Skumstorlekar: 10-20 Mm Och 30-40 Mm, 50-100 Mm Och 150-200 Mm. Vilken Annan Tjocklek Finns Det? Tallrikar 1000x2000 Och Andra Alternativ, Standardstorlekar

Innehållsförteckning:

Video: Skumstorlekar: 10-20 Mm Och 30-40 Mm, 50-100 Mm Och 150-200 Mm. Vilken Annan Tjocklek Finns Det? Tallrikar 1000x2000 Och Andra Alternativ, Standardstorlekar

Video: Skumstorlekar: 10-20 Mm Och 30-40 Mm, 50-100 Mm Och 150-200 Mm. Vilken Annan Tjocklek Finns Det? Tallrikar 1000x2000 Och Andra Alternativ, Standardstorlekar
Video: Easy guide to choosing the correct size for Be Lenka barefoot shoes 2024, April
Skumstorlekar: 10-20 Mm Och 30-40 Mm, 50-100 Mm Och 150-200 Mm. Vilken Annan Tjocklek Finns Det? Tallrikar 1000x2000 Och Andra Alternativ, Standardstorlekar
Skumstorlekar: 10-20 Mm Och 30-40 Mm, 50-100 Mm Och 150-200 Mm. Vilken Annan Tjocklek Finns Det? Tallrikar 1000x2000 Och Andra Alternativ, Standardstorlekar
Anonim

När man bygger ett hus tänker varje person på dess styrka och värmebeständighet. Det råder ingen brist på byggmaterial i den moderna världen. Den mest kända isoleringen är polystyren. Det är lätt att använda och anses vara ganska billigt. Frågan om skummets storlek bör dock övervägas mer detaljerat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varför behöver du veta storleken på arken?

Låt oss säga att du börjar isolera ett hus och vill använda skum för detta. Då får du omedelbart en fråga om hur många polystyrenark du behöver köpa så att det räcker för isoleringsområdets geometriska dimensioner. För att svara på frågan måste du ta reda på måtten på arken och först då utföra de korrekta beräkningarna.

Skummad polystyrenskumisolering är gjord på basis av GOST -standarder, som kräver att ark av vissa storlekar släpps . När du vet de exakta siffrorna, nämligen: skumplåtens dimensioner, kan du enkelt utföra beräkningarna. Till exempel, om du ska isolera fasaden, behöver du enheter av ganska stora storlekar. Om du har begränsat utrymme använder du kortare enheter.

Om du känner till måtten på de köpta skumplåtarna kan du också svara på ytterligare och mycket viktiga frågor

  • Kan du klara jobbet själv eller behöver du en assistent?
  • Vilken typ av bil ska du beställa för att transportera de köpta varorna?
  • Hur mycket monteringsmaterial behöver du?

Du måste också bekanta dig med plattornas tjocklek. Tjockleken på plattorna påverkar direkt värmelagret i huset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är dem?

Standardskumplattor varierar i storlek och tjocklek. Beroende på syftet kan deras maximala tjocklek och längd variera . Vissa enheter är 20 mm och 50 mm tjocka. Observera att om du vill isolera husets väggar inifrån kommer skum av just denna tjocklek att göra. Och det måste också tilläggas att värmeledningsförmågan hos ett ark med denna tjocklek också är ganska hög. Det bör förstås att skumplåtar inte alltid är standardstorlekar. Deras bredd och längd kan variera från 1000 mm till 2000 mm. Beroende på konsumenternas önskemål kan tillverkare mycket väl producera och sälja icke-standardiserade produkter.

Därför kan du på specialiserade databaser ofta hitta blad som har följande dimensioner: 500x500; 1000x500 och 1000x1000 mm . I butiker som arbetar direkt med tillverkare kan du beställa skum enheter av följande icke-standardstorlekar: 900x500 eller 1200x600 mm. Saken är att enligt GOST har tillverkaren rätt att skära produkter, vars storlek kan fluktuera i plus- eller minusriktningen med cirka 10 mm. Om brädet har en tjocklek på 50 mm kan tillverkaren minska eller öka tjockleken med 2 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du vill använda frigolit för efterbehandling måste du köpa de mest hållbara enheterna . Allt beror på tjockleken. Det kan vara antingen 20 mm eller 500 mm. Tjockleken är alltid 0,1 cm. Tillverkarna producerar emellertid produkter med en mångfald på 5 mm. Materialet som ska färdigställas måste vara mycket tätt. Därför bör du välja produkter baserade på varumärkesindikatorer, de kan vara 15, 25 och 35 enheter. Till exempel kan ett ark med en tjocklek av 500 mm och en densitet lika med 35 enheter vara analogt med ett ark som har en tjocklek av 100 mm och en densitet lika med 25 enheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på vilken typ av skumplåt tillverkare ofta erbjuder

  • PPS 10 (PPS 10u, PPS12) . Sådana produkter monteras på väggar och används för att isolera husväggar, byta hus, kombinerade tak och andra. Denna art bör inte utsättas för belastningar, till exempel för att stå på dem.
  • PPS 14 (15, 13, 17 eller 16f) anses vara de mest populära. De används för att isolera väggar, golv och tak.
  • PPP 20 (25 eller 30) används för flerskiktspaneler, uppfartar, parkeringsplatser. Och även detta material tillåter inte att jorden fryser. Därför används den också vid arrangemang av simbassänger, fundament, källare och mycket mer.
  • PPS 30 eller PPS 40 det används när golv är placerade i kylskåp, i garage. Och det används också där sumpiga eller rörliga jordar observeras.
  • PPP 10 har mycket bra prestanda. Detta material är hållbart och starkt. Plattans mått är 1000x2000x100 mm.
  • PSB - C 15 . Har mått 1000x2000 mm. Det används för isolering vid konstruktion av industrianläggningar och för arrangemang av fasader.

Behöver du veta: De listade instanserna representerar inte en komplett lista över modeller. Skumplåtens standardlängd kan vara antingen 100 cm eller 200 cm. Skumplåtarna är 100 cm breda och deras tjocklek kan vara 2, 3 eller 5 cm. Temperaturen som skummet tål kan variera från -60 till + 80 grader. Kvalitetsskum har använts i över 70 år.

Idag finns det ett stort antal produkter på lager från olika tillverkare. Du kan välja exakt vilken typ du behöver enligt vissa parametrar. Till exempel bör plattor med en tjocklek på 100 och 150 mm användas där klimatet är ganska hårt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkningsfunktioner

Polyfoam är en mångsidig isolering. Med hjälp av sådant material kan du skapa ett visst mikroklimat i rummet. Innan du installerar skumplåtarna måste du dock beräkna mängden material som används och dess kvalitetsegenskaper.

  • Alla beräkningar måste utföras utifrån olika riktlinjer och olika krav.
  • Det är absolut nödvändigt att ta hänsyn till själva byggnadens struktur i beräkningarna.
  • När du gör beräkningar måste du ta hänsyn till plåtens tjocklek och deras livslängd.
  • Det är nödvändigt att ta hänsyn till både materialets densitet och dess värmeledningsförmåga.
  • Glöm inte belastningen på ramen. Om din struktur är ömtålig är det bättre att använda lättare och tunnare ark.
  • Isolering som är för tjock eller för tunn kan resultera i en daggpunkt. Om du beräknar densiteten felaktigt ackumuleras kondens på väggen eller under taket. Ett sådant fenomen kommer att leda till att röta och mögel uppträder.
  • Dessutom måste du överväga dekorationen av huset eller väggen. Om du har gips på dina väggar, vilket också är en bra isolering, kan du köpa tunnare skumplåt.

För att underlätta beräkningen kan du använda följande data. De togs från en gemensam källa. Alltså: beräkning av PSB-skum för väggar: p (psb-25) = R (psb-25) * k (psb-25) = 2,07 * 0,035 = 0,072 m. Koefficient k = 0,035 är fast värde. Beräkningen av värmeisolatorn för en tegelvägg av PSB 25 -skum är 0, 072 m eller 72 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Storlekstips

Polyfoam är ett isolerande material som hjälper till att lösa många problem. Innan du fortsätter med installationen av skumplåt måste du dock bestämma mängden inköpta varor. Om du räknar ut materialförbrukningen korrekt kan du undvika onödigt slöseri . Innan du gör en uppskattning, ta reda på vilka storlekar produkterna är. Det är lätt att välja rätt produkt. Du behöver bara veta bredden, längden och tjockleken på arken. Standardplåtvitt skum är lämpligt för att isolera absolut alla rum. För beräkningen använder vissa proffs speciella datorprogram. För att beräkna rätt förbrukningsmaterial räcker det med att ange följande data i en speciell tabell: takhöjden och väggarnas bredd. Sålunda väljs skumplåtarnas längd och bredd.

Det enklaste sättet är dock att ta ett måttband, ett papper och en penna. Mät först objektet som ska isoleras med skum . Ta sedan upp ritningsarbetet, med vilket du kan bestämma antalet ark och bestämma deras dimensioner. Skumplåtens yta påverkar i hög grad enkelheten i installationen. Standardarkstorlekar passar på en halv meter. Därför bör du beräkna ytan. Beräkna sedan hur många standardark som kan läggas på denna yta. Till exempel på golvet på marken (under det varma golvet) är beräkningar ganska enkla att utföra. Det räcker med att mäta rummets längd och bredd och först då bestämma måtten på skumplattorna. Ett annat exempel: för att isolera ett ramhus utifrån är det bättre att använda större plattor. De kan beställas direkt från tillverkaren. I detta fall tar foder med isolering dig inte så mycket tid. Dessutom sparar du på fästelement. Det är mycket mer lönsamt att köpa stora plattor av följande skäl: installationstiderna reduceras avsevärt, och du behöver inte köpa ytterligare monteringsenheter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men i det här fallet riskerar du att stöta på några olägenheter. Om du utför husets inre isolering måste du först ta in alla volymetriska skumenheter i huset . Detta är en ganska svår uppgift. Dessutom kan ett mycket stort ark lätt gå sönder. För att undvika en sådan olägenhet måste två personer bära den.

Vissa konsumenter föredrar dock att köpa skräddarsydda skumplåtar. Tillverkare gör gärna medgivanden till kunder och levererar varor som skiljer sig i icke-standardstorlekar. I detta fall ökar inköpspriset avsevärt. Men du gör det lättare för dig själv.

Följande information hjälper dig att bestämma storleken

  • Det är lättare för en person att arbeta med överdimensionerade plattor. Därför, om du bara litar på dig själv, överväg denna punkt.
  • Om du ska lägga isoleringen till en högre höjd, är det bättre att köpa ark av mindre storlekar. Stora lakan är mycket svåra att lyfta upp.
  • Tänk på villkoren för att lägga isolering. För utomhusarbete är det mer bekvämt att köpa ark i stora storlekar.
  • Plattor med standardstorlekar (50 cm) är ganska enkla att skära. De kvarvarande bitarna kan vara användbara för arbete på sluttningar och hörn.
  • Det bästa alternativet för väggisolering är ett skumplastark 1 meter med 1 meter.

Det är lämpligt att montera tjocka skum enheter på tegel eller betongytor. Tunna plåtar är lämpliga för isolering av träytor, eftersom träet själv håller värmen väl.

Rekommenderad: