Bell (69 Bilder): Beskrivning Av "brudparet" Campanula. Hur Ser Växten Och Bladen Ut? Förökning Av Frön Och Sticklingar, Tvååriga Och Bergarter Av Klockor

Innehållsförteckning:

Video: Bell (69 Bilder): Beskrivning Av "brudparet" Campanula. Hur Ser Växten Och Bladen Ut? Förökning Av Frön Och Sticklingar, Tvååriga Och Bergarter Av Klockor

Video: Bell (69 Bilder): Beskrivning Av
Video: Как разобрать и почистить ноутбук Packard Bell LV Acer Aspire V3 how to dissasemble laptop 2024, Maj
Bell (69 Bilder): Beskrivning Av "brudparet" Campanula. Hur Ser Växten Och Bladen Ut? Förökning Av Frön Och Sticklingar, Tvååriga Och Bergarter Av Klockor
Bell (69 Bilder): Beskrivning Av "brudparet" Campanula. Hur Ser Växten Och Bladen Ut? Förökning Av Frön Och Sticklingar, Tvååriga Och Bergarter Av Klockor
Anonim

En blomma som en klocka har varit känd för alla sedan barndomen. Men få människor vet att det finns väldigt många sorter och sorter av denna växt. Klockan kan hittas på en skogsmatta eller på ett fält, eller så kan du odla den själv. Låt oss titta närmare på beskrivningen av denna fantastiska kultur och reglerna för dess jordbruksteknik.

Bild
Bild

Särdrag

Ett annat namn på växten från familjen klockblommor är campanula. Klockan fick detta namn på grund av blommans form - översatt från latin betyder det "klocka". De första exemplen dök upp i Medelhavsområdet. Blomman föredrar att växa i tempererade klimat, den finns i skogar, subalpina berg och ängar i Europa, steppar i Asien och steniga öknar i Nordamerika.

Dessa blommor anses vara en symbol för familjens lycka, och de kallas till och med "brudgum" och "brud ". Tidigare gavs klockor till unga människor för ett bröllop - man trodde att en bukett skulle ge dem kärlek och familjens välbefinnande.

Bild
Bild

Dessa är främst perenner, men det finns ett- och tvååriga arter.

Växten kännetecknas av raka, långa, lätt pubescenta överst, krypande eller krypande stjälkar, som är dekorerade med snygga löv, hos vissa arter kan de vara täckta med villi.

Blommorna är klockformade med vita, blå, lila, lila eller blå kronblad . Blommorna bildas i racemos- eller panikulära blomställningar, även om det också finns enstaka exemplar. Frukten är en låda där 4-6 små frön är gömda.

Bild
Bild

Själva busken kan vara låg, medel och hög.

I höjd når vissa sorter 1,5 m, och dvärgarter växer inte upp till 10 cm. Blomningen börjar vanligtvis på försommaren och fortsätter till sen höst. Klockblommafrön, bildade efter blomning, förblir livskraftiga i flera år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Det finns fleråriga, tvååriga och årliga klockor, mestadels föredrar trädgårdsmästare fleråriga sorter. Och även växten kan klassificeras i höga och underdimensionerade sorter. Höga grödor har en stamhöjd på 40 cm, flera arter tillhör dem.

Nässla

Höjden på en enda stjälk är 60-80 cm, lövverket är lätt fleecy, liknande struktur som nässlor. Kronbladet är blått med en liten lila nyans. Det finns också vita sorter. Oftare i Europa eller Sibirien, kännetecknas det av kräsen om villkoren för frihetsberövande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lactobacillus

Den når en höjd av 110-130 cm. Under blomningen är växten dekorerad med många vita eller blå blommor. De bergiga regionerna i Kaukasus anses vara födelseplatsen för arten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Persika

Denna vackra växt har en sofistikerad, elegant men mycket fast stam. Den växer upp till 1 m. Bladen är långsträckta, blommorna är stora, vita eller himmelfärgade. Sorterna lockar uppmärksamhet med sin rikliga och långa blomning. Växten älskar sandjord, och i sin naturliga miljö finns den oftare i tallskogar. De mest populära sorterna av persikablad är vita "Alba", blå "Celestina", blå "Percy piper ".

Bild
Bild
Bild
Bild

Uttråkad

På längden når denna art 80 cm, även om det också finns låga former, vars tillväxt inte överstiger 30 cm. På toppen bildas buntar med blå och lila blommor. Skiljer sig i opretentiös vård. De vanligaste sorterna är Carolina lila och Superba lila.

Bild
Bild

Broadleaf

Den högsta arten, vars storlek kan vara 150 cm. Blommorna är stora, täta, kronbladen är blå eller lila i färgen. I naturen föredrar den att växa i Kaukasus eller Altai. Växten representeras av sorterna "Makranta" och "Brandwood ".

Bild
Bild
Bild
Bild

Volzhsky

Växtbaserad racemeal flerårig, listad i Chuvashrepublikens röda bok. Den tillhör snarare en medelstor art, eftersom maxhöjden är 50 cm. Den har kantiga stjälkar.

Bild
Bild

Erfarna trädgårdsmästare föredrar ofta vissa underdimensionerade arter.

Karpaterna

Gillar att växa på stenig terräng i kalkrik jord. Busken växer bra och är ca 20-40 cm hög. Blommorna är stora, målade i en vit eller blå nyans. Skiljer sig i krypande och segaste rhizom. Bland de populära sorterna skiljer trädgårdsmästare "Gnome ".

Bild
Bild
Bild
Bild

Gargan

Denna art är en tät kudde med stjälkar, vars storlek inte överstiger 15 cm. Blå blommor är små, men det finns ett stort antal av dem.

Bild
Bild

Pozharsky -klocka

Storleken på denna instans är upp till 20 cm. Busken växer frodigt, känsliga blå blommor i form av stjärnor förtjänar särskild uppmärksamhet . Denna art älskar att bosätta sig på stenig mark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Punkt

Kulturen når en höjd av 30 cm och kännetecknas av massiva mörkrosa lätt hängande blommor. Arten är utbredd i Fjärran Östern, och de mer populära sorterna är Othello och Kent Bell.

Bild
Bild

Equifolia

Denna sort är avsedd för hemodling, särskilt ofta väljer blomsterodlare hybrider "brudgummen" och "bruden " … Detta är en miniatyr ampelös växt med skott upp till 30 cm långa. Detta inkluderar även Get mi -sorten upp till 10 cm hög, den kan representeras av blå, blå eller vita blommor.

Bild
Bild

Subtiliteterna att plantera i öppen mark

Landningen av campanula förutsätter att vissa villkor följs.

Optimal timing

I öppen mark planteras gatuarter i en tid då det inte längre finns något hot om vårfrost. I södra klimat kan plantering utföras i slutet av april eller början av maj, i svalare områden är det bättre att starta proceduren i slutet av maj eller början av juni . I det varma södra området är det tillåtet att plantera för vintern. I detta fall utförs plantering fram till första halvan av oktober. Före övervintringen är rabatten täckt.

Bild
Bild

Val av sittplats

Kulturen föredrar att växa på ett väl upplyst ställe, även om skuggälskande sorter ibland stöter på, men det finns väldigt få av dem-sådana arter kännetecknas av mörkgrönt lövverk. Växten tolererar inte drag, vilket bör beaktas när du väljer en planteringsplats.

De flesta sorter föredrar neutrala eller lätt alkaliska, väldränerade leriga jordar. Innan planteringen förbereds jorden. Om det är för tungt måste du lägga till sand och humus; om detta är en utarmad typ av jord kan du späda ut den med torvjord och gödningsmedel.

Det är viktigt att överge introduktionen av färsk gödsel och torv - dessa föreningar framkallar spridning av svampar på marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar

För att blommor alltid ska uppleva tillräcklig mängd fukt och näringsämnen är det bättre att plantera dem så långt som möjligt från höga buskar och träd. Vid plantering av lågväxande sorter bör avståndet mellan exemplar vara 10-15 cm; vid plantering av medelstora arter bör detta avstånd vara 20-30 cm; det rekommenderade avståndet för höga klockor är 40-50 cm. Efter plantering fuktas jorden och tampas väl.

Bild
Bild

Hur man bryr sig ordentligt

Klockan är en kräsen växt, men den kräver att vissa vårdregler följs.

Vattning

Denna kultur behöver nästan inte fukt; det är nödvändigt att ordna vattning för blommor endast i torra tider. På vanliga dagar måste du övervaka jordens tillstånd, undvika vattenloggning eller torka ut.

Om det inte finns någon nederbörd är det tillräckligt att vattna växten 1-2 gånger i veckan så att den inte torkar ut.

I detta fall bör du använda mjukt sedimenterat vatten, regn eller smälta kommer att göra.

Bild
Bild

Efter varje vattning är det lämpligt att lossa jorden; denna procedur är utformad för att upprätthålla luftning . Men det är viktigt att inte överdriva det - det räcker med att fördjupa verktyget med 3 cm vid lossning. Och under odling, ta bort ogräset regelbundet från rabatten i trädgården och behåll ett lager av mulch. För att förhindra överhettning av rötterna bör kompostskiktet inte överstiga 5 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

De första gödningsmedlen appliceras innan början av det aktiva vegetationsstadiet - detta är vårperioden. Vid denna tidpunkt är blandningar innehållande kväve lämpliga. Till exempel kan karbamid användas, tillsätt 15-20 g per 1 m2. Närmare blomningen bör kulturen matas med en flytande komplex blandning för dekorativa blommande växter . Ett alternativ under denna period är nitrofoska i en andel av 20-25 g per 1 m2. Om jorden där blommorna odlas är för dålig, smaksätts den på hösten med superfosfat i mängden 40-50 g per 1 m2.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

Efter blomning och uppsamling av frön måste busken klippas vid roten. För att skydda denna representant för floran från kylan är den för vintern täckt med ett 20 centimeter lager kompost eller torv. När det odlas i kallt klimat rekommenderas att isolera klockan med torrt lövverk eller grangrenar. Vissa trädgårdsmästare använder agrofiber som vinterhem.

Det är bättre att inte använda gödsel eller humus som värmare, annars kommer våren att uppleva ett överskott av kväve på våren . Dessa ämnen kan endast användas på utarmad jord. Om trädgårdsmästaren har för avsikt att föröka växten med frön, måste de samlas tills de är helt mogna tills de smuler. Efter insamling skickas kornen till förvaring på en torr och varm plats; de behåller sin grokapacitet i upp till 4 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning utförs inte bara i syfte att förbereda sig för vintern, utan också som ett sanitärt förfarande.

Så, under växtsäsongen bör alla skadade, vissna och deformerade löv och skott elimineras … Trädgårdsmästare rekommenderar manuell beskärning, eftersom klockfragment är sköra och lätt kan tas bort utan verktyg. För att förbättra blomningen nypar några sommarboende alla bildade knoppar under det första tillväxtåret.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Det är ganska enkelt att sprida klockor, även en nybörjare blomsterhandlare klarar uppgiften. Det finns flera sätt.

Buskens uppdelning . Den mest populära och lovande avelsmetoden. Så snart växterna har bleknat - vanligtvis i augusti eller tidig höst - tas provet försiktigt bort från marken och rhizomen delas upp i separata lober så att varje del innehåller tillväxtknoppar. De separerade fragmenten planteras på en ny plats så att rothalsbandet ligger i linje med markytan. Denna metod är inte lämplig för sorter med ett rotrotsystem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Unga skott . Denna procedur utförs under våren. Det erforderliga antalet avkommor ska separeras från busken och planteras på ett tidigare förberett område i trädgården.

Bild
Bild

Sticklingar . I det första steget, förökning av gröna sticklingar är skärning av en ung blommande stam från en frisk vuxen buske. Sedan planteras spiren i marken, skuggas, täckt med glas eller en plastflaska. Stjälken kommer att rota om en månad, förutsatt att den odlas i fuktig jord. Oftast används denna metod för sorter med krypande skott.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Frön . I det här fallet kan du börja så på hösten, men när de planteras i öppen mark försvinner många frön, så det är bättre att skjuta upp planteringen till våren och plantera frön i plantor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växer hemma

Att ta hand om en klocka, planterad i inomhusförhållanden, består av ett antal punkter.

Belysning

Liksom utomhusarter föredrar dessa växter bra belysning, och därför måste dagsljuset vara långt. Samtidigt är sköra löv ganska sårbara för direkt solljus, så det är värt att se till att solen inte träffar växten. Det är bättre att organisera diffus belysning - under sådana förhållanden kommer blomman att känna sig bekväm.

Bild
Bild

Om blomsterhandlaren märkte att grödan sträcker skott, kan det antas att den upplever brist på belysning.

Den mest lämpliga platsen för potten är den östra eller västra delen av fönstren . Om blomman är på södra sidan, bör den skuggas lite.

Bild
Bild

Temperatur

Dessa arter gillar inte värme, de mår bättre i ett svalt rum. Gynnsamma växtförhållanden - 20-22 grader Celsius. Om rummet är för varmt kan du öka luftfuktigheten för balans för att underlätta blommans skick.

På vintern bör temperaturen för en växt inte överstiga 15 grader, kulturen tål en indikator på 5-10 grader. Om den under vinterperioden kommer att uppleva värme, kommer nästa år det inte att glädja ägaren med en frodig och riklig blomning.

Det är helt tillåtet att ta ut krukan till terrassen eller balkongen under blomningen, påverkan av frisk luft påverkar inte blomningskvaliteten . Det är sant att blommorna inte blommar igen nästa år, så det är bättre att lämna dem i rummet och odla dem som en flerårig gröda.

Bild
Bild

Vattning

Inomhusblommor behåller också sin kärlek till fukt. Under perioden med aktiv utveckling på våren och sommaren behöver växten frekvent men måttlig vattning. Se till att blomman inte rinner över, och kontrollera även fuktigheten i underlaget. Efter blomningen minskar vattningen gradvis och lämnar kulturen i nästan torra förhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Luftfuktighet

Denna indikator är inte så viktig för blommans fulla utveckling. Kulturen växer bra både i ett växthus och i ett vanligt rum . Om behållaren med planteringen är nära batteriet, eller om växten upplever en torr tid, blir det inte värre om blomsterhandlaren utför sprutningen, förutom att blommorna och knopparna lätt tål att bli blöta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Gödsel appliceras endast under perioden med aktiv utveckling - från vårens uppvaknande till slutet av blomningen. Blommor matas varannan vecka; blandningar för blommande inomhusväxter är lämpliga som extra näring . Så snart tillväxten stannar slutar matningen plötsligt.

Bild
Bild

Kombination med andra växter

I landskapsdesign kombineras lågväxande och höga sorter med kamomill, lågväxande flox, röda loaches. Höga arter kan göras till mitten av ett blomsterarrangemang eller planteras i mitten av en rabatt. Karpaterna ser imponerande ut under kronorna på olika träd.

Låga typer är bra för kollektiva planteringar, till exempel ser de spektakulära ut när de dekorerar en trottoarkant . Samma karpater eller till exempel trånga sorter kan användas för att skapa rosenträdgårdar. Pittoreska målningar kan skapas genom att placera klockor på steniga kullar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Kulturen lockar trädgårdsmästare också för att den har en stark immunitet mot sjukdomar och skadedjur. Ibland kringgås dock inte detta problem av klockorna, särskilt ofta när jordbruksteknologins regler inte följs.

Så långsiktig odling på ett ställe kan provocera utvecklingen av svampar som rost, mjöldagg, rotröta och rotkrage.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utseendet på rost indikeras av gula eller bruna dynor på insidan av bladet . Bladen som skadats av sjukdomen torkar upp. Den mekaniska eliminering av de drabbade fragmenten hjälper till att återuppliva växten. Och även på våren och hösten bör ett sjukt prov behandlas med en 0,2% lösning av "Fundazol".

När man märker växtens bruna delar, som gradvis mjuknar, ruttnar, bildas en grå beläggning på dem, man kan anta att klockan har blivit ett offer för röta. En effektiv kampmetod kommer igen att fungera som en 0,2% lösning av "Fundazol ". Mjöldagg indikeras av bildandet av en vitaktig blomning. Som en förebyggande åtgärd behandlas kulturen före blomning med en lösning av kopparsulfat i en andel av 100 g per 10 liter vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Av insekter är sniglar de främsta fienderna.

De älskar att festa på bladen och blommorna i den representerade kulturen. Dessa skadedjur är resultatet av bristande efterlevnad av planterings- och skötselvillkor. Till exempel påverkar de ofta förtjockade planteringar, uppträder med dålig jordodling och oavsiktligt borttagning av ogräs.

Vanligtvis använder trädgårdsmästare metalldehyd för att kontrollera sniglar . Dessutom är manuell montering av individer en effektiv metod. Vissa sommarboende fyller specifikt platsen med grodor, ödlor, igelkottar, vilket hjälper till att bli av med sniglar på ett naturligt sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland skadas rötterna av vanliga björnar. För att befria växten från denna gissel bör jorden lossas ordentligt under hela växtsäsongen. Lossning hjälper till att förstöra insekts underjordiska passager, förstöra ägg och larver och göra det svårt att komma till rötterna . Försök att vägra denna typ av utfodring, som mullein - det lockar björnen.

Bild
Bild

Vackra exempel

Klockor kan inte bara vara en favorit krukväxt, utan också bli en del av inredningen . Till exempel kan blommor användas som en vacker accent när du inreder ett vardagsrum. Krukor med känsliga blå blommor kan placeras i tomma tråkiga hörn av lägenheten. Balkonger och terrasser dekorerade med klockor ser väldigt vackra ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men ändå ser denna inomhuskultur mest effektiv ut som en enda accent. Till exempel, rummet där klockorna planteras på en "ren" mjuk återhållsam bakgrund fylls med en speciell romantisk och flickaktig atmosfär.

Men fantasifulla behållare och ett överflöd av designelement när du dekorerar ett rum med klockor undviks bäst - det här är blygsamma, känsliga blommor, vars känsliga bild förstörs när designen kompletteras med onödiga brokiga detaljer.

Rekommenderad: