Storblommig Digitalis (22 Foton): Beskrivning Av Storblommig Digitalis, Plantering Och Skötsel

Innehållsförteckning:

Video: Storblommig Digitalis (22 Foton): Beskrivning Av Storblommig Digitalis, Plantering Och Skötsel

Video: Storblommig Digitalis (22 Foton): Beskrivning Av Storblommig Digitalis, Plantering Och Skötsel
Video: How to grow and care foxgloves/Digitalis Purpurea plant 2024, April
Storblommig Digitalis (22 Foton): Beskrivning Av Storblommig Digitalis, Plantering Och Skötsel
Storblommig Digitalis (22 Foton): Beskrivning Av Storblommig Digitalis, Plantering Och Skötsel
Anonim

Foxglove är en ovanlig blomma som pryder många sommarstugor. Kulturen är prestigelös och dekorativ på samma gång. Den storblommiga sorten är särskilt populär. Vår artikel kommer att berätta om växtens egenskaper och nyanser av dess odling.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Storblommig rävhandske (storblommig) är en flerårig kultur. Det fick sitt namn från sina stora, vackra blommor . Växtens stjälkar är upprätt. Maxhöjden är 120 cm. Kronbladen är ljusgula till färgen och något pubescenta. Brunbruna fläckar kan ses inuti blomman. Blommornas form liknar klockor. Till skillnad från denna kultur samlas rävhandsknoppar i en pensel.

Naturen skapade växtens blommor på ett sådant sätt att bin och humlor som tränger in inuti fylls med pollen . När vi rör oss djupare överför insekten kompositionen till pistilen. Det är så pollineringen sker. De resulterande lådorna innehåller många små frön. Om de inte samlas in i tid sker självsådd. I det här fallet kan kulturen växa på den mest oväntade platsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under det första året av växtens liv bildas en rotrosett. Förutom långsträckta löv kommer trädgårdsmästaren inte att se någonting. Först nästa år visas en peduncle på en kraftfull stam. Blomningen börjar vanligtvis i maj. Varaktighet - 2-3 månader (beroende på vårdens villkor och egenskaper). Ibland glädjer blommor sommarinvånare bara i juni och juli.

Trots sitt attraktiva utseende är kulturen giftig. Därför ska du inte plantera den i trädgården om familjen har barn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Val av sittplats

Kulturen föredrar öppna områden med ett överflöd av solljus. Men i ett skuggat område mår hon bra. Den enda förbehållet är att stjälkarna kan sträcka sig något under sådana förhållanden. Det rekommenderas inte heller att plantera en blomma under lövträd . På hösten kommer fallande lövverk att störa växternas utveckling.

När det gäller jorden är sammansättningen inte alltför viktig. Rävhandske kan växa i vilken jord som helst, även dålig jord. Det viktigaste är att ge bra dränering. Stagnation av fukt vid rotsystemet är oönskad . Men om du planterar en gröda i lös och bördig jord, kommer det att glädja dig med mer frodig och lång blomning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Öppen markplanteringsprocess

Sådd i öppen mark sker i slutet av maj. Du kan göra detta i början av juni. Ett par dagar före detta förbereds sajten. Gräva upp jorden . Samtidigt fördjupas spaden med 25-30 cm. En bra lösning skulle vara introduktion av organiska gödningsmedel i kombination med mineralkompositioner. Det är bättre om de senare är naturliga. Till exempel kommer träaska att göra. Gödsel bör vara på cirka 10 cm djup. Därefter jämnas området ut med en kratta och tampas lätt.

Strax före sådd lossas marken lite igen . Hål eller rader behöver dock inte göras. Frön sprids över ytan utan att bädda in. De behöver bara strös med en liten mängd jord. Denna nyans är förknippad med frönas lilla storlek. Groddarna är små och svaga först. De kommer helt enkelt inte att kunna bryta igenom det imponerande jordlagret.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trots att spåren inte är gjorda är det bättre att så enligt ett visst mönster. Du bör få rader med intervall på 65-70 cm. Därefter är sängarna täckta med fiberduk. När de första skotten dyker upp vattnas de mycket noga. Materialet kan tas bort, men under hög solaktivitet är plantorna fortfarande täckta.

Det bör noteras att unga växter till en början växer långsamt. Oroa dig inte - aktiv tillväxt börjar en månad efter sådd. Vid denna tid börjar groddarna redan tunna ut. Det ska vara minst 5 cm mellan kopiorna. Efter ytterligare en månad utförs en andra procedur. Denna gång observeras ett avstånd på 10 cm. Den här gången tas unga blommor inte bort utan flyttas helt enkelt försiktigt till en annan plats.

Slutlig gallring bör ge varje växt minst 30 fria centimeter . Om du ignorerar denna punkt växer blommorna inte bra. Rosetterna kommer att vara små, stjälkarna svaga och låga, och blomningen kanske inte uppstår alls.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fröplanteringsmetod

Om det finns få frön kan sådd göras i plantlådor. I det här fallet krävs inte heller uppsägning. Frömaterial sprids över jorden, strö över och fuktas med en sprayflaska . Sedan är de täckta med glas eller polyeten. Skyddet tas bort när skott dyker upp.

Plockningen utförs i stadiet av blombladet. Du kan bara tunna ut plantorna. När 3 löv dyker upp blommorna igen. Växterna flyttas till platsen i slutet av sommaren. Avståndet mellan exemplaren måste vara minst 25 cm . Före den första övervintringen får kulturen skydd mot kylan. Vissa trädgårdsmästare sår grödor före vintern. Så testas fröet. Bara de mest hårda och starka blommorna dyker upp på våren.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Att ta hand om kulturen är inte särskilt svårt. De nödvändiga förfarandena är regelbunden grunt lossning och avlägsnande av ogräs. Det är omöjligt att lossna djupt på grund av att blommans rötter ligger nära jordens yta . Vattning behövs måttligt. Det är bättre att låta jorden torka något än att översvämma blomman.

Under blomningen är det viktigt att övervaka kulturens tillstånd. Om du tar bort bleka knoppar i tid kan du förlänga denna underbara period så mycket som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller gödningsmedel appliceras de flera gånger per säsong . Komplexa mineralformuleringar för blommande grödor är väl lämpade. Den optimala mängden förband är 3 eller 4. Om du "överdriver" med gödningsmedel blir rosetterna frodiga, men du kan aldrig vänta på blomning. Det är inte nödvändigt att täcka växten före övervintring (undantaget är det första året). Om vintrarna i ditt område är hårda är det bättre att bygga ett frostskydd från grangrenar. Ovävt tyg kan också användas. Om trädgårdsmästaren märkte exponeringen av blommans rotsystem på hösten, strö den med jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Reproduktion av storblommig rävhandske sker oftast med frön (genom sådd i öppen mark eller i plantor). Varianten att dela busken används extremt sällan. Frömaterial behöver inte förberedas särskilt för plantering . Men om du vill påskynda tillväxten av unga blommor kan du blötlägga fröna i vatten. Två dagar räcker. För att förebygga sjukdomar kan du använda en lätt manganlösning. Fröna hålls i den i cirka 20 minuter.

Rekommenderad: