Enfasgeneratorer: Enhet Och Driftsprincip, Kopplingsschema, Automatisk Omkopplare För Generator

Innehållsförteckning:

Video: Enfasgeneratorer: Enhet Och Driftsprincip, Kopplingsschema, Automatisk Omkopplare För Generator

Video: Enfasgeneratorer: Enhet Och Driftsprincip, Kopplingsschema, Automatisk Omkopplare För Generator
Video: Automatic Changeover Switch for Generator / Automatic Transfer Switch / ATS (With Circuit Diagram) 2024, Maj
Enfasgeneratorer: Enhet Och Driftsprincip, Kopplingsschema, Automatisk Omkopplare För Generator
Enfasgeneratorer: Enhet Och Driftsprincip, Kopplingsschema, Automatisk Omkopplare För Generator
Anonim

Problem med tillgången på centraliserad strömförsörjning och dess stabila försörjning ställer frågan om hur man säkerställer en kontinuerlig energiförsörjning för husägare och många konsumenter. Ofta löses problemet genom att installera en autonom strömkälla; enfasgeneratorer används ofta. Detta är en hushållsapparat . De utmärks av enkel design, användarvänlighet, låg kostnad, kompatibilitet med enfas elektriska apparater . Principen för drift av sådana generatorer är baserad på omvandling av kinetiska energityper till elektricitet med hjälp av principen för elektromagnetisk induktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Anordning och funktionsprincip

Huvuddelen av generatorerna drivs av en roterande fältmekanism … Den ledande ramen gör rotationsrörelser i spolens magnetfält, mellan ett par magneter med motsatta poler, vilket leder till en elektromotorisk kraft. Induktion av ström sker i det ögonblick som ledarna korsar kraftfältets magnetlinjer. Ramen ändrar sin orientering i förhållande till magnetens poler, vilket leder till en ändring av den elektriska strömmen. Det genereras av generatorn så länge ledaren roteras av en mekanisk energikälla.

Bild
Bild

Enfasgeneratorns enhet innehåller flera element i sin krets:

  • induktor roterande del;
  • fast ankardel;
  • glidborstdel;
  • ringer av kontakttyp.
Bild
Bild

Elen som genereras av generatorn matas via nätet till olika typer av utrustning . Maten som tas emot fördelas om mellan föremålen. Enhetsdiagrammen för optimal omkoppling är utrustade med en vipp växla och blockerare.

Strömställarna har olika tekniska parametrar. Omkopplare i ett trefasnätverk måste installeras samtidigt som en högspänningsförsörjning. Växlingsomkopplare produceras i två versioner:

enpolig;

Bild
Bild

bipolär

Bild
Bild

Den första modellen består från en modul, inkluderar kopparledare för anslutning. Tvåpolig version av omkopplaren används i elektriska kretsar. De är kompatibla med olika fasnät, öppna kondensatorer. Växlingsomkopplare är anslutna baserat på typen av elektriska nät.

Ett enfasnät tillåter anslutning av endast en tvåpolig enhet som fungerar med strömförsörjning. Med ett tvåfasnät utförs driften av generatorn i husnätet med en övergångstyp av enhet. Med detta schema används expansionsbrytare.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

De främsta fördelarna med generatorer som genererar elektrisk energi för användning vid olika anläggningar:

  • enkel hantering och sammansättning av element;
  • enhetens kompakta vikt;
  • strukturell tillförlitlighet;
  • frånvaro av hysteresförluster och virvelflöden;
  • inget fasfel;
  • permanenta magneter kräver inte installation av en extra energikälla;
  • förmåga att arbeta under svåra förhållanden;
  • effektiv prestanda.
Bild
Bild

Nackdelarna inkluderar:

  • otillräcklig effekt;
  • behovet av kontroll;
  • utför ofta underhåll.
Bild
Bild

Kopplingsschema

För idrifttagning av enfasgenerator flera regler måste följas , särskilt om enheten är ansluten till ett bostadshus med egna händer.

Det rekommenderas att endast använda fullständiga kablar i drift, ge jordning, undvika långvariga nätöverbelastningar, strikt följa säkerhetsreglerna.

Generatorn under installationsprocessen måste vara skydda mot fukt . Under installationen gasavgaser bör elimineras genom att de avlägsnas … Vid maximal belastning kan du använda en backupkälla. För att minska kostnaderna är det nödvändigt att välja rätt installationsschema. Vanligtvis installeras en elektrisk generator efter mätaren. Om det finns en instabil tillförsel av elektrisk energi måste du välja de enklaste systemen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Anslutning till ställverket om det finns en arbetstagare i närheten jordat uttag , skulle vara det bästa alternativet. Närvaron av en stationär strömställare med tre lägen gör att du kan ansluta elektrisk utrustning och inte koppla bort ledningarna från dess klämmor. Strömmen längs kretsen kan passera från olika grenar, medan lasten bara kan anslutas till en. För att undvika trådkontakter rekommenderas att ställa in neutralläget. En enfasgenerator har sin egen nolla, så omkopplaren måste vara lämplig.

Bild
Bild

När du ansluter självständigt måste du ta hänsyn till effektindikatorn, energikonsumenterna och motorn . En enfasgenerator rekommenderas för anslutning av enheter som är konstruerade för prestanda från ett 220 volt nätverk. Energin som genereras av en sådan enhet på 10-15 kilowatt kommer att maximera täckningen av strömförsörjningsbehovet för ett standardhus. Detta beräknar den nödvändiga effekten för installationen och den totala husförbrukningen av el vid toppbelastning.

Rekommenderad: