Iva Matsudana (26 Bilder): Slingrande Pil I Landskapsdesign, Plantering Och Vård, Beskrivning Av "Tortuoza" Och "Erythroflexuoza", Reproduktion

Innehållsförteckning:

Video: Iva Matsudana (26 Bilder): Slingrande Pil I Landskapsdesign, Plantering Och Vård, Beskrivning Av "Tortuoza" Och "Erythroflexuoza", Reproduktion

Video: Iva Matsudana (26 Bilder): Slingrande Pil I Landskapsdesign, Plantering Och Vård, Beskrivning Av
Video: How to Use Pots in Landscape Design 2024, April
Iva Matsudana (26 Bilder): Slingrande Pil I Landskapsdesign, Plantering Och Vård, Beskrivning Av "Tortuoza" Och "Erythroflexuoza", Reproduktion
Iva Matsudana (26 Bilder): Slingrande Pil I Landskapsdesign, Plantering Och Vård, Beskrivning Av "Tortuoza" Och "Erythroflexuoza", Reproduktion
Anonim

För att ge platsen välskött och fräsch, brukar trädgårdsmästare ofta plantera prydnadsträd. Willows har blivit särskilt populära på sistone. Det finns ganska många sorter och typer av dem, och alla har sina egna egenskaper. I den här artikeln kommer vi att prata om Matsudan willows, ta reda på deras egenskaper, liksom planteringsmetoder och vårdregler.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Willow Matsudana eller Matsuda har många andra namn: korkskruv, peking, kinesisk, slingrande eller japansk. Detta prydnadsträd är en direkt släkting till den vanliga gråtpilen . Det används ofta i landskapsarkitektur för att dekorera dammar eller andra vattendrag. På grund av sina ovanligt böjda grenar har Matsudan -pilen hyllats av japanska konstnärer sedan antiken.

Kulturens blad har högst 10 cm i längd, de är spetsiga i kanterna . Deras särart ligger i deras komplexa färg: bladets nedre kant har en blågrå nyans, och den övre är målad i saftigt grönt. Och bladen kan också vridas i en spiral, vilket ger trädet ett fantastiskt och ovanligt utseende.

Den japanska pilen är vacker på sitt eget sätt när som helst på året, men under blomningsperioden visas krämfärgade örhängen på den, som blommar mitt på våren tillsammans med bladen. Det är därför april anses vara toppen av dekorativitet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över sorter

För närvarande finns det 2 typer av Matsudan -pil som används i trädgårdstomter

  • " Tortuosa " växer i form av en buske och når 3,5 m i höjd. Stammen är rak och grenarna växer nedåt och skapar formen av den välkända gråtande pilen. Tack vare de spiralvridna bladen skimrar kronan mycket vackert med varje vindpust. Den enda nackdelen med denna typ av kinesisk pil är dess svaga frostbeständighet. Om du inte täcker det, kan det under vårfrost dö helt.
  • " Erythroflexuose " - det här är också en pilbuske. Det kännetecknas av långsam tillväxt. Den maximala höjden för denna pilart är 4-6 meter. Kronan är mycket tät, kräver noggrant underhåll, men skapar en trevlig sval nyans. Pil reproducerar sig snabbt och slår rot. Liksom det tidigare alternativet kräver det noggrant skydd för vintern.
Bild
Bild
Bild
Bild

Japansk pil kan bli en riktig höjdpunkt på vilken webbplats som helst . Trädet är vackert inte bara under blomningen, utan även på vintern. Tack vare de vridna grenarna på Matsuda -pilen kan du enkelt forma vilken form som helst. Trädet växer bra både i en soloversion och i en gruppplantering.

Kinesisk pil kommer diskret att komplettera alla trädgårdar, ge sofistik och lugn till den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Att hitta plantor av Matsudan willow kommer inte att vara svårt, eftersom de finns i nästan alla plantskolor. Innan du planterar, kom ihåg att Peking willow är en ljusälskande växt, så överväg noga den plats där denna grublande och känsliga kinesiska skönhet kommer att växa. Tänk på några expertråd i denna fråga:

  • det är viktigt att välja en plats där det kommer att finnas tillräckligt med solsken: per dag behöver Peking-pilen minst 5-6 soltimmar;
  • stark vind är skadlig för trädet, så välj en plats skyddad mot drag (till exempel är hörnet på platsen väl lämpad);
  • var särskilt uppmärksam på vindens riktning: nordvinden kan förstöra ett ungt träd;
  • plantera inte pil nära ett hus och andra byggnader, eftersom kronan i detta fall kan växa snett;
  • var försiktig så att andra träd inte begränsar pilen i solljuset;
  • vide tolererar perfekt närheten till grundvattnet, de är lämpliga för ökad markfuktighet (dammar och andra reservoarer är deras naturliga element).
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du planterar måste platsen grävas upp. Var uppmärksam på jordens egenskaper: ofruktbar blandas med kompost, tät - med sand, dålig - med mineraltillsatser . Därefter görs ett hål på platsen 50x50x50 cm, ett dräneringsskikt läggs till botten. Marken kommer att bestå av 2 delar humus, samma mängd svart jord och 1 del sand.

Plantan avlägsnas från behållaren tillsammans med klumpen och placeras i mitten av hålet . Strö över jorden och lämna en liten del (5-7 centimeter) ovanför ytan med tre knoppar. För att behålla fukt i jorden och bättre rota plantan, täck den med en påse. När pilplantan är tillräckligt rotad kan den öppnas.

Den bästa tiden att plantera en pilplanta med slutna rötter är från april till oktober … Och om rotsystemet är öppet, bör det planteras tidigt på våren, innan knoppen bryts, eller redan i oktober, när lövfallet började.

Om du bestämmer dig för att plantera kinesisk pil på hösten måste bladen från plantan tas bort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Kinesisk pil är mycket lätt att ta hand om. Hon har ett starkt och ganska långt rotsystem, så hon kan kompensera för bristen på att vattna själv. Trädet som helhet är frostbeständigt, men om allvarliga frost eller vårfrost förväntas, är det lämpligt att isolera det . Det viktigaste är att inte överdriva det med lagren av skydd, annars kan kulturen dämpa.

Eftersom kulturens rotsystem är långt, känner det vuxna trädet inte behov av konstant vattning, men om plantan bara rotar måste den vattnas noggrant och rikligt. Under de två första veckorna måste plantan vattnas en gång med en volym på upp till 20 liter vatten, och om vädret är torrt behöver du vattna varje vecka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning är kanske det viktigaste inom pilvård. För att genomföra dina idéer måste du beväpna dig med beskärningssax och trädgårdssax . Estetisk beskärning av Matsuda -pil beror endast på fantasi och mängden ledig tid. Det finns många alternativ för att forma kronan, men det mest populära kommer att vara en genombruten krona och sammanflätade grenar. Förutom estetisk beskärning finns även stubbbeskärning och sanitär beskärning. Den senare produceras vanligtvis tidigt på våren, innan det ögonblick som saven börjar röra sig i trädet. Syftet med denna beskärning är att ta bort torra, frysta grenar.

Stubbbeskärning används av trädgårdsmästare som är övertygade om att detta ökar trädets frostbeständighet . Och det här är verkligen ett effektivt sätt, eftersom pilen som huggs ner under stubben överlever även de mest allvarliga frosten, och på våren ger den nya, fräscha och unga skott. Förutom att öka frostmotståndet tillåter denna radikala beskärning buskbildning.

Stubbbeskärning kan dock endast appliceras på pilträd vars stammbredd har nått 5-6 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Det är inte svårt att sprida en sådan pil på din webbplats eller dela den med grannar. Två förökningsmetoder används: sticklingar och frömetoden . Frö kan orsaka vissa svårigheter, därför används sticklingar oftast.

I början av våren skär du en kvist 20-23 cm lång med en vass kniv . Se till att sticklingarna du förbereder för plantering har minst 5 knoppar. Grenen måste klippas i rät vinkel. Plantera skärningen i förberedd jord, bestående av sand, humus och gräs. För att säkerställa att stjälken rotar sig, behandla den med Kornevin eller någon annan stimulant för tillväxten av rotsystemet. Efter plantering i marken ska endast 5-7 cm kvistar och minst tre knoppar vara synliga ovanför marken. Täck planteringen med en påse: detta hjälper sticklingarna att härda och behålla fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är att föredra att klippa grenar för efterföljande plantering i början av mars, för när de skär sticklingar på hösten måste de lagras hela vintern . Om skörd av sticklingar sker på hösten, utförs det först efter att pilen på Matsuda har tappat alla löv. Skurna sticklingar ca 30 cm långa läggs i påsar och förvaras i källaren.

Innan planteringen är det lämpligt att lägga övervintrade sticklingar i en lösning av något tillväxtstimulerande medel ett tag.

Iva Matsudana rotar sig ganska lätt på en ny plats, men om det finns farhågor kan du inte plantera skärningen direkt i marken utan först vänta på att rötterna ska dyka upp . För att göra detta, skär barken i botten av skärningen, sänk plantan i vattnet och vänta på att rötterna ska dyka upp. Det är denna metod som ökar chansen för Matsuda -pilen att slå sig ner på en ny plats.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Den beskrivna pilen har en ganska stark immunitet, den är svagt mottaglig för sjukdom. Men på sommaren, om vädret är fuktigt och täppt, kan pilen drabbas av fläckar, orsakade av svampens sporer. Utseendet på grå och bruna fläckar på lövverket och lövfallet på sommaren fungerar som en signal om en trädsjukdom . I det här fallet är det nödvändigt att omedelbart spraya den ovan marken delen av trädet med en kopparoxiklorid raster. Av skadedjur är Matsuda -pilen att föredra av spindelkvalster, bladlöss, pilbovete, larver, bladbaggar. Om något av skadedjuret upptäcks, ska trädet omedelbart besprutas med insekticider.

För att undvika sjukdomar bör en Peking willow -planta övervägas noggrant vid köp . Det ska se ut som ett friskt och starkt träd. Köp växter endast från plantskolor och från de leverantörer som redan har etablerat sig.

Följ dessutom vattningsreglerna och glöm inte att mata med mineralgödsel så att det kinesiska pilträdet njuter av sitt friska utseende så länge som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Iva Matsudana tillför lyx och sofistikering till trädgården där hon växer. Kulturen passar bra med nästan alla typer av barrträd, lövträd och buskar . Den planteras både i komposition med andra kulturer och solo, och den används för att dekorera dammar. En sådan pil passar perfekt in i vilken blomsterträdgård som helst. Men en speciell och central plats för henne tillhör naturligtvis trädgården i japansk stil. Den slingriga pilen med hela sitt utseende anpassar sig till avkoppling och lugn.

Bild
Bild

Det finns inte en enda ägare till den här anläggningen som skulle ångra sitt köp. Willow är lätt att ta hand om, det kommer effektivt att komplettera en befintlig landskapsdesign eller kommer att vara en utmärkt utgångspunkt för att skapa en ny trädgårdstil . Willow Matsuda kan också användas som häck. Dessutom finns det inte två identiska kinesiska pilar i naturen, så varje plats med en sådan plantage blir automatiskt unik. På grund av att kronan är lätt att justera kan den enkelt formas till olika former: en boll, en pyramid eller en cylinder. Allt begränsas endast av trädgårdsmästarens fantasi. Och pilarna i Matsuda kan planteras i en hel gränd.

Rekommenderad: