Isolering Av Vinden (80 Bilder): Hur Man Ordentligt Isolerar Vindsgolvet Från Insidan Och Hur Man Isolerar Vinden För Vinterboende

Innehållsförteckning:

Video: Isolering Av Vinden (80 Bilder): Hur Man Ordentligt Isolerar Vindsgolvet Från Insidan Och Hur Man Isolerar Vinden För Vinterboende

Video: Isolering Av Vinden (80 Bilder): Hur Man Ordentligt Isolerar Vindsgolvet Från Insidan Och Hur Man Isolerar Vinden För Vinterboende
Video: Hur gör snickaren - Isolering av yttervägg 2024, April
Isolering Av Vinden (80 Bilder): Hur Man Ordentligt Isolerar Vindsgolvet Från Insidan Och Hur Man Isolerar Vinden För Vinterboende
Isolering Av Vinden (80 Bilder): Hur Man Ordentligt Isolerar Vindsgolvet Från Insidan Och Hur Man Isolerar Vinden För Vinterboende
Anonim

Vinden i huset är ett utrymme med stor potential. Den har en rymlig yta för att lagra saker eller säsongssemestrar, och en icke-trivial form som kan bli grunden för utförandet av designidéer. Det är en stor utelämning att inte använda sina möjligheter.

Du kan organisera vindsgolvets utrymme på olika sätt . Men det mest rationella av dem är arrangemanget för bostäder. Självisolering av vinden från insidan hjälper till med detta. Valet av material och arbetsordning kommer inte heller att vara svårt efter en detaljerad övervägande av materialets egenskaper och processen för isolering.

Varför isolera?

En bra, varm vind har ett antal fördelar jämfört med ett oisolerat golv:

  • Kan användas som bostad året runt.
  • En ointressant form är lämplig för inredning i en ovanlig stil.
  • Övervåningen, på grund av sin isolering och särart, kan fungera som sovrum, arbetsrum eller barnrum. Speciellt på vinden, naturligtvis, gillar barn det.
  • Takfönster är utformade annorlunda än vanliga fönster och släpper in mycket ljus. Detta är användbart om ett barnrum ligger där och är också lämpligt för andra ändamål, eftersom naturlig belysning alltid är bättre än artificiellt ljus.
  • När du överför funktionen i alla rum i huset till vindsgolvet frigörs mycket användbart utrymme.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Samtidigt fungerar isoleringen av vinden, trots namnet, också i motsatt riktning. Sommartuffhet och värme koncentrerad under husets tak är inte de bästa följeslagarna för komfort. För att förhindra att luften på vindsgolvet värms upp eftersom solen värmer taket hela dagen, behövs värmeisolering.

Många glömmer bort detta, väljer att isolera vinden från insidan, och i stället för ett rum för all-season användning, får de ett alternativ för övervintring. Det är omöjligt att vara där på sommaren på grund av de höga temperaturerna och täppt luft.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varför isolera vinden är klart: öka husets användbara yta genom att omvandla vinden till ett bostadsutrymme. Exakt vilken typ av rum detta kommer att bero på familjens individuella behov. Det kan finnas ett växthus, en matsal (vilket är mycket bekvämt, eftersom det kommer att vara lika lätt som att pärla att ordna en huva, och dofter av mat kommer definitivt inte att tränga in i andra rum), ett barnrum, ett sovrum, en kontor, ett rum för husdjur, ett omklädningsrum, ett rum.

Bild
Bild

Takdesignalternativ

Bekvämligheten på vinden för att leva beror till stor del på dess storlek och takets form, som bildar väggarna och taket i rummet. Formen påverkar också komplexiteten i isoleringsförfarandet. Typ av tak läggs under konstruktion i enlighet med byggnadens konstruktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Totalt finns det ett dussin typer av tak, i en eller annan grad lämpliga för att ordna en vind:

Skjul . Lutningen kan vara på vänster eller höger sida. Detta bestämmer layouten för det framtida huset, utformat i enlighet med byggkoder. Denna typ av tak är inte det bästa, men inte heller det mest obekväma alternativet för ett bostadsutrymme. Minst hälften av vinden är lämplig för en person att passa i den på full höjd och kan röra sig fritt. Det andra kan reserveras för att organisera lagringssystem eller en säng.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Gavel eller gavel . Det är utbrett i både symmetriska och asymmetriska versioner. På en vind av denna typ är allt ledigt utrymme koncentrerat till den plats där taket har den högsta punkten. Det är mindre av det under backarna, och om lutningen är skonsam kommer det mesta av området inte att användas.
  • Höft . Taket har fyra sluttningar: två i form av en trapets, två i form av fasade trianglar.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Tält . En typ av höfttak, som uppförs över basen av ett fyrkantigt hus. I detta fall har alla fyra backarna samma utseende som fasade trianglar.
  • Halvhipp . Detta är ett slags gaveltak, där sidolänningarna på fronten för praktiska ändamål är avskurna. Det är bekvämare att ordna vindsgolvet än de två föregående alternativen.
  • Något mindre vanlig halvhöft hakat tak. Dess gaveldelar bildas av fönster, och under dem finns det sluttningar.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Mansardtak . Det erkänns som optimalt, eftersom det är närmast det omhuldade U-formade bostadsutrymmet. Ett sådant tak medför inga begränsningar för arrangemanget av funktionella områden inuti vindsgolvet. Du kan enkelt placera ett barns rum i det, som senare kan omvandlas till hans eget kontor eller sovrum.
  • Trasig eller flergavlad . Det här är alternativ för komplexa designidéer. Det är omöjligt att säga entydigt hur lämpliga de är för att ordna en varm vind, eftersom deras form kan vara mycket olika. Men de arter som mest liknar U-formen är definitivt lämpliga för detta ändamål.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lastberäkning enligt SNiP

När det gäller att isolera vinden är det nödvändigt att överväga flera typer av SNiP: allmänna regler för att ordna bostadslokaler och reglerna för val av material för värmeisolering av ett bostadshus.

Beräkning av belastningen på byggnadens bärande konstruktioner . Den egna vikten och tjockleken på material, dekorativ efterbehandling, vindens inre arrangemang ökar betydligt belastningen på bärkonstruktionerna i alla typer av hus. Den högsta tillåtna belastningen för varje alternativ är annorlunda, men de planerade ändringarna bör inte överstiga den.

Bild
Bild

Korrekt bedömning av de konstruktioner som byggs . För rekonstruktion av ett hus, som i många fall kommer att omfatta omvandling av en vind till ett bostadsloft, behövs lagliga skäl. Varje fall är olika.

I ett, om dokumenten är upprättade korrekt och byggandet av huset sker omedelbart med vinden, kan det göras om på något sätt utan onödig byråkrati.

I en annan kan vinden anses vara en olaglig utvidgning av området. Detta medför böter och demontering av byggnaden på egen bekostnad.

I ett privat hus beror konstruktionen av en vind endast på golvhöjden och överensstämmelse med lastnormerna på bärkonstruktionerna; i ett flerfamiljshus är det viktigt att ta hänsyn till dess status. Om detta är ett arkitektoniskt monument fungerar inte byggandet av en vind.

Bild
Bild
  • Överensstämmelse med hygieniska och hygieniska standarder . De reglerar minsta höjd för vindrummet, graden av dess belysning och isolering - skydd mot ultravioletta strålar.
  • Antalet våningar i huset . Byggkoder tillåter högst tre våningar, medan källar- och källarrum som sticker ut mer än en meter över marken också beaktas. Om det efter isolering av vinden blir ett fullvärdigt bostadsutrymme och fjärde våningen i huset, kommer en sådan konstruktion att anses olaglig. I teorin borde den rivas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Graden av brandmotstånd . Det mäts i minuter och i de flesta positioner är:

  1. för de nedre våningarna 60 minuter,
  2. för vinden - 30, eftersom elden sprider sig uppåt och risken för antändning av de nedre våningarna från vinden är mindre.

När du ordnar en vind, särskilt en trä, för bostäder, måste du följa alla krav: behandla träet med speciella impregneringar som förhindrar spridning av låga, välj brandresistenta material och lägg högkvalitativ kommunikation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också viktigt att beräkna vilket lager som behövs vid användning av olika material. Som regel anges den rekommenderade tjockleken och densiteten för skum, mineralull, polyuretanskum eller skumglas av tillverkaren eller GOST för ett specifikt material.

Materialgranskning: fördelar och nackdelar

Byggmarknaden erbjuder själva materialen i överflöd. I detta fall är det inte tillräckligt med isolering, eftersom tekniken innebär lager-för-lager-användning av material för olika ändamål:

  • Tak- och väggmaterial . Dessa är de element som utgör grunden för vindrummet. Husets väggar kan vara av trä, tegel, block. För taket, välj profilerade ark, ondulin, skiffer, metall eller keramiska plattor.
  • Stänger för motgaller . Virket används trä, monterat på spärren. En motgrill är nödvändig för att skapa luftcirkulation så att det inte bildas kondens under takplåtmaterialet.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Vindtät och vattentät . Används filmer av polypropen och polyeten, olika fiberduk. I prioriterade filmer med antikondensbeläggning. De läggs med en överlappning på 20-25 cm mellan balkarna och takmaterialet, limmade ihop.
  • Värmeisolering . Olika typer av isolering, som läggs på ett avstånd av 25 cm från vattentätningsfilmen under skiffer eller kakel, och 45-50 cm under plåtmaterial.
  • Ångspärr . Det är nödvändigt på utsidan av isoleringen för att skydda den från ångor och fukt som finns i inomhusluften. Olika film- och foliematerial används för att förhindra bildning av kondens och växthuseffekten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Intern svarv . Dekorativ efterbehandling av tak och väggar. I vissa fall, när takets höjd tillåter, kan du "fälla" taket. Luftutrymmet mellan det och taket kommer att göra värmeisoleringen mer effektiv.

Om det inte finns några frågor med de flesta punkterna, är valet av isolering det mest avgörande ögonblicket. Valet är brett, vilket är både ett plus och ett minus, eftersom det är nödvändigt att utvärdera ett stort antal alternativ.

Bild
Bild

Isolera vinden:

  • sågspån;
  • mineralull;
  • ecowool;
  • basalttyp av bomull;
  • polyuretanskumplattor (PPU);
  • extruderat skum;
  • penoplex;
  • skumglas;
  • byggskum;
  • folieklädd och värmereflekterande material.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användningen av sågspån för värmeisolering är en beprövad och effektiv metod. Det är billigt, blandningarna bereds med egna händer, men med tillgången på alternativa material är metoden redan föråldrad. Mycket tid spenderas, att arbeta med sågspån är rent, men obehagligt, och golvet kommer inte att skilja sig åt i hållbarhet. Miljörenhet i detta fall är snarare inte till hands, eftersom träfibrer är en utmärkt grogrund för organismer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vanlig frigolit är också ett minne blott. Den har ett antal fördelar: låg vikt, lågt pris, enkel installation ensam, ganska lång livslängd, bra isoleringsegenskaper. Men nackdelarna är fortfarande betydande: bräcklighet och bräcklighet, behåller fukt inuti, en lämplig miljö för reproduktion av levande organismer, ett tjockt lager av material behövs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mineralull är en mer aktuell isolering. Dess fördelar:

  • hög värmeisoleringskoefficient;
  • resistent mot fukt, kemikalier och alkalier;
  • ger god ventilation i rummet;
  • hjälper till att öka ljudisoleringen;
  • hög brandmotståndskoefficient;
  • lång livslängd;
  • styrka;
  • säkerhet för bostäder.
Bild
Bild
Bild
Bild

Brister:

  • Med dålig organisation av tätskikt och ångspärrskikt, nederbörd på materialet, tappar mineralull flera procent av sin värmeledningsförmåga.
  • Kan samla damm över tiden.
  • Mineralull av hög kvalitet är ganska dyrt, men det är miljövänligt. Det finns ofta förfalskningar på marknaden där formaldehydhalten överstiger normen. De är hälsoskadliga och är förbjudna att använda i bostadslokaler.
Bild
Bild

Ecowool representerar naturligtvis cellulosafibrer i tre fjärdedelar av kompositionen, och resten står för ämnen som tillåter användning av cellulosa som byggmaterial - borax och borsyra. De ökar bomullens brandbeständighet, förhindrar uppkomsten av mikroorganismer, svampar och röta.

Fördelarna inkluderar isoleringens goda förmåga att hålla värmen i rummet, inte hindra ventilation, högkvalitativa isoleringsegenskaper, naturliga och säkra råvaror i grunden av ekowool.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialet har också ett minus och betydande. Ecowool produceras inte i form av tallrikar eller ark, det är en lös fiber som måste appliceras våt med specialutrustning. Och för att arbeta med utrustningen behöver du kvalificerade installatörer.

Utöver ecowool erbjuder utländska tillverkare även andra typer av isolering baserat på växtfibrer: isolering av ekol och bomullstyg.

Bild
Bild

En annan typ av bomull är basalt. Det är relaterat till mineralet. Eftersom dess komponenter finns i kompositionen är grunden för materialet basaltberg. Basalt ger materialet unika egenskaper.

Dess fördelar:

  • komponenter av organiskt ursprung utan formaldehyd och skadliga hartser;
  • värmeisoleringsegenskaper, bullerisolering;
  • antänds inte, stöder inte förbränning;
  • biostabil;
  • tallrikar är praktiska och enkla att använda;
  • tjänar i tiotals år.
Bild
Bild
Bild
Bild

Brister:

  • höga isoleringskostnader per kvadratmeter med basaltplattor;
  • absorberar fukt väl.

Den tredje typen av bomull - glasull - har liknande egenskaper. Det är bekvämare att använda eftersom materialet är rullat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Extruderat skum eller extruderat polystyrenskum kombinerar kvaliteter och fördelar med mineralskivor och konventionellt skum, tack vare en speciell produktionsteknik.

Dess prestanda är mestadels positiv:

  • lätt, men hållbar - detta gör att du kan använda den för isolering i stora mängder, för att arbeta med den bara ensam;
  • slutna porer i materialet är fuktbeständiga;
  • lätt att skära i fragment, det är oförstörbart och smulas inte;
  • väcker inte intresse, som livsmiljö, vare sig för svampar eller gnagare;
  • låg kostnad.

Nackdelarna inkluderar: ångpermeabilitet, låg brandmotstånd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gruppen av ny generation gasfylld plast innehåller också polyuretanskum (PPU). Dess fördelar gör att materialet är ett av de bästa för att isolera vindsgolvet: det är lätt, fuktbeständigt och brandbeständigt, ackumulerar inte damm, lockar inte till sig levande organismer och är mycket hållbart.

Det finns två typer: ark och spray . Arkmaterialet är mycket bekvämt eftersom det inte smuler i processen för att klippa fragment och nära passar delen till delen. Den sprutade typen av skydd skapar ett monolitiskt lager under taket, på grund av vilket det inte är rädd för nederbörd och kallt intrång. Och den har god vidhäftning på olika ytor, är motståndskraftig mot utseende av mikroorganismer och gör att du kan utföra installationsarbete så snart som möjligt.

Bild
Bild

Det sprutade materialet skapar bättre värmeisolering och hjälper till att dämpa främmande ljud, men det har två allvarliga nackdelar. För det första, för ansökan, behöver du en dyr tjänst från proffs med specialutrustning. För det andra är det så tätt att det "inte andas". Fuktig och täppt luft ackumuleras i rummet om det inte var möjligt att organisera ytterligare ventilation.

Det är lämpligt att använda båda typerna av PPU samtidigt . Stora ytor är täckta med arkmaterial och svåråtkomliga platser och sprickor sprutas. Detta kommer helt att lösa problemet med även den kallaste vinden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skumglas är ett sällsynt och orättvist nedflyttat material. Anledningen till detta är enkel - priset är mycket högt. Skumglas, som namnet antyder, erhålls genom skummande glasfiber. Resultatet är ett poröst (cellulärt) material som absolut inte är mottagligt för brand, säkert, hållbart och uppfyller alla krav på isolering. Om ekonomiska möjligheter tillåter, bör skumglas som värmeisolering först och främst övervägas.

En separat grupp från derivaten av plast och glas är foliematerial för isolering av lokaler inifrån. I sig själva har de en liten tjocklek, därför kombineras de ofta med olika variationer av skummade cellulära material som finns inuti mellan två lager av folie.

Bild
Bild

Fördelarna med reflekterande material är uppenbara:

  • Lätt och liten tjocklek. En vind är sällan stor, särskilt med tanke på att dess dimensioner döljs av takets form, och ett 20 mm folieark är mycket mer praktiskt än 200 mm skum.
  • Materialet är lätt att skära, smuler inte, glider inte på ytan.
  • Det finns varianter av självhäftande ark, där ena sidan är täckt med ett reflekterande lager och den andra med ett självhäftande lim. De förenklar installationsarbetet kraftigt.
  • Folie är en utmärkt värmereflektor. Tack vare hennes förmågor, under den kalla årstiden, lämnar värmen inte rummet, men i varmt väder förblir det ute.
  • Reflekterande beläggningar är hydrofoba; de stöter helt enkelt bort vatten.
  • Det är samtidigt isolering från nederbörd, damm, vind, kyla.
  • Trots minsta tjocklek klarar den ljudisoleringsfunktionen.
  • Elastisk och flexibel.
  • Biostabil.
  • Avger inte toxiner och formaldehyd vid uppvärmning.
  • Långvarig.
Bild
Bild

Hur väljer man?

Valet av lämplig isolering är ett avgörande skede i arrangemanget av ett bostadsutrymme på vindsgolvet.

Det finns flera viktiga faktorer att tänka på:

  • Redovisning för klimatförhållanden. Om kraftig frost härjar i regionen under den kalla årstiden måste du välja en cellulär eller porös isolering. Dess struktur gör att varm luft kan fylla tomma utrymmen och hålla rummet varmt. Det fungerar som PVC-profiler och tvåglasfönster. Ju fler lager av celler, desto bättre material, så skikttjockleken bör vara mer än 1-2 cm.
  • För regioner med hög luftfuktighet är materialets hydrofobicitet i första hand. Alla typer av bomull är oönskade här, men derivat av polyeten och plast kommer att vara helt rätt. Du kan säkert använda polystyrenskum och polyuretanskum.
  • Med en stor mängd nederbörd på vintern, vilket ger en belastning på taket, är lätta material att föredra. Till exempel frigolit och folie.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Redovisar indikatorer på fukt och brandmotstånd. Även om klimatet inte vimlar av regn är det mycket viktigt att skydda isoleringen mot fukt. Vått material slutar att utföra sina funktioner, eftersom dess värmeledningsförmåga ändras och går upp i vikt.
  • När det gäller brandsäkerhet är det snarare iakttagande av alla SNiP -normer. Att välja ett brandsäkert material är inte svårt. De flesta tillverkare lägger till ämnen som kallas brandskyddsmedel till organiska råvaror för tillverkning av isolering. De förhindrar spridning av eld.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Materialets förmåga att behålla sin form. Mätt som elasticitetsmodul och deformationsmotstånd. Det beror på detta om det kommer att skapa ett monolitiskt pålitligt skydd eller om det kommer att sjunka och drag och blåsta platser kommer att dyka upp i rummet. De obestridda ledarna i detta avseende är inte plåtmaterial utan sprutmaterial.
  • Materialkoefficienter för flera egenskaper: värmeledningsförmåga, ångpermeabilitet, ljudisoleringsindex.
  • Sammansättning av ämnet. För arrangemang av ett vardagsrum på vinden rekommenderas att använda miljövänliga material, utan hartser, formaldehyder och giftiga ämnen. Olika impregneringar är tillåtna om deras närvaro uppfyller kraven i GOST.
Bild
Bild

Vilken typ av material som används vid takets efterbehandling spelar också roll.

För metallplattor

Det är korrekt att genomföra isolering av vindtaket under sådant material med hjälp av ett lager som inte är rädd för fukt. Funktioner i strukturen och installationen av metallplattor är sådana att vatten kan komma under den. Det är optimalt här att använda skummaterial baserade på plast eller glas, men om valet föll på mineralull är det viktigt att ta hand om ett bra tätskikt.

Det är också nödvändigt att välja ett material med en antikondensationsbeläggning. Efter att kondensen uppnår en viss temperatur blir den också till vatten som är farligt för det isolerande skiktet. Problemet kan lösas med polypropenfilmer, geotextilbeläggningar och superdiffusa membran.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelarna med metallplattor inkluderar det faktum att deras ovanliga form gör att sediment kan ackumuleras mellan beläggningens lager, vilket är nästan omöjligt att göra helt förseglat. För att minimera skadorna från detta hjälper högkvalitativ ventilation under taket. Naturligt i detta fall kanske inte räcker, det är nödvändigt att utrusta en obligatorisk.

Sådana problem gäller även keramiska präglingar och skifferark. De har alla samma form, vilket inte tillåter att arken sitter tätt.

Bild
Bild

För wellpapp

Det är mindre problematiskt med avseende på läckage och kondens, eftersom arken är tätare och fogarna behandlas med tätningsmedel och färg. Men materialet har sina egna egenskaper. För det första är det väldigt kallt och isoleringen måste vara av hög kvalitet och imponerande i tjocklek. För det andra, under regnet är det mycket bullrigt under taket av wellpapp; du behöver ett material med höga ljudabsorptionshastigheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från listan över lämpliga material är det nödvändigt att utesluta tunna folieark, glasfiber, cellulosaisolering av ecol -typen. Deras tjocklek och ljudisoleringsindikatorer är otillräckliga för att säkerställa ett bekvämt boende på vinden under taket.

Bild
Bild

För vinden ovanför badet

Tillsammans med typen av material för taket måste vindens läge beaktas: antingen är det beläget framför alla bostäder eller över en del av huset.

Ett av de problematiska alternativen är vinden ovanför badhuset. Med ett sådant arrangemang är det svårt att utrusta ett bostadsutrymme i det. Det är mer lämpligt för ett relaxrum, ett litet vardagsrum eller en lekplats, vilket är nödvändigt efter badprocedurer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den största svårigheten att välja material ligger i mikroklimatet i rummet ovanför badet, som skiljer sig från mikroklimatet ovanför vardagsrummen. Temperatur- och fuktighetsförhållandena i den är instabila och risken för kondens är mycket hög. Naturligtvis är varken sågspån, bomullsull eller ekologisk cellulosa-baserad isolering lämpliga under sådana förhållanden. Det kräver hydrofoba material som expanderad polystyren och polyuretanskum, foliebeläggningar, bra ångspärr, forcerad ventilation.

Vinterresidenshus

Det finns ingen universell lösning för isolering av vinden för vinterboende. Allt beror på de klimatförhållanden och material som används vid byggandet av huset.

Långa och hårda vintrar - solid, porös, temperaturbeständig isolering. Varmt klimat - vilket material som helst som passar den typ av tak.

I ett privat trähus, på grund av träets egenskaper, för att behålla värmen från en ganska tunn isolering. Material baserade på cellulosa, glas eller plast är också lämpliga. Du kan använda folie med en minsta tjocklek.

Bild
Bild
Bild
Bild

I tegelhus med tak av wellpapp, kakel eller skiffer krävs ytterligare isolering i form av luftutrymmen. Dessa kan vara täta porösa material och flera lager mellan dem. Isolering av ett ramhus kräver inte speciella ansträngningar, eftersom alla funktioner i specifika klimatförhållanden redan tillhandahålls i dess design. Alla fuktbeständiga och brandbeständiga material är lämpliga här.

Hur man isolerar med egna händer?

Tekniken för att skapa värmeisolering på vinden är också tillgänglig för icke-proffs. Nyckeln till framgång ligger inte i erfarenheten av installationsarbete, utan i rätt materialval, konsekvent genomförande av åtgärder för att skapa en kontinuerlig isolerad kontur och noggrannhet.

Bild
Bild

Förfarandet är följande:

  • Beräkning av tillåten last och optimal materialtjocklek.
  • Val av material och nödvändiga verktyg (inklusive säkerhetsutrustning).
  • Förberedelse av lokalerna: rengöring, dammborttagning, bearbetning av träkonstruktioner med skyddande impregnering.
  • Installation av svarven. Detta är ett viktigt och obligatoriskt steg som amatörer omedvetet hoppar över. Enheten för värmeisolering av vinden utan svarv och motsvarv anses vara ett grovt misstag. Det spikas inifrån över hela takytan.
  • Lägga en vattentät film eller ett diffust membran. Fästet ska inte vara tätt, det är bättre att låta materialet sjunka lite. Arken överlappar varandra (15-25 cm) och fästs med tejp eller folie. Ett mellanrum på 20 till 50 cm krävs mellan membranet och lådan.
  • Isolering installation. Metoderna är olika, beroende på materialtyp och takbjälkens placering. Rullmaterial kan fästas med en liten överlappning och fixeras med tejp eller häftapparat. Isoleringsark för avslutning av tak och väggar läggs tätt, med hänsyn tagen till en liten krympning i framtiden. Distansen görs så nära som möjligt, sömmarna bearbetas med tejp. Du kan använda skruvar och spikar för mycket täta material.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att docka väl i hörnen av fronten och i sådana svåra områden som åsen, dalen, överhäng. För detta används små bitar av material, separerade på ett improviserat sätt.

Särskild uppmärksamhet ägnas åt fönstrenas kontur. Rummet förblir kallt om varm luft kommer ut genom sprickorna nära fönstret.

Sekvensen är följande: isolering av taket, tak, framkant, skiljeväggar, väggar. Golvet kan isoleras både före och efter.

Golvisolering är mer variabel eftersom den påverkas mindre av nederbörd, vind och frost.

Det kan vara torrfyllning, sågspån och mineralull:

  • Installation av ångspärr. Den läggs med en överlappning, som ett membran, och fixeras på olika sätt. Normalt finns det en linje på materialet som markerar fogens bredd mellan två ark.
  • Svarvning om det behövs.
  • Dekorativ efterbehandling.
Bild
Bild

Ofta misstag

Rätt termisk pyrog för takisolering installeras i enlighet med många nyanser.

Icke-proffs gör ofta samma misstag som påverkar kvaliteten på värmeisoleringen på vinden:

  • inget ventilationsgap från taket till membranet. Som ett resultat fryser isoleringen och slutar fungera;
  • kraftig hängning av membranet - detta minskar gapet som krävs för ventilation och leder till kondensbildning;
  • försöker spara på isolerande material, lägga dem utan de nödvändiga skarvarna, till följd av vilka luckor bildas och värme går ut, värmer taket och inte rummet;
Bild
Bild
  • tampa materialet i en sådan utsträckning att det vrider sig och skrynklar och förlorar dess egenskaper;
  • osydda kornor - detta leder till att nederbörd får fri tillgång till isoleringen och mättar den med fukt;
  • brist på ventilation;
  • brist på tejp eller tejp vid plåtmaterialets leder.
Bild
Bild

Användbara tips

Installatörer rekommenderar att du följer några enkla regler när du isolerar en vind så att arbete och ekonomi inte slösas bort:

  1. Använd hårda och täta material eller damm. De är bättre fixade och deformeras inte i processen.
  2. Att öka avståndet mellan vindstaket och toppen av åsen kommer att skapa en "luftdyna" och förbättra kvaliteten på den varma kretsen.
  3. Det är bättre att lämna ventilationsgapet inte bara mellan lådan och membranet, utan också mellan membranet och isoleringen.
  4. Behandling av träkonstruktioner med speciell impregnering förlänger takets och isoleringens livslängd.
  5. Optimal värmeisolering innebär små ventilationshål för varje 10-15 kvadratmeter.

Rekommenderad: