Lily (101 Bilder): Plantera Och Ta Hand Om En Blomma I Det öppna Fältet. Hur Ser En Trädgårdslilja Ut? Hur Planterar Jag Lökar På Våren? Tomtdekoration Med Liljor

Innehållsförteckning:

Video: Lily (101 Bilder): Plantera Och Ta Hand Om En Blomma I Det öppna Fältet. Hur Ser En Trädgårdslilja Ut? Hur Planterar Jag Lökar På Våren? Tomtdekoration Med Liljor

Video: Lily (101 Bilder): Plantera Och Ta Hand Om En Blomma I Det öppna Fältet. Hur Ser En Trädgårdslilja Ut? Hur Planterar Jag Lökar På Våren? Tomtdekoration Med Liljor
Video: Tulpanlökar , plantera tulpaner , sätta tulpanlökar -så här planterar du vårlökar på bästa sätt! 2024, Maj
Lily (101 Bilder): Plantera Och Ta Hand Om En Blomma I Det öppna Fältet. Hur Ser En Trädgårdslilja Ut? Hur Planterar Jag Lökar På Våren? Tomtdekoration Med Liljor
Lily (101 Bilder): Plantera Och Ta Hand Om En Blomma I Det öppna Fältet. Hur Ser En Trädgårdslilja Ut? Hur Planterar Jag Lökar På Våren? Tomtdekoration Med Liljor
Anonim

Lilja är en av de vackraste blommorna, som ofta används för att göra buketter. Trots att du alltid kan hitta den i en blomsterhandlare är det mycket mer intressant och mer användbart att odla en gröda på egen hand, experimentera med olika sorter och njuta av den attraktiva utsikten över din trädgårdstomt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Lily är en växt som kännetecknas av närvaron av en glödlampa som ser ut som en kort stam som är ansluten till flera stängningsvågar. De senare är faktiskt modifierade köttiga löv, målade i en vit, gul eller rosa nyans. Liljestammen är enkel eller något grenad. Den växer från 15 centimeter till 2,5 meter, beroende på blommans typ . Bladen har rejäla bladblad och stora äggformade tallrikar. I hörnet av det sista nedre bladet bildas en knopp som så småningom förvandlas till en fullvärdig lök som blommar nästa år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Själva blomman bildas av sex kronblad, vanligtvis anslutna i form av en tratt eller klocka. Knoppens körtelvävnad utsöndrar saft, vilket i sin tur lockar insekter. Kapselfrukten bildar ett tillräckligt antal platta frön av en brun nyans eller helt enkelt blek. Det bör också nämnas att liljor kan krysspollineras och kan ändra färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

När vi återgår till liljeklampan kan dess skalor ha olika former och storlekar. De växer under sommarmånaderna och dör också gradvis . Storleken på flingorna sträcker sig från storleken på ett havrekorn till nästan 10 cm i diameter. Som regel går antalet formationer inte utöver gränserna för intervallet på 8-40 stycken, även om de i vissa fall går utöver märket på 120 stycken. Liljelökets struktur kan vara annorlunda: stolonal, rhizom, koncentrisk eller falsk kolumn. Beroende på typ ändras också färgen på formationen.

Rotsystemet kommer ut från lampans botten. I de flesta fall är rötterna fleråriga, även om årliga rötter också finns . Liljan växer framgångsrikt bara med hjälp av rötterna, eftersom de hjälper den inte bara att stanna i marken, utan också att leverera näringsämnen. Vissa liljor har stamrötter som gör att de kan konsumera fukt och näringsämnen från jordens yta, samt hålla stammen upprätt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Tack vare uppfödarnas ansträngningar har den vanliga liljan ett stort antal sorter, kombinerade i flera grupper. Asiatiska hybrider kombinerar nästan 5 tusen sorter av liljor, vilket är maximalt. Deras höjd varierar från 40 centimeter till en och en halv meter. Växter är mycket resistenta mot låga temperaturer och insekter. Ganska stora knoppar når i öppet tillstånd en diameter på 10 till 14 centimeter, och färgen varierar från glänsande vitt till nästan svart.

Blommande asiatiska hybrider börjar den sista veckan i juni och slutar den första veckan i augusti. Denna grupp inkluderar sorter som "Aaron", "Nove Cento", "Mapira", "Lion Heart" och andra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ovanliga sorter i mängden tvåhundra liljor kombineras till en grupp lockiga hybrider. Deras höjd når nästan en och en halv meter, och blommornas diameter varierar från 5 till 8 centimeter. Dessa sorter föredrar skuggiga, men inte för mörka områden, till exempel fruktträdgårdar. Sådana liljor tolererar inte transplantationer bra, men de utmärks av bra frostbeständighet. Det finns mörka fläckar på blomman, och den kan själv vara vit, rosa, orangegul, mörkröd eller lavendel. Kinky sorter inkluderar sådana sorter som "Chameleon", "Maroon King", "Guinea Gold" och andra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vita liljahybrider kallas också europeiska hybrider . Som du kanske gissar förenas alla med en gemensam färg - antingen vit eller grädde. Den öppna knoppen är 10 till 12 centimeter i diameter och stammen når 180 centimeter. Denna sort är mycket krävande och kräsen om vård, dessutom tål den inte låga temperaturer och lider ofta av svampsjukdomar. De bästa sorterna av snövit hybrider är "Apollo" och "Madonna".

Bild
Bild

Amerikanska hybrider av liljor når en höjd av cirka 2 meter . De blommar i juli med blommor med en diameter på 10 till 12 centimeter, som är målade i två nyanser och dekorerade med stora fläckar. Blommor trivs bäst i skuggiga områden och svarar inte bra på transplantation. Denna grupp inkluderar sorterna "Shaksan", "Buttercup", "Afterglow" eller "Lake Tular". Långfärgade hybrider i höjd når från en meter till 1,2 meter, och själva klockblomman kan nå från 15 till 20 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudnyansen för amerikanska hybrider är ren vit. Blommor tål inte frost bra. Populära sorter av denna grupp är White Fox, White Haven och andra . Tubular och Orleans hybrider kombinerar mer än tusen sorter. Beroende på knoppens form är de indelade i koppar, rör, hängande eller stjärnformade. Färgerna kan vara väldigt olika, och växthöjden varierar från 120 till 190 centimeter. Knopparna själva motsvarar 12-18 centimeter i längd. Varianterna av denna grupp inkluderar "African Queen", "Lady Alice", "Royal Gold" och "Pink Perfection".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Orientaliska liljahybrider anses vara ganska nyckfulla och kräver värme. Växtens höjd varierar från 40 centimeter till 1,2 meter. Stora blommor, som når en diameter på 30 centimeter, har vita, rosa eller röda kronblad med kant eller en central rand. De blommar från augusti till september. Denna grupp inkluderar sorterna "Casa Blanca", "Le Rev", "Tarden Party" och "Stargazer ". Experter identifierar också en grupp interspecifika hybrider som inte ingår i alla ovanstående avsnitt. Dessutom finns det artliljor och till och med sällsynta hybrider.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För trädgårdstomter väljs ofta den japanska liljan med en vacker rosa och vit färg, eller den gyllene liljan, ursprungligen från Korea . Jätteliljan blir en prydnad av vilken landskapsdesign som helst. Den växer upp till 3 meter i höjd, knopparna varierar i storlek från 16 till 18 centimeter, och stora lökar matchar ibland storleken på ett mänskligt huvud. Trädgårdslilja kan vara kaskad, lökformig eller lila. Dessutom förtjänar vilda och vilda blommor och berglilja uppmärksamhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Myter om moderna hybridsorter

Lily är en av de växter vars planteringsmaterial överraskande ofta förfalskas eller blir en del av bedrägliga system. Det händer att foton justeras i Photoshop, varefter en exotisk färg, till exempel blå med en guldkant, avges som en ny utländsk hybrid. Ibland blommar säckar med frön inköpta från okontrollerade säljare som kallar sig mellanhänder för holländska trädgårdsmästare blommar först efter några år med bleka och oattraktiva blommor. För att undvika en obehaglig situation är det nödvändigt att noggrant och medvetet närma sig processen att skaffa frön eller plantor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Korrekt plantering av liljor i öppen mark avgör till stor del inte bara framgången för dess vidare utveckling, utan också frånvaron av svamp- och andra sjukdomar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rätt tid

Det är nödvändigt att plantera liljelökar på hösten eller våren, men i en nödsituation kan processen utföras på sommaren. I grund och botten, vårplantering är den mest populära lösningen, eftersom växten har möjlighet att rota, bli starkare och inte dö under övervintringen … Det är viktigt att välja en tid då sannolikheten för froståterkomst saknas, till exempel i Ural, en sådan period inträffar i mitten av maj.

Om du fortfarande föredrar höstplanteringen i september kommer rotsystemet att hinna få fotfäste, men innan du övervintrar måste du utföra ett antal ytterligare åtgärder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Platsval och markberedning

Liljahålet förbereds i förväg. Botten är täckt med sand, varefter växten placeras inuti. Platsen ska vara måttligt solig och skyddad mot drag. Eftersom liljan är mycket krävande för markens skick är det viktigt att jordblandningen är lös och bördig. Vissa sorter föredrar sur jord och vissa föredrar alkalisk jord, men de flesta växer fortfarande i neutral jord. Detta problem måste lösas beroende på den specifika situationen.

Ungefär ett par veckor före plantering grävs marken upp med aska, torv och humus och berikas med komplex mineralgödsel . Vidare planeras, slås och bevattnas platsen. Förresten beror djupet på det grävda hålet på den specifika sorten och varierar vanligtvis från 15 till 30 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bearbetning av planteringsmaterial

Innan planteringen frigörs lökarna från rostfärgade fjäll och täcks med bruna fläckar. Om någon del har börjat ruttna eller andra symptom på sjukdomen dyker upp på den måste den skäras bort . Gör samma sak med alltför långa eller vissna rötter. Det sista steget i beredningen är att stanna i 30 minuter i en 0,2% lösning av basezol eller liknande preparat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Avstigningsregler

Innan man planterar liljor i landet är det nödvändigt att förbereda ett hål och bilda ett dräneringsskikt. Dessutom finns det en lök inuti, vars rötter är ordentligt rätade, och ovanpå ströks allt igen med sand. Det översta lagret bildas av berikad jord, som bevattnas rikligt när den är klar . Det är viktigt att komma ihåg att om du placerar knölarna för djupt, blommar liljan senare, men i större mängder. I början av hösten kan en sådan växt framgångsrikt transplanteras till en ny plats och till och med förökas. I det här fallet grävs plantorna ut med en högfurk, rötterna tvättas och skärs till en 10 centimeters längd och de unga skotten hålls något i en lösning av kaliumpermanganat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Agrotekniken för att ta hand om liljor är inte särskilt svår, eftersom endast vissa sorter kännetecknas av ökade krav. För att odla en gröda hemma behöver du bara förse den med vattning, beskärning och befruktning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

För att växa en lilja effektivt kan du inte klara dig utan toppdressing. Den första, avsedd för tillväxt, utförs under vårmånaderna efter att skotten har dykt upp . Under blomperioden älskar liljor tillskott med kalium och fosfor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Medan liljan växer grön massa behöver den riklig bevattning. Ändå är det viktigt att inte flyta över, eftersom blomman reagerar extremt negativt på fukt. På sommaren är det nödvändigt att vattna växten varannan dag på morgonen och på kvällen och glöm inte ytterligare mulching .som hjälper till att behålla fukt. Grödan reagerar också positivt på sprutning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Särskild beskärning krävs inte för liljor, men i mitten av hösten bör alla skott som knopparna har blommat tas bort. Men tillräcklig uppmärksamhet bör ägnas åt förberedelserna för övervintring, särskilt när det gäller hybrid orientaliska sorter … Fröna skördas efter att liljan har bleknat och en tid har gått.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Liljor reproducerar mycket framgångsrikt hemma. För att lösa detta problem föredrar trädgårdsmästare en av de vegetativa metoderna, som är enkla och prisvärda. Den enklaste lösningen är att dela upp bulbous boet . Varje år bildas unga lökar längst ner på glödlampan, som efter 3-4 år bildar ett fullvärdigt bo som kombinerar 4-6 element. Alla dessa lök ska separeras under höstens första veckor och flyttas till en ny plats.

Vissa trädgårdsmästare utför dock uppdelning och plantering på våren. Liljor födda från boet kräver regelbunden bevattning och befruktning. Om du tillhandahåller kvalitetsvård kommer blommorna att börja visa sig i full kraft under den tredje säsongen av bostaden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den andra variationen av kulturreproduktion är separering och vidare plantering av lökar. Formationer som visas på stammen, men redan under jord, separeras under höstens första dagar, utan att det påverkar moderlampan.

Efter att ha grävt upp barnen måste de omedelbart transplanteras i hålen, vars djup är 4-5 centimeter . Du bör inte placera dem direkt i en vanlig rabatt - de rekommenderas att tillbringa det första året i ett separat område med ljus och näringsrik jord. När man använder denna avelsmetod öppnar liljan sina knoppar under det tredje eller fjärde året av dess existens. Om växten blommar tidigare är det bättre att stoppa processen och ta bort knopparna, eftersom den ännu inte har samlat tillräckligt med styrka.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa uppfödningsmetod innebär användning av vågar. Denna metod låter dig få nya växter så snabbt som möjligt och i mycket stor skala . Användningen av endast en glödlampa gör det möjligt för 150 nya att dyka upp, eftersom de flesta sorter kan bilda dem även i ett fragment av en skala.

Även om denna metod kan tillämpas under hela året, är det fortfarande bättre att utföra operationen antingen i mars eller under en hösttransplantation eller grävning. Löken tas ur marken, tvättas och försiktigt frigöras från vågen. Experter rekommenderar att inte glömma att bitarna av högsta kvalitet är de som är stora och ligger i det yttre lagret.

Om det är viktigt för trädgårdsmästare att bevara moderlampan, är det åtminstone hälften av alla vågen som lämnas bäst . Efter rengöring kan den återföras till marken, och efter ett tag kommer liljan att återgå till det normala. De resulterande fjällen tvättas, förvaras i en kvart i en lösning av kaliumpermanganat och torkas lite. Vidare avlägsnas alla bitar i en vanlig plastpåse och täcks med kol, krossas till pulverläge. Påsen knyts försiktigt och läggs undan i sex veckor i ett rum med en temperatur på 22 till 25 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa månad måste vågen hållas vid en låg temperatur - från 17 till 18 grader, och alla andra dagar, tills direkt plantering, förvaras den i kylskåp vid en temperatur av 2-4 grader. Om ett sådant system verkar för komplicerat kan du lämna vågen vid rumstemperatur tills lökarna och rötterna bildas och sedan antingen sätta dem i kylskåpet eller omedelbart placera dem i en behållare fylld med en berikad jordblandning. Plantering utförs på ett sådant sätt att vågen är två tredjedelar av sin storlek i marken . I öppen mark kan materialet överföras i maj med befintliga lökar. Om vågen separeras på våren, överförs de omedelbart till öppen mark. Knopparna kommer att blomma först under det tredje året av vistelsen i samma livsmiljö.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är enkelt och bekvämt att få liljor från stamlökar, men det är bara möjligt för vissa sorter, främst asiatiska hybrider. Antalet och storleken på skott som krävs beror på många faktorer. Till exempel kommer unga liljor eller de som producerar långsträckta knoppar att vara mycket större i storlek. För att stimulera bildandet av dessa luftlökar är det nödvändigt att förse kulturen med den nödvändiga jordbrukstekniken, samt skapa ökad luftfuktighet. Om det görs korrekt kan rötterna börja bildas direkt på stammen.

Lökarna skördas efter att liljan har bleknat . Skadorna läggs i en vanlig påse och kyls i cirka 14 dagar. När rotskott dyker upp kan lökarna planteras i öppen mark för att växa. Marken ska vara lätt och näringsrik, och plantering bör utföras i spår med ett djup av 2 till 3 centimeter. Dessutom, mellan de enskilda lökarna, är det nödvändigt att lämna från 5 till 6 centimeter. Nästa år transplanteras liljorna till resten av blommorna, och under det tredje året öppnar de knopparna själva.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skärning är mer lämpligt i en situation där sorten är särskilt värdefull och källmaterialet inte räcker. Förresten, du kan använda både löv och stjälkar. Arbetet med sticklingar börjar innan knopparna dyker upp. Varje stjälk skärs i flera delar, vars längd är från 7 till 8 centimeter, varefter varje planteras i öppen mark med lätt jord. Sticklingar är något snedställda med en fördjupning som når upp till de övre bladen.

Nyplanterade liljor kräver den obligatoriska nyansen. De måste också vattnas och efter 50 dagar kan lökar förväntas dyka upp . En bladstjälk skapas av ett blad och ett stamfragment, dessutom utförs deras separation innan kulturen blommar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Plantering görs bäst först i enskilda lådor med lätt jord, täckt med folie. För att stimulera rotning krävs endast lätt bevattning och resultat kan förväntas om högst en månad. Vid den här tiden tas filmen bort och snart får liljorna planteras i öppen mark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gräver och förvarar lökarna

Det rekommenderas att inte lämna lökar av vissa sorter i jorden för vintern, eftersom låga temperaturer har en skadlig effekt på dem. De måste tas bort och lagras. Platsen där lökarna kommer att spendera tid fram till våren bör inte vara för torr för att undvika rynkor, men inte för våt, vilket bidrar till grobarhet eller uppkomsten av mögel . Det är viktigt att rummet är svalt, men inte under noll, dessutom kräver lökarna bakgrundsventilation. Efter att proverna har tagits bort till ytan torkas de och rengörs från klumpar av smuts och jord.

En trälåda, en vanlig påse eller en kartong är fylld med torv, på vilken lökarna läggs ut, följt av ytterligare ett lager torv och igen lökarna. Behållaren, som är två tredjedelar full, läggs undan för förvaring. Då och då måste planteringsmaterialet kontrolleras, sprutas med vatten eller torkas med en lösning av kaliumpermanganat från mögel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Tyvärr finns det ett stort antal sjukdomar och insekter som till och med kan döda liljor. Först och främst talar vi om svampsjukdomar: gråröta, blåmögel, fytium, fusarium, rost och andra. Problemet framkallas antingen av överdriven luftfuktighet eller av störd jordbruksteknik. Nederlaget sker över hela ytan, med början från lökarna och slutar med kronbladen. Det kommer att vara möjligt att bestämma förekomsten av en svampsjukdom om du noggrant undersöker liljan.

Utseende av plack på lökarna och fläckar med slem på resten av växten indikerar ett problem . På grund av överflödig fukt ruttnar dessutom lökarna. Svampdödande medel som används för att spruta och skada skadade delar kan hjälpa i denna situation. Som en förebyggande åtgärd är det tillräckligt att ge liljorna ordentlig vård och undvika överdriven fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom orsakar ett antal virussjukdomar också problem för liljor. I det här fallet pratar vi om tobak och gurka mosaik, rosettsjukdom och tulpanvariegationsvirus. I de flesta fall orsakas de av skadedjur, främst bladlus, eller användning av förorenade verktyg. Problemet identifieras av bladens och stjälkens tillstånd - de blir gula, deformeras eller täcks av pigmentfläckar. Ofta stoppar liljan helt enkelt vidareutvecklingen.

För att bota en blomma måste du först klippa och förstöra de drabbade delarna av busken, spraya allt med en lämplig beredning och desinficera sedan utrustningen . Av skadedjur attackeras liljor av nästan 15 olika typer av insekter, som var och en angriper en specifik del av växten. Till exempel dricker en spindelkvalst saft, en linjär fluga förstör knopparna, en björn och en lökfluga skadar lökarna, och gnisselbaggen, tillsammans med larverna, äter bladen. Dessutom bär många av skadedjuren virussjukdomar. För kampen används alltid insekticider, som blir en motåtgärd mot denna eller den där insekten. I vissa fall kommer det dessutom att kräva att gräva jorden och förstöra larverna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Liljan attackeras ibland av små däggdjur som möss och råttor, och mol orsakar ofta oavsiktlig skada på rhizomer av växter. För att bekämpa dem måste du använda fällor, musfällor och liknande enheter, och inte heller använda halm för vinterskydd, eftersom det är det som blir en fristad för ett stort antal gnagare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga problem

Om liljor inte tål övervintring bra, kan orsaken vara en alltför fuktig höst med mycket regn. I sin naturliga livsmiljö utvecklas kulturen bra om våren och sommaren är tillräckligt våta, och hösten och vintern, tvärtom, är torra nog, därför kan inkonsekvensen i den vanliga miljön påverka dess tillstånd negativt. För att förhindra växtens sönderfall och säkerställa övervintring i torrland rekommenderas att skydda blommor med en speciell film under regn . Om liljan inte blommade länge och knopparna snabbt torkade, kan fel val av plats för plantering vara skyldig. När växten är i låglandet börjar den reagera dåligt på alltför fuktig jord och stillastående fukt i rötterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland uppstår samma situation på grund av den överhettade ytan på jorden. Som en förebyggande åtgärd är det nödvändigt att täcka rotcirkeln med reflekterande komponenter, till exempel halm, sågspån eller klippt gräs. Det händer att busken är täckt med bruna blad eller att den ofta blir sjuk på grund av att gödsel används som gödningsmedel. Förekomsten av patogen mikroflora påverkar utvecklingen av liljor negativt, som inte tål organiska tillsatser alls.

Om blommorna inte spirade på våren kan lökarna ha ätits av gnagare . En annan anledning är frysning, eftersom inte alla sorter kan överleva kylan utan skydd. Detta kan dock visa sig vara sortens specificitet, eftersom groddarna hos vissa liljor inte utvecklas samtidigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips för nybörjare

Nybörjare bör följa några enkla regler för att odla alla olika liljor i trädgården. Även om fukt behövs under hela växtsäsongen för växten, särskilt i juni och juli, bör du inte överdriva det och göra jorden våt. Bevattning utförs antingen på morgonen eller på eftermiddagen, dessutom måste vatten hällas vid roten . Ett annat viktigt tips är att ta bort knopparna på första års liljor innan de öppnas. Således kommer växten att kunna växa sig starkare och blomma rikligt nästa år. Dessutom bör du alltid ta bort vissnade knoppar som stör utvecklingen av nya.

Bild
Bild

Platsdesignalternativ

Inom landskapsdesign är huvuduppgiften när man planterar liljor deras harmoniska kombination med "grannarna" i rabatten. Det är viktigt att överväga hur chica blommor kommer att se ut i kombination med andra blommor, buskar, träd och till och med dekorativa element. Det är bäst att placera de vackraste liljorna på en ganska lugn bakgrund av monokromatiska buskar och vintergröna grödor . När man skriver en komposition rekommenderar experter inte bara att spåra hur de enskilda elementen visuellt kombineras i färg och storlek, utan också med hänsyn till särdragen i blomningsperioden, skötsel och planteringskrav. Det ser väldigt trevligt ut när blommor av olika sorter väljs ut och planteras i två eller tre nivåer som bildar en matris. Lågväxande sorter, till exempel asiatiska, placeras vanligtvis framför.

Rekommenderad: