken typ av tak:

  • Enkelt - taket på en sådan vind har en lutande form, och själva rummet förblir litet och trångt. Och sådana vindar är mycket sällan utrustade.
  • Gavel eller gavel - kanske det mest populära alternativet för byggande av hus på landet. Taklutningarna är vinkelkopplade med en ås.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Bruten linje är ett slags gaveltak. Det lediga utrymmet i detta fall ökar på grund av den komplicerade takstrukturen.
  • Fyra lutningar - låter dig placera 4 fönster på varje taklutning.
  • Singelnivå med utombordskonsoler är en komplex typ av tak som inte kan tillverkas på egen hand om du inte har speciella färdigheter och kunskaper. Sådana asymmetriska tak är relativt mindre vanliga än alla andra. På en sådan vind kan du placera två eller tre rymliga rum.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Samtidigt, innan du korsar sluttningarna, måste takhöjden nå 1,5 meter, annars blir det obehagligt att vara i ett så litet rum. Den mest optimala indikatorn är 2,5 meter.

Lågt i tak kan skapa en illusion av ett slutet utrymme. Dessutom, enligt psykologer, i ett litet mörkt rum, känner en person sig som i ett trångt utrymme, vilket har en negativ effekt på psyket och humöret.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alla utrymmen under taket kan omvandlas och omvandlas till vind. När du väljer en taktyp, ta hänsyn till belastningarna på timmerhusets stödkonstruktioner och fundamentet. Utan detta är det omöjligt att göra ett projekt av vindsgolvet. Detta tar också hänsyn till takets höjd och bredd. Och oavsett vilket ändamål du väljer för vinden: bostäder eller bostäder, måste du följa separata byggregler och förordningar. Men det rekommenderas fortfarande att i det skede av att utveckla en plan för ett framtida hus för att räkna ut möjligheten att ordna en vind, så kan du använda det extra utrymmet maximalt.

Bild
Bild

De viktigaste kraven för vinden:

  • isolering - det extra rummet måste vara varmt;
  • högkvalitativ vattentätning - du kan inte klara dig utan ett lager av vattentätningsmaterial; när du ordnar vinden måste du vara säker på att regnvatten inte kommer in i rummet;
  • ångspärr - tillåter inte kondens på grund av temperaturskillnaden mellan rummet och utsidan;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • belysning är nyckeln till mys och komfort;
  • ljudisolering - regndroppar som träffar taket eller snösmältning tidigt på våren kan vara ett allvarligt problem för en bekväm och avkopplande vistelse.
  • layout och uppdelning av utrymme i separata zoner bör vara välplanerad.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur utrustar man ute?

Ett privat hus med vind kan byggas av skumblock, tegel eller trä. Men alla takelement måste vara lätta och hållbara. Använd inte betong och sten - de kommer att skapa en extra belastning på golven. De mest lämpliga materialen för takmantel är metallplattor, skiffer. Mineralull eller basaltplattor kan användas som isolering.

Husets fasad ska passa in i det omgivande området och matcha platsen på platsen. Därför kan du använda dekorativa ytor: sidospår, kakel, konstgjord tegel eller sten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett fyrkantigt privat hus är ett utmärkt alternativ inte bara för ett säsongsbetonat förortsområde, utan också för permanent uppehållstillstånd. I ett sådant rum är det lättare att utrusta det inre utrymmet och harmoniskt placera alla nödvändiga zoner. Och så att ett sådant hus utåt inte ser ut som en squat -kub, fäst en öppen eller stängd veranda nära verandan. Fönster, pelare eller en balkong på vindsgolvet hjälper också till att späda ut det tråkiga utseendet.

Bild
Bild

Zoneringsregler

Rummet under taket kan ha en icke-standardform: trasig linje, triangulär, med asymmetriska sidor, och så vidare. Men detta kommer inte att hindra dig från att ordna en studie, ett rekreationsrum, ett extra sovrum, ett bibliotek eller en vinterträdgård på vinden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Designers erbjuder också två sätt att dekorera vinden:

  • använda taklutningar som väggar;
  • mantel väggar och tak med gipsskivor, vilket skapar ett rum med rätt rektangulär form.

Det viktigaste är att vara varm och bekväm i rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hus 6 х 6 m

En byggnad med en yta på 6 x 6 m anses vara ett utmärkt alternativ för ett trädgårdshus. Förutsatt att ett envåningshus med vind är uppfört blir den totala ytan cirka 50 m2. För ett säsongsboende för en familj på 3-4 personer är detta tillräckligt. Men för att undvika stök i huset är det nödvändigt att planera utrymmet, liksom det rätta sättet att välja möbler:

  • Inbyggda skåpmöbler och rymliga förvaringssystem i korridoren avlastar utrymmet i rummen.
  • För att spara plats kan du också använda utrymmet under trappan för att sätta upp ett litet skafferi.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • I det extra utrymmet på vindsgolvet kan du också hitta ett ledigt hörn för förvaring av hushållsapparater.
  • Du kan öka husets boyta genom att använda en stängd terrass, som kan användas som sommarkök.
  • Det är bättre att göra ett badrum delat, och istället för ett badrum, installera en duschkabin - för att leva under den varma sommarperioden och på helgerna kommer det att räcka till och med för en stor familj.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De främsta fördelarna med ett litet hus är den snabba byggprocessen och besparingar i elräkningar.

Hus 6 x 8 m

I ett hus med en yta på 6 x 8 m kan du med säkerhet rymma ytterligare ett sovrum och ett omklädningsrum. Projektet med ett sådant hus skiljer sig inte mycket från utformningen av ett 6x6 meter hus:

  • Entrén kan smidigt övergå till kök -vardagsrummet - det här är det bästa alternativet för en modern heminredning. Och dessutom ser det kombinerade rummet mer rymligt och imponerande ut.
  • Bottenvåningen rymmer också två sovrum och ett badrum.
  • Vindsgolvet kan användas som verkstad, arbetsrum eller ett separat rum för förvaring av säsongsartiklar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hus 6 x 9 m

Husets storlek med en yta på 6 x 9 meter är inte för stor, men det låter dig ändå rymma flera fullvärdiga zoner:

  • På bottenvåningen kan du placera en rymlig entré med rymliga förvaringssystem för ytterkläder.
  • Kök och vardagsrum kan kombineras i ett utrymme eller separeras av skiljeväggar.
  • Det rekommenderas att kombinera ett badrum, och istället för ett bad, använd en duschkabin för gäster.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är fullt möjligt att placera flera vardagsrum på vindsgolvet:

  • Det finns plats för ett sovrum och en rymlig plantskola med badrum eller omklädningsrum.
  • Badrummet på vindsgolvet rymmer ett stort hörnbadkar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hus 12 x 13 m

Ett hus med en yta på 12 x 13 meter är det bästa valet för en bekväm vistelse för en stor familj:

  • Varje familjemedlem kan tilldelas ett separat rymligt rum.
  • På bottenvåningen kan du ordna ett kök-vardagsrum, två sovrum och ett separat badrum.
  • Även på bottenvåningen kommer det att finnas plats för ett pannrum eller ett litet förråd.
  • Och på den rymliga vinden finns plats för ytterligare ett sovrum, ett barnområde eller en arbetsplats.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med en sådan layout är det mest rimligt att utrusta en trappa i korridoren för att undvika genomgångsrum.

Vad ska vara inuti?

Ett privat hus ger ägaren friheten att välja layout och design. Och baserat på det tillgängliga området i huset kan vindsutrymmet utrustas för bostäder eller andra bostäder.

Huvudstadierna i vindsarrangemanget:

  • Utarbeta en plan för det framtida huset - när du skapar ett projekt beaktas rummets dimensioner.
  • Urval och beräkning av byggmaterial för inredning och exteriör av huset.
  • Isolering, belysning och vattentätning av vindsgolvet.
  • Konstruktion av interna skiljeväggar för zonindelning och uppdelning av lokalerna i separata rum.
  • Tak-, vägg- och golvfinish för varje zon
Bild
Bild
Bild
Bild

I det utvecklade vindprojektet måste de material som du använder för golvets inre och yttre dekoration anges, samt isolering och vattentätning

Vilka lokaler kan placeras på vindsgolvet:

  • sovrum;
  • barnrum;
  • studie eller bibliotek;
  • gästrum;
  • hemmabio;
  • omklädningsrum;
  • vinterträdgård;
  • Gym;
  • ett hobbyrum eller verkstad.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att göra en mysig vind av en vanlig vind är det nödvändigt att isolera rummet. Och du kan inte klara dig utan ytterligare värmeisolering. Funktioner och regler för installation av isolering:

  • Ångspärrmaterial bör inte tillåta fukt som genereras genom avdunstning i rummet att passera igenom.
  • Alla värmeisoleringsmaterial måste vara avsedda för bostäder.
  • Det är också nödvändigt att utrusta fönstren så att naturligt ljus kommer in i rummet. Fönster måste vara välisolerade för att minska värmeförlust.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du ordnar vinden bör särskild uppmärksamhet ägnas inte bara åt isolering utan också till ventilation. I detta fall experter erbjuder tre lösningar:

  • takfönster i den sluttande delen av det lutande taket;
  • luftkonditionering;
  • till- och frånluftsventilation.
Bild
Bild
Bild
Bild

Praktiska tips: vad kan du göra själv?

Du kan utveckla ett projekt och bygga ett hus med vind med dina egna händer, men för detta måste du ha vissa färdigheter och förmågor. Och var noga med att följa de grundläggande rekommendationerna och konstruktionsstandarderna:

  • En vind kan inte fästas vid ett färdigt hus. Det är nödvändigt att se till att grunden och golvens tillförlitlighet och styrka är i förväg. Det är möjligt att ytterligare förstärkning av strukturen kommer att krävas innan vinden byggs.
  • Loftgolvet måste nödvändigtvis ha en förstärkt pålitlig struktur, ha ytterligare stöd, väggar eller pelare.
  • Av säkerhetsskäl är det absolut nödvändigt att anordna en yttre trappa från gatans sida till balkongen eller till fönstret när man utformar en vind. Varje ytterligare struktur säkerställer säker evakuering i nödfall.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Utrymmet under taket utsätts för ett konstant temperaturfall, därför är det nödvändigt att ta hand om värmens och vattentätningen i rummet vid uppförande av en vind.
  • Det är absolut nödvändigt att ta fram en plan för kommunikation på vinden: el och värme. Men om du inte planerar att använda vissa rum varje dag rekommenderar vi att du installerar temperaturregulatorer på radiatorerna.
  • Stegens utformning och placering måste vara bekväm för upp- och nedstigning. Daglig användning av stegen ska vara bekväm och säker. Och trappan i sig borde inte störa rörelsen längs första våningen.
Bild
Bild
Bild
Bild

För naturlig ventilation, installera fönster med akterspegel - de gör att du snabbt kan ventilera rummet

Experter rekommenderar också att du installerar en luftkonditionering och levererar och uttömmer ventilation till vindsgolvet

Om du är rädd för klaustrofobi och tvivlar på att det är lämpligt att ordna en vind för ett sovrum, överväg sedan att organisera ett omklädningsrum på ett extra golv. Och även ett litet utrymme kan användas för hemmabio, litet gym eller som verkstad

Bild
Bild
Bild
Bild

Spektakulära alternativ för inspiration

Färdiga projekt av hus med vindar hjälper till att navigera i val, konstruktion och arrangemang av bostäder. Till exempel är de mest populära projekten hus med 3 sovrum och en trappa. Och designers erbjuder typiska och unika huslayouter. Se till att varje rum har allt du behöver för en bekväm vistelse: en bekväm säng, sängbord eller byrå och en garderob.

Bild
Bild

Ett stort utrymme under taket kan delas upp på olika sätt, men en av de mest framgångsrika är användningen av nischer mellan spärren som ett zonelement.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett barnrum på vinden är ett bra alternativ som varje barn definitivt kommer att gilla. I det här fallet kommer ditt barn att ha ett separat utrymme med en lekplats, där du också kan placera en svensk vägg, stegar, horisontella stänger eller en gunga. Men också i barnrummet är det absolut nödvändigt att tilldela platser för bekväm vila och studier.

Bild
Bild

Vindsutrymmet behöver inte användas för vardagsrum; utrymmet på andra våningen är perfekt för att ordna en matsal.

Bild
Bild

Det finns definitivt en plats för en hängmatta på alla vindar. Det kommer att göra atmosfären mer romantisk och mysig. Väggar eller pelare kan användas som stödkonstruktioner för en hängmatta.

Rekommenderad: