Termisk Drivning För Växthus: Behovet Av Ventilation Och En Automatisk öppningsanordning, En Automatisk öppnare För Ett Fönsterblad Med Egna Händer Och Feedback Om Användning

Innehållsförteckning:

Video: Termisk Drivning För Växthus: Behovet Av Ventilation Och En Automatisk öppningsanordning, En Automatisk öppnare För Ett Fönsterblad Med Egna Händer Och Feedback Om Användning

Video: Termisk Drivning För Växthus: Behovet Av Ventilation Och En Automatisk öppningsanordning, En Automatisk öppnare För Ett Fönsterblad Med Egna Händer Och Feedback Om Användning
Video: Del 2 - GRUNDLÄGGANDE OM VENTILATION: Olika system. Aereco Ventilation AB 2024, Maj
Termisk Drivning För Växthus: Behovet Av Ventilation Och En Automatisk öppningsanordning, En Automatisk öppnare För Ett Fönsterblad Med Egna Händer Och Feedback Om Användning
Termisk Drivning För Växthus: Behovet Av Ventilation Och En Automatisk öppningsanordning, En Automatisk öppnare För Ett Fönsterblad Med Egna Händer Och Feedback Om Användning
Anonim

Livet i ekologisk och ekostil tvingar moderna hantverkare att tillgripa det mest bekväma arrangemanget av sina tomter för att producera mer högkvalitativa produkter. Ofta används allt som planteras på en personlig tomt för sig själv, sällan ordnar någon modern bonde med en liten trädgård odling av grönsaker, frukt och bär i industriell skala. Vanliga sommarboende och trädgårdsmästare har dock mycket att lära av professionella bönder. Till exempel automatisering av olika processer i växthus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behovet av ventilation

Alla boende i flerbostadshus vet att du kan få färska grönsaker på vintern eller tidigt på våren bara i butiken. Men de som har till sitt förfogande åtminstone en liten bit mark kan ordna en grönsaksfest för sig själva under kallt väder och dåliga skördar. För dessa ändamål är växthus ofta inrättade i grönsaksodlingar. Sådana uthus kan tillverkas av olika material: från tät industriell film till tungt glas. De mest populära idag är växthus i polykarbonat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växthusets huvudprincip är att skapa de mest bekväma förutsättningarna för odling av grödor.

Flera faktorer bidrar till detta

  • Håller temperaturen . För att växthuset ska fungera fullt ut måste det finnas minst 22-24 grader värme inuti.
  • Optimal luftfuktighet . Denna parameter utvecklas för varje enskild anläggning. Men det finns också en viss norm, som sträcker sig från 88% till 96%.
  • Vädring . Den sista punkten är en kombination av de två föregående.

För att normalisera den nödvändiga temperaturen och luftfuktigheten i växthuset är det nödvändigt att ordna luftbad för växterna. Naturligtvis kan du göra det själv. På morgonen - öppna dörrar eller fönster och stänga dem på kvällen. Detta är vad de har gjort tidigare. Idag har tekniska framsteg inom jordbruket gjort det möjligt att uppfinna apparater för att automatiskt öppna och stänga fönster i växthus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör förstås att standardtekniker för växtutformning inte är acceptabla. Från en alltför kraftig temperatur- eller fuktighetsnedgång kan försämring av kulturens tillstånd och dess död inträffa. Om det i filmväxthus finns en variant av självventilation (på grund av otillräcklig täthet hos sådana strukturer), är glas- och polykarbonatbyggnader i stort behov av automatisk ventilation.

Förutom att övervaka dessa indikatorer finns det också en risk att utveckla patogena bakterier och mikroorganismer .påverkar tillväxten av grönsaker och frukter negativt. Många insekter föredrar också varma och fuktiga platser för deras utplacering. Periodiska luftbad i växthus kommer att ge dem obehag. På så sätt kommer ingen att inkräkta på din framtida skörd.

För att inte oroa dig och inte springa varje halvtimme eller timme till växthuset, kontrollera alla indikatorer, rekommenderar experter inom jordbruk att köpa och installera termiska enheter. Vad det är och hur det fungerar, kommer vi att ta reda på det ytterligare.

Bild
Bild

Funktioner och fördelar med applikationen

Faktum är att ett termiskt ställdon är en automatisk stängare, som aktiveras av en ökning av rumstemperaturen. Relativt sett, när växterna blir för varma, öppnas fönstret.

Denna automatventilator har ett antal trevliga fördelar

  • Det finns inget behov av konstant temperaturkontroll i växthuset.
  • Det är inte nödvändigt att leda elektricitet för att det ska fungera.
  • Du kan köpa ett termiskt ställdon i många trädgårdsbutiker och avdelningar för att bygga stormarknader till ett överkomligt pris. Du kan också göra det själv med nästan improviserade medel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du fortsätter med valet av en eller annan automatisering för luftning av växthuset, var uppmärksam på funktionerna i installationen och användningen av detta verktyg.

Den första och grundläggande regeln är att uppmärksamma det faktum att ansträngningen att öppna och stänga fönster och dörrar inte får överstiga 5 kg.

Den andra nyansen är valet av önskad plats där ventilatorn ska placeras . Eftersom den består av två delar och har två fästelement måste den ena fästas på växthusets vägg och den andra vid ett fönster eller en dörr. I det här fallet måste du kontrollera hur bekvämt och enkelt det kommer att vara att montera en av fästena på strukturens vägg.

Det tredje särdraget med växthusvärmedrivningar är att arbetscylinderns inre hålrum alltid fylls med vätska. Denna omständighet styr öppning och stängning av fönster och dörrar. Därför rekommenderar tillverkare inte att demontera enhetens design för att inte skada. Full funktion är endast möjlig med en viss mängd vätska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det fina är att självöppnande fönster och dörrar kan appliceras på vilken struktur som helst: från standardfolie till hållbara polykarbonatstrukturer. Även i ett kupolväxthus är en automatisk termisk enhet lämplig.

Egenskaper och arbetsprincip

Oavsett vilken typ av termisk drivenhet som används, är dess huvudsakliga funktion att automatiskt ventilera om temperaturen överskrider den högsta tillåtna tröskeln. När denna indikator minskar och blir optimal, utlöses enheten för att stänga fönstret eller dörren.

Det finns bara två huvudsakliga manöverdon i den termiska enheten: temperaturgivare och mekanismen som sätter den i rörelse. Designen och placeringen av dessa komponenter kan vara mycket olika. Denna enhet kan också kompletteras med dörrstängare och speciella lås, vilket säkerställer tät stängning.

Bild
Bild

Automatiska maskiner för dörrar och ventiler i ett växthus är vanligtvis indelade i typer enligt deras verkningsmekanism

  • Flyktig . Det är en elektrisk drivenhet som drivs av en motor. För att slå på det finns en speciell styrenhet i enheten som reagerar på temperaturgivarens avläsningar. En stor fördel med denna typ av termisk enhet är möjligheten att programmera den enligt dina individuella parametrar. Och den största nackdelen är dess volatilitet. Strömavbrott kan uppstå när du inte förväntar dig det alls, till exempel på natten. För det första kan ett centraliserat strömavbrott leda till ett fel i programmet för denna typ av värmedrivning, och för det andra kan anläggningar genomgå både frysning (om autofiltret förblev öppet efter att ljuset släckts) och överhettning (om ventilationen inte skedde vid inställd tid).
  • Bimetalliskt . De är anordnade på ett sådant sätt att plattor av olika metaller, sammankopplade i en viss konfiguration, reagerar på uppvärmning på olika sätt: en ökar i storlek, den andra minskar. Denna skevhet gör det enkelt att öppna fönstret för ventilation i växthuset. Samma handling sker i omvänd ordning. Du kan njuta av enkelheten och autonomin hos mekanismen i detta system. Störningen kan ge det faktum att det inte finns tillräckligt med ström för att öppna ett fönster eller en dörr.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Pneumatisk . Idag är dessa de vanligaste termiska drivsystemen för kolvar. De verkar på grundval av tillförseln av uppvärmd luft till manöverkolven. Detta sker enligt följande: den förseglade behållaren värms upp och luften från den (ökad, expanderad) överförs genom röret till kolven. Den senare sätter hela mekanismen i rörelse. Den enda nackdelen med ett sådant system är den ökade komplexiteten i dess oberoende utförande. Men några folkhantverkare kunde tänka på detta. Annars finns det praktiskt taget inga klagomål på pneumatiska termiska drivenheter.
  • Hydraulisk . Den enklaste och används ofta även i privata trädgårdar. Två kommunikationsfartyg läggs till grund. Vätska överförs från en till en annan genom att ändra lufttrycket under uppvärmning och kylning. Fördelen med systemet ligger i dess höga effekt, fullständiga energioberoende och enkla självmontering från improviserade medel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Inhemska termiska ställdon av olika slag får mycket bra recensioner idag. Att etablera minst en av dem kommer inte att vara svårt även för en person som inte förstår någonting om det. Och den trevliga kostnaden för system för automatisk ventilation av växthusstrukturer glädjer både ögat och plånboken för sparsamma ägare.

Om du bestämmer dig för att göra ett termiskt ställdon själv, använd steg-för-steg-instruktionerna för denna process . Du måste göra inte bara ansträngningar, utan också flit och maximal uppmärksamhet på alla detaljer för att uppnå önskat resultat.

Bild
Bild

Hur och från vad man ska göra själv: alternativ

Pluset med att skapa ett termiskt ställdon med egna händer är möjligheten att använda improviserade material. Det räcker bara att förbereda alla detaljer som är nödvändiga för detta.

En kontorsstol-stol är ett mycket bekvämt och enkelt verktyg för att göra en automatisk termisk enhet. Hur ofta, när du arbetade vid datorn, har du höjt och sänkt sätet till önskad nivå? Detta var möjligt tack vare gaslyften. Det kallas ibland också för en lyftcylinder.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att göra en gör-det-själv termisk enhet för ett växthus från den här delen av en kontorsstol, gör sådana manipulationer med den

  • Cylindern består av två element: en plaststav och en stålstav. Det första steget i arbetet är att bli av med plastkroppen och lämna bara den andra, mer hållbara.
  • Lägg reservdelen från kontorsmöbler till ena sidan, plocka upp en metallstav med en diameter på 8 mm. Fixera delen i ett skruvstycke så att en bit på cirka 6 cm sitter kvar ovanpå.
  • Dra den förberedda cylindern på denna stång och tryck så hårt som möjligt så att all luft kommer ut ur den senare.
  • Skär av den avsmalnande delen av cylindern och tryck stålstången genom hålet. Var försiktig så att du inte skadar den släta ytan och gummibandet.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • I slutet av skaftet är det nödvändigt att göra en tråd som passar M8 -muttern.
  • Det extruderade fodret kan nu sättas tillbaka på plats, var noga med att skydda aluminiumkolven.
  • För in stålstången i innerhylsan och dra ut den från cylinderns baksida.
  • För att förhindra att kolven glider ut och inte falla in i cylindern under drift, skruva en M8 -mutter på den förberedda gängan.
  • För in aluminiumkolven i ventilsätet. Svetsa ett stålrör vid cylinderns snittände.
  • Fäst den resulterande mekanismen på fönsterkontrollenheten.
  • Släpp ut all luft från systemet och fyll den med olja (du kan använda maskinolja).

Det termiska ställdonet för växthuset av kontorsstolar är redo att använda . Det återstår bara att testa enheten i praktiken och använda den.

Naturligtvis är det en mycket mödosam process att göra sådana strukturer med egna händer. Men resultatet av hårt arbete och uppmärksamhet kommer att överträffa alla förväntningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat praktiskt verktyg för att skapa ett automatiskt växthusventilationssystem är en konventionell bil stötdämpare. Den huvudsakliga aktiva ingrediensen här kommer också att vara motorolja, som reagerar mycket subtilt på mindre temperaturförändringar, som driver hela mekanismen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den termiska drivningen för växthuset från stötdämparen utförs i en specifik sekvens

  • Förbered nödvändiga material: en gasfjäder i en bil stötdämpare, två kranar, ett metallrör.
  • Nära fönstret, vars öppning och stängning är planerad att automatiseras, installera stötdämparen.
  • Det tredje steget är att förbereda smörjröret. Anslut en ventil till ena änden av röret för flödet av maskinvätska, till den andra - samma struktur, men för att tömma den och ändra trycket i systemet.
  • Skär gasfjäderns botten och anslut den till oljeröret.

Det termiska ställdonet från bilens stötdämpare är klart för drift. Övervaka oljenivån i röret för att undvika systemfel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha pratat med proffs, rotat igenom dina onödiga delar i garaget eller skjulet hittar du ett stort antal nödvändiga delar för att skapa din egen design av termiska ställdon. Om installationen av färdiga produkter görs så snabbt och enkelt som möjligt, är det inte svårt för dig att göra din egen mekanism med en dörrstängare eller lås.

Efter att ha genomfört systemet är det nödvändigt att ta hand om det så att det också motiverar dess särdrag när det gäller mekanismens hållbarhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips för användning och skötsel

Termiska drivenheter för växthus är mycket enkla att underhålla. De behöver periodisk smörjning av drivelementen, kontroll av vätskenivån, förändringar i de fysiska parametrarna som driver automatiska system.

Om du inte planerar att använda växthuset under vintersäsongen rekommenderar experter att du tar bort termiska ställdon från fönster och dörrar för att förlänga livslängden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Recensioner

Idag erbjuder marknaden ett brett urval av inhemska termiska drivenheter för växthus. Recensioner om dem är blandade. Vissa köpare klagar över de höga kostnaderna för en automatisk öppnare med enkel design (cirka 2 000 rubel per styck).

Bland fördelarna framhäver konsumenterna naturligtvis automatiseringen av processen för luftning av växthusstrukturen, men samtidigt gläds de åt möjligheten att manuellt öppna / stänga växthuset om det behövs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns få recensioner om installationen av termiska enheter. Så till exempel fokuserar köpare på det faktum att en webbplats krävs för att installera de flesta av dem på växthusväggen. Det vill säga att en standard "vägg" av polykarbonat inte tål en av delarna i det termiska ställdonet. För att göra detta måste den förstärkas, till exempel, med en plywoodskiva, en skiva eller en galvaniserad profil.

För resten är moderna bönder nöjda med ett sådant köp och delar gärna sina intryck av mekanismen som automatiserade deras ansträngningar att odla högkvalitativa jordbruksväxter.

Rekommenderad: