Bitumen (36 Foton): Vad är Det? Hur Späds Konstruktionsbitumen? Varför Behöver Du En Bitumenpump? Het Petroleumbitumen Och Andra Typer, Kvaliteter Och Sammansättning

Innehållsförteckning:

Video: Bitumen (36 Foton): Vad är Det? Hur Späds Konstruktionsbitumen? Varför Behöver Du En Bitumenpump? Het Petroleumbitumen Och Andra Typer, Kvaliteter Och Sammansättning

Video: Bitumen (36 Foton): Vad är Det? Hur Späds Konstruktionsbitumen? Varför Behöver Du En Bitumenpump? Het Petroleumbitumen Och Andra Typer, Kvaliteter Och Sammansättning
Video: ABSOLUTE VISCOSITY OF BITUMEN 2024, April
Bitumen (36 Foton): Vad är Det? Hur Späds Konstruktionsbitumen? Varför Behöver Du En Bitumenpump? Het Petroleumbitumen Och Andra Typer, Kvaliteter Och Sammansättning
Bitumen (36 Foton): Vad är Det? Hur Späds Konstruktionsbitumen? Varför Behöver Du En Bitumenpump? Het Petroleumbitumen Och Andra Typer, Kvaliteter Och Sammansättning
Anonim

Efter att ha läst den här artikeln kan du lära dig allt om bitumen, vad det är i praktiken. Det kommer att vara möjligt att förstå vad hetoljebitumen och andra typer är för att hantera specifika märken och sammansättning. Och det kommer också att bli klart varför en bitumenpump behövs, det kommer att finnas svar på andra frågor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

De allra flesta människor vet om bitumen främst att det används i vägbyggande och vattentätningsarbeten och är tillverkat av olja. Men i själva verket är bitumen mycket mer intressant än det verkar först . Så det här är inte en produkt, utan en hel grupp produkter som skiljer sig åt i fast eller hartsartad konsistens. Bitumen löses inte upp i vatten, utan kan helt eller delvis lösas i kloroform, bensen och ett antal andra organiska lösningsmedel. Detta namn går tillbaka till det latinska ordet harts.

Bitumenens densitet varierar kraftigt från 0,95 till 1,5 gram per 1 kubikmeter. se De exakta egenskaperna bestäms av kvaliteten på den inblandade oljan, främst svavelhalten och oxidationsnivån.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den överväldigande majoriteten av bitumenreserver har låg koncentration och är inte av intresse för fullskalig produktion . Och 99% av de lovande och för närvarande använda bitumenfyndigheterna finns i Kanada och Venezuela. Det bör noteras att denna produkt inte är en fast, utan en amorf substans, som delvis uppvisar vätskans egenskaper.

Naturliga avlagringar uppstår när oljeavlagringar störs, vilket kan uppstå på grund av kemisk eller biokemisk oxidation . Men ibland är en tektonisk process också en "brytare". I grund och botten extraheras bitumen från jordens tarmar med hjälp av en dagbrott eller gruvmetod. Konstgjord eller teknisk bitumen är en rest från bearbetning av olja, kol eller oljeskiffer. Det är ingen skillnad i kemisk sammansättning mellan den och naturprodukter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Specifikationer

Svart eller mörkbrun färg är typisk för bitumen. Det är en termoplastisk substans som kommer att vara fast vid olika temperaturer eller få en hartsartad konsistens . Om du värmer upp det för mycket, smälter det. Men även en smält substans flytbarhet är försumbar. När den svalnar kommer den ursprungliga viskositeten tillbaka, det finns ingen entydig smältpunkt.

Bitumen kokar ibland, i strid med säkerhetsföreskrifterna, i tanken . Detta händer om du inte tömmer bort det återstående vattnet därifrån och sedan serverar för varm (cirka 120 grader) produkt. I ett sådant fall spills små "hartssjöar" ut. Syror och alkalier löser vanligtvis inte bitumen, liksom saltlösningar.

Porbildning är inte typisk för det, och även ett tunt lager kommer att vara helt ogenomträngligt för vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur mycket bitumen och ämnen som baseras på det torkar bestäms av ett antal faktorer. Skiktets tjocklek, luftens fuktighetsgrad och temperatur spelar också en roll. Den volymetriska vikten är 1500 kg, därför innehåller 1 m3 exakt 1,5 ton av ämnet. Typisk bitumen innehåller:

  • 70 till 85% kol;
  • 8 till 15% väte;
  • från 1 till 8% svavel;
  • från 1 till 5% syre;
  • högst 2% kväve.

Det är mycket svårt att exakt beskriva den kemiska sammansättningen. Elementära föreningar i bitumenkompositionen delades emellertid in i 4 huvudkategorier. Den fasta komponenten representeras av kolväten med hög molekylvikt. Hartser är amorfa ämnen som innehåller svavel. Och det finns också syror (mindre än 3%) och petroleumoljor (deras mängd varierar från 30 till 60%).

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Artificiell

En sådan produkt erhålls som en biprodukt inom oljeindustrin vid tillverkning av bränslen och smörjmedel. Inledningsvis erhålls dock tjära, och endast vid blåsning med varm luft eller uppvärmning produceras den verkliga bitumen . Destillation under högvakuum gör det möjligt att erhålla en sådan produkt baserad på mycket hartsartad olja. Oftast är det fasta, måttligt viskösa ämnen. Oxiderad bitumen finns också.

Detta är samma produkt som skapas genom att blåsa med syre av tjära och andra oljerester . Sådana restämnen kännetecknas av ökad viskositet. Sprucken bitumen produceras genom sönderdelning av råolja och oljor vid förhöjda temperaturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också sammansatta produkter, som produceras genom att blanda resterna efter bearbetning av naturlig olja.

Sammansättningsteknik innebär vanligtvis introduktion av:

  • kololjor;
  • polymerer;
  • tjära;
  • lätta petroleumfraktioner.
Bild
Bild

Naturlig

Reservoarbitumen är en sten impregnerad med flytande mineralhartser. Ofta är dessa stenar sandsten eller kalksten. Ytans sammansättning uppstår när vätskor kommer till ytan. Åderbitumen är en som har en liten andel mineralinnehåll . Naturliga produkter erhålls genom att koka dem i varmt vatten eller extrahera med organiska lösningsmedel från olika bergarter.

Konstruktion bitumen används för att få mastik, vattentätning och andra material . Takprodukten används vid tillverkning av mjuka takprodukter. Blandningen som används för asfaltbetong tilldelas en särskild grupp. För enkelhets skull levereras den färdiga produkten i briketter eller i klumpform. I vissa fall impregneras ett korrugerat ark av organiska fibrer med en hartsartad kombination, och en sådan produkt kan eliminera slagdeformationer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frimärken

Minskning av BND betyder "oljebit bitumen" och präglar vältalande användningen av detta ämne. Siffrorna i märkesbeteckningen visar inom vilka gränser penetrationen kan förändras normalt vid en temperatur på +25 grader. Det finns märken som:

  • BND 200/300;
  • BND 130/200;
  • BND 90/130;
  • BND 60/90;
  • BND 40/60.
Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på det specifika märket kan följande variera:

  • penetrationsdjup av metallnålen vid 0 och +25 grader;
  • minsta mjukningstemperatur i ringen och i bollen;
  • utvidgningsnivå;
  • sprödhet och flampunkter;
  • penetrationsindex.

BN 50/50 - bitumen med god vidhäftning. Det är en lätt överfylld komposition. På plana ytor kommer den gradvis att flyta. BN 70/30 mjuknar vid 70-72 grader. Denna komposition har utmärkt vidhäftning och sönderfaller i stora bitar utan små skräp. En sådan produkt är idealisk för vattentätning.

Bild
Bild

BN 90/10 mjuknar vid temperaturer på cirka 90 grader. Denna bitumen har utmärkt vidhäftning. Det är nästan okänsligt för höga temperaturer. En sådan produkt kan brytas med en hammare. Vid påkörning bildas fragment som har en blank yta.

Täckning av petroleumbitumen är indelad i 3 grupper:

  • BNK 40/180;
  • BNK 45/190;
  • BNK 90/130.
Bild
Bild
Bild
Bild

Användningsområden

Det har länge varit känt att bitumen används i stor utsträckning vid vägbyggande. För detta ändamål används både naturliga och konstgjorda produkter. Vägbitumenblandningar har en mycket hög penetrationskoefficient . Ju högre siffra desto bättre är lämpligheten för de norra regionerna. Pumpningen av kompositionen tillhandahålls av en bitumenpump.

Det är omöjligt att använda ett hushåll eller ens en industriell vattenpump i denna kapacitet . En specialversion krävs för hög belastning och svåra driftförhållanden. Men bituminösa material är också lämpliga för ljudisolerande bilar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särskilda vibrationsabsorberande strukturer skapas ibland på basis av mastik . Några av dem kan dessutom täckas med aluminiumfolie. Maximalt bullerskydd innebär alltid mekanisk tätning av material. Som takbeläggning används papper impregnerat med bitumen. Men detta material kan också användas för förpackning av olika produkter. Den levereras i rullformat.

Typisk rullbredd är 100 cm . Dess standardlängd är 119 m. Bituminösa plattor används ofta för fasader. Sådana bältros produceras aktivt av en mängd olika leverantörer. Det kan fästas inte bara till hus, utan också till uthus.

I vissa fall köps bitumen för att isolera grunden. Dessutom kan detta göras både genom att fylla med en flytande komposition och genom att fästa en speciell panel för basen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat alternativ är användning av mastik, förutom huvudkomponenten, som innehåller gummipulver. Och bitumen används också i form av ett lagt tak. Det representeras ofta av kakel som liknar dem som används för väggdekoration. Men det finns också alternativ som:

  • takmaterial;
  • uniflex;
  • glasin;
  • bipol.

I den inhemska sfären används bitumen ofta för att fylla taket på garaget och andra byggnader. Naturligtvis kräver detta redan hett arbete, men det är de oundvikliga kostnaderna för processen. Ett mer modernt alternativ är ett membran som innehåller polymerkomponenter. Naturligt eller konstharts utspätt med en tunnare (huvudsakligen bensin) används som impregnering för trä.

Bild
Bild
Bild
Bild

Konsumtion

Denna indikator kan variera mycket. Men det beräknas separat för varje applikation. I alla fall bestäms kostnaden per 1 m2 beroende på materialtyp och alternativ för användning. Normalt anges förbrukningssiffran på förpackningen (korrigerad för skikttjocklek). Så när du applicerar vattentätning på fundamentet med ett lager på 2 mm kommer det att vara möjligt att spendera 3-3, 9 kg reagens för varje "kvadrat" (i torrvikt).

Vid täckning av taket börjar den vanliga kostnaden från 0,8 kg. Den kan nå (i ett lager) 1,8 kg. Mycket beror på:

  • varumärken;
  • lufttemperatur;
  • ytbehandling.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur smälter man?

Fasta typer av bitumen måste smältas. För att förbättra smältverkningsgraden är det nödvändigt att dela bitumen i små bitar. Dessa delar behandlas med dieselbränsle eller begagnad olja (med full täckning, men utan ett tjockt lager ovanpå) . En enkel bitumenvärmare för hushåll är vanligtvis en eld. Smältning sker i en stålrör eller hink över en låg monoton eld. Annars blir det ojämnt.

Det smälta materialet får värmas tills skummet stannar. Ett fyllmedel tillsätts - fluffad asbest, krita, cement eller gips . Därefter tillsätts lösningsmedlet (i inga fall kan oljeprodukter användas).

Flytande bitumen behöver inte värmas. Det var ursprungligen beredd med en optimal konsistens i åtanke.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad kan du späda med?

Gallring kräver tunnare. I denna kapacitet används bensin med låg oktan eller säkrare sprit. Mastik späds ut med flygfotogen, vitsprit eller terpentin, ibland används lösningsmedel och aceton . Valet av utspädningsalternativ bestäms av appliceringsmetoden. Den avgör om en flytande eller tjock konsistens ska uppnås. Bituminös gummimastik är mycket elastisk. Därför används de aktivt för att skydda rör och annan underjordisk kommunikation. Oljekomponenterna är lämpliga för en mängd olika applikationer, med undantag för takläggning.

De ökar klibbigheten och minskar ämnets hårdhet . Sprickor förhindras. Integritet garanteras länge. Mastik med inmatning av oljor är resistenta mot kalla temperaturer ner till -50 grader och mot uppvärmning upp till +80 grader. Introduktionen av smulgummi är ett bra val för att bilda hållbara beläggningar även på metalltak. Den utspädda föreningen används ofta endast som primer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur tar man bort kläderna?

Du kan ta bort bitumen eller tjära från ytan av tyget hemma med en kniv eller annat vasst verktyg. Var noga med att hålla tyget intakt . Men det är också nödvändigt att använda ett speciellt rengöringsmedel. Aceton och andra lösningsmedel får inte användas. De tvättar naturligtvis bort föroreningarna, men du måste säga adjö till kläderna. För att bekämpa tjära och bituminösa fläckar används speciella preparat. Till exempel ryska "Eltrans" eller engelska Superb Degreaser. Du måste arbeta strikt enligt instruktionerna. I alla fall krävs användning av personlig skyddsutrustning och försiktighetsåtgärder. Efter rengöring måste problemområdet blötläggas och tvättas.

Små klumpar och stänk kan tvättas bort med diesel eller bilschampo. Vissa människor gör sin egen rengöringslösning. För dess förberedelse:

  • terpentin;
  • lera;
  • stärkelse;
  • ammoniak.
Bild
Bild
Bild
Bild

Transportfunktioner

Korrekt transport av bitumen är ganska svårt. Med järnväg måste den transporteras i rymliga bunkerbehållare (monterade i grupper om 4). En behållare rymmer upp till 10 ton ämne. Ångspolar håller produkten varm. Bitumenbärare (specialdesignade påhängsvagnar-tankar av typen "termos" med dubbla väggar) kör vanligtvis längs motorvägen.

Lastningen går vid 180 grader. Bitumen kommer in och rinner ut genom tyngdkraften. Inga hjälppumpar behövs. Om isoleringen är intakt är det möjligt att transportera bitumen utan uppvärmning i upp till 48 timmar.

Produkten värms upp innan lossning.

Rekommenderad: