Fundamentisolering: Hur Man Isolerar Basen I Ett Privat Hus På Skruvhögar Och Valet Av Isolering, Hur Man Isolerar Källaren Och Vilken Isolering Som är Mer Effektiv

Innehållsförteckning:

Video: Fundamentisolering: Hur Man Isolerar Basen I Ett Privat Hus På Skruvhögar Och Valet Av Isolering, Hur Man Isolerar Källaren Och Vilken Isolering Som är Mer Effektiv

Video: Fundamentisolering: Hur Man Isolerar Basen I Ett Privat Hus På Skruvhögar Och Valet Av Isolering, Hur Man Isolerar Källaren Och Vilken Isolering Som är Mer Effektiv
Video: Hur gör snickaren - Isolering av yttervägg 2024, April
Fundamentisolering: Hur Man Isolerar Basen I Ett Privat Hus På Skruvhögar Och Valet Av Isolering, Hur Man Isolerar Källaren Och Vilken Isolering Som är Mer Effektiv
Fundamentisolering: Hur Man Isolerar Basen I Ett Privat Hus På Skruvhögar Och Valet Av Isolering, Hur Man Isolerar Källaren Och Vilken Isolering Som är Mer Effektiv
Anonim

Isolering av fundamentet är ett viktigt steg i värmeisoleringen av ett hus och tjänar också till att skydda basen från frysning och förstörelse. Det är bättre att utföra värmeisolering under konstruktionsfasen, men om det behövs kan det göras i en redan byggd anläggning.

Det viktigaste är att följa installationstekniken i enlighet med vilken typ av byggnad, grund och material som används.

Bild
Bild
Bild
Bild

Orsaker

Isolering av fundamentet gör att du kan förhindra den negativa påverkan av den yttre miljön på den, vilket ökar livslängden och därmed hela strukturens driftstid.

En stor andel av värmeförlusten för ett föremål faller just på en oisolerad grund, även om dess väggar och tak är ordentligt isolerade. Med värmeförlust måste ytterligare värmekällor aktiveras, vilket leder till en ökning av kostnaden för hushållning. Men det viktigaste är att överhettad luft blir torr. Det är obehagligt och ohjälpligt att vara i ett sådant rum.

Obligatorisk isolering avses i de källare och källare som används som pannor, simbassänger, biljardrum etc . Det är klart att i de opererade socklarna gör bristen på värme det omöjligt att använda rummet. När de ligger i kommunikationens källare är det också viktigt att säkerställa rätt nivå av temperaturindikatorer, annars kan deras misslyckande inte undvikas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också vanligt att isolera pålfundamentet för att minska värmeförlusten på golvnivå. För detta är källardelen isolerad, var noga med att förhindra bildandet av "kalla broar" mellan metall och andra element.

Värmeisolering av basen gör att du kan undvika svullnad av jorden, eftersom den senare inte fryser runt fundamentet . Detta i sin tur hjälper till att undvika markvibrationer som orsakar krympning och sänkning av grunden, kränkning av dess geometri.

Som du vet har varje typ av fundament ett visst frostbeständighet. För betongsubstrat är genomsnittet 2000 cykler. Detta innebär att strukturen tål upp till 2000 frysnings- och upptiningscykler utan att förlora sin tekniska prestanda. Vid första anblicken är figuren ganska imponerande. Men i praktiken kan det under en vinter uppstå flera tiotals frysnings- och avfrostningscykler, vilket naturligtvis minskar basens hållbarhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningen av värmeisoleringsmaterial minskar antalet frys- / upptiningscykler, eftersom fundamentet inte hinner frysa. Som ett resultat "spenderas" det totala antalet tillåtna cykler mindre aktivt, och därför kommer stiftelsen att hålla längre.

Isolering av grunden för ett privat hus eller annat föremål utförs tillsammans med vattentätning, vilket gör att du kan förlänga strukturens livslängd, stärka den och skydda den från de negativa effekterna av grundvatten och atmosfäriska fenomen.

Således kan vi dra slutsatsen att huvudfunktionerna för värmeisolering av föremålets bas är att minska värmeförlust och skydda fundamentet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken är mer effektiv?

Det finns ett stort antal isoleringsmetoder, men först och främst är det värt att avgöra om isoleringen kommer att vara extern eller intern. Det bör genast noteras att experter rekommenderar att man utför värmeisolering utifrån, eftersom detta är en mer effektiv metod.

Det är den yttre värmeisoleringen som tillåter maximalt (med 20-25%) att minska värmeförlusten, samt att skydda basen . Med intern värmeisolering ackumulerar inte ytor värme, därför uppstår en påtaglig värmeförlust. Dessutom fryser ytan som inte är isolerad från utsidan mer (eftersom den inte har kontakt med en varmare källare eller källare) och kollapsar därför snabbare.

Med invändig isolering blir det nästan omöjligt att minska jordfrysning och förhindra heaving. Dessutom fortsätter grundvattnet att påverka grunden. Det visar sig att värmeisolering från insidan endast sparar till viss del från värmeförlust, men skyddar inte basen på något sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom, med invändig isolering minskar det användbara området i rummet, vilket kan vara viktigt för opererade källare . Slutligen, med intern värmeisolering, ånggenomsläpplighet av ytor kränks nästan alltid, vilket resulterar i att rummet fylls med fuktiga ångor, dess mikroklimat störs.

Om fuktånga inte hinner avlägsnas riskerar de att sätta sig på underlagets ytor, isolering och efterbehandlingsmaterial. Allt detta leder till att de blir våta och förlorar prestandaegenskaper. Träytor börjar ruttna, korrosion uppträder på metall, erosion visas på betong, isolering förlorar sin termiska effektivitet.

Du kan förhindra sådana fenomen genom att organisera ett ångspärrskikt, samt exakt beräkna tjockleken på isoleringen. Det är viktigt att daggpunkten (gränsen där fuktånga förvandlas till droppar) faller på isoleringens yttre skikt eller bortom.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt fogarna på de vertikala ytorna på fundamentet och golvet, golv, fogar på ytor , för med intern isolering är det på dessa platser att det är stor sannolikhet för att "kalla broar" ser ut.

Det bör noteras att extern värmeisolering är mer effektiv och därför att föredra. Experter rekommenderar att du bara använder den interna om det är omöjligt att implementera andra metoder.

I det här fallet är det absolut nödvändigt att tillhandahålla en högkvalitativ ångspärr och i de flesta fall (med ett stort område med opererade källare) - forcerad ventilation.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan viktig fråga som oroar husägare är när man ska isolera grunden. Helst görs detta i byggnadsstadiet, efter att formen tagits bort eller gallret installerats på påelfundamentet. I det här fallet är det möjligt att uppnå den mest hermetiska isoleringen, att producera en bättre yttre isolering och även att minska processens arbetsintensitet.

En viktig punkt i yttre isolering är värmeisoleringen av både de vertikala ytorna på fundamentet och det horisontella persiennområdet . Det är med isolering under konstruktionsfasen som denna rekommendation kan genomföras.

Men om detta inte fungerade kan isolering göras i ett redan byggt hus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man isolerar: sätt

Som redan nämnts kan alla byggnader isoleras. Valet av en specifik metod beror på vilken typ av enhet fundamentet och själva strukturen har, hur hög värmeförlusten för objektet är.

Inre

Intern isolering som helhet utförs enligt samma principer som extern isolering. För att göra detta kan du använda polystyrenskumplattor (rekommenderas inte för opererade lokaler på grund av deras miljösäkerhet), polyuretanskumsprutning eller skumskum.

Dessa värmare är fästa på vattentätningsskiktet, varefter beklädnaden utförs (genom kontaktmetod eller enligt principen för en ventilerad fasad).

Det finns också en teknik för uppvärmning med expanderad lera, men skikttjockleken i detta fall bör vara minst 0,3 m. En träformning skapas från golv till tak, som är vattentät från insidan och täckt med expanderad lera.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utomhus

Det handlar om att frigöra grunden från jorden, återställa konturerna och rengöra ytor. Det viktigaste steget är vattentätning. Isolering utförs endast ovanpå den. Material och teknik som används kommer att diskuteras nedan.

Bild
Bild

Under konstruktion

Som nämnts är detta det föredragna alternativet. Det kan göras på 2 sätt:

  • vara en icke-avtagbar isolerad formning;
  • innebära termisk isolering av basen omedelbart efter att den har tagits bort.

I det första fallet är det tänkt att skapa en formning, vars inre och yttre väggar är gjorda av polystyrenskumplattor med lämplig styrka. En betongblandning hälls i formen i enlighet med de tekniska kraven för bandfundamentet, varefter det får stå i en månad för att få styrka.

Efter den angivna tiden utförs ytterligare arbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också en andra isoleringsmetod under konstruktionsfasen - för detta förbereds också formning som hälls med betong. Efter den angivna tiden avlägsnas formen (vanligtvis är det en träkonstruktion), fundamentets ytor är vid behov jämna, täckta med en primer. Basen är därefter vattentät med bitumenbaserade rullmaterial. Nästa steg är att isolera fundamentet, varefter det stängs med skyddande och dekorativa material (kontaktmaterial - färg, gips, samt gångjärn i källarsidor, paneler, skivor etc.).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Grunden för ett bostadshus

I allmänhet liknar isoleringen av grunden för en bostadshus isoleringen av en nybyggd bas, men det innebär en större mängd jordarbete, vilket måste göras manuellt. Processen innebär att demontera det blinda området och dekorativa trim av källaren. Nästa steg är att gräva en gräv till djupet av grunden. Därefter bör du förbereda grunden för isolering, vid behov, utföra eller uppdatera vattentätningen och fortsätt med installationen av isoleringen. Arbetet avslutas med återfyllning av grunden, installation av fasadmaterial och blindyta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gammal byggnad

Gamla trähus saknar ofta fundament. De restes omedelbart på marken och placerades på flera stenar för pålitlighet. Men med tiden ruttnar och sackar den nedre delen av timmerhuset. Situationen kan korrigeras genom att höja timmerhuset med speciella uttag, återställa dess geometri genom att ersätta skadade träelement, som förbehandlas med antiseptiska föreningar . Sedan sätts huset på plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningen av polyuretanskum för isolering av sådana byggnader väcker tvivel ur en sådan tekniks värmeeffektivitet. Samtidigt är det säkert att säga att virket under ett sådant lager börjar ruttna mycket mer aktivt.

Om vi talar om gamla, oförsvarade hus med en grund, kan svårigheten att värma vara förknippad med en stark ojämn grund. Detta beror på bristen på formning under hällning. I detta fall tillgriper de isolering med expanderad lera.

En gräv grävs också till djupet av grunden, som är vattentät och täckt med expanderad lera.

Ovanpå det finns ett 10 cm lager sand, varefter det ursprungliga utseendet på blindområdet återställs.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och materialval

Den mest utbredda för isolering av både vertikala ytor och blinda områden, och också som en värmare under grundplattan mottagen expanderad polystyren. Den har 2 sorter - det välkända skummet och dess extruderade modifiering.

Det är bättre att föredra det andra alternativet, eftersom extruderat polystyrenskum (EPP) har bättre fuktbeständighet, mindre toxicitet och större brandmotstånd.

Enligt deras värmeisoleringsegenskaper visar alla material baserade på expanderad polystyren en låg värmeledningsförmåga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är mycket bekvämt att använda expanderad polystyren, eftersom den tillverkas i plattor med en slät yta. Fixering tillhandahålls med hjälp av lim eller bitumenmastik. Det är viktigt att kompositionen är fri från lösningsmedel.

Det är viktigt att komma ihåg när du arbetar och förvarar plattorna att de inte kan utsättas för UV -strålar . Annars sker förstörelse av materialet. I detta avseende, omedelbart efter installationen av expanderad polystyrenisolering, bör de täckas med ett dekorativt skikt eller strös med jord. Om detta inte är möjligt måste tillfälligt skydd tillhandahållas med ett täckmaterial. Brädorna ska förvaras förpackade.

Bild
Bild
Bild
Bild

En mer modern isolering är polyuretanskum, som också har en låg värmeledningsförmåga, fuktbeständighet, hållfasthet, miljövänlighet och brännbarhet . Det appliceras genom att spruta på en yta med en tjocklek på 3-10 cm. På grund av applikationens särdrag är det möjligt att uppnå lagrets soliditet - det tränger in i de minsta sprickorna, lägger sig utan fogar mellan elementen. Detta är en garanti för att det inte finns några”kalla broar”. I regel uppmanas proffs med nödvändig utrustning att utföra arbetet.

Precis som expanderade polystyrenprodukter förstörs polyuretanskum av ultraviolett strålning. En annan egenskap är omöjligheten av en kontaktbeläggning av den isolerade ytan, därför bör en låda monteras på vilken fasaden (källaren) kommer att monteras i framtiden före sprutning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Penofolisolering är också en relativt ny teknik som innebär användning av rullmaterial baserat på polyetenskum . Den har goda värmeisoleringsegenskaper och har dessutom förmågan att reflektera värme.

Det senare beror på närvaron av ett folielager på ena sidan.

Tack vare detta fungerar penofol enligt principen för en termos - det släpper inte ut värme från rummet under den kalla årstiden och förhindrar att det värms upp i sommarvärmen. Dessutom ökar närvaron av en foliebeläggning materialets hållfasthet, så att det kan behålla sin lilla tjocklek och ger ytterligare vattentätning av ytor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Expanderad lera med medelhög och fin fraktion används vanligtvis som bulkisolering . Denna naturliga lerbaserade isolering visar hög värme- och ångspärrprestanda, är icke-brandfarlig, miljövänlig och prisvärd. Det absorberar dock snabbt fukt, så när du använder expanderad lera bör du ta hand om ytterligare vattentätning av isoleringsskiktet.

Mineralull, som har höga värmeisoleringsegenskaper, används sällan på grund av dess låga fuktbeständighet och låga styvhet i materialet . De enda undantagen är mattor av höghållfast basaltfiber. Men de används också i större utsträckning som inre isolering för drivna källare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krav

Huvudkravet för källarvärmare är en låg värmekonduktivitetskoefficient. Det är viktigt att materialet har hög fuktbeständighet. Det är därför som så populär mineralull (som inte är sämre än expanderad polystyren i sina värmeisoleringsegenskaper) sällan används för grundisolering. Hon blir snabbt våt och tappar sina egenskaper.

Endast ibland används mineralull som en intern isolering för driftfundament. Men i detta fall är det nödvändigt att använda dyrare basaltfiber, liksom diffusa membran för ånga och vattentätning. Ett sådant lager är inte alls billigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat viktigt krav för isolering är hög hållfasthet ., eftersom materialet måste klara ökade mekaniska belastningar (statisk och dynamisk), motstå markdeformationer.

Parametrarna för miljö och brandsäkerhet för grundmaterial som är viktiga när du använder väggvärmare bleknar i bakgrunden.

Faktum är att de flesta är begravda under jorden, vilket minskar risken för brand och används utanför byggnaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper

Låt oss närmare överväga de viktigaste egenskaperna hos ovanstående isoleringsmaterial för fundamentet. Den maximala termiska verkningsgraden har expanderade polystyrenplattor, vars värmeförlustskoefficient är 0,037 W / m2K. För en tydligare uppfattning om hur bra det är, ger vi indikatorer på värmeförlust av luft (den bästa värmeisolatorn) - 0, 027 W / m2K, trä - 0, 12 W / m2K och tegel - 0, 7 W / m2K. Nu är det klart att när det gäller dess termiska effektivitet är expanderad polystyren överlägsen nästan alla andra material.

Värmeförlustskoefficienten för expanderad lera är 0,14 W / m2K, polyuretanskum (beroende på typ av arbetsbas och tjocklek) - inom 0,019-0,03 W / m2K. Den termiska konduktiviteten för penofol är 0,04 W / m2K, medan den kan reflektera upp till 94-97% av termisk energi.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plattor baserade på extruderat polystyrenskum absorberar inte fukt, liksom polyuretanskum.

Expanderad polystyrenisolering har en brandfarlighetsklass G1-G4 (beroende på typ, det vill säga att den är brännbar, släpper ut gifter när temperaturen stiger), expanderad lera och polyuretanskum har en brandfarlighetsklass NG (icke-brännbar), den senare, beroende på typ, kan också klassificeras som G1, G2.

Bild
Bild
Bild
Bild

Teknik och arbetsstadier

Högkvalitativ isolering kan endast erhållas om hela fundamentets horisontella yta och den vertikala noden i blindområdet är täckta med värmeisolerande material.

Oavsett om källaren i ett byggnadsobjekt eller källaren i ett opererat hus isoleras, gör-det-själv-isolering bör börja med förberedelsen av grunden . För att göra detta rengörs det från marken över hela ytan, från väggen och slutar med basen. Som ett resultat bildas en gräv längs hela omkretsen av fundamentet. Det måste vara tillräckligt stort för att arbetare ska kunna utföra sina funktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

I en byggnad under uppbyggnad kan en gräv grävas med en grävmaskin, i ett färdigt hus måste du arbeta manuellt med spadar.

Den vertikala ytan bör rengöras från jord och andra föroreningar och torkas. Om bucklor och sprickor påträffas, försegla betongbotten med en speciell snabbverkande polymer. Till skillnad från cementmurbruk stelnar de efter 12-24 timmar.

Om det finns grovheter och utskott är det bättre att slå av dem och sedan gå längs ytan med en kvarn med ett munstycke på en sten eller ett trä.

Bild
Bild
Bild
Bild

Processen kommer inte att vara lätt, men det är tack vare sådant arbete som det blir möjligt att uppnå släta ytor som är så klara som möjligt för nästa arbetsskede.

De åtgärder som övervägs är vanliga för de flesta typer av fundament (inklusive fundament på skruvhögar med bandelement).

Nästa steg i arbetet varierar beroende på grundtyp. Tänk på egenskaperna hos tekniken, som är karakteristisk för en viss basdesign.

Bild
Bild

Band alternativ

Den förberedda betongytan är belagd med en primer, vilket förbättrar vidhäftningen och fungerar som en slags isolering för vattentätning. Det är viktigt att belägga grunden jämnt med en primer och vänta tills den torkar helt.

Nästa steg är att limma eller smälta vattentätning. Den fästs uppifrån och ner och innebär också en slutlig monolitisk beläggning utan luckor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha organiserat ett lager av vattentätning börjar de isolera. För detta används ofta polystyrenskumplattor, på vilka ett lim appliceras. Det är mer bekvämt att göra detta med en hackad murslev, beräkna mängden lim på ett sådant sätt att dess överskott inte sticker ut utanför plattan vid fixering. Om detta händer, torka bort allt överflödigt lim omedelbart.

Om det är nödvändigt att applicera isolering i 2 rader, limmas den andra raden med en liten förskjutning i förhållande till den första . Radgap får inte överlappa varandra. När ett mellansömningsutrymme dyker upp fylls det med konstruktionsskum, vars överskott, efter härdning, skärs av med en kniv.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att fixa polystyrenskumplattor som ligger under marknivå är det tillräckligt att använda lim eftersom plattorna efter påfyllning av marken kommer att pressas pålitligt mot ytorna.

Den delen av isoleringen som faller på basen är dessutom fixerad med skivdynor. I detta fall förborras ett hål med erforderlig diameter i plattornas yta, varefter fästelementet sätts in i det.

Värmeisolering slutförs genom att återfylla fundamentet och tampa jorden runt, skydda isoleringen med ett dekorativt lager, om det behövs med en vindtät film.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lugg

Värmeisolering av pålfundamentet innebär att man gräver en dike mellan högar 50 cm djupa. En tredje del av den är täckt med sand, varefter en ram av armering hälls med betong. Efter den tid som krävs för dess inställning läggs utrymmet mellan golvet och marken med tegel längs hela omkretsen, samtidigt som små ventilationsluckor bibehålls.

Därefter täcks murverket med ett lager isolering (främst EPP), förstärkt med nät och putsat.

Processen avslutas med dekorativ efterbehandling av basen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Pelar

Det pelarfundamentet är isolerat på samma sätt som pålfundamentet. I stället för tegel kan man i båda fallen använda metallprofiler eller träblock. Den förra bör skyddas med korrosionsskyddande föreningar före användning, den senare med antiseptika och antipyrin.

Vid behov (hårda klimatförhållanden) läggs perlit till betonglösningen eller läggs som en kudde varvat med sand.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tallrik

Plattformen är isolerad från den sida som i framtiden kommer att möta husets inre. För detta grundplattan är täckt med ett lager av vattentätning, och sedan läggs ett lager isolering (vanligtvis ark av expanderad polystyren med ökad styrka eller penofol). Ett lager av värmeisolerande material är täckt med en polyetenfilm lagd med en överlappning på 10-15 cm och fixerad med dubbelsidig tejp.

Om det i framtiden är planerat att fylla det bärande golvet, utförs det direkt på en värmeisolator skyddad av en film och stickad förstärkning som läggs på det för att förbättra golvets bärighet. Om det är tänkt att använda svetsad armering, görs först en golvbeläggning (betong eller cement-sand) över isoleringen och skyddsfilmen, och sedan utförs svetsning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips från mästarna

Inte alla husägare kan ordentligt isolera grunden. Erfarna hantverkare skiljer följande bland de vanligaste misstagen:

Ingen eller obetydlig värmeisoleringseffekt . Orsaken till detta fenomen är isoleringens otillräckliga tjocklek, dess fuktning eller bevarandet av "kalla broar". Detta är i alla fall ett allvarligt misstag, vars korrigering endast är möjlig genom att demontera strukturen och göra om arbetet. En noggrann beräkning av isoleringens tjocklek, högkvalitativ vattentätning, överensstämmelse med tekniska standarder under installationen gör det möjligt att undvika problem.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Frysning av hörnen i källaren . Det är kopplat till den otillräckliga tjockleken på isoleringsskiktet på de horisontella ytorna i blindområdet i dessa områden (det är hörnen och de intilliggande ytorna som är de mest sårbara). Att undvika ett sådant fel kommer igen att möjliggöra en noggrann beräkning av isoleringens tjocklek, liksom ytterligare isolering i föremålets hörn (isoleringen läggs vanligtvis i 2 lager);
  • Hög luftfuktighet i en teknisk källare eller en utnyttjad källare. Detta händer när man försöker organisera en varm bas genom intern isolering.

Närvaron av en ångspärr och ett kraftfullt ventilationssystem hjälper till att undvika problemet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om en sådan olägenhet inträffade under extern isolering betyder det att tekniken för att lägga fasadmaterialet har kränkts (det måste finnas ett mellanrum mellan det och isoleringen), det finns inga eller otillräckliga tekniska hål, eller de är i "döda zoner" (till exempel täckt med snö). Du kan undvika problemet i planeringsstadiet (genom att göra korrekta beräkningar i enlighet med SNiP) eller genom att installera påtvingad ventilation.

Rekommenderad: