OSB -tjocklek För Golvet: Vad är Tjockleken På OSB -brädan Att Lägga På Reglarna? Vilken Tjocklek Ska Jag Välja För Brädor Och Andra Golv?

Innehållsförteckning:

Video: OSB -tjocklek För Golvet: Vad är Tjockleken På OSB -brädan Att Lägga På Reglarna? Vilken Tjocklek Ska Jag Välja För Brädor Och Andra Golv?

Video: OSB -tjocklek För Golvet: Vad är Tjockleken På OSB -brädan Att Lägga På Reglarna? Vilken Tjocklek Ska Jag Välja För Brädor Och Andra Golv?
Video: Framing : OSB vs. Plywood - Whats the difference in COST AND PERFORMANCE 2024, April
OSB -tjocklek För Golvet: Vad är Tjockleken På OSB -brädan Att Lägga På Reglarna? Vilken Tjocklek Ska Jag Välja För Brädor Och Andra Golv?
OSB -tjocklek För Golvet: Vad är Tjockleken På OSB -brädan Att Lägga På Reglarna? Vilken Tjocklek Ska Jag Välja För Brädor Och Andra Golv?
Anonim

OSB för golv är en speciell skiva av träflis, som är impregnerad med hartser och andra föreningar för vidhäftning, och som också utsätts för pressning. Materialets fördelar är hög hållfasthet och motståndskraft mot olika påverkan. En av de viktiga indikatorerna för OSB -skivor är tjocklek. Det är värt att ta reda på varför du måste uppmärksamma det.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varför är tjockleken viktig?

OSB -tjockleken för golvet är en parameter som bestämmer styrkan för den framtida grunden. Men först är det värt att överväga hur ett sådant material tillverkas. Tekniken för att skapa OSB liknar metoden för tillverkning av spånskivor . Den enda skillnaden är typen av förbrukningsartiklar. För OSB används chips, vars tjocklek är 4 mm och längden är 25 cm. Värmehärdande hartser fungerar också som bindemedel.

Bild
Bild

Typiska OSB -storlekar:

  • upp till 2440 mm - höjd;
  • från 6 till 38 mm - tjocklek;
  • upp till 1220 mm - bredd.
Bild
Bild
Bild
Bild

Materialets huvudindikator är tjocklek. Det är hon som påverkar det färdiga materialets hållbarhet och styrka och bestämmer dess syfte. Tillverkare gör olika varianter av plattor, med fokus på tjockleken på produkterna. Det finns flera typer.

  1. OSB -ark med liten tjocklek för montering av förpackningar och möbelämnen . Och även tillfälliga strukturer samlas in från materialet. De är lätta och lätta att använda.
  2. OSB -skivor med en standardtjocklek på 10 mm . Sådana produkter används för montering i torra rum. I grunden gör de grova golv, tak, de planar också olika ytor och bildar lådor med deras hjälp.
  3. OSB -skivor med förbättrad fuktbeständighet . Denna egenskap uppnåddes på grund av tillsatsen av paraffintillsatser till materialet. Tallrikar används både inomhus och utomhus. Tjockare än föregående version.
  4. OSB -skivor med högsta hållfasthet, som klarar imponerande belastningar . Materialet är efterfrågat för montering av bärande konstruktioner. Produkter av denna typ har en hög densitet, så att arbeta med dem kräver användning av ytterligare utrustning.
Bild
Bild

Det finns inget bättre eller sämre alternativ, eftersom varje typ av spis har sitt eget syfte. Därför är det värt att noggrant närma sig materialvalet, med hänsyn till dess tjocklek, beroende på vilken typ av uppgift som utförs.

Oavsett typ och tjocklek, är den viktigaste fördelen med trämaterial förmågan att klara imponerande belastningar

Det är också värt att notera att OSB -strukturer är motståndskraftiga mot extrema temperaturer och luftfuktighet, är enkla att bearbeta och inte kräver mycket ansträngning under installationen.

Bild
Bild

Till sist, efterfrågan på OSB förklaras av dess höga värmeisolerande egenskaper . Ofta rekommenderar golvtillverkare att lägga underlaget innan golvet läggs på undergolven. OSB används som ett sådant substrat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken ska du välja för olika golv?

Golvplattans tjocklek väljs beroende på vad du planerar att lägga arken på. Tillverkare tillverkar idag olika typer av OSB, så det kommer inte att vara svårt att bestämma plattor av lämpliga storlekar.

Bild
Bild
Bild
Bild

För betong

I dessa fall bör OSB-1 föredras. En produkt med en tjocklek på upp till 1 cm jämnar ut ytan. Installationsproceduren för plattor innefattar en rad steg.

  1. Först rengörs betongbeläggningen, vilket avlägsnar smuts och damm från ytan. Detta är nödvändigt för att säkerställa vidhäftning av betong- och träytor, eftersom fästningen utförs med lim.
  2. Därefter grundas golvet. För detta används en primer, vilket ökar vidhäftningsegenskaperna hos ytan, vilket gör den mer tät.
  3. I det tredje steget skärs OSB -ark. Samtidigt, under skärning, lämnas indrag på upp till 5 mm längs omkretsen, så att arken läggs säkrare. Och även under distributionen av arken, se till att de inte konvergerar till fyra hörn.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det sista steget är arrangemang av ark på en betongyta . För detta täcks plattans bottenlager med gummilim, och sedan fixeras materialet på golvet. Du kommer inte att kunna lägga materialet precis så. För en tätare vidhäftning drivs pluggar in i arken.

Bild
Bild
Bild
Bild

För torrt

Vid utförande av sådant arbete används plattor med en tjocklek av 6 till 8 mm, om läggningen innebär användning av 2 lager av plattor. När det gäller ett enda lager föredras tjockare versioner. Det är träprodukter som spelar rollen som en slipning, eftersom de läggs på en liten expanderad lera eller sanddyna.

Tänk på OSB -staplingsschemat

  1. Den torra återfyllningen är utjämnad enligt de förexponerade fyrarna. Först då börjar de lägga ut tallrikarna.
  2. Om det finns två lager placeras de på ett sådant sätt att sömmarna avviker utan att sammanfalla med varandra. Minsta avstånd mellan sömmarna är 20 cm. Självgängande skruvar används för att fixera plattorna, deras längd är 25 mm. Fästelement är arrangerade med ett steg på 15-20 cm längs omkretsen av det övre lagret.
  3. Gips läggs på en torr screed. Därefter läggs ett rent golv på det: laminat eller parkett. Den mest rationella versionen av beläggningen är linoleum, om det är planerat att använda brädor av träspån för att ordna golvet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan de självgängande skruvarna skruvas in görs först små hål med en diameter på 3 mm i plåtarna som sedan expanderas upptill med hjälp av en borr.

Expansionsdiametern är 10 mm. Detta är nödvändigt för att fästelementen ska komma in i spol och locket inte sticker ut.

Bild
Bild

För trägolv

Om du planerar att lägga OSB på brädor bör du föredra plattor 15-20 mm tjocka. Detta förklaras av det faktum att trägolvet med tiden deformeras: det smuler, puffar upp, blir täckt med sprickor. För att undvika detta utförs läggning av träprodukter på ett visst sätt.

  1. Var först uppmärksam på naglarna, eftersom det är viktigt att de inte sticker ut. De döljs med hjälp av stålbultar, vars diameter är densamma som lockets storlek. Med hjälp av en hammare drivs fästelementen in i materialet.
  2. Vidare avlägsnas defekter och oegentligheter i träbasen. Arbetet utförs med ett plan. Både hand- och elverktyg fungerar.
  3. Det tredje steget är distributionen av OSB -kort. Detta görs enligt de tidigare gjorda markeringarna, med uppmärksamhet på sömmarna. Även här är det viktigt att de inte är koaxiala.
  4. Därefter fixeras arken med självgängande skruvar, vars diameter är 40 mm. Inskruvningssteget för de självgängande skruvarna är 30 cm. Samtidigt sänks mössorna också ner i materialets tjocklek så att de inte sticker ut.

I slutet slipas fogarna mellan arken med en skrivmaskin.

Bild
Bild
Bild
Bild

För eftersläpning

OSB -tjockleken för ett sådant golv bestämmer steget i fördröjningen från vilken basen är gjord. Standardhöjden är 40 cm. Ark upp till 18 mm tjocka är lämpliga här. Om steget är högre bör tjockleken på OSB ökas. Detta är det enda sättet att uppnå en jämn fördelning av lasten på golvet.

Spånskivans monteringsschema innehåller ett antal steg

  1. Det första steget är att beräkna steget mellan brädorna för deras jämna läggning. Vid beräkning av steget är det värt att se till att plattornas leder inte faller på fördröjningens stöd.
  2. Efter att ha placerat lagren justeras deras position så att minst tre av dem har samma höjd. Speciella foder används för korrigering. Själva kontrollen utförs med en lång regel.
  3. Därefter fixeras lagren med skruvar eller pluggar. Samtidigt fästs inte stockarna, som är gjorda av torkat trä, eftersom de inte kommer att krympa eller deformeras i processen.
  4. Därefter läggs lakan. Sekvensen är densamma som när du placerar basen på ett trägolv.

Det sista steget är att fixa flisark med självgängande skruvar. Fästelementets steg är 30 cm. För att göra installationen snabbare rekommenderas att i förväg markera hur stockarna kommer att placeras på plattorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Allmänna rekommendationer för val av tjocklek på plattorna

Innan du fortsätter med installationen av golvunderlaget bör du noga överväga valet av OSB. Det är särskilt viktigt att välja rätt tjocklek på träplåtarna för att organisera konstruktionens driftsäkerhet. För att bestämma tjockleken är det värt att titta på vilken typ av bas som plattorna planeras läggas på.

Förutom tjocklek måste du också överväga följande parametrar:

  • Produktstorlek;
  • egenskaper och egenskaper;
  • tillverkare.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den vanligaste typen av träbaserade golvbrädor är OSB-3. För äldre golv rekommenderas tjockare plattor. Andra typer av ark används för konstruktion av olika strukturer eller montering av ramar.

Rekommenderad: