Colchicum (60 Bilder): Plantera Colchicum Och Vård I Det öppna Fältet. Hur Planterar Och Planterar Jag Lökar I Augusti Och Höst? Beskrivning

Innehållsförteckning:

Video: Colchicum (60 Bilder): Plantera Colchicum Och Vård I Det öppna Fältet. Hur Planterar Och Planterar Jag Lökar I Augusti Och Höst? Beskrivning

Video: Colchicum (60 Bilder): Plantera Colchicum Och Vård I Det öppna Fältet. Hur Planterar Och Planterar Jag Lökar I Augusti Och Höst? Beskrivning
Video: Tulpanlökar , plantera tulpaner , sätta tulpanlökar -så här planterar du vårlökar på bästa sätt! 2024, April
Colchicum (60 Bilder): Plantera Colchicum Och Vård I Det öppna Fältet. Hur Planterar Och Planterar Jag Lökar I Augusti Och Höst? Beskrivning
Colchicum (60 Bilder): Plantera Colchicum Och Vård I Det öppna Fältet. Hur Planterar Och Planterar Jag Lökar I Augusti Och Höst? Beskrivning
Anonim

Colchicum -växten får sitt namn från det grekiska namnet Colchis - territoriet vid Svarta havets kust. Det var där dessa växter ursprungligen upptäcktes. Idag började colchicum odlas i trädgårdar och parker, och bland människorna är denna växt känd under namnet "colchicum" eller "höstfärg", så uppkallad efter blomningen på senhösten. Det är dock värt att notera det faktum att inte alla colchicums blommar på hösten. Det finns några arter av denna växt som blommar omedelbart efter att snön har smält, med vårens ankomst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Colchicum (aka colchicum) är en liten blomma med en kort livscykel . Han berättar till vilda och trädgårdslökväxter , men kan användas för att tvinga blommor från lökar och som en inomhusversion, placerad i en blomkruka. Blomman av Kolkhikum liknar en långsträckt klocka med 6 kronblad, som är rosa, vita, lila, lila eller gula med olika nyanser - allt beror på växtens typ och variation.

Blommande i denna fleråriga varar i genomsnitt från 12 till 21 dagar, varefter växtens antändningsdel dör av

Under blomningen pollineras krokusen av insekter, den bildar en fruktlåda, men du kan se denna mogna frukt bara nästa år, på våren - vid den tidpunkt då gräset spirar i form av bladplattor och peduncles bildas.

Bild
Bild
Bild
Bild

I tricuspid-kapseln i colchicum bildas brunbruna färgade frön och mognar. Deras fulla mognad, nödvändig för reproduktionsprocessen, inträffar först i slutet av sommaren .därför för att erhålla planteringsmaterial de lämnas vid anläggningen för att övervintra under snötäcket . Kolchikums lövverk har en smaragdgrön färg och liknar ett blad av vild vitlök eller liljekonvalj i struktur, längden på bladplattan i de flesta arter är 27-30 cm. I mitten av sommaren börjar bladen långsamt att bli gul, dö av och torka ut därför i början av hösten, innan blomningen börjar, är pedunklarna nakna.

Växtens rotsystem presenteras i form av en glödlampa, dess form är oval och på utsidan är den täckt med täta fjällande formationer av gamla blad. Från varje glödlampa finns det en busktillväxt av peduncles, deras antal varierar från 3 till 12.

Krokusens blommor är bisexuella, hybridsorter kan ha en dubbel kronbladstruktur. Under blomningsperioden avger de flesta colchicums en mycket delikat och behaglig doft.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Minst 60 olika sorter av colchicum har hittats i naturen, dessutom har man med hjälp av urvalsarbete avlat många hybridformer. Här är sorterna av colchicum som blommar på hösten.

Colchicum är glad . Denna växt bär ett annat namn - ljus höstkrokus. Dess livsmiljö är ängar, skogskanter och gläntor i regionerna i Ciscaucasia, liksom Volga och Don. Blommorna av denna art är stora och har en lila eller lila färg. Upp till 3 peduncles växer från en glödlampa med en diameter på 3-3, 5 cm. Blombladen är 3-4 cm långa, och ståndarna är upp till 2 cm långa. Blomningen börjar i augusti och pågår till oktober.

Bild
Bild
Bild
Bild

Höstkrokus växer i områden som är överväxta med gräs, i torra och öppna områden - på ängar, gläntor, fotar. I naturen kan växten hittas i Kaukasus, Transkaukasien, Krasnodar och Stavropol -territorierna. Blommorna är stora, vita, ljusrosa och lila i färgen. En glödlampa växer 1-3 stavar och 3-4 gröna blad. Blomningsperioden börjar i början av september och varar 3-4 veckor. Växtens höjd är 35-37 cm, föredrar ett tempererat klimat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Colchicum magnifik - finns på ängar och i stäppregionerna i Kaukasus, Georgien, Krasnodar -territoriet. Under blomningen producerar lökarna 3-4 blommor med en färg av ljuslila eller lila. Denna växt har en stor glödlampa, upp till 5 cm i diameter, och perennens löv är små, upp till 7 cm i längd, inte mer än 6 av dem växer. Blomningsfasen börjar i september eller oktober, fröna mognar i juli nästa år och är 3 mm stora. Växten når en höjd av 38-40 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Colchicum "Waterlili " - en hybrid, som visade sig genom att korsa höstkolchicum och magnifik. Resultatet är en växt vars blommor är mycket stora, dubbla, med flera kronblad, de är målade i rika lila-rosa nyanser. Sortehybriden visade sig vara underdimensionerad och växer högst 20 cm. Den är kräsen när det gäller jordens sammansättning och tolererar inte vinterfrost, vilket kräver skydd. Växtens löv är långa och når 25 cm, i juni dör de redan helt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bornmüllers Colchicum -en kompakt växt, som finns i naturen, växer upp till 13-15 cm, blomsterdiametern når 8-10 cm. Upp till 6 peduncles bildas av en glödlampa. Blomningsfasen börjar i september, bladen växer med pedunclesna och är ljusgröna. Kronbladets färg är rosa, i mitten av blomman mörknar den till lila.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Colchicum "Giant " - en hybridform, härledd från en kombination av Bornmüllers colchicum och colchicum -jätte. Blommande i en lökformig perenn börjar tidigt på hösten, blommorna är stora, har en rik körsbärsfärg med en karakteristisk ljusfläck i mitten. Peduncles växer upp till 15-25 cm.

Bild
Bild

Colchicum bysantinska - är sällsynt, men har en ovanlig dubbel form av kronblad, som har en liten skärpning i ändarna. Blommornas diameter når 10 cm eller mer. 10-12 peduncles bildas av en glödlampa. Växthöjd under gynnsamma förhållanden kan nå upp till 60 cm. Bladen är långa, upp till 25-30 cm och breda, upp till 10-15 cm. Denna art börjar blomma i augusti, kronbladets färg är vit eller lila.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också sorter av colchicum som blommar på våren

Colchicum Ankara - en art som sällan finns i naturen, som har en kompakt storlek och växer upp till 10-15 cm. Den finns i Moldavien, Krimhalvön, i Ukraina, i de bergiga västra regionerna i Turkiet. Blomningen börjar tidigt på våren efter att snön har smält. Från varje glödlampa bildas 8 peduncles, omgivna av tre blad. Blomningsperioden för denna fleråriga är kort och är inte mer än 2 veckor.

Stenens löv är långsträckta lansettformade, de växer med stammarna och dör i slutet av blomningsfasen. Färgen på kronbladen är lila.

Bild
Bild
Bild
Bild

Colchicum gul - i förhållandena i dess naturliga livsmiljö kan växten hittas nära glaciärer i Tibet, Himalaya, Pamirs, Tien Shan. Den fleråriga blommar vid en tidpunkt då snötäcket smälter från foten. Blommans storlek på denna art är liten, endast 3 cm i diameter. Kronbladen är målade i en ljusgul färg och pedunclesna växer upp till bara 15 cm. Bladen är mörkgröna i färg, och deras tillväxt sker parallellt med bildandet av peduncles.

Bild
Bild
Bild
Bild

Colchicum ungerska - tillväxtområdet för denna typ av colchicum är Greklands, Ungerns, Jugoslaviens och Albaniens territorium. Flerårig blommar i slutet av vintern - tidig vår. Blommorna är små, vita eller rödaktiga i färgen. Bladplattorna bildas samtidigt med pedunklarna, men på bladens yttre yta kan du se en beläggning av små och fina hårstrån. Växten är mycket kompakt, dess höjd överstiger inte 10-15 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Colchicum i Kesselring - i naturen kan denna art ses i de alpina och subalpina regionerna, som ligger på en höjd av 2000 m över havet. Dessutom hittades denna växtart vid foten av Pamir och Tien Shan. Blomningen av denna lökartade perenn börjar på våren, när snötäcket smälter. Små lökar producerar från 1 till 4 peduncles med små vita blommor. På kronbladets baksida finns ränder-ränder, målade i en kontrasterande lila-lila nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I sommarstugor planteras blomsterodlare hybridsorter . Denna fleråriga lökväxt är inte särskilt nyckfull och slår rot ganska bra i en blomsterträdgård. Växten är utbredd; den odlas utomhus i de flesta regioner i Ryssland.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landar i öppen mark

Colchicum gillar att växa i soliga eller lite skuggiga förhållanden, växten tål brist på fukt väl, men överdriven fukt i jorden kan leda till att växtens lökar ruttnar och grårötning visas på blomman eller utsätts för invasion av sniglar … Av denna anledning vid foten av träd och buskar ska krokusen inte placeras.

Det enklaste och snabbaste sättet att odla krokus från lökar, därför odlar trädgårdsmästare vanligtvis inte det med frön. Lökar köps i specialaffärer eller grävs ur sina egna rabatter för att öka antalet växande exemplar. Lökarna som köps i detaljhandelsnätverket är mogna och redo för plantering. Och de exemplar som du planerar att gräva upp i blomsterträdgården måste ha helt gulnat lövverk och mogen fröplatta.

Sådana lök samlas in i juni-juli, för detta grävs de upp, tvättas i vatten med tillsats av kaliumpermanganat och torkas på en mörk och torr plats. Du kommer att få väl desinficerade och torkade lök med denna metod närmare augusti.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du planterar i öppen mark behöver du förbereda jorden . Colchicum älskar lätt, löst och näringsrikt underlag, utan fuktstagnation i det . Av denna anledning måste du välja en plats utan hål och lågland. För plantering av lökar förbereds hål, deras djup bör vara minst 25-30 cm … Denna fleråriga växt ser vacker ut i en blomsterträdgård om den planteras i grupper. Under det första året blommar lökarna extremt dåligt, men med tiden växer varje lök baby lök, vilket skapar ett tätt blommigt lock under blomperioden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tidpunkt

Colchicum har olika blomningstider, beroende på växtsorten. Därför måste detta beaktas när du planterar lökar i öppen mark.

  • Växter som börjar blomma på våren bör planteras tidigt till sent på sommaren . Vid denna tidpunkt är lökarna och fröna tillräckligt mogna och redo att grävas upp. På hösten kan de planteras igen.
  • Lökar av sortväxter som blommar på hösten (de allra flesta) , bör förvaras på en sval plats till nästa år och planteras i marken i augusti.

Om du lyckades skaffa stora och starka höstblommande exemplar kan de blomma även omedelbart efter plantering.

Men för detta är det nödvändigt att vädret inte är regnigt och varmt. För att upprätthålla riklig blomning och bildandet av lökbarn i colchicum måste växten transplanteras vart tredje eller fjärde år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Regler

För normal tillväxt och utveckling av flerårig lökformad krokus bra dränering behövs , därför placeras ett lager av trasiga tegelstenar och flodsand längst ner på landningsmånarna, och ett lager av löst jordsubstrat hälls ovanpå. Alkalisk eller sur jord anses vara den mest lämpliga för odling av colchicum.

Om du vill föröka krokusen med frön, görs smala spår för att så dem i ett löst underlag från bördig jord och sand. Fröer måste planteras till ett djup av 5-7 cm, strös med jord och då och då bevattnas efter behov, gör detta tills ett stabilt snötäcke bildas.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att plantera colchicumlökar, jorden är förgödslad . För varje kvadratmeter måste du förbereda en jordblandning bestående av 1 hink humus, ½ hink flodsand, 1 liter aska och 50 g superfosfatgödsel. I den förberedda jorden görs hål, med ett avstånd från varandra på minst 20 cm. Hålets djup beror på lökarnas storlek: små prover begravas i jorden med 10-15 cm och stora - med 18-20 cm. Avståndet mellan planteringshålen är 15-20 cm. De planterade lökarna strös med jord och vattnas med varmt vatten.

I färd med att plantera lökar det är viktigt att se till att peduncles tillväxtpunkter, som bildas av bulbous vågar, är mycket lite synliga från marken - detta kommer att göra det lättare för den bildade knoppen att bryta igenom jordens tjocklek och komma ut till dess yta.

Under gynnsamma förhållanden blommar krokusblommor redan 40-45 dagar efter plantering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdfunktioner

Att odla colchicum i trädgården är inte särskilt svårt för erfarna blomodlare, eftersom denna växt rotar sig väl och är krävande att ta hand om. Efter att ha planterat lökarna måste du ta hand om dem innan vintern kommer - lossa och mulch jorden, ta bort ogräs om det behövs och bygg också ett skydd mot frost för vissa sorter … En viktig punkt i vården av colchicum är det vid tidpunkten för vissnande av dess lövverk och några blomställningar är det omöjligt att ta bort dem genom att skära , eftersom dessa antenndelar är viktiga för växten för att glödlampan ska få näring och mogna helt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Det krävs fuktning av jorden under blomningen och förutsatt att långvarigt varmt väder uppstår på sommaren. Om det inte finns någon torka, anläggningen kommer att ha tillräckligt med atmosfärisk nederbörd, som i måttliga mängder spelar rollen som naturlig bevattning.

Det är viktigt att komma ihåg att överflödig fukt är skadligt för denna blomma.

Bild
Bild

Toppdressing

Gödsla jorden där krokusen växer bör högst 2-3 gånger under hela sommarperioden . För detta är kväve-fosfor-kaliummineralgödsel lämpligt, som förbrukas i en mängd av 25-30 g / 1 kvm. m. För bättre assimilering av gödningsmedlet av växten kan mineralkomplexet spädas i vatten, lösningen bereds med en hastighet av 2 g gödselmedel per 1 liter vatten. Under höstsäsongen jorden befruktas genom att tillsätta kompost till den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

En flerårig kan behålla sin dekorativa attraktivitet och växa på ett ställe i 7 år, men trädgårdsmästare rekommenderar transplantera colchicum vart tredje år till en ny plats … Om detta inte görs, växer barnlökarna med tiden starkt, de blir nära varandra, så blomningen blir mindre riklig. Den mest gynnsamma tiden för transplantation är slutet av juni, då plantans löv helt dör och blomningen ännu inte har börjat.

För att slutföra transplantationen står växten gräva försiktigt upp och separera dotterlökarna från förälderprovet … För att transplantera korrekt används endast dotterlökar och moderdelen överförs inte till en ny plats. Planteringsmaterialet tvättas med vatten, desinficeras med en kaliumpermanganatlösning och torkas.

Efter det, vid en temperatur på högst 24 grader, väntar lökarna på dem under hösten, och cykeln för tillväxt och utveckling i den unga växten kommer att upprepas igen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Förutom förökning av lökar förökas colchicum också med frön, men denna metod får dig att vänta på blomning ganska länge, cirka 6-7 år från sådd … Det är en sådan period som växten behöver för att den ska kunna växa och bilda en fullvärdig glödlampa. Vårblommande arter och de sorter som inte kan bilda dotterlökar reproducerar på ett liknande sätt.

Om nyskördade frön från mogna bollar inte kunde sås omedelbart samma år, då i framtiden, innan sådd, måste fröna stratifieras . Denna process tar minst 6 månader, medan fröna förvaras i kylskåpet. För att öka groning av planteringsmaterial måste de blötläggas i vatten innan de planteras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter sådd kan de första skotten av colchicum ses bara ett år senare, och ibland även senare . Unga växter måste gallras och ogräs för att avlägsna ogräs, och ett skydd bör byggas för dem för vintern. Att odla colchicum från frön kommer att kräva mycket styrka och tålamod från dig . Som en hemväxt planteras krokuslökarna i en blomkruka och blomställningarna destilleras. De gör detta i slutet av sommaren och använder starka unga lökar.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Colchicum väcker uppmärksamhet sniglar och sniglar som älskar att festa på dess antenndelar av bladen. Invasionen av dessa skadedjur observeras om vattendämpning av jorden finns i blomträdgården … För att förhindra vattning, gör uppmätt vattning, och ett lager krossade skal av skal, äggskal eller fint grus hälls mellan växterna.

Överdriven vattning kan leda till att colchicum infekterar gråmögel, vilket är en svampsjukdom där bladplattan på en blomma först blir gul och sedan täcks av en gråsvart blomning. För behandling av växten används preparat för fungicidverkan, men de är endast effektiva om graden av skador på växten är liten. Med den totala utvecklingen av sjukdomen måste blomman grävas upp och förstöras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Colchicum ser under sin blomning på hösten alltid väldigt imponerande ut i en rabatt, det är omöjligt att inte uppmärksamma det . Delikata och doftande blommor dyker upp just nu när din trädgård redan har bleknat och gör sig redo för avkoppling. Blommande ljusa holmar i Kolkhikum kommer att vara en lämplig dekoration för lokalområdet, de kan återuppliva utrymmet nära staketet, placera olika rabatter längs kanten av gränsen, plantera i en stenig sten eller dekorera en alpkulle.

Bild
Bild

Landskapsdesigners rekommenderar att man planterar en en- eller dvärggran bredvid krokusen. Denna kombination ser otroligt vacker ut när ljusrosa blomställningar dyker upp mot bakgrunden av en mörkgrön massa. Vissa trädgårdsmästare försöker placera växter bredvid krokusen som kan täcka de blöta stammarna på denna lökartade perenn med deras lövverk. Men på grund av hans kärlek till torra jordar kan det vara ganska svårt att hitta en harmonisk stadsdel.

Bild
Bild

Höstodlingar presenteras i videon nedan.

Rekommenderad: