Willow Of Babylon: "Crispa" Och Slingrande "Tortuosa", Beskrivning Och Plantering, Vård Av Pilssorter, Dess Sjukdomar Och Skadedjur

Innehållsförteckning:

Video: Willow Of Babylon: "Crispa" Och Slingrande "Tortuosa", Beskrivning Och Plantering, Vård Av Pilssorter, Dess Sjukdomar Och Skadedjur

Video: Willow Of Babylon:
Video: Alnus rhombifolia 2024, Maj
Willow Of Babylon: "Crispa" Och Slingrande "Tortuosa", Beskrivning Och Plantering, Vård Av Pilssorter, Dess Sjukdomar Och Skadedjur
Willow Of Babylon: "Crispa" Och Slingrande "Tortuosa", Beskrivning Och Plantering, Vård Av Pilssorter, Dess Sjukdomar Och Skadedjur
Anonim

När man bestämmer sig för träd för närområdet väljer många trädgårdsmästare ofta vide. Och det finns skäl för detta: sådana träd är opretentiösa i innehållet, de är inte skrymmande och deras sofistikerade och spektakulära utseende gör att du kan dekorera och plantera träd på platsen. En av de populära typerna av sådana grödor är den babyloniska pilen, vars odlingsegenskaper du kan lära dig av den här artikeln.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Den babyloniska eller gråtande pilen är ett otroligt vackert träd vars krona sjunker till marken som en ström av vatten . Kronans färg är också ovanlig: röd eller grön med gyllene reflektioner. Den maximala trädhöjden är 12 meter och stammens diameter kan nå en och en halv meter.

Det ursprungliga tillväxtområdet för den babyloniska pilen var Kina, men idag är kulturen spridd över hela världen, inklusive i Ryssland. Ett liknande träd växer på olika ställen, men särskilt ofta kan det hittas på stranden av reservoarer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att notera att den gråtande pilen är mycket förtjust i solljus och vatten.

Hon är inte alltför rädd för kallt väder, men om hård frost kommer, behöver trädet skydd . Pilens stam och grenar är knutna, och med åren växer den bara. Trädet pollineras i mitten eller i slutet av våren, medan kulturen utstrålar en delikat, behaglig doft, som många insekter flyger till. Pilörhängen är tunna, mycket pråliga. Rotsystemet är kraftfullt och det växer tills en plats med tillräcklig fukt finns för full tillväxt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära sorter

Som regel använder trädgårdsmästare två sorter av babylonisk pil för odling på tomter: "Tortuosa" och "Crispa".

Tortuosa

Denna sort är en buske med sammanflätade, vridna grenar . Hemma är det sällan högre än 2-3 meter, även om det i naturen kan rusa starkt uppåt. Bladen på "Tortuosa" är långa, kantade, tvinnade i en spiralform. Skotten är bruna eller träskiga, så de ser spektakulära ut på vintern. "Tortuosa" blommar från början av våren till mitten, och vid denna tidpunkt kan du beundra de vackra silverörhängen som prickar trädet.

Denna pil sort tolererar inte skuggiga platser , vad är viktigt att tänka på vid landning. Grödan kräver mycket sol och är känslig för frost.

På vintern kan ett träd täckt med snö frysa, men det är värt att notera att rotsystemet är mycket starkt och härdigt. Tack vare detta, med god omsorg, kommer busken snabbt att återhämta sig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Crispa

En otroligt vacker sort som kan bli äkta dekoration och stolthet över webbplatsen . Ett litet buskformat träd växer upp till 2 meter, och dess lövverk är särskilt beundransvärt. I denna sort har den en mörkgrön nyans, vridningar i spiralform och liknar mycket rosa knoppar. "Crispa" blommar samtidigt som den tidigare sorten, och på samma sätt är helheten täckt med kattungar.

Precis som "Tortuosa" är "Crispa" rädd för frost, men dess rotsystem låter dig snabbt återställa buskar efter frostskador.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips om plantering och skötsel

Babylonisk pil kommer därför bara att växa och utvecklas på soliga platser det är viktigt att platsen inte skuggas av hustak och kronor av höga träd … Dessutom måste du skydda planteringsområdet från drag, vilket pilen inte tål. När det gäller jorden, ställer kulturen inte särskilda krav på den.

En annan viktig punkt är trädets "golv". Plantering rekommenderas för "manliga" kulturtyper, eftersom de blommar vackrare och är mycket mer hårda . Att definiera "män" är ganska enkelt: när de blommar bildas inget ludd på örhängen.

Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att man planterar en gråtande pil bredvid en behållare. I det här fallet kan du rädda dig själv från behovet av regelbunden vattning, eftersom rötterna själva kommer att producera vatten. Sådana pilar planteras också ofta i lågland, där vattnet vanligtvis är stillastående. Mogna pilar drar ut den ur jorden och sedan avdunstar, vilket förbättrar markens egenskaper.

Förutom att ta bort överflödig vätska tar pilen många skadliga ämnen från marken. På grund av detta kan den planteras på förorenad mark, där andra grödor snabbt dör.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du planterar en pil på en permanent plats måste du förbereda ett hål. Ett hål grävas ut två gånger plantans diameter, hälften fylld med en blandning av torv, kompost och trädgårdsjord (alla ingredienser är i ett förhållande 1: 1: 1). Därefter hälls 10 liter rent vatten i gropen. Plantan placeras i mitten, rötterna justeras så att de är jämnt fördelade och inte sammanflätade. Det unga trädet är täckt med resterna av jordblandningen, vattnas igen.

Praktiken visar det vide, planterade direkt med en jordklump, rotar sig mycket bättre … När du tar ut en planta som växer i en behållare, skaka inte jorden från rötterna. Detta gör att trädet snabbt kan anpassa sig till det nya "hemmet". Dessutom kan sådana plantor planteras när som helst, till skillnad från exemplar med öppna rötter, som måste planteras i början av mars, när snön smälter, eller närmare slutet av september, under perioden med aktivt bladfall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är inte svårt att ta hand om den babyloniska pilen . Om den planteras nära en reservoar ska den inte vattnas, de enda undantagen är mycket unga träd som ännu inte har starka rötter. Vidar som ligger långt från vatten måste vattnas regelbundet när jorden torkar. Trädet är mycket förtjust i vatten, och du ska inte vara rädd för att svämma över det. Under säsongen med frekvent nederbörd bör dock vattningen fortfarande stoppas.

Förutom vattning bör området runt trädet lossas då och då. Detta gör att syre kan tränga in mer aktivt och bli av med ogräs. På hösten kan pilcirkelns stamcirkel mulas med fallna löv, sågspån eller nålar, så att trädet övervintrar lättare. Unga plantor måste vara täckta för vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

En viktig vårdpunkt är beskärning. Sanitär utförs innan saftflödet börjar, omedelbart efter trädets öppning på vintern. Med hjälp av en beskärare skär de av döda, torkade grenar och bearbetar sedan snittet med trädgårdshöjd. Formativ beskärning kan också göras, men i de flesta fall växer den babyloniska pilen i rätt form och ser initialt väldigt vacker ut.

När det gäller förband behövs de inte under det första året av kulturens liv. Sedan matas trädet på våren och hösten. Du kan ta förstärkt mineralgödsel.

Det är absolut nödvändigt att utföra behandling av sjukdomar och skadedjur, eftersom pilen är svagt motsatt dem. Detta görs tidigt på våren.

Bild
Bild

Fortplantning

Den babyloniska pilen förökas på bara ett sätt - sticklingar … Denna teknik är otroligt enkel att utföra. Du måste ta en skärning med 6 till 8 knoppar och bara plantera den i fuktig jord och sedan vattna den regelbundet. Trädet kommer snabbt att bosätta sig på en ny plats. Om du är rädd för att detta inte kommer att hända, lägg i skäret i vatten och vänta tills rötterna visas, medan du kan använda rotväxtstimulerande medel. Efter det återstår bara att plantera provet i marken.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Tyvärr påverkas gråtande pil ofta av alla typer av sjukdomar. Bland dem upptas en speciell plats av svampsjukdomar: mjöldagg, brun och svart fläck, ruttna, pilskorv . Dessutom påverkas babyloniska vide ofta av nekros, som snabbt utvecklas på unga eller svaga grödor, vilket nästan alltid leder till deras död.

När det gäller skadedjur är den farligaste av dem björkkärnfluga, från vilken det inte finns något sätt att frälsa I. Trädet kan också attackeras av pilvarg, bladbagge, bladlöss, spindelmider.

De bekämpar insekter på olika sätt: lockar fåglar, bearbetar med tvål eller tobakslösning. I allvarliga fall används insekticider.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpning i landskapsdesign

Delikat gråtande pil används i stor utsträckning i trädgårdar och tomter. De kan planteras ensamma i öppna områden och gräsmattor, och fungerar också som centrum för kompositionen bland kortare grödor. Willows som växer på blomsterängar ser väldigt vackra ut.

För att dekorera en sådan blomsterträdgård är det bättre att välja små och ljusa blommor som kommer att rama in trädstammcirkeln.

Ett annat alternativ för att använda gråtande pil är att skapa en häck. För att genomföra en sådan idé placeras plantorna på ett avstånd av 1,5 meter från varandra. När de växer upp kommer de att sammanflätas med kronor och skapa en spektakulär levande vägg. Förutom en sådan häck skapar erfarna trädgårdsmästare hela kompositioner av vide: labyrinter, valv, lusthus. Det används också för att dekorera konstgjorda reservoarer, bergarter, alpina rutschbanor.

Rekommenderad: