Cyclamen (58 Bilder): Hur är Det Och Hur Ser Det Ut? Funktioner Av Blomma Vård. Beskrivning Av Frotté, Murgröna Och Andra Typer

Innehållsförteckning:

Video: Cyclamen (58 Bilder): Hur är Det Och Hur Ser Det Ut? Funktioner Av Blomma Vård. Beskrivning Av Frotté, Murgröna Och Andra Typer

Video: Cyclamen (58 Bilder): Hur är Det Och Hur Ser Det Ut? Funktioner Av Blomma Vård. Beskrivning Av Frotté, Murgröna Och Andra Typer
Video: Funktioner Ma1b 2024, Maj
Cyclamen (58 Bilder): Hur är Det Och Hur Ser Det Ut? Funktioner Av Blomma Vård. Beskrivning Av Frotté, Murgröna Och Andra Typer
Cyclamen (58 Bilder): Hur är Det Och Hur Ser Det Ut? Funktioner Av Blomma Vård. Beskrivning Av Frotté, Murgröna Och Andra Typer
Anonim

Cyklamen är en av de sällsynta inomhusväxter som blommar på vintern. Utanför fönstret finns frost och en snövit monotont trist snöduk, och på din fönsterbräda har du en ljus och doftande blomma som påminner om sommaren. Dessutom kan du njuta av all denna prakt i 3, 5 månader. Cyklamen anses dock vara nyckfull och svår att odla inomhus. Därför måste du veta hur du underhåller det och sköter det ordentligt. Vi kommer att prata om detta i artikeln, liksom om vilka typer av cyklamen som finns, hur man förökar det och behandlar det för möjliga sjukdomar.

Bild
Bild

Beskrivning

Cyclamen är en flerårig växt av familjen Primrose. Han kallas också den grubby, eller ett mer romantiskt namn - alpviolett.

Bild
Bild

I naturen växer cyklamen i Medelhavsländerna och öster om den afrikanska kontinenten. Spanien anses vara födelseplatsen för blomman. I Ryssland, i öppna utrymmen, finns det främst i Krasnodar -territoriet.

Cyklamen -rotsystemet är litet. Den representeras av en mörkbrun, rundad, något tillplattad knöl med en så kallad tillväxtpunkt på toppen, vars skada kan leda till att hela växten dör. Glödlampan kan vara upp till 15 cm i diameter.

Bild
Bild

Ganska breda blad på långa bladbladen är hjärtformade. De ligger i rotzonen och är målade i en mörkgrön färg, som är utspädd med silverprydnader.

Blommorna, som når upp till 8 cm i diameter, sitter på höga peduncle pilar som höjer dem högt över bladen. Kronblad kan ha de mest bisarra formerna och texturerna. Deras färgschema är också mycket olika: beroende på typ och sort, knopparna är vita, rosa, alla röda nyanser upp till vinröda, lila och lila, det finns också tvåfärgade sorter.

Bild
Bild

Det finns tre perioder av cyklamen liv: blomning, som förekommer främst under vintermånaderna, även om det kan börja i oktober och fortsätta till mitten av våren. På sommaren vilar växten som regel, den har en vilande period och på hösten vaknar den och börjar växa. Med förbehåll för alla invecklingar i vård och underhåll, lever den alpina violetten i över 10 år och ger blommor varje år.

Trots sitt attraktiva utseende är cyklamen en farlig växt, eftersom den innehåller gift . Därför, när du arbetar med det, är det nödvändigt att bära handskar, och själva blomman bör placeras där små barn och husdjur inte kan nå den. På grund av att cyklamen är giftig används den dock aktivt i medicin vid produktion av läkemedel.

Bild
Bild

Typer och sorter

Idag finns det mer än 50 arter av cyklamen, både vilda och erhållna som ett resultat av urval. Av dessa används cirka 20 sorter för inomhusuppfödning. De mest populära är persiska och europeiska (eller lila).

Persiska cyklamen en av de största. Den har vågiga blommor upp till 5 cm i diameter, som sitter på en hög pedunkel som blir upp till 30 cm lång. Färgen på kronbladen är varierad: från snövit till lila och lila, men bara rosa och mörkrött finns i naturen. Den blommar från sen höst till tidig vår.

Bild
Bild

Det är mycket lättare att skaffa sig en persisk cyklamen än en europeisk. Av alla dess sorter är frottévarianter de mest älskade och populära bland blomsterodlare.

Ha Europeiska cyklamen mindre blommor - 2, högst - 3 cm i diameter. Oftast är de vita eller blekrosa. Kronbladen är rundade, vidgas mot ändarna. Pedunkelns höjd är 2 gånger lägre än den för persiska och är bara 15 cm. Dessutom är den mycket tunn och skör, därför bör du ordna om blomman och utföra olika manipulationer med den mycket noggrant så att peduncle böjer sig inte eller går sönder. Dessutom har den europeiska cyklamen en delikat behaglig doft. Den skiljer sig från andra arter genom att den aldrig kastar av sig blad, även under en vilande period. Blommar på sommaren.

Bild
Bild

På grundval av de europeiska och persiska cyklamerna har många hybridsorter fötts upp. Av dessa är det värt att notera cyklamenblandning Är en hybrid som är en blandning av flera sorter erhållna från ovanstående art.

Bild
Bild

Följande 2 typer av cyklamen är också en av de mest kända och vanliga, men de är inte avsedda för uppfödning inomhus.

Ivy (eller napolitansk)

Den har sitt namn tack vare de ojämna bladen längs kanterna, som ser ut som murgröna blad. Den växer i Turkiet, liksom i Sydvästeuropa, där den på grund av sin anspråkslösa vård aktivt används för att dekorera parkområden. Det anses vara en av de mest frostbeständiga arterna, men inte särskilt lämplig för avel på Rysslands territorium i det öppna fältet.

Blomningsperioden infaller i slutet av sommaren - början av hösten, när vita eller rosa blommor med en lila nyans blommar på cyklamen.

Bild
Bild

Kosky

Namnet kommer från ön Kos, som ligger i Egeiska havet - födelseplatsen för denna art. Koskiska cyklamen växer också i Turkiet, Bulgarien, Mellanöstern, i Kaukasusbergen och på Krim. Blommor dyker upp på senvintern och håller på till tidig vår. Kronblad kan vara vita, rosa, lila, röda, beroende på i vilket cyklamen växer. Men vid basen har de alltid en mörkare och mer mättad nyans.

Bild
Bild

Alla cyklamener, beroende på pedunkelns höjd, kan delas in i tre grupper:

  • mini (låg) - inte överstiga 15 cm i höjd, men de har stora och mycket doftande blommor;
  • midi (medium) - växa upp till 25 cm;
  • maxi (standard) - deras höjd är 30 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur växer man?

För att cyklamen ska leva länge i en rumsmiljö och blomma regelbundet måste den ge vissa förutsättningar.

Bild
Bild

Belysning

Cyklamen är fotofil och behöver tillräckligt med sol, särskilt under växtsäsongen och blomningen. Direkt solljus är dock destruktivt för honom, så du kan inte sätta en blomkruka på en fönsterbräda i söderläge. Men om det inte finns några andra alternativ, måste du skapa en konstgjord skugga för honom. Cyklamen kommer att må bäst på östra eller västra sidan . - där kommer han att få en tillräcklig portion av solen, men utan risk att bli bränd. En blomma bör inte placeras i den norra zonen - den kommer att sakna ljus.

Bild
Bild

Temperaturregim

Den mest optimala temperaturen för cyklamen i blomningsfasen är 12-14 grader. Vid en högre kanske den inte blommar och bladen börjar falla av. På sommaren, när alpviolen som regel "vilar", kan temperaturen ökas till 20 grader, men samtidigt kan god luftfuktighet säkerställas. Tröskeln på 25 grader får dock inte överskridas, annars kan cyklamen övervintra eller till och med dö.

Det är strängt förbjudet att placera anläggningen bredvid batterier och värmeenheter.

Bild
Bild

Fuktighet

Cyklamener behöver hög luftfuktighet för produktiv tillväxt och blomning. Eftersom deras vilda kusiner lever i ett fuktigt klimat måste liknande förutsättningar ges för inhemska alpina violer.

Det rekommenderas inte att spraya växten, särskilt under perioden när knopparna redan har stelnat, annars kommer de inte att blomma. Du kan bara använda en sprayflaska i stadium av bladbildning.

För att öka fuktnivån är det bäst att placera blomkrukan i en bricka fylld med våta stenar eller expanderad lera. Dessutom kan du omge cyklamen med öppna behållare med vatten.

Bild
Bild

Markval

Marken för cyklamen bör vara tillräckligt näringsrik, med god vatten- och luftgenomsläpplighet och en surhetsgrad på högst 6 pH. Det kan köpas färdigt. Det är bättre att köpa ett substrat som är avsett direkt för plantering av cyklamen. Men jorden är också lämplig för alla blommande växter.

Om du vill självständigt förbereda jorden för alpvioletten, bör följande ingredienser inkluderas i den: bladjord, sand, torv och humus . De måste blandas i lika delar. Den sista komponenten kan ersättas med sod. Innan blomman placeras i det resulterande substratet rekommenderas att desinficera den med kaliumpermanganat, ånga, kokande vatten eller kallt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Plantera och transplantera

Det är nödvändigt att transplantera cyklamen i genomsnitt 1 gång på 2-3 år. Unga växter kräver på grund av sin aktiva tillväxt mer frekventa jord- och krukbyten. Mogna prover kan utföras mindre ofta.

Det är bättre att transplantera cyklamen antingen efter slutet av den aktiva fasen, när växten har blommat och förbereder sig för sömn, eller efter slutet av vilande perioden, när de första bladen dyker upp.

Bild
Bild

Men under inga omständigheter ska du göra detta vid en tidpunkt då växten blommar aktivt!

Krukan för transplantation ska vara liten, men se till att överskrida storleken på den där växten tidigare var.

Det rekommenderas också att transplantera cyklamen omedelbart efter köpet, eftersom marken i våningen ofta inte är av mycket hög kvalitet. Men om du köpte en växt som för närvarande blommar, vänta tills alla kronblad faller av.

Bild
Bild

Hur man planterar en cyklamen:

  • gräva en blomma ur en kruka;
  • klipp av ruttna och drabbade rötter, smörj sedan snittet med lysande grönt eller strö över aktivt kol;
  • lägg dränering på botten av den nya krukan, som du kan använda expanderad lera eller små stenar;
  • lägg beredd eller köpt jord ovanpå avloppet;
  • plantera en blomma i jorden så att en del av knölen är över marken (detta är särskilt nödvändigt för persiska cyklamen);
  • sätt den transplanterade blomman på en ljus plats.
Bild
Bild

Efter 1 månad måste växten matas genom tillsats av mineralgödsel.

Toppdressing

Gödsel ges till cyklamen under blomningen - på hösten och vintern, varannan vecka. Mest av allt behöver blomman matas under knoppbildningen. Som sådan kan du använda alla preparat för blommande inomhusväxter, till exempel Bone Forte, Pocon eller Uniflor . Den måste innehålla viktiga mineraler, särskilt fosfor och kalium. Du bör dock inte överfodra cyklamen, särskilt med kväve - det kommer att vara mer mottagligt för olika sjukdomar och kanske inte blomma, och rötterna kan ruttna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Cyklamen är en växt som älskar vatten, men bara avstängd och vid rumstemperatur eller något under rumstemperatur, men ett överskott av det måste undvikas. Vattningsfrekvensen beror på i vilken fas den alpina violetten finns. Under blomningen krävs regelbunden riklig jordfuktighet ., men du måste se till att det inte kommer vatten på knölarna - detta kommer att provocera deras ruttnande. Du kan inte vattna växten ovanifrån - skott och knoppar måste förbli torra. Fukta jorden närmare krukans kant. Det är bäst att använda en pall.

Bild
Bild

Efter att den alpina violetten har bleknat bör vattningen minskas, men jorden får inte förbli torr under en längre tid.

För att odla en cyklamen och få den att blomma på vintern hemma behöver du bara uppfylla alla ovanstående krav för att underhålla och ta hand om den. Men det är också nödvändigt att regelbundet inspektera blomman för att inte missa ögonblicket om växten plötsligt blir sjuk.

Bild
Bild

Sjukdom och bekämpning av skadedjur

Cyklamen är mottaglig för svampsjukdomar och vissa typer av skadedjur.

Sjukdomar

Grå röta . Denna sjukdom uppstår från ett överskott av fukt och från låga temperaturer. Överdriven vattning eller för riklig utfodring kan leda till att det ser ut. Det är möjligt att bestämma att en växt är infekterad med denna svamp genom en grå blomning på skotten och blommorna. Bladen börjar bli gula, torra och falla av, och mörka mjuka områden dyker upp på stjälkarna och stammarna, som om växten inte behandlas blir mer och mer och risken för cyclamen död ökar.

Bild
Bild

Så snart gråröta upptäcks är det nödvändigt att bli av med de platser som redan påverkats av svampen och sedan behandla växten med något fungicidpreparat, till exempel, Fundazol . Det är också lämpligt att transplantera det i ny jord. För att förhindra återinfektion med svampen måste du minska frekvensen av vattning och sprutning, sätta cyklamengrytan på en varmare plats och organisera regelbunden ventilation.

Bild
Bild

Våt råta . Avser obotliga bakteriesjukdomar - om en blomma träffas av våt röta måste den förstöras för att inte infektera andra inomhusväxter.

Symptom på sjukdomen: cyklamen börjar torka plötsligt, bladen försvagas och hänger, och allt detta åtföljs av en obehaglig lukt som kommer från ruttnande rötter och knölar. Växten kan bli infekterad genom vatten eller efter kontakt med en annan sjuk blomma.

Bild
Bild

Rotröta . Cyklamener planterade utomhus är mest mottagliga för denna sjukdom. Det är problematiskt att desinficera trädgårdsjord, så det kan finnas patogener av olika svampar, inklusive rotröta. Denna svamp skadar rötterna, som börjar mörkna och ruttna på vissa ställen, på grund av detta stoppar överföringen av näringsämnen till den yttre delen av växten och bladen blir bleka och förlorar färg.

Bild
Bild

Antraknos … Denna svamp orsakar störst skada för cyklamen vid blomningen, även om den kan visas mycket tidigare, är det helt enkelt svårt att upptäcka det. Sjukdomen kan bara fastställas när växten producerar blomsterstjälkar. De växer med en böjd stam och deras toppar ser ofta vissna ut. Från peduncles sprids infektionen till bladen, som börjar krypa ihop, torka och så småningom falla av.

Bild
Bild

Orsaken till svampens utseende är oftast hög luftfuktighet, därför måste den sänkas efter att bli av med växten från antraknos. Behandling av en sjuk cyklamen är enkel: avlägsnande av skadade områden och behandling av blomman med ett fungicidpreparat, helst 2 gånger.

Fusarium eller fusarium vissnar . Detta är en allvarlig svampsjukdom som börjar med en infektion i rötterna. Svampen infekterar glödlampan och täpper gradvis av alla växtens kärl och vävnader. Externt manifesteras Fusarium i gulning och vissning av löv, oftast i deras övre del, på grund av vilken cyklamen blir oförmögen att blomma.

Bild
Bild

Växten är mycket svår att bota från denna svamp, men du kan försöka göra det. Det är nödvändigt att vattna rotsystemet med en 0,1% lösning Fundazola och behandla den synliga delen av blomman med läkemedlet Topsin-M (även 0,1%).

Sotig svamp . Sjukdomen uppträder på de utsöndringar som bladlöss lämnar. Den största faran med en sådan svamp är att den blockerar plantans tillgång till solljus, vilket gör att cyklamen börjar torka ut och vissna, och dess tillväxt stannar. Det är inte svårt att stoppa denna process. Du måste först torka blomman med en våt svamp eller trasa och sedan behandla den med en tvålösning med tillsats av kopparsulfat (10 gram per 1 liter vatten). Dessutom kan du utföra en fungicidbehandling.

Bild
Bild

Gulning av bladen sker oftast av två skäl . Marken kan vara för torr och då är det nödvändigt att öka vattningsfrekvensen, men till rimliga gränser, så att rötterna inte börjar ruttna. Den näst mest troliga orsaken till vissna löv kan vara en hög lufttemperatur i rummet där cyklamen finns eller ett överskott av sol. I det här fallet måste du ordna om blomman i ett svalare, men lättare område av huset eller lägenheten.

Bild
Bild

Men om gulningen började efter att cyklamen bleknade bör du inte få panik. Förbereder sig för sömn, fäller växten inte bara kronblad, utan också löv, som vissnar innan dess.

Ruttnande blad, blad och rötter kan provocera vattendränkt mark, liksom inträngande av vatten vid vattning på skott och blommor. För att avhjälpa situationen är det nödvändigt att minska antalet bevattningar och förbättra dräneringssystemet.

Bild
Bild

Skadedjur

Cyclamen kvalster . För cyklamen är denna skadedjur den farligaste - det är ingen slump att den är uppkallad efter en blomma. Insekten är mikroskopisk i storlek, cirka 0,1 mm. En ansamling av många cyklamen kvalster ser ut som grått damm. Skadedjuret lägger sig på bladen och livnär sig på deras livgivande saft. Från hans aktivitet börjar bladen krulla och blommorna vissnar och faller av. Cyklamen växer.

Bild
Bild

Om skadedjuret upptäcks i de tidiga stadierna kan växten räddas genom att ta bort alla drabbade skott och spruta det Fitoverm eller någon annan insekticid. Ju senare du börjar bekämpa cyklamen fästingen, desto mindre chanser att växten kommer att överleva.

Bladlus … Du kan identifiera skadedjuret genom klibbiga vitaktiga utsöndringar på bladen, som börjar krypa inåt och förlorar sin plantasaft - vilket är vad bladlössen livnär sig på.

Bild
Bild

Denna insekt angriper i regel försvagade växter. Du kan hantera det i ett första skede med hjälp av en vanlig tvålösning, om denna metod inte hjälper, är det värt att tillgripa insekticidbehandling, till exempel med ett läkemedel Actellik.

Trips … En annan skadedjur, som också är en bärare av virus, så du måste bli av med det så snart som möjligt. Thrips är insekter upp till 2 mm i längd, som också väljer löv som bostad och lägger ägg, suger ut näringsrika juicer från dem, vilket orsakar vridning av löv och krökning av stjälkar och peduncles. Du kan bestämma förekomsten av trips genom en silverfärgad blomning. Och för att bli av med dem - med hjälp av insekticida preparat.

Bild
Bild

Förutom de ovan nämnda skadedjur, kan spindelmider, våginsekter och andra insekter också "ta en fantasi" till cyklamen. Det viktigaste sättet att hantera dem är kemisk behandling.

Vilande period

Efter en lång blomning behöver cyklamen vila och återhämtning. För de flesta arter sker denna period i mitten av våren - tidig höst.

Visna blommor måste tas bort tillsammans med peduncle som de sitter på. Växten måste också avlägsnas från gulnade blad genom att försiktigt nypa bort dem när de torkar.

Bild
Bild

I sömnfasen behöver cyklamen inte förses med gödningsmedel … När det gäller vattning bör det vara sällsynt - bara 2 gånger i månaden så att jorden inte torkar ut. Under vila kan växten placeras på en balkong eller loggia, eller ventileras regelbundet.

Bild
Bild

När blomman börjar vakna blir vattningen mer frekvent och förutsättningarna för gynnsam tillväxt och blomning tillhandahålls.

Fortplantning

Det finns tre sätt att reproducera cyklamen: frön, vegetativa ("barn") och knölar. Låt oss prata om var och en av dem.

Nyskapande

Metoden för att få nya växter från frön är den mest tillförlitliga, men individer som odlas på detta sätt börjar blomma först efter 1 år. Detta avelsalternativ kan användas för alla typer av alpina violer i alla åldrar.

Fröna kan köpas i affären, men det är bättre att få dem hemma genom konstgjord korsbestämning: överför pollen från en blommas stammare till en annan pistill. Sådana frön rotar bättre än köpta och ger fler skott. Pollineringsproceduren kan behöva göras mer än en gång för att få önskat resultat.

Bild
Bild

Därefter måste du välja frön som är lämpliga för plantering. För att göra detta, blötlägg dem i en 5% sockerlösning och vänta. De som "drunknade" kan säkert användas som planteringsmaterial. Kornen på ytan är inte lämpliga för detta ändamål.

Innan de planteras måste fröna blötläggas i en lösning av Cyclamen eller någon annan biostimulator i 24 timmar.

Som jord kan du använda jord med torv, som måste förfuktas. Fröna planteras till ett djup av 5 mm. Strö dem ovanpå med ett lager sand. Täck sedan med en film, helst mörk i färgen, och lägg på en skuggig plats. För att plantor ska dyka upp är en fullständig frånvaro av solljus nödvändig. Samtidigt bör lufttemperaturen dock inte vara lägre än 18 grader och inte högre än 20. I det första fallet kan groddarna ruttna från ett överskott av fukt, och i det andra faller de i viloläge, och sedan måste plantorna vänta mycket länge.

Bild
Bild

Varje dag måste behållare med frön öppnas och ventileras, samt regelbundet vattnas.

Om alla villkor är uppfyllda kommer groddarna att visas om 1-1,5 månader . Sedan tas filmen bort och temperaturen sänks till 16 grader, det rekommenderas också att sätta plantorna på en mer upplyst plats.

Plantor dyker efter att 2-3 löv växer på dem - detta kommer att innebära att rotsystemet har blivit starkare och den unga växten är redo för transplantation i en separat behållare. Som sådan är det bäst att använda plastkoppar efter att ha gjort dräneringshål i botten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att de odlade plantorna har transplanterats i fuktig jord är det nödvändigt att organisera dem regelbundet vattning, utfodring och en lämplig ljus- och temperaturregim. Sedan kommer de att börja växa aktivt, och efter 12 månader kommer de att blomma.

Bild
Bild

Knölavdelning

Denna uppfödningsmetod är endast lämplig för vuxna exemplar som har fyllt 7 år. Och det utförs uteslutande under vilande period, när växten vilar efter blomningen. Proceduren för att dela knölen måste göras mycket kompetent och noggrant, eftersom det finns en hög risk att förstöra cyklamen om "tillväxtpunkten", som ligger högst upp på knölen, skadas.

  • Växten grävs upp, resterna av jorden skakas av rötterna och torkas.
  • Knölen skärs med en kniv i flera delar, var och en bör innehålla en knopp och rötter. Det är viktigt att inte röra vid tillväxtpunkten.
  • Snittplatser ströks med kol eller aska och de resulterande sticklingarna torkas i två dagar.
  • Varje del av den skurna knölen planteras i förfuktad jord och krukan placeras på en mörk, sval plats.
  • Sällsynt vattning organiseras.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vegetativ

Endast europeiska cyklamen kan förökas på detta sätt, så det används inte så ofta.

Små dotterknölar växer runt den vuxna. De måste separeras från "mamman", efter att ha grävt ut henne ur krukan och sedan transplanterat "döttrar" i separata behållare fyllda med jord för vuxna växter. Det är bättre att utföra denna procedur under cyklamentransplantationen.

Bild
Bild

Recensioner

Människor som behåller eller en gång höll en cyklamen skriver att detta är en mycket vacker, men nyckfull och krävande krukväxt i vården. Det ser mest attraktivt ut under blomningen, vilket oftast är mycket rikligt - ett exemplar kan ge upp till 70 knoppar. De noterar särskilt det faktum att blommornas utseende oftast sker på vintern, när det inte finns tillräckligt med ljusa färger - de kommer in av den underbara och doftande cyklamen som har blommat på din fönsterbräda.

Bild
Bild

Denna blomma kräver dock ökad uppmärksamhet på sig själv och efterlevnad av alla nyanser av vård, annars är risken för dess död hög. I allmänhet en vacker, men svårskött växt - så här kan du sammanfatta nästan alla recensioner av amatörblomstrare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du är redo att ägna tid åt cyklamen och följer alla rekommendationer för att ta hand om det, kommer växten att tacka dig för dess magnifika utseende och långa ljusa blomning.

Rekommenderad: