Plommon (19 Bilder): Vård Av Ett Hemträd. Hur Man Odlar Och Vad Man Ska Mata På Våren Efter Vintern? Vilken Typ Av Jord Gillar Den Och Hur Blommar Den? Familj

Innehållsförteckning:

Video: Plommon (19 Bilder): Vård Av Ett Hemträd. Hur Man Odlar Och Vad Man Ska Mata På Våren Efter Vintern? Vilken Typ Av Jord Gillar Den Och Hur Blommar Den? Familj

Video: Plommon (19 Bilder): Vård Av Ett Hemträd. Hur Man Odlar Och Vad Man Ska Mata På Våren Efter Vintern? Vilken Typ Av Jord Gillar Den Och Hur Blommar Den? Familj
Video: Plantera om höstsådda PERENNER - Hur gör jag med de små plantorna över vintern? 2024, April
Plommon (19 Bilder): Vård Av Ett Hemträd. Hur Man Odlar Och Vad Man Ska Mata På Våren Efter Vintern? Vilken Typ Av Jord Gillar Den Och Hur Blommar Den? Familj
Plommon (19 Bilder): Vård Av Ett Hemträd. Hur Man Odlar Och Vad Man Ska Mata På Våren Efter Vintern? Vilken Typ Av Jord Gillar Den Och Hur Blommar Den? Familj
Anonim

Människor började plantera plommon i sina trädgårdar för länge sedan. Dessa träd är ganska opretentiösa, så de kan odlas på deras webbplats även för hektiska sommarboende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Plommon är en odlad växt som tillhör Pink -familjen . Den anpassar sig väl till alla klimat och slår snabbt rot på en ny plats. Trädet når vanligtvis en höjd av 5-15 meter. Hans förväntade livslängd är relativt kort. Vanligtvis lever ett träd i cirka 25 år. Samtidigt bär plommon frukt bara i 10-12 år.

Trädet har ett ganska starkt rotsystem. Dess blad är långsträckta. Plommon blommar under andra hälften av våren. Efter slutet av blomningen knyts frukterna. De kan inte bara vara blå eller lila, utan också röda eller gula. Som regel är plommon runda eller något långsträckta.

Bild
Bild
Bild
Bild

De bästa sorterna

Nu finns det mer än 200 sorter av plommon. För plantering på en tomt är det värt att välja beprövade växter som uppskattas av de flesta trädgårdsmästare.

  • " Röd boll ". Denna sort föddes relativt nyligen. Trädet är litet i storlek. Den växer upp till 3 meter i höjd. Frukterna som visas på sommaren har en röd nyans och en söt och syrlig smak.
  • " Sapa ". Detta är en dvärgväxt som växer upp till en och en halv meter i höjd. Sorten erhölls efter att ha korsat plommon och körsbär. Trädet bär frukt mycket rikligt. Grödan kan skördas från den redan under det andra året efter plantering. Frukterna av denna plommon har en mörk vinröd färg. De smakar som taggar. Oftast används de skördade frukterna för att göra utsökt vin.
  • " Manchurian Beauty ". Denna växtsort är utbredd i Fjärran Östern. Ett träd planterat på platsen börjar bära frukt 3 år efter plantering. Frukten har en rik gul-orange färg. De brukar dyka upp i slutet av sommaren.
  • " Persika ". Denna plommon har dålig vinterhärdighet. Därför är den bäst lämpad för odling i de södra delarna av landet. Växten börjar bära frukt vid det femte levnadsåret. Utbytet av trädet ökar bara för varje år.
  • " Victoria " … Dessa träd planteras bäst på solens sida av platsen. De börjar bära frukt 3-4 år efter plantering. Frukterna har en behaglig gulröd färg och rik doft.
  • " Ungerska ". Denna sort är torktolerant. Anläggningen har tilltalat ägarna av webbplatsen med rika skördar i många år. Frukterna är lila i färgen. Deras kött är gult, saftigt och mycket sött.
  • " Smolinka ". Detta är en tidig sort av plommon. Medelvikten av frukter som visas på grenarna är 35 gram. Plommon är lila i färgen och har ett känsligt gult kött. Det är väldigt lätt att ta hand om ett sådant träd, eftersom det inte alls är krångligt.

Många trädgårdsmästare föredrar att plantera flera olika plommonsorter samtidigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken jord tycker han om?

Innan du planterar ett plommon på din webbplats bör du förstå vilken typ av jord detta träd älskar . I allmänhet är växterna ganska opretentiösa. Plommon reagerar negativt endast på sur och alkalisk jord. För att öka avkastningen planteras ovala träd i lerjord. Plommon med runda frukter föredrar svart jord. Grundvattnets djup är också viktigt. De ska inte vara för nära rötterna.

Bild
Bild

Hur man planterar?

För att plantera på din webbplats bör du välja friska plantor . De bör köpas i beprövade plantskolor. När du väljer måste du noggrant undersöka rhizomen. Rötterna måste vara friska, utan infekterade eller torra delar. För plantering är det bäst att använda tvååriga plantor. De är lättare att transportera och rotar sig snabbare. Plommon kan planteras både på våren och sommaren. Allt beror på klimatets egenskaper. Om det är svalt rekommenderas det att plantera plommon i april. I detta fall kommer växten att hinna slå rot före den första frosten. Om plantan köptes på hösten, bör den grävas i trädgården och sedan täckas med grangrenar. På våren kan den transplanteras till en ny plats. Vårplanteringsgropar förbereds på hösten.

Om plommon planteras på platsen i oktober eller november, förbereds hål för plantor en och en halv till två veckor före plantering . Gropberedningstekniken ser väldigt enkel ut. Webbplatsen måste grävas väl. Om jorden är sur måste torr träaska eller en liten mängd dolomitmjöl tillsättas. Efter det kan du börja gräva ett hål. Det ska vara tillräckligt djupt. Det är viktigt att rötter kan placeras i den utan att bryta dem i processen. I mitten av gropen är det nödvändigt att fixa landningsinsatsen. Dess botten måste täckas med bördig jord blandad med humus. Avloppet som förbereds på detta sätt kan planteras på 10-12 dagar. Stammen måste vara försiktigt bunden till staven, och rötterna måste ströas med jord .… Efter att ha tampat jorden måste trädet vattnas rikligt.

Om det görs korrekt kommer den unga plantan att slå rot snabbt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur växer man?

Att odla friska plommon utomhus kräver ordentlig vård.

Vattning

Först och främst bör plantorna vattnas regelbundet. Frekvensen av vattning beror helt på hur ofta det regnar. Vattna plommonen vid roten . Marken måste fuktas väl. Som regel hälls under unga träd 5-10 hinkar vatten.

Bild
Bild

Beskärning

Denna process är också viktig för plommon som växer i trädgården . Du kan beskära grenar på våren eller hösten. I det första fallet är det viktigt att vara i tid innan sapflödet börjar, i det andra - före frost. Formativ beskärning rekommenderas under våren. Växter börjar beskära under det andra året av livet . Under de första åren efter plantering växer trädet mycket snabbt, så det är ganska lätt att bilda en vacker krona.

Under det andra året måste trädgårdsmästaren bilda den nedre nivån. Den består av 5-6 skelettgrenar. De ska vara på samma avstånd från varandra. Grenarna som är högre förkortas med en tredjedel av längden. Ledaren bör också förkortas under trimningsprocessen. Under det tredje året efter plantering behöver växten också beskärning. Vid denna tidpunkt förkortas ledaren med 30 centimeter. Unga grenar och sidoskott rekommenderas också att klippas. Det är i det tredje året som bildandet av kronans andra nivå sker. Skelettgrenar bör vara 0,3 meter från de nedre skotten.

Ett år senare förkortas guiden igen. I detta skede bör alla skelettgrenar vara 6 knoppar kortare än den. Efter kapning av ledare och skelettgrenar måste alla sidoskott kortas. I detta skede är kronbildningsprocessen klar. I framtiden behöver växter bara beskäras för att stimulera tillväxten av nya grenar, liksom för att förbättra fruktningen. Det utförs vanligtvis på hösten. På sommaren tas endast sjuka skott bort.

Det är mycket viktigt att bara trimma plantorna med ett skarpt trädgårdsverktyg. Alla snitt måste bearbetas med trädgårdshöjd. Efter avslutad procedur måste instrumenten desinficeras. Speciellt om beskärning av sjuka växter utfördes.

Bild
Bild

Gödsel

Tidig matning är viktigt för plommon . Befruktning låter dig påskynda processen med trädtillväxt, samt öka dess avkastning … Organiskt gödningsmedel appliceras vanligtvis på jorden vart fjärde år. Mineral - en gång vartannat år. Det är bäst att mata plommon med kvävegödsel på våren. Detta kommer att påskynda processen med njurbildning. På hösten införs fosfor- och kaliumgödselmedel i jorden. Under befruktningen behöver trädgårdsmästaren också lossa jorden i stamcirkeln och ta bort ogräs därifrån.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

För att växterna snabbt ska återhämta sig efter vintern måste de vara ordentligt förberedda för kyla på hösten . Efter skörd beskärs plommonen och tar bort alla gamla och svaga grenar. Sektionerna är noggrant täckta med trädgårdshöjd, och stammen är vitkalkad. För vintern vattnas träd rikligt. Detta härdar dem.

Ett vuxet träd kan mycket väl klara sig utan skydd .… Men vissa trädgårdsmästare tömmer stamcirkeln med humus eller torv. Men för vintern är det lämpligt att slå in unga träd med säckning eller binda dem med grangrenar. Det rekommenderas inte att använda konstgjorda material för täckning av avlopp.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Plommon som odlas i landet attackeras ofta av olika skadedjur. På våren attackeras trädet av fästingar, bladlöss och även skalinsekter. Du kan skydda plommonen från dessa insekter genom att använda insekticider för sprutning . När trädet blommar attackeras det ofta av sågflugor. För att skydda platsen från dessa parasiter bör växten ombehandlas med insekticider under andra hälften av våren. För att underlätta kampen mot insekter kan du dra nytta av hjälp från deras naturliga fiender. För att göra detta är det värt att locka fåglar till trädgårdstomten. Trädgårdsmästare brukar hänga tråg på olika ställen. Efter att ha vant sig vid att få mat i trädgården, kommer våren och sommaren fåglarna att förstöra skadedjur som sätter sig på träd.

Det finns också ett antal sjukdomar som är farliga för plommon

  • Clasterosporium sjukdom … Detta är en vanlig svampsjukdom som påverkar lövverk och grenar. Infekterade plommon utvecklar mörka fläckar på bladen. Med tiden påverkas frukterna också. Detta leder till fullständig förstörelse av grödan. För att förhindra infektion i området måste grenarna som drabbas av sjukdomen klippas och brännas. Därefter kan trädet behandlas med Bordeaux -blandning.
  • Monilios … Denna sjukdom är också svamp. Det påverkar inte bara lövverk, utan också blommor, frukter och plommongrenar. Det är omöjligt att bekämpa denna sjukdom. De drabbade grenarna måste tas bort och brännas. Trädet ska besprutas med kopparoxiklorid eller Bordeaux -blandning. Detta kan endast göras efter slutet av plommonblomningen.
  • Gommoz … Detta tillstånd är också känt som tandköttsflöde. I drabbade träd uppstår små sprickor på stammen, från vilket ett transparent harts strömmar. Grenarna på den drabbade växten torkar upp. Själva trädet dör med tiden. För behandling av gommos måste sår rengöras och även behandlas med kopparsulfat och petrolatum.
  • Rost … Denna sjukdom påverkar vanligtvis växter i juli. Huvudtecknen på plommoninfektion är utseendet på konvexa röda fläckar på lövverket. Träd som drabbats av en sådan sjukdom försvagas avsevärt. Det är omöjligt att bekämpa rost. Sjuka växter kan bara tas bort. För att förebygga, rekommenderas träd att behandlas med kopparoxiklorid på våren. På hösten kan plommon sprutas med Bordeaux -blandning.
  • Kokkomykos … Sjuka växter försvagas också. Lila eller vinröda fläckar visas på lövverket, som bara ökar med tiden. I framtiden faller bladen av. Utvecklingen av frukter stannar, de torkar upp. Det är omöjligt att bekämpa denna sjukdom. På våren måste plommon därför behandlas med en Bordeaux -blandning.

Om förebyggandet av dessa farliga sjukdomar utförs i tid kommer trädet att förbli friskt och starkt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skörd

Under fruktperioden tänker trädgårdsmästare på hur man korrekt skördar plommon. I processen måste du följa följande regler.

  • Skörd är endast nödvändigt i torrt väder . Våta plommon håller inte länge.
  • Vänta inte tills frukterna blir väldigt mjuka . Lite omogna plommon är bäst för långtidsförvaring. Frukten måste vara frisk och intakt.
  • Du måste plocka frukterna mycket noggrant .var försiktig så att du inte skadar grenarna.
  • Plockade frukter bör bevaras omedelbart eller placeras i praktiska förvaringsfack . Rynka dem inte i händerna för länge.
  • Avloppslådor får inte fyllas helt … Högst 3-4 lager läggs i en bricka.
  • Eftersom plommon inte mognar vid ett tillfälle , det är bäst att plocka dem i 2-3 doser.
  • Om frukterna måste plockas omogna behöver de bara förvaras ur kylskåpet i flera dagar .… Under denna tid kommer plommonen att mogna. Om du lägger dem i kylskåpet direkt blir de helt smaklösa.

Korrekt jordbruksmetod håller plommonen i gott skick året om.

Rekommenderad: