Hosta (64 Foton): Vad är Det? Dekoration Av Platsen Med Blommor. Vilken Typ Av Jord Gillar Utomhusväxter I Trädgården? Hosta Lansettformade Och Andra Vackraste Arter

Innehållsförteckning:

Video: Hosta (64 Foton): Vad är Det? Dekoration Av Platsen Med Blommor. Vilken Typ Av Jord Gillar Utomhusväxter I Trädgården? Hosta Lansettformade Och Andra Vackraste Arter

Video: Hosta (64 Foton): Vad är Det? Dekoration Av Platsen Med Blommor. Vilken Typ Av Jord Gillar Utomhusväxter I Trädgården? Hosta Lansettformade Och Andra Vackraste Arter
Video: How To Grow Roses - This Is What Professionals Do! 2024, Maj
Hosta (64 Foton): Vad är Det? Dekoration Av Platsen Med Blommor. Vilken Typ Av Jord Gillar Utomhusväxter I Trädgården? Hosta Lansettformade Och Andra Vackraste Arter
Hosta (64 Foton): Vad är Det? Dekoration Av Platsen Med Blommor. Vilken Typ Av Jord Gillar Utomhusväxter I Trädgården? Hosta Lansettformade Och Andra Vackraste Arter
Anonim

Många trädgårdsmästare, när de dekorerar sin webbplats, tenderar att välja värdar som en flerårig växt. Denna buske är kräsen att ta hand om, resistent mot extrem kyla och har en unik lövfärg. I den här artikeln kommer du att bekanta dig med beskrivningen av hosta arter och sorter, liksom hemligheterna med att odla och reproducera denna växt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Hosta tillhör de fleråriga växterna i familjen Asparges. Ursprungligen bar denna perenn namnet "Funkia", till ära för den tyska botanikern GK Funk, men i början av 1900 -talet fick växten sitt moderna namn - redan för att hedra den österrikiska botanikern Nikolaus Thomas Host. Buskens hemland är Fjärran Östens territorium.

Hostas blomningstid, beroende på sort och art, faller under juni-augusti

Blomställningarna av denna växt ligger på ganska höga peduncles, har en trattformad eller klockformad form och kan hittas i vita, lila och lila nyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den största fördelen med hosta som trädgårdsväxt är dess lyxiga löv som bildar en rosett . Beroende på sort kan de vara smala, runda, tunna eller täta, och också skilja sig åt i en individuell nyans - från brokiga och ljusa färger till djupa smaragdtoner.

Bland alla andra trädgårdsväxter anses hosta vara en riktig långlever - vissa sorter av denna växt kan under gynnsamma förhållanden och noggrann vård leva upp till 25 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter och sorter

Idag finns det cirka 4 separata värdklassificeringar: efter storlek, efter färgtyp, samt genom klassificering av sorter och sorter av dessa trädgårdsväxter.

Klassificering efter färg på stjälkar och blad

Blå . Växter av denna typ har blå lövverk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gul . Inkluderar alla typer av hostor med lutande gula blad.

Bild
Bild

Grön . Dessa växter har ljusgröna eller smaragdlöv.

Bild
Bild

Variegata . Denna typ omfattar alla värdsorter med en extraordinär och brokig färg, liksom växter med en karakteristisk ljus eller prickig lövram.

Bild
Bild

Medelvariation . Värdar av denna typ har ljusa ark med en grön kant längs arkets kontur.

Bild
Bild

Klassificering baserat på värdarnas storlek

Dvärgvärdslag kallas Dvärg … Dessa växter växer inte längre än 10 cm.

Bild
Bild

Miniatyr - Miniatyr … Höjden är något mer - från 10 till 15 cm.

Bild
Bild

Små värdar - Små … Höjd från 15 till 25 cm.

Bild
Bild

Medium - det finns växter med en genomsnittlig höjd av 0,3 till 0,5 m. Detta är den vanligaste gruppen med ett stort antal sorter.

Bild
Bild

Stor - dessa växter kan växa upp till 0,7 m.

Bild
Bild

Till värdar som Jätte omfatta alla sorter av sådana växter med en höjd av 70 cm eller mer.

Bild
Bild

Alla trädgårdsvärdar är indelade i flera sorter, som alla har individuella yttre egenskaper och preferenser vid landning.

Lockigt (eller lockigt) . Växter av denna sort inkluderar underdimensionerade miniatyrvärdar med hjärtformade blad, vassa kanter och rundade spetsar. Dessa skönheter har också en karakteristisk vit kant längs bladets kanter. Trots sin relativt låga höjd kan varje blad av en sådan hosta växa upp till 16 cm i längd.

Bild
Bild

Vågig . Detta är en högre växt, vars peduncle kan växa till en höjd av 80 cm eller mer. Denna hosta fick detta namn på grund av bladens unika vågform, som var och en kan bli upp till 20 cm lång. Blommorna på dessa växter liknar klockor och kännetecknas av en mjuk lila färg.

Bild
Bild

Groblad . En ganska hög växt, vars stjälkar kan nå 70 cm i höjd. De rundade och smala bladen på denna hosta har en ljusgrön nyans och en karakteristisk blank glans, vilket är särskilt märkbart i solen. Blomningsperioden inträffar i augusti - blomställningarna är bleka, gråa och skiljer inte växten mot blomsträdgårdens bakgrund.

Bild
Bild

Uppsvälld . Dessa utomhusväxter har stora och nästan runda mörkgröna löv upp till 25 cm i längd vardera. Blomställningarna ligger på en lång peduncle, blommorna är små och gjutna i en mjuk lila nyans. De kan växa upp till 0,8 meter.

Bild
Bild

Hög . Sådana värdar har täta blad med rik grön färg. Varje blad är fäst vid plantens stam med långa, täta bladblad. Den har låga pedunklar. Blommorna i blomställningen är tätt arrangerade, rörformiga, olika i lila färg.

Bild
Bild

Lanceolate . Denna sort kallas också smalbladig. Medelhöjden för dessa fleråriga växter är cirka 35-40 cm. Ett särdrag hos värdarna är spetsiga glansiga blad med en mörkgrön färg.

Bild
Bild

Kunglig . Dessa jättar (upp till 80 cm i höjd) kännetecknas av långa, ljusgröna blad, liksom stora vita blommor (som en klocka), som utstrålar en charmig och lätt doft. Denna växt kasta sina sista knoppar endast under frost.

Bild
Bild

Hosta Siebold . Denna hostasort har nästan runda, täta blad med rik grön färg, som kan nå 35 cm i längd. Ett karakteristiskt drag hos arten är den vaxartade beläggningen av bladen, vilket gör dem matta och släta. Blommande sker i juli, pedunclerna själva har pastellfärgade nyanser.

Bild
Bild

Hosta Fortune . Den liknar Siebold -sorten, men har en mycket kortare bladlängd och högre peduncles, som blommar i augusti.

Bild
Bild

Om vi överväger de mest populära växtsorterna, så kan man bland de brokiga värdarna skilja "First Mate", "Patriot", "Wide Brim", "Univitata" och "Aureomakulata".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växter med täta löv av smaragd, mörkgrön och jadefärg anses vara de vackraste och respektabla hostasorterna. Här kan du särskilja sorter som "Juni", "Elegans" och "Blå kadett ".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Att välja plats

En av de viktigaste faktorerna när du vill plantera värdar i deras sommarstuga är valet av en lämplig plats. Det finns ett antal faktorer som är värda att uppmärksamma här.

  • Skugga . Trots vad vissa trädgårdsmästare kallar hosta för "skuggdrottningen", gillar den inte att växa i full skugga. Detta bör vara ett delvis solbelyst område där naturligt ljus kommer att träffa växten före 12.00 och efter 18-19. När du väljer ljusintensitet styrs du av olika värdar. För brokiga sorter behövs soliga platser, för mörkare och kallare färger, platser med mer skugga.
  • Fuktighet . Alla sorter och sorter av värdar med täta löv av mättade färger älskar helt enkelt riklig vattning, men de tolererar inte stillastående fukt. Det är därför som sådana växter inte bör planteras i låga områden, där fukt ständigt kommer att ackumuleras.
  • Jordens närings- och surhet . Värdar är mycket kräsna om vilken typ av jord som de planteras på. Mest av allt gillar de fuktig, lerig, lätt alkalisk eller lätt sur jord med mycket näringsämnen.
  • Ventilation . Eftersom hosta är mer av en hämmad växt på grund av sin lilla statur, kommer starka vindar inte att skada den, men stillastående luft eller dålig ventilation kan negativt påverka lövets eller blomställningens tillstånd.
  • Vad det går med . När det gäller hosta är en mycket viktig faktor när du väljer en plats i en rabatt dess kompatibilitet med andra växter. För ett halvskuggigt område passar kombinationer av hostor med periwinkle, geychera, kalebass, primula eller ormbunkar bäst. Hosta kommer att se väldigt imponerande ut i samband med astilbe -blomman.
Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsregler

Den enda signifikanta skillnaden mellan att plantera hostor och plantera andra fleråriga växter i öppen mark är närvaron av breda planteringshål. Faktum är att värdens rotsystem växer mycket snabbt och behöver mycket utrymme för att utvecklas.

Hosta bör planteras i trädgården i mitten av våren (andra halvan av april eller de första dagarna i maj) efter början av varma dagar, men före perioden av saftflöde och aktiv tillväxt av rotsystemet.

Eller i början av en varm höst (de sista dagarna i augusti och början av september).

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan viktig punkt när man planterar värdar i en rabatt är bestämma avståndet från denna växt till angränsande trädgårdsgrödor … Så för dvärg- och medelstora sorter bör ett avstånd på upp till 30 cm upprätthållas. Vid stora och gigantiska arter, välj ett avstånd på minst 40 cm till närliggande växter.

Bild
Bild

Själva processen med att stiga av värdar på webbplatsen ser ganska enkel ut

  • På platsen, med hjälp av en spade eller jordbruksmaskiner, grävs breda gropar på 1, 2-1, 4 meter. Minsta djup är 30 cm.
  • En timme innan plantorna planteras vattnas marken i groparna rikligt, sedan organiseras ett dräneringslager av spillror eller brutet tegel
  • En del av den förberedda jorden placeras i ett hål, en liten kulle bildas på vilken plantan är installerad.
  • Växtens rötter är jämnt fördelade i gropen. De bör växa i olika riktningar och i inget fall böjas.
  • Resten av jorden är jämnt fördelad mellan växtens rötter i hålet. Växtens rotkrage bör stiga något över marknivå - med tiden kommer jorden att sätta sig något och planteringsplatsen kommer att plana ut.
  • Därefter packas jorden och vattnas igen. Efter att jorden torkat utförs mulching.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdfunktioner

Hosta -vård kommer inte att orsaka stora svårigheter även för nybörjare. Tips för de viktigaste stegen för att ta hand om denna växt kommer att diskuteras nedan.

Vattning

Trädgårdsmästarens huvuduppgift för värdar är att ofta vattna växten och förhindra att jorden helt torkar ut i stamcirkeln. För att fukt ska förbli vid växtens rötter under en längre period bör ett lager av mulch organiseras från torv, bark, halm eller nålar. Dessutom måste jorden själv ha tillräcklig vattengenomsläpplighet.

Vattningen av värdarna utförs minst 2-3 gånger i månaden under höst- och vårsäsongen och cirka 1 gång på 3 dagar på sommaren eller efter att de unga plantorna planterats på en ny plats . Beroende på plantans ålder bör en vattning ta från 1 till 3 tio-liters hinkar med sedimenterat vatten. Innan vattning lossas jorden i cirkeln nära stammen. Det är lämpligt att vattna värdarna tidigt på morgonen - fram till 10-11 timmar.

Bild
Bild

Det viktigaste misstaget som trädgårdsmästare gör när de vattnar värdar är ytlig vattning av bladen på en sådan växt. Med denna vattning rullar fuktdroppar ner släta blad utanför växtrötterna, vilket leder till nedbrytning av rotsystemet eller ruttnande av bladrosetter.

Beskärning

Trädgårdsmästare har olika åsikter om beskärning av dessa växter. Vissa hävdar att före det kalla vädret bör hela övre delen skäras av nästan jämnt med marken - både peduncles och blad . Enligt experter förhindrar detta svampinfektioner i värdens rotsystem och framkallar inte skadedjur.

Andra trädgårdsmästare är övertygade om att endast pedunclesna ska klippas för vintern, och själva bladen ska lämnas intakta. Dött lövverk skyddar rhizomen på ett tillförlitligt sätt från vinterfrost.

Profylaktisk beskärning av knoppar och torra blad av hostor kan göras när som helst . Detta förfarande inkluderar också att undersöka växten för ruttna jordstammar eller skadedjur.

Bild
Bild

Överföra

Transplantation är en naturlig och till och med önskvärd process när det gäller en trädgårdsväxt som hosta. Det utförs vanligtvis på hösten i samband med proceduren för att dela busken. Under denna procedur grävs moderbusken, rotsystemet rengörs och delas med en vass kniv i separata skott med två rosetter och kraftfulla rötter. Plantering av nya buskar bör utföras senast i mitten av september, så att de hinner slå rot före början av kallt väder . Processen att plantera sådana buskar skiljer sig inte från att plantera en ung hosta buske.

Om landningsplatsen väljs framgångsrikt och alla villkor är uppfyllda kan denna växt framgångsrikt växa på ett ställe i 15-20 år utan transplantation.

Bild
Bild

Vintrar

Att förbereda värdar för övervintring innebär fullständig skärning av pedunclesna, liksom plantans löv. Dessutom tas alla fallna löv i stamcirkeln bort och jorden lossas. Med denna procedur kommer du att förstöra larverna av skadedjur som placeras i marken under vinterperioden. För att bevara plantans rotsystem och stärka hostans immunitet före vintern, bör ett näringsskikt av mulch från torv eller inte färsk gödsel organiseras i cirkeln nära stammen.

Värden behöver inte ytterligare skydd för vintern. Detta är en ganska frostbeständig växt som tål även den mest allvarliga förkylningen.

Bild
Bild

Toppdressing

För dekorativa hosta -sorter är toppdressing ett obligatoriskt element i vården - det påverkar ljusstyrkan på växtens lövfärg, bladens densitet och rotsystemets kraft. Hosta är utmärkt för både organiska och mineraliska gödningsmedel.

Organiskt material levereras till växten i form av ett lager av mulch från nålar, kompost, hö, halm, torv, sönderdelad gödsel eller nålar. Detta befruktar inte bara de övre rotskotten, utan behåller också fukt vid markytan. Mulching utförs 2 gånger om året - fram till den aktiva tillväxten av rötter och på sommaren - fram till bildandet av blomställningar.

Mineralgödsel kan appliceras direkt på stamcirkeln nära hostabusken (i form av en lösning eller granulat) eller blandas med organiska gödningsmedel i ett lager av mulch. Sådana förband utförs upp till 3-4 gånger per säsong, beroende på ålder och mängd värdar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Trädgårdsmästare tillgriper endast 3 metoder för avelsvärdar: sticklingar, odling av plantor från frön och delning av busken.

Det vanligaste är reproduktion genom att dela busken ., som vanligtvis utförs i samband med hösttransplantationen av moderplantan. För denna procedur väljs redan vuxna buskar (4-5 år gamla) med ett utvecklat och kraftfullt rotsystem.

Själva processen för sådan reproduktion har redan beskrivits i undertiteln "Transplant".

Bild
Bild

Reproduktion med sticklingar är den näst mest populära metoden . I detta fall separeras en stark och vuxen skott med sitt eget rotsystem från moderplantan. Därefter planteras skärningen på en separat plats och täcks i flera dagar med en flaska eller plastburk.

Bild
Bild

Du kan också späda värden med frön ., men sådan reproduktion är en ganska komplicerad och inte särskilt populär metod. Du bör omedelbart förbereda dig för en låg grobarhet och mycket bortkastad tid.

Innan du planterar i behållare bör hostafrön blötläggas i en tillväxtstimulerande lösning. Den bästa tiden att plantera frön är mitten av april eller början av maj. Efter plantering av fröna täcks behållarna med en transparent film för att skapa ett naturligt mikroklimat. Ibland bör filmen öppnas något för vattning och luftning av fröna. Efter cirka 3 veckor kommer du att märka de första skotten. En plockning utförs efter att 2-3 blad har dykt upp i plantorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Hosta är otroligt hälsosamt, vilket tillsammans med rätt vård minskar risken för sjukdom eller skadedjur till ett minimum.

Om vi pratar specifikt om sjukdomar, påverkas värden oftast av den så kallade grårötan, sklerotinia, såväl som fylostiktos

  • Gråmögelangrepp uppstår med frekvent stagnation av vatten i växtens uttag, liksom vid rottillväxten. En växt som drabbats av denna sjukdom börjar aktivt bli gul och slänga lövverk.
  • Filostikos är en farlig svampsjukdom, som uttrycks i utseendet på lokala bruna fläckar på hostaens blad. Vanligtvis förekommer denna sjukdom på växter som smärtsamt har överlevt vintern.
  • Sclerotinia påverkar hostaens blad och blomställningar och manifesterar sig i form av en karakteristisk vit mögel eller spindelnät.

Standard folpetbaserade fungicider används för att bekämpa dessa sjukdomar. Dikloraner fungerar bäst för sklerotinia. I sällsynta fall rekommenderas att gräva upp växterna och förstöra dem helt för att inte provocera infektion av angränsande blommor.

Bild
Bild

Värden är också mottaglig för attacker från ett antal specifika skadedjur. Det farligaste skadedjuret är sniglar, men insektlarver, skalbaggar eller till och med gräshoppor (förstörda av insekticider) kan också skada växten.

Förekomsten av ängsniglar och sniglar kan bestämmas av de karakteristiska hålen i växtens löv . I kampen mot dessa skadedjur bör speciellt bete för sniglar hjälpa.

Vanligtvis använder trädgårdsmästare öl som bete, vars lukt kryper till sniglar.

Bild
Bild

En annan farlig skadedjur är stamnematoder . Det mest uppenbara tecknet på deras närvaro är de mörka fläckarna längs venerna på hosta lövverk. Tyvärr är det omöjligt att bli av med ägg från dessa parasiter - busken är helt grävd upp och området runt landningsplatsen desinficeras.

Bild
Bild

Möjliga problem

Vissa trädgårdsmästare står inför problem när de odlar värdar i landet. De vanligaste problemlägena: blomman växer inte bra, blommar inte, torkar. Oftast uppstår dessa problem på grund av ett antal faktorer.

  • De främsta orsakerna till långsam tillväxt kan vara oregelbunden matning eller för nära närhet till träd och andra buskar som tar upp fukt.
  • Om hosta inte blommar bör du ta reda på dess sort och avgöra om din växt tillhör sena sorter (och glöm inte att hosta värderas just för lövverket, inte blomställningarna).
  • Orsaken till torkning av hostaens blad kan vara allt - från för lite vattning och överdriven belysning till en banal infektion av växten med skadedjur.
Bild
Bild

Tips för nybörjare

För att göra processen att växa värdar i det öppna fältet så enkel och produktiv som möjligt, lyssna på följande tips.

  • Bestäm det exakta betyget för dina värdar. Detta kommer direkt att påverka egenskaperna hos dess reproduktion, planteringstid, vattenintensitet, krav på jordtyp och belysning.
  • Trots frostbeständigheten hos denna växt kommer de första 2-3 övervintrande unga hostabuskarna att vara användbara att täcka med grangrenar. Detta gäller särskilt regioner med kraftig frost, men ett tunt lager snö på vintern.
  • Nybörjare bör inte föröka hosta genom att dela busken. Detta är en svår och stressande metod för växten som inte tolererar misstag. Börja med förökning med sticklingar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Idag används stora och dvärgvärda arter aktivt i utformningen av sommarstugor. De kan antingen vara en fullvärdig del av en blomsterträdgård eller rabatt, eller så kan de ramma in trädgårdsvägar eller bilda kantstenar.

Bild
Bild

Ett klart plus för värdarna är deras anpassningsförmåga till tillväxt i mörka områden. Detta är en av få växter som kommer att se bra ut runt ett träd (till exempel under ett äppelträd).

Bild
Bild

Hosta kan skapa en sofistikerad komposition tillsammans med kontinuerliga blommande trädgårdsväxter. Nästan alla trädgårdsgrödor kan se bra ut bredvid denna fleråriga, men värden är bäst i harmoni med heucheras, pioner, enar, astilbe, hortensior och ormbunkar.

Bild
Bild

Den för närvarande populära alpina bilden kommer att bli trevligt uppfräschad av en buske med brokiga hosta buskar. Ofta används denna växt för att skapa ett sådant dekorativt föremål som för närvarande är på mode, till exempel en mixborder.

Bild
Bild

Tips för växande värdar i videon.

Rekommenderad: