Isolering Av Vinden Från Insidan Om Taket Redan är Täckt (100 Foton): Typer Av Isolering Och Vilket Material är Bättre Att Välja För Vindtaket I Ett Privat Hus

Innehållsförteckning:

Video: Isolering Av Vinden Från Insidan Om Taket Redan är Täckt (100 Foton): Typer Av Isolering Och Vilket Material är Bättre Att Välja För Vindtaket I Ett Privat Hus

Video: Isolering Av Vinden Från Insidan Om Taket Redan är Täckt (100 Foton): Typer Av Isolering Och Vilket Material är Bättre Att Välja För Vindtaket I Ett Privat Hus
Video: Isolering 2024, Mars
Isolering Av Vinden Från Insidan Om Taket Redan är Täckt (100 Foton): Typer Av Isolering Och Vilket Material är Bättre Att Välja För Vindtaket I Ett Privat Hus
Isolering Av Vinden Från Insidan Om Taket Redan är Täckt (100 Foton): Typer Av Isolering Och Vilket Material är Bättre Att Välja För Vindtaket I Ett Privat Hus
Anonim

Vindar är oftast utrustade för att ge ytterligare bostadsyta. Samtidigt är det inte nödvändigt att bo på vinden - allt arbete på isoleringen av det övre rummet utförs med förväntan på högkvalitativ värmeisolering av huset för att spara energi. Dessutom är det mycket bekvämare att vara på en varm vind än i ett oisolerat rum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

En bostadsloft är inte längre ett sällsynt fenomen i byggandet av ett privat hus med två våningar. Mer och mer uppmärksamhet ägnas åt de funktionella egenskaperna för varje centimeter av vinden. Därför är det viktigt att utföra reparationer eller göra ett projekt av huset på ett sådant sätt att det vid behov skulle vara möjligt att använda separata lokaler, göra dem funktionella och mer lämpliga att leva. För att känna sig varm och mysig under taket när som helst på året utförs isoleringsarbeten med hänsyn till vindens särdrag. Till exempel är specialisolering viktigt när taket redan är täckt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns vissa standarder för att utföra sådant arbete inifrån på vinden under det färdiga taket . Det är värt att överväga att vinden, som sådan, inte motsvarar vinden. Vinden har alltid en karakteristisk lutning, och den högsta höjdpunkten är vanligtvis på en nivå av 2,5 m. Olika material kan användas för värmeisolering av ett sådant rum. De vanligaste är mineralull och skum. Vid arbete med vindisolering är det nödvändigt att ta hänsyn till hur rummet kommer att se ut i utseende, om det kommer att förlora "extra" meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

För högkvalitativ isolering av vinden från insidan, om taket redan är täckt, är rätt teknik viktig. Så när man isolerar väggar och tak används en eller annan metod för att utföra arbete. Till exempel används en flerskiktsstruktur för att isolera taket på en vind (till exempel en 5-skiktskiva med skumlim).

Allt arbete med att inreda vinden på vinden för isolering utförs i fem steg

Taket är isolerat, taksystemet är bearbetat . Takar av träbjälkar syns under husens tak byggda enligt gammal konstruktionsteknik. Vanligtvis är taket på sådana hus täckt med kakel eller skiffer. Materialen har en mycket hög värmeledningsförmåga. I sådana fall säger de att taket helt enkelt är skyddat mot vind och yttre väderpåverkan.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Vattentätningskvalitet Är ett annat viktigt kriterium för att säkerställa tillförlitligheten hos takkonstruktionen som helhet. Vattentätning är ett måste på vinden. För detta ändamål används vanligtvis membranfilmer, som kan passera ånga, men som inte passerar fukt. I gamla hus, i stället för en speciell film, kan du ofta se ett enkelt takmaterial med liknande egenskaper. Huvuddragen i isoleringsmaterial är ett optimalt skydd av taket vid lederna, vilket förhindrar att fukt tränger in i det värmeisolerande materialet. Vattentätande beläggningar präglas idag av ånggenomsläpplighet.
  • Isolerande material . Av moderna medel används de som kännetecknas av låg värmeledningsförmåga. Isoleringsparametrar mellan 0, 03-0, 04 Vi / mk är jämförbara i kvalitet och hållbarhet med förstärkt skum. Minvata eller extruderat polystyrenskum (penoplex, penoizol) används också aktivt för att isolera vinden från insidan. När det gäller effektivitet är penoplex betygsatt högre än andra, men det kostar mer. De valda materialen måste uppfylla de viktigaste kraven - för att ge värmeväxling på vintern, för att skydda mot överhettning på sommaren.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Ångspärrmaterial . Vanligtvis talar vi om en membranfilm som hjälper till att bevara isoleringens ursprungliga egenskaper. Materialet bör inte framkalla bildning av kondens, vilket är en katastrof för värmeisoleringsmaterial.
  • Dekorativa egenskaper . Den isolerade vinden måste uppfylla rummets designkrav, motsvara det allmänna konceptet för husets design. Det är därför så mycket uppmärksamhet ägnas åt beklädnaden. Gipsskivor, OSB -skivor eller andra typer av material som kan läggas på tak, väggar och vindsgolv används ofta som dekorativa ytor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Takkonstruktioner

Husets tillförlitlighet bestäms också av takkonstruktionen. Taket kan vara gavel, trasigt, olika i lutning. På grund av vindens designfunktioner är det möjligt att få ytterligare användbar yta. För att göra detta är det nödvändigt att på ett kompetent sätt disponera över husets vindsutrymme, särskilt för låga byggnader. En viktig roll i detta fall ges till takets egenskaper. Traditionellt var femkantiga gavelstrukturer med en lutning av olika storlekar lämpliga för att organisera ett vindsrum. En konvex knäck på sådana tak bildades på grund av skillnaderna i sluttningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Många lanthusplaner motsvarar definitionerna av ett "trasigt" tak. Idag har konfigurationen av sådana mansardtak genomgått många modifieringar. Nu är det inte bara en femkant och inte bara ett gaveltak. Men deras huvudsakliga tekniska egenskaper kvarstår.

Bild
Bild
Bild
Bild

Externt kan du utvärdera loftstrukturen med flera parametrar.

Efter lutning och takkonfiguration:

  • ett triangulärt tak med en flernivålutning av de nedre och övre delarna i form av en gavelkonstruktion utan böjningar;
  • femkantiga variationer på temat för ett tak med sluttningar på konvexa hörn (två dockade delar syns tydligt i strukturen).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vindtak har ett taksystem med flera nivåer . I den nedre delen finns ett användbart område med en höjd av 2-2,5 m (ett diagram förbereds i förväg). Höjdparametrar indikeras för enkel rörelse inuti. Den andra nivån är takets ovansida, som kan ha en godtycklig höjd. Även om du här kan experimentera med höjden för att få den optimala bekväma takformen. I denna aspekt är det mer fördelaktigt att använda en femkantig vind, där hörnen verkar gå längs en imaginär cirkel. Det är värt att överväga att vinden kan utrustas inte bara med ett gaveltak. Med hjälp av grundläggande teknik är det möjligt att ordna och isolera vinden i tak med en lutning eller med tak.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Så, huvuddragen i vindtaket bör erkännas som två intilliggande spärkonstruktioner, som är anslutna i en triangel eller femkant, och därigenom skapar den önskade formen på husets tak.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De viktigaste teknikerna för enheten för ett sluttande tak, som är känt idag

  • Lutande . Det nedre planet på vinden byggs, sedan är den övre delen utrustad.
  • Hängande . Beroende på takkonstruktionens tekniska egenskaper är den övre delen utrustad. Med en schematisk sektion av vindtaket kan du se att det ser ut som en trapets längst ner och på toppen ser det ut som en triangel.

Om du inte behöver göra någonting med vindens form kan du fortsätta direkt med isoleringen av rummet inifrån och välja ett lämpligt material av hög kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av värmare

När man väljer det bästa isoleringsmaterialet för vinden bör man ta hänsyn till materialets huvudsakliga egenskaper, dess värdefulla egenskaper, fördelar och nackdelar med en viss struktur.

Som huvudkriterier för val av isolering bör följande lyftas fram:

  • bra värmeisolering (till exempel folieklädd material, isolering med mineralull, expanderad polystyren, basaltmaterial);
  • ekonomisk användning (rationell isolering);
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • styrka och hållbarhet;
  • fuktavvisande egenskaper;
  • ljudisolering;
  • enkel styling.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att komma ihåg att materialets huvudvärde är dess förmåga att behålla värme, det vill säga värmeledningsförmågan hos värmeisolerande material.

De bästa egenskaperna är isoleringens, som har en lägre värmekonduktivitetskoefficient. Till exempel mindre än 0,04 W / mS. Detta tar hänsyn till materialets tjocklek och klimatförhållanden. Frågan kvarstår om möjligheten att använda samma värmeisolerande material för beklädnad av väggar och golv. Mer universella kvaliteter av materialet gör att du bara kan arbeta med valfri beläggning (väggar, golv, tak). Vanligtvis "lindas" väggar, gavlar och golv med sådant material. Detta gör att du kan uppnå samma mängd isolering runt hela rummets omkrets.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer isoleringsmaterial bör du inte glömma materialets ljudabsorberande egenskaper . För att förstå den här frågan är det värt att föreställa sig buller på ett ståltak även från lätt regn, särskilt när det gäller ett vindsboende. Lugn och komfort är de viktigaste kriterierna för hemförbättring. När du väljer en värmare är det också nödvändigt att kontrollera stödstrukturen från vilka material den är gjord (metall, trä, armerad betong). Brännbara material (takbjälkar) tillåter inte användning av vissa typer av isolering. Men i allmänhet används säkra och miljövänliga beläggningsmaterial idag. Bland dem finns både traditionella (glasull) och mer tekniska (ecowool, folieplatta). Låt oss ta en titt på några av dem.

Bild
Bild

Tallrikar och mattor

För intern isolering av vinden, i närvaro av ett tak, används sådana brandsäkra och fuktavvisande material, som mineralull, glasull, ekowool, penofol, polystyren, en paj av brädor med sågspån, extruderat polystyrenskum. Isoleringsmaterial i form av plattor och mattor är lämpligt för enstaka eller flertaktade tak. Svarven görs på ett liknande sätt. Plattorna är praktiska för transport och installation.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rulla

Många tycker att det är bekvämare att använda material i rullar. Du kan enkelt klippa en bit till önskad längd. Valsad isolering gjord av traditionella material är lämplig för tak med takbjälkar på ett standardavstånd från varandra. Vid behov kan materialet fyllas i det återstående lediga utrymmet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sprutbar

De så kallade sprutbara materialen för beklädnad på vinden lämnar inte leder och områden för penetration av kyla. Till exempel kan en sprutmetod av polyuretanskum användas. För sådan isolering krävs ingen förberedelse av vinden. Materialet hälls helt enkelt till en viss tjocklek (vanligtvis tjockleken på spärren). Dessa material kännetecknas av det faktum att de är resistenta mot utveckling av mögel och mögel. Sprutning är bekvämt att utföra både på väggarna och i taket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Materialets kvalitet och hållbarhet beror på tillverkaren, driftsförhållanden och materialets egenskaper. Isoleringen ska vara så motståndskraftig mot mekanisk belastning som möjligt, så du bör alltid välja den som är bättre för specifika indikatorer. Byggmarknaden idag är full av moderna värmare av olika märken, olika i vikt, färg, installationsfunktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att bestämma parametrarna här:

  • materialet kan vara lätt;
  • materialet måste vara tillräckligt styvt;
  • det är nödvändigt att välja isolering som är resistent mot eventuell deformation under hela driftstiden.
Bild
Bild
Bild
Bild

En liten isoleringsmassa gör att den kan användas mellan takbjälkar i vindkonstruktionen. Med en starkare ram är det möjligt att använda tyngre material (plattor). De är monterade på en låda eller på en takkonstruktion. Beroende på den frekventa belastningen på taket (snö) kan du välja en mjuk eller hård isolering. För mjuk måste repareras. Alltför stel kan tappa i värmeisoleringsegenskaper, till exempel vid isolering av taket. Och naturligtvis ska isoleringsmaterialet för vinden inte spricka, deformeras eller förändras med tiden. Det är inte alltid möjligt att omedelbart bestämma materialvalet för att isolera vinden från insidan, även när det inte är nödvändigt att täcka taket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alla värmeisoleringsmaterial har sina egna fördelar och nackdelar. Med unika egenskaper utvärderas sådana material enligt universella kriterier.

  • Även ett budgetalternativ för isolering (till exempel polystyren) bör hålla huset varmt. Därför måste du använda ett material med en tjocklek på minst 10 cm. Plattor av samma skum är praktiskt taget viktlösa, ingen speciell installation krävs, de är lämpliga för någon typ av vind. Styrofoam är dock mycket brandfarligt. Därför bör man inte alltid föredra billiga analoger när man väljer en värmare.
  • Extruderat polystyrenskum kan användas som isolering både inomhus och utomhus. Det ska inte förväxlas med skum, det senare har en annan struktur. Expanderad polystyren reagerar inte på kemiska reagenser, har låg värmeledningsförmåga, absorberar inte fukt. Materialplattor kan ha olika densiteter, men kan allvarligt deformeras.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Penofol används som ett mer modernt medel som värmare, men också som ett dyrare. Isolering i form av ett rullmaterial kan enkelt ersätta mineralull. Det påverkas inte av fukt. Man tror att detta material har egenskaper som kan skydda mot radioaktiva vågor.
  • Sprutning med flytande polyuretanskum gör att du kan uppnå önskat motståndskraft mot drag. Snarare kommer de inte att vara det, eftersom isoleringen kan stänga lederna och luckorna på vilken yta som helst. Vid användning av materialet behöver du inte lägga ytterligare värmeisolerande material.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Ecowool för vinden används relativt nyligen. Detta material består av 80 procent cellulosa. Resten är antiseptiska tillsatser. Vid användning av ecowool beaktas krympningen av materialet under drift. Modernt material är brandbeständigt, blir inte blött, samlar inte bakterier.
  • Nästan alla vindsstrukturer i hus på landet är täckta med mineralull. Detta material är mycket populärt på grund av egenskaperna hos värme och ljudisolering. Den kan läggas på en låda eller på en ram. Mineralull utsätts inte för förfall, men man måste komma ihåg att materialet kan absorbera fukt och därmed öka i storlek. Och detta ger strukturen ytterligare vikt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tjockleksberäkning

Material med universella parametrar - modern isolering, låter dig skapa de mest bekväma förhållandena och det önskade mikroklimatet i husets övre del, vilket skyddar mot värmeförlust. Isolationsinstallation beror på dess tekniska egenskaper. Förbrukningen bestäms av dess tjocklek. Det finns olika installationsalternativ, eftersom nästan allt används i byggbranschen idag - från mineralull till skum. Du kan beräkna önskad tjocklek på isoleringsmaterialet enligt ett visst schema och baserat på SNiP: s huvudparametrar. Vid beräkning av tjocklek styrs hantverkare av lagkrav. Egenskaperna hos både värmeisolatorn själv och vindsstrukturen beaktas.

Bild
Bild

Regler för beräkningar

När du väljer en värmare för ett vindrum beaktas materialets driftstäthet. Värmeisolatorn väljs på ett sådant sätt att väggmaterialets totala värmeledningsförmåga säkerställs

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Indikatorn för belastningen på strukturen måste beaktas vid installationen av isoleringen. Värmeisoleringsmaterial skiljer sig åt i vikt - det är större med en högre densitet av isolatorn. Så, om strukturen är sten eller gjord av tegel, tillåter detta användning av allt material för beklädnad. För en träram är isolering med lägre densitet lämplig.
  • Bestämning av daggpunkten. Enligt denna parameter, vid beräkning av valet av en värmeisolator, beaktas kvaliteten på väggdekoration, både inuti och utvändigt. Närvaron av tät gips, till exempel, låter dig "spara" på isolering. En felaktigt vald isoleringstjocklek leder till ackumulering av kondensat, vilket kommer att påverka prestandan hos hela strukturen negativt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan beräkna tjockleken på det värmeisolerande materialet med hjälp av formeln: R = P / K, var

  • P är en indikator på materialets tjocklek;
  • K är värdet av värmeledningskapacitetskoefficienten.
Bild
Bild

Vid val av värmeisolerande material jämförs parametrarna för deras värmeledningsförmåga. Så värmekonduktivitetskoefficienten för expanderad polystyren (som är den mest populära) är 0,042 med en tjocklek på 124 mm. Vanligtvis används tunnare material upp till 100 mm. Minvata (nästa i popularitet) har en värmeledningsförmågaskoefficient på 0, 046, där materialets tjocklek är 135 mm. Värmeisolatorn används i form av tallrikar eller rullar.

Bild
Bild

Varmare keramiska block, mer som tegel, läggs på speciellt lim. Indexet för koefficienten för deras värmeledningsförmåga är 0,17 med en skikttjocklek på upp till 575 mm. Trä (till exempel limmat laminerat virke eller massivt trä) skiljer sig i värmeledningsförmåga med en koefficient på 0, 18 och en tjocklek på 530 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Vindisoleringsarbeten påverkar samtidigt takets värmeisoleringskvaliteter. Mansardtaket är också husets tak, som representerar den lutande delen av spärren, på vilka vattentätningen och isoleringen är installerad. All vattentätning går längs spärren. Värmeisolering är mer "ekonomisk", isoleringen placeras mellan takbjälkarna på vinden, materialet är nedfälld nedifrån.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetet utförs i etapper

Isolering av vindsgolv . Vindisoleringsteknik gör att du kan börja med golven. Processen liknar installationen av värmeisoleringsbeklädnad på trägolv. I detta fall används mineralullsmattor eller polystyrenskumplattor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vi isolerar vindarna på vinden . Om huset är isolerat uppifrån och ner, krävs ingen ytterligare isolering av vindsväggarna. Men i allmänhet är det en bra idé att använda en tunn värmeisolator för att öka effekten av angränsande väggen. För att göra detta spikas trälister på stativens baksidor (stöd) (med ett avstånd på 30-40 cm, på samma sätt stoppas lamellerna i taket), värmeisolatorer installeras på lamellerna. Det kan till exempel vara förskurna ark som placeras mellan stöden. En ångspärr finns ovanpå.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Isolerat vindtak . För denna del av arbetet används sådana isoleringsmaterial som basaltisolering, polyuretanskum, mineralull eller skum. Moderna takisoleringar är värmesparande lager. Här är det viktigt att se till att det inte finns några luckor och mellanrum mellan plattorna under installationsprocessen. Du kan använda ett mer bekvämt material - rulleisolering. Vattentätning och ångspärr krävs.
  • Avslutning av vinden . I detta skede innebär det implementering av ett antal arbeten för att ge ett färdigt utseende till vinden. Vanligtvis används gipsskivor för detta ändamål. De är monterade på en ram med en låda. Taket och väggarna i rummet är ofta mantlade med plåt. Allt beror på personlig preferens.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

Det är bättre att isolera vinden på våren eller hösten. Under arbetet, mellan taket och det värmeisolerande materialet, måste det finnas tillräckligt med utrymme för ventilation - ett luftgap. Detta hjälper till att skydda ytor från mögel, röta och mögel. Tjockleken på ett sådant skikt beror på tjockleken på själva materialet, dess form. För att förbättra strukturens täthet överlappas ångspärren och sedan stängs alla leder med tejp.

Bild
Bild

När du dekorerar ett tak av gipsskivor i ett vindsrum (föremål för ett färdigt tak) används profiler. Det är möjligt att utföra värmeisolering av fronten efter att vinden i huset har isolerats (arbete utförs utanför). Innan du isolerar golv måste du se till att de inte behöver förstärkas ytterligare.

Även om allt arbete utförs korrekt finns det risk för liten kondensbildning . Därför är det bättre att förse strukturen med en dubbel luftkudde (för isolering). Detta hjälper till att upprätthålla kontinuerlig luftcirkulation och fuktavlägsnande.

Vinden, varm från alla håll, är perfekt för vinterboende!

Rekommenderad: