Vilken Typ Av Jord Gillar Druvor? Jordens Surhet. Lera Och Andra Jordar För Druvor, Förbättringsåtgärder

Innehållsförteckning:

Video: Vilken Typ Av Jord Gillar Druvor? Jordens Surhet. Lera Och Andra Jordar För Druvor, Förbättringsåtgärder

Video: Vilken Typ Av Jord Gillar Druvor? Jordens Surhet. Lera Och Andra Jordar För Druvor, Förbättringsåtgärder
Video: How to Fertilize Grapes For Great Production! Fertilizing Our Organic Grape House 2024, April
Vilken Typ Av Jord Gillar Druvor? Jordens Surhet. Lera Och Andra Jordar För Druvor, Förbättringsåtgärder
Vilken Typ Av Jord Gillar Druvor? Jordens Surhet. Lera Och Andra Jordar För Druvor, Förbättringsåtgärder
Anonim

Alla trädgårdsmästare kan eventuellt dra nytta av information om vilken typ av jorddruvor som gillar. Uppmärksamhet bör ägnas inte bara jordens surhet, som man ofta tror. Det är också nödvändigt att tänka på lera och andra jordar för druvor, om åtgärder för att förbättra markens kvalitet.

Bild
Bild

Vad ska kompositionen vara?

Vinodlingsutövningen har under lång tid och med självförtroende kunnat besvara denna fråga. Druvor älskar jord som består av sten, mineraler, lera, sand och organiskt material. Men samtidigt utvecklas denna växt mycket dåligt på för täta jordar. Ren sand tenderar att frysa i kallt väder, även om frosten inte är för hård, och vid normala tillfällen dröjer inte fukten kvar i den. När det gäller spårämnen, måste jorden i vingården finnas i märkbara mängder:

  • kväve;
  • järn;
  • magnesium;
  • kalcium;
  • fosfor.
Bild
Bild

Kräver syra

PH-värdet (bättre känt för icke-specialister som syra-basbalans) är också mycket signifikant. Normalt för druvor kan pH vara från 4 till 8. Stark sur jord är knappast klokt att använda . I detta fall upplever plantans rotsystem problem, dåligt absorberande ämnen från den yttre miljön.

Vi måste använda ökade doser av gödningsmedel, vilket inte bara är slöseri, utan också skadligt för miljön.

Men allt är inte så enkelt och enkelt. Indikatorer bör varieras beroende på växttyp. För amerikanska sorter kan du välja en sur jord. Europeiska och asiatiska sorter trivs med ett pH på 6 eller mer. Den mest exakta informationen kan endast hittas från beskrivningen av specifika sorter.

Bild
Bild

Välja jordtyp

Innan du gräver ett hål för druvplantering måste du se till att jorden verkligen är lämplig . Denna växt föredrar helt klart ett stenigt, sandigt underlag. Det måste finnas grusinneslutningar. Luftgenomsläpplighet är ett viktigt krav eftersom rotsystemet ska luftas. På steniga sandiga områden växer andra grödor dåligt, men druvorna mår bra där, de är varma och bekväma. Lös jord som innehåller krossad sten eller grus hjälper till att utveckla ett allvarligt rotsystem. Ett stort antal sugrötter bildas i den.

Tjernozemer, på vilka andra grödor växer vackert, är knappast lämpliga för vingårdar. Om det inte finns tillräckligt med sand och grus är de definitivt inte längre lämpliga. Det är värt att komma ihåg att vinstocken inte växer i områden med ogenomtränglig undergrund. Därför är det inget att tänka på att odla det i sumpiga områden, på ett fast stensubstrat . Det kommer inte att vara möjligt att odla en produktiv vingård på en saltmark. Lermarker är tunga och täta och kommer dåligt att passera både vatten och luft. Buskar utvecklas dåligt och långsamt. Och även om de utvecklas kommer det inte att fungera att räkna med en anständig skörd.

Bild
Bild

Hur kan man förbättra jorden?

Oavsett jordtyp kan de optimeras … Huvudbetoningen ligger på att öka näringsvärdet. Tack vare speciella tillsatser bildas rötterna i skikten mer aktivt. För tät lera späds ut med grova sandtillsatser. Samtidigt är det användbart att lägga ytterligare 20 kg gräsmatad torv per 1 kvm. m. De agerar annorlunda när de arbetar med lerjord. Den är fylld med grov sand i en volym på 20 kg. Samma mängd torv krävs. Du kan inte klara dig utan kompost. Men den används redan mindre, bara 5 kg per 1 m2. Rent sandjord förändras helt, eftersom det är praktiskt taget värdelöst. Sand lera måste komprimeras och göras mer näringsrik. Tillämpa för detta ändamål:

  • lera eller svart jord av hög kvalitet;
  • torv;
  • gödsel.

De försöker främst berika landet med organiska ämnen.

Bild
Bild

Gödsel från getter, hästar och får är att föredra för lera och lera. Gris- och fårgödsel hjälper till att hantera bristerna i sandjord . Den höga koncentrationen av kväve i fjäderfägödsel tvingar den att användas mycket noggrant. Det är lämpligt att insistera på sådant gödningsmedel i vatten, utspätt 15 gånger, från 10 till 15 dagar. Varje buske kräver användning av 3 liter färdig lösning.

Du kan också laga mat torvkompost med humus (3 slag mot 1 slag). Blandningen infunderas i 5 till 8 månader. Det bör användas i en mängd av 3-4 kg per 1 kvm. m. Man bör komma ihåg att med ständig användning av en sådan förbättringsmedel oxideras jorden i vingården. Att försvaga denna negativa effekt hjälper:

  • äggskal;
  • en bit krita;
  • träaska.
Bild
Bild

Mulch är till hjälp . Eftersom det vanligtvis används halm, vetekli eller sågspån. Dessa långsamma gödningsmedel kommer att behålla fukt och öka jordens löshet. De kommer att mätta druvbuskarna med näringsämnen. Mulchen läggs ut i ett lager av ca 5 cm.

Gröna gödningsmedel rekommenderas ofta för druvor .… Baljväxter (inklusive ärtor), råg eller senap planteras mellan buskaraderna. Detta kommer att berika matjorden. Under växtsäsongen är det användbart att vattna buskarna med en asklösning (koncentration 0,5%).

Med hjälp av en sådan lösning förbättrar de inte bara markens kvalitet, utan stöter också framgångsrikt bort attacker av skadedjur och sjukdomar.

Bild
Bild

Vi får inte glömma mineraltillskott .… Så under vårmånaderna rekommenderas användning av kväve- och kalium-fosforkompositioner. När sommaren börjar är det nödvändigt att överge kväveblandningar och lämna fosfor-kaliumblandningar. På vintern sprids komplexa gödningsmedel på snön. Det finns några fler nyanser:

  • vita druvsorter är gynnsammare för organiska än för mineraler;
  • röda sorter tolererar inte befruktning med humus;
  • vid odling av vinsorter måste övermatning noggrant undvikas.
Bild
Bild

Användbara tips

Villkoren för vinstockens utveckling beror inte bara på jordens kemiska sammansättning och struktur. Det är viktigt att överväga hur terrängen påverkar dem. Det är användbart att sätta upp vingårdar i backarna, eftersom vattnet inte stagnerar där. Samtidigt är backarna ojämlika - den södra eller sydvästra sidan är bäst lämpad.

Det är bättre att avstå från att odla en sådan gröda i låglandet, även om jorden där formellt uppfyller kraven.

Bild
Bild

Vinodlare i Moskva -regionen, Leningrad -regionen och närliggande regioner stöter ofta på sumpiga sura jordar och. Innan plantorna planteras måste de inte bara dräneras och surheten återställas till det normala, utan också näringsvärdet måste ökas. Volga -chernozem kännetecknas av en förskjutning av balansen mot högre alkalinitet. Därför måste de neutraliseras, och annars behöver inte mycket göras. I de södra delarna av Ryssland dominerar sandiga områden. De måste lägga en kombination av torv och organiskt material. Samtidigt gör klimatets mildhet det möjligt att kompensera för det traditionella problemet med sand - vinterfrysning.

Sibiriska och Ural -territorier används också för att odla druvor. Där, på vilket land som helst, även när du väljer en frostbeständig sort, måste du på ett tillförlitligt sätt täcka planteringar med kallt väder. Men du behöver inte hantera vinstockens karakteristiska skadedjur. De kommer helt enkelt inte att överleva i det hårda klimatet. Och det bör också noteras att alla typer av jord i Sibirien och Ural kräver samma tillvägagångssätt som i andra regioner i landet.

Rekommenderad: