Grunden För Ett Hus Av Expanderade Lerbetongblock: Konstruktion, Fördelar Och Nackdelar Med Ett Fundament Av Expanderade Lera Betongblock, Djup För Ett Bad

Innehållsförteckning:

Video: Grunden För Ett Hus Av Expanderade Lerbetongblock: Konstruktion, Fördelar Och Nackdelar Med Ett Fundament Av Expanderade Lera Betongblock, Djup För Ett Bad

Video: Grunden För Ett Hus Av Expanderade Lerbetongblock: Konstruktion, Fördelar Och Nackdelar Med Ett Fundament Av Expanderade Lera Betongblock, Djup För Ett Bad
Video: Housebuilding part 1 - First day digging the foundation 2024, April
Grunden För Ett Hus Av Expanderade Lerbetongblock: Konstruktion, Fördelar Och Nackdelar Med Ett Fundament Av Expanderade Lera Betongblock, Djup För Ett Bad
Grunden För Ett Hus Av Expanderade Lerbetongblock: Konstruktion, Fördelar Och Nackdelar Med Ett Fundament Av Expanderade Lera Betongblock, Djup För Ett Bad
Anonim

Grunden för ett hus av expanderade lera betongblock har viktiga egenskaper och nyanser. Innan du bygger måste du väga alla för- och nackdelar med ett sådant byggmaterial. Och du bör också besluta om det optimala djupet för att lägga ett bad och andra tekniska finesser.

Bild
Bild

Funktioner och beräkning

Det är nödvändigt att använda expanderad lerbetong för anläggning av grundkonstruktioner väldigt omtänksamt . Materialets densitet kan variera från 500 till 1800 kg per 1 m3. därför dess tillämpning orsakar inga väsentliga problem . Att minska mängden expanderad lera ökar basens densitet och hårdhet. Men samtidigt ökar belastningsnivån som den kommer att tillämpa på jorden och de kontinentala skikten i jordskorpan. Därför måste du alltid leta efter den optimala balansen.

Ju större andel expanderad lera desto starkare blir grunden . Denna frestande omständighet överskuggas dock av den samtidiga ökningen av värmeledningsförmågan, som inte kan undvikas. Vattenabsorptionshastigheten är cirka 15%. Detta är en ganska anständig siffra jämfört med andra byggmaterial. Nivån av ångpermeabilitet beror på den specifika typen av expanderad lera.

Bredden och tjockleken på fundamentet för en byggnad byggd av betongblock av expanderad lera är ganska enkel att bestämma. Om armerade betongbjälkar placeras under huset ska de inte vara smalare än 15 cm. Fundamenttejpens bredd ska vara minst samma som väggarnas storlek. Helst bör en del reserveras, överge den endast när det är i grunden omöjligt och ouppnåeligt.

Den totala belastningen från strukturen, överförd genom fundamentet, bör vara högst 70% av den tillåtna effekten på den lastmottagande platsen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkningen av minsta tillåtna bredd kan utföras oberoende enligt formeln 1.3 * (M + P + C + B) / Bandlängd / Jordmotstånd, där variablerna är följande:

  • M - byggnadens så kallade egenvikt (det vill säga totalvikten för alla huvudkonstruktionerna);

  • MED - indikatorn för den extra snömassan, som under ogynnsamma förhållanden till och med kan avsevärt överstiga den döda massan;
  • NS - nyttolast (passagerare, möbler, deras egendom etc., vanligtvis 195 kg per 1 m3);
  • I - vindpåverkan (du kan alltid ta reda på den nödvändiga siffran från byggnadens rekommendationer för regionen).
Bild
Bild
Bild
Bild

En viktig aspekt i många fall är djupet för ett bad eller för ett skjul. Konstruktionens totala höjd bestäms med beaktande av:

  • fördelningen av markvatten;
  • egenskaper hos de använda materialen;
  • tomtens bärförmåga;
  • ett antal andra parametrar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Endast fullfjädrad geologisk forskning . Endast med korrekt förtydligande av dessa egenskaper kan vi garantera att det inte finns några sprickor, snedställda och hängande områden. På fint strukturerad och dammig jord kan fundamenten sjunka kraftigt. Grus och grov sand är mekaniskt mer tillförlitliga. Men när det är möjligt rekommenderas det fortfarande att placera alla byggnader på en stenig grund, som kännetecknas av maximal stabilitet och stabilitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är dem?

Den pelarformade grunden används för relativt enkla och lätta strukturer. Ett sommar trädgårdshus, ett badhus eller en verkstad på platsen kan installeras utan problem. Men en fullvärdig bostad, särskilt en med minst 2 våningar, måste placeras på mer fasta stöd. Det högsta tillåtna djupet är 1,5 m. Men i praktiken är det extremt sällsynt att stolpstöd går ner i marken med mer än 50–70 cm.

Viktiga nyanser:

  • stödpunkter placeras i alla hörn av strukturerna;
  • det optimala gapet mellan dem är från 1, 5 till 3 m;
  • det är möjligt att öka kapitalstrukturen i strukturen på grund av den extra beräkningen av armerad betongplatta.
Bild
Bild
Bild
Bild

Stapelgrillfundamentet anses av specialister vara en mer pålitlig lösning än användningen av enkla pålar . Plattan ligger huvudsakligen på markens nivå, stiger ibland något över den. Om arbetet utförs korrekt kan den stabila användningen av strukturen garanteras i flera decennier. Grillen är indelad i:

  • landslag;
  • monolitisk armerad betong;
  • prefabricerad monolitisk grupp.
Bild
Bild
Bild
Bild

Konstruktion av en bandfundament

Grunt bandfundament är mycket populärt i låga privata byggnader. Även stora tekniska svårigheter och långvarigt arbete skrämmer inte bort kunniga människor. Om du använder kraftfull teknik av hög kvalitet, reduceras drifttiden många gånger … Det är sant att kostnaden ökar ytterligare. Det räcker inte bara med att gräva skyttegravar - du måste ta hand om att stärka deras väggar.

Extra fästelement i lerjord krävs från 1,2 m djup. I lös sand - från 0,8 m. Men nitiska ägare brukar ta hand om ett sådant ögonblick i alla situationer . Dessutom tillåter den grunda tejpen nästan ingen rädsla för effekterna av frosthöjande krafter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viktigt: det kommer att vara nödvändigt att strikt följa tekniken, och de misstag som med andra alternativ fortfarande kan tolereras minimalt kommer att orsaka många problem här.

Om grundvattnet tas bort 2 m eller mer från fryshorisonten är det möjligt att klara sig genom att fördjupa monoliten med 0,6-0,7 m. Vid högre ställning sänks diket cirka 20 cm under säsongens frysningslinje. För formning av formen används demonterade trä- och stålpaneler, och båda alternativen har fördelar och nackdelar. I teorin är ihåliga betongformar eller extruderade polystyrenskumpaneler godtagbara.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna lösning låter dig lämna formen senare som en del av den övergripande strukturen . Grunden blir starkare och håller värmen bättre. Men bara professionella ingenjörer hjälper till att räkna ut alla lösningar korrekt. Därför uppnås sänkningen av kostnaderna för privat byggande vanligtvis genom att välja en billig, testad metod. Strip gjuten foundation:

  • tjänar länge;
  • är den enda acceptabla metoden för ett tvåvånings expanderat lerbetonghus;
  • gör det möjligt att utrusta underjordiska garage;
  • lämplig för platser med stark frysning;
  • inte benägen att pressa ut;
  • är relativt dyrt;
  • bosätter sig länge;
  • kräver mycket jordarbete.
Bild
Bild

Blockera basenhet

Om det är beslutat att bygga ett hus av expanderade lerbetongblock, är det fullt möjligt att använda samma block för basen. Den fullständiga identiteten för termisk expansion är en ganska allvarlig fördel. Ett bra betongblock av expanderad lera absorberar högst 3% vatten i förhållande till dess vikt.

För förståelse: för tegel av hög kvalitet är denna siffra från 6%och för betong når den 15%.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Slutsatsen är uppenbar: du kan med säkerhet skapa en prefabricerad bas. Men här måste du omedelbart väga alla fördelar och nackdelar med detta alternativ:

  • god värmeisolering;
  • acceleration av installationsarbetet;
  • lång tjänstgöringstid;
  • behovet av att använda specialutrustning;
  • olämplig att använda på platser med en hög nivå av markvatten;
  • jämförande höga kostnader (användningen av en fast monolit är upp till 30% mer ekonomisk).
Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta är fundamentet isolerat med skum och murat. Det är möjligt att utföra de första förberedelserna (geologisk referens, grävning av mark och placering av en kudde av sand och grus) enligt samma schema som när man arbetar för en monolitisk struktur . På sandig terräng kan en enkel bottentätning undvikas. Block ska läggas i grunden i exakt samma ordning som när huvudväggarna bildas. För arbete används en klassisk cementmurbruk; förband appliceras på 0,5 höjder, men basen kan inte göras mer än 5 rader hög.

Trots bristerna i det expanderade lerbetongfundamentet är det ganska acceptabelt för ett envåningshus av samma material . Det är till och med tillåtet att utrusta ett sådant hus med en vind - basens bärighet kommer att vara tillräckligt stor. I de flesta fall väljs moduler med en storlek på 200x200x400 mm, eftersom deras gör-det-själv-läggning är ganska bekvämt. Dessutom är sådana mönster extremt utbredda och säljs till överkomliga priser.

Lösningen måste blandas noggrant för att undvika delaminering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Torrt lim används ofta, vilket späds med vatten enligt receptet. Detta är dock redan en dyrare lösning än att använda en cement-sandblandning. Men plasticiteten hos den självhäftande massan gör att du kan göra tunna sömmar. Läggningen av den första raden utförs först efter noggrann utjämning av stödplattformen. Efter montering av fyrarna sträcks sladden, vilket garanterar maximal jämnhet.

De börjar arbeta från en högre vinkel - och inget annat … Endast denna metod garanterar murverkets hållfasthet. Det är dessa knutar som förstärker och knyter ihop. Endast i vissa fall väljer de mest erfarna byggarna ett schema med ligering av interna partitioner.

Sömmarna ska vara cirka 12 mm tjocka.

Bild
Bild

Efterbehandling

Installationen av fundamentet av expanderade lera betongblock slutförs med efterbehandlingen av arrangemanget av vattentätning, värmeisolering och vid behov ett pansarbälte.

Bild
Bild

Vattentätning och värmeisolering

Skydd mot överdriven vatteninträngning är viktigt. Det tillhandahålls med hydrofoba blandningar. De bearbetas både internt och externt. Det finns 4 huvudalternativ:

  • mineralmastik;
  • bituminös mastik;
  • takmaterial;
  • speciell självhäftande film.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att ta allvarligt organisationen av termiskt skydd .… Så idealiskt försöker de skapa inte bara en monolitisk grund utan också ett golv med ett isolerande värmelager. Det horisontella vattentätningsskiktet spelar en viktig roll i hela denna montering. Den läggs på en sand- och gruskudde innan den hälls. Ett sådant skikt i sig är skapat av takmaterial, av vilka två nivåer är anslutna med bituminös mastik.

Vidare tillhandahålls sand- och grusfyllning. På snabbflytande mark är det dock mycket mer korrekt att använda en betongkudde. En värmeisolerande platta krävs också. Den kan vara tillverkad av expanderad polystyren eller polyuretanskum. Dess funktion är inte begränsad till att behålla värme: det är lika viktigt att förhindra att vattentätningsfilmen brister under hällning; Dessutom utförs vertikal vattentätning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt ett annat schema inkluderar termiskt skydd (inte att räkna grundblocken):

  • huvudvägg och golv;
  • ett spår för vilket hydrofob cement används;
  • vattentätning horisontellt inuti och vertikalt utanför;
  • sandfyllning;
  • droppkanal genom vilken kondensat avlägsnas;
  • det faktiska värmehållningssystemet baserat på EPS eller mineralull;
  • isolering för golvet - under källarens nedre plan.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Armopoyas

Det är nödvändigt att skapa förstärkta bälten när man bygger på instabil mark eller på uttalad lättnad. Detta förhindrar krympning och tillhörande deformation. Den maximala tjockleken för en högkvalitativ armopoya är densamma som väggens. Den har en fyrkantig sektion. Det rekommenderas att använda en mortel baserad på cement M200 och högre kvaliteter.

Armeringsjärn rekommenderas starkt mellan blockrader. De kompletteras med ett speciellt murverk. Den optimala sektionen av stången är 0,8-1 cm. Det yttre armeringsbältet är vanligtvis skapat på basis av betong eller massiva tegelstenar. Bredden på förstärkningsskalet kan variera från 100 till 200 mm.

Formen är lika hög i höjd med den framtida skyddskonstruktionen. De utslagna spjällbrädorna är fästa från båda sidor på självgängande skruvar. Stigramar finns i de flesta vanliga områden. Men om det finns en tillförlitlig seismisk risk, välj "parallellpiped" form.

Viktigt: metallbasen ska hällas med betong 100%.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

  • förbereda eller köpa betong med förväntan på fyllning åt gången;
  • skjut in spikarna i väggarna eller vrid tråd för bättre vidhäftning;
  • massivt tegel bör läggas ovanpå när du förbereder golvet på träbjälkar;
  • isolera armopoyorna noggrant;
  • tampa blandningen för att undvika luftfickor.

Rekommenderad: