Gräsmatta: Enhet, Fördelar Och Nackdelar. Är Det Bättre än Rullat Gräsmatta Och Vilken Gräsmatta Att Välja För Ett Privat Hus? Läggteknik

Innehållsförteckning:

Video: Gräsmatta: Enhet, Fördelar Och Nackdelar. Är Det Bättre än Rullat Gräsmatta Och Vilken Gräsmatta Att Välja För Ett Privat Hus? Läggteknik

Video: Gräsmatta: Enhet, Fördelar Och Nackdelar. Är Det Bättre än Rullat Gräsmatta Och Vilken Gräsmatta Att Välja För Ett Privat Hus? Läggteknik
Video: Dressa gräsmattan 2024, Maj
Gräsmatta: Enhet, Fördelar Och Nackdelar. Är Det Bättre än Rullat Gräsmatta Och Vilken Gräsmatta Att Välja För Ett Privat Hus? Läggteknik
Gräsmatta: Enhet, Fördelar Och Nackdelar. Är Det Bättre än Rullat Gräsmatta Och Vilken Gräsmatta Att Välja För Ett Privat Hus? Läggteknik
Anonim

Arrangemanget av gräsmattor i utformningen av hustomter och sommarstugor anses vara en populär landskapslösning. De första gräsmattorna dök upp i europeiska länder redan på 1700 -talet. Ursprungligen var de heltäckningsmattor av lågväxande blommor, men senare kom snygga gröna gräsmattor på modet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet och beskrivning

En sågräsmatta är en gräsbevuxen täckning som har vuxit från frön planterade i marken. Följande typer av gräs används vanligtvis för att skapa en sådan gräsmatta.

Bluegrass -den mest kalltåliga versionen av sågräsmattan, men samtidigt den mest värmebeständiga. Även om den odlas under strålande solstrålar kommer den fortfarande att vara vacker länge.

Bild
Bild

Betes rajgräs - fördelarna med denna ört inkluderar en hög tillväxthastighet, liksom en låg kostnad på frön. Den växer dock snabbt, så den används bäst i växtbaserade blandningar.

Bild
Bild

Röd svingel - växer bra även på skuggiga platser. Detta gräs är inte rädd för torra dagar, förblir grönt även om det inte vattnas eller klipps. Det anses vara det bästa alternativet för att ordna en grön gräsmatta.

Bild
Bild

Den största fördelen med en sågräsmatta är dess minimala kostnad - den är billigare än alla andra, kostnaderna kommer till inköp av fröblandning och komplex mineralgödsel för matning av gräset.

En sådan gräsmatta innebär att man planterar bara de växter som är lämpliga för specifika driftförhållanden. Detta gör att du kan få vegetation i både soliga och skuggiga områden.

Det bör dock noteras att det finns vissa nackdelar med en sådan landskapslösning

  • Manuell sådd ger inte en enhetlig plantering per kvadratmeter. Tomrum visas oundvikligen på webbplatsen, som måste sås igen.
  • För att få ett fullvärdigt gräsmatta täcker det minst 3-4 säsonger.
  • Gräsmattan är inte skyddad mot ogräs på något sätt.
  • Allt arbete kan endast utföras tidigt på våren.
  • Gräsmattan kräver ofta klippning och regelbunden befruktning.
  • Under de första 4 månaderna rekommenderas det inte att gå på ungt gräs och utsätta det för annan mekanisk påfrestning, annars kommer du inte att kunna bilda ett snyggt vegetationstäcke.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är skillnaden från roll-to-roll?

Många trädgårdsmästare är intresserade av vad som är bättre att välja - en sågräsmatta eller en rullad gräsmatta. Det senare är en färdig beläggning som levereras till platsen i form av rullar . I det förberedda området fälls de ut noggrant och läggs ut på marken. På ett sätt betraktas denna gräsmatta också som en sågräsmatta, eftersom gräset från början sås och sedan odlas - först efter det klipps och rullas torvskiktet.

Bild
Bild

Den största skillnaden mellan dessa två typer av gräsmattor är hur de är ordnade i sin sommarstuga . Sågräset odlas direkt i trädgårdsjorden genom sådd av frön och vidare odling av plantor.

När du lägger en rullgräsmatta ersätts det översta lagret av jorden med en förberedd gräsströ med växter som redan är klara för odling.

Skillnaden mellan gräsmattor är också i gräsblandningens renhet . Om vi talar om rulltäcke, då är den övre delen av platsen helt ersatt av torvgolv. Således kan du få övervägande av en gröda eller en kombination av 2-3 gräsmattor och helt eliminera ogräs. Med självsådd är det svårt att uppnå den nödvändiga renheten per kvadratmeter, eftersom det inte är möjligt att sterilisera de övre lagren av trädgårdsjord hemma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelarna inkluderar det faktum att valsat gräs låter dig skapa en specialbeläggning som är resistent mot skador och mekanisk belastning . Det är därför rullegräsmattor ofta används för landskapsarkitektur, idrottsplatser och offentliga platser. Gräsen som ingår i sådd av gräsmattor är ofta inte särskilt motståndskraftiga mot trampning, så de används främst för dekorativa ändamål.

Bild
Bild

Såda gräsmattor är mer krävande att underhålla . De måste vattnas minst en gång var tredje dag. Två gånger i månaden behöver de gödsla med kväve-, kalium- och fosforgödselmedel. Dessutom måste gräsmattan sås med jämna mellanrum och bli av med ogräs.

Landningsteknik

Enheten för en sågräsmatta på en personlig tomt i ett privat hus innehåller flera huvudstadier

  • Först måste du rensa området för gräsmattan från skräp - klippa gamla träd, riva upp stubbar och ogräs. Det är lämpligt att plantera gröngödsel här ett år innan gräsmattan ordnas. Om detta inte är möjligt, bör en herbicidbehandling genomföras omedelbart före sådd av fröna. Dessa åtgärder kommer att bli av med resterna av ogräs och insektslarver.
  • Marken som är avsedd för odling av gräsmattan måste grävas till spadeens djup. Jordens grässkikt bör vara minst 15 cm, dessutom kan du lägga till lite organiskt gödningsmedel.
  • Efter noggrann förberedelse måste jorden under gräsmattan jämnas med en kratta, vattnas väl och vänta tills jorden lägger sig.
  • Efter några dagar kan du börja så fröet direkt. Gräset planteras med en hastighet av 40-50 g, varefter jorden komprimeras och rullas med en rulle.
  • I slutet av arbetet vattnas platsen med droppmetod. Under bevattning är det viktigt att inte överdriva det, annars tvättas fröna ut till ytan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

En ung, nyplanterad gräsmatta måste omsorgsfullt omhändertas - detta gör att gräset snabbt kan bygga upp grön massa och sprida sig i hela området, vilket eliminerar skalliga fläckar.

Inom två veckor efter plantering av fröna bör jorden vattnas två gånger om dagen - på morgonen och på kvällen.

Skaffa om möjligt ett autowatting -system, sedan kan du programmera det för att fungera i det optimala läget.

Bild
Bild

Ett par veckor efter gräsmattans spiring måste du utföra den första gräsklippningen, den utförs med hjälp av en gräsklippare . I framtiden ska locket klippas 2-3 gånger i månaden när det växer-gräsmattans optimala höjd anses vara 8-10 cm. Under de första 3 åren bör gödselmedel regelbundet appliceras på marken.

Rekommenderad: