Vingad Spindelträd (50 Bilder): Beskrivning, "Compactus" Och "Chicago Fire", Användning Av Buskar I Landskapsdesign, Plantering Och Vård I Trädgården

Innehållsförteckning:

Video: Vingad Spindelträd (50 Bilder): Beskrivning, "Compactus" Och "Chicago Fire", Användning Av Buskar I Landskapsdesign, Plantering Och Vård I Trädgården

Video: Vingad Spindelträd (50 Bilder): Beskrivning,
Video: Beskärning av äppelträd - Framtidens Frukt 2024, Maj
Vingad Spindelträd (50 Bilder): Beskrivning, "Compactus" Och "Chicago Fire", Användning Av Buskar I Landskapsdesign, Plantering Och Vård I Trädgården
Vingad Spindelträd (50 Bilder): Beskrivning, "Compactus" Och "Chicago Fire", Användning Av Buskar I Landskapsdesign, Plantering Och Vård I Trädgården
Anonim

Winged euonymus är en riktig dekoration för inhemska trädgårdar och parker, dess dekorativa utseende kan få alla att bli kär i hösten. Samtidigt, som alla andra växter, ser det så attraktivt ut som möjligt bara om det är ordentligt omhändertaget.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Beskrivningen av växten, officiellt kallad Euonymus alatus, bör börja med att det är en prydnadsbuske som inte är mer än 1,8 meter hög. När det gäller artklassificering tillhör den släktet Euonymus av Bereskletovye -familjen . Dess smala långsträckta löv (upp till 7 cm i längd och högst 3 cm i bredd) får en karakteristisk röd färg på hösten, tack vare vilken de sticker ut positivt mot bakgrunden av resten av trädgårdsvegetationen. Ännu mer dekorativ till växten ges av frukter i form av lådor - också ljusa och röda, som kännetecknas av ökad vinterhärdighet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vingad spindelträd i naturen finns främst i Östasien . - det beskrevs först som en växt hemma i Japan. Idag är dess distributionsområde mycket bredare, i samma Ryssland är det acklimatiserat i Fjärran Östern, och i en kulturell form finns det också i andra regioner. Typisk livsmiljö - i barr- och lövskogar, i busktjocklekar, på ängar och bergssluttningar. Som regel håller den bevingade euonymus relativt nära vattenförekomster, vare sig det är en färsk flod eller ett salt hav.

Denna art växer inte över tusen meter över havet, dessutom stiger den ofta inte ens över 700 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära sorter

Eftersom växten intensivt odlas av människor bör det inte vara förvånande att uppfödare har utvecklat olika sorter av denna art. Låt oss överväga de mest kända.

" Compactus " inte konstigt att den fick sitt namn - den är relativt liten, upp till en och en halv meter hög med en tät två meter lång krona. På hösten får bladen av "Compact" en färg med en nyans av lila, och de orange-röda frukterna av Compactus-sorten ser särskilt fördelaktiga ut mot en sådan bakgrund.

Bild
Bild
Bild
Bild

Chicago eld något mindre än den ovan beskrivna sorten - här är tillväxten upp till 1,2 meter och kronomkretsen bara upp till 1,5 meter. Den mörkgröna euonymus av denna sort på sommaren blir rödbrun på hösten, kapslarna mot denna bakgrund skiljer sig bara något åt på den mörkare sidan.

Denna sort behöver inte solen för mycket, och den är inte särskilt rädd för kallt väder.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Eldkula " har rätt rundad form, en och en halv meter för det är både höjd och bredd. På hösten är det särskilt vackert när orange-röda bollar mognar mot bakgrunden av lila-lila blad, för vilka det fick sitt namn: Fire Ball är översatt från engelska till "fireball".

Bild
Bild

Små mossor mycket lik den tidigare sorten, men med något långsträckta blad och en ovanlig karminbladfärg. Ett sådant träd odlas på en stam så att skotten kan nå solen, vilket är avgörande för färgernas ljusstyrka.

Bild
Bild

Hur man planterar?

Korrekt plantering är hälften av framgången med att odla bevingade euonymus, så vi kommer att överväga hur man planterar det korrekt. Plantering i öppen mark utförs antingen tidigt på våren eller sent på hösten, medan du måste hitta en sådan plats i trädgården som inte saknar naturlig belysning, eller i extrema fall är en lätt halvskugga. Marken är endast lämplig för bördig och lätt, sur jord fungerar inte - den måste först spädas med kalk . Eftersom euonymus tenderar att växa rikligt planteras den inte närmare än 3 meter från andra växter och byggnader.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den korrekta storleken på euonymus -gropen är 80 cm i diameter med ett djup av 60 cm . I botten läggs nödvändigtvis dränering från expanderad lera eller brutet tegel. Efter det är gropen helt täckt med kompost-chernozem-massa och lämnas i denna form i tre veckor så att jorden avtar. Först då placeras plantan i hålet så att rothalsbandet ligger i linje med markytan. Efter plantering komprimeras jorden i cirkeln nära stammen och spills rikligt med vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Växten behöver vård främst på sommaren, och i naturen gör den sig helt utan mänskligt deltagande. Men om du vill få det mest attraktiva resultatet ur estetisk synvinkel är det värt att organisera rätt agroteknik för euonymus.

Vattning

Tidig vattning är grunden för att ta hand om bevingade euonymus. Denna art tillhör antalet växter som inte accepterar både olämplig vattendragning och uttorkning av jorden, så trädgårdsmästaren måste ständigt övervaka graden av fukt i stamcirkeln. Euonymus vattnas inte så ofta, men alltid rikligt - fukt i en betydande mängd bör nå rotsystemet, som ligger på en bra halv meters djup.

För att minska vattningsfrekvensen använder erfarna trädgårdsmästare mulch - ett lager torv eller humus hämmar avdunstning av fukt från markytan. De har också en annan fördelaktig effekt, som stör den normala groning av ogräs. Rotsystemet hos det vingade spindelträdet behöver inte bara fukt utan också tillräckligt med luft, men riklig vattning bidrar i hög grad till jordens nedsänkning och komprimering.

För att undvika detta, efter vattning eller kraftigt regn, är det lämpligt att lossa marken och ge luftflöde till rötterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

För större estetisk överklagande är det nödvändigt att mata den bevingade euonymusbusken under hela säsongen. Den officiella utfodringssäsongen börjar tidigt på våren, när kvävehaltigt organiskt material införs i jorden - oftast är det en mullein eller en infusion av fågelspillning. Tack vare denna befruktning börjar buskens intensiva tillväxt, och i själva verket är bladen som blir lila med höstens början dekoration av trädgården.

På sommaren är det mycket viktigare att förse växten med ett komplett utbud av mineraler - euonymus behöver kväve, kalium och fosfor . Ett mineralkomplex med alla dessa komponenter kan köpas i butiken, de är skapade speciellt för prydnadsbuskar. I slutet av hösten måste 400 gram kaliumsulfat och 500 gram superfosfat tillsättas till 1 kvadratmeter jord - de grävs ner i marken till ett djup av cirka 10 cm. Träaska och kompost kan också användas vid detta steg - nu byter de ut mineralgödsel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Eftersom vingad euonymus är en prydnadsväxt, försöker många trädgårdsmästare att ge den en vacker form så att busken dekorerar trädgården inte bara med bladens och fruktens färg. När de väljer kronans framtida form, föredrar de oftast antingen en ellips eller en kon. Beskärning utförs i mars, när aktivt sapflöde inuti stjälkarna ännu inte har börjat, eller redan på hösten, när bladen har fallit - då är det möjligt att forma kronan mer korrekt, med hänsyn till att frukterna fortfarande hänger på grenarna.

Förutom att forma gör erfarna trädgårdsmästare också sanitär beskärning, vilket har en positiv effekt på plantans utseende. Torra, trasiga och frysta grenar måste tas bort - även om de inte längre verkar leva, spenderar busken fortfarande styrka och näringsämnen på dem. Proceduren, som vanligtvis utförs tidigt på våren, minskar onödigt slöseri med värdefulla ämnen, istället omdirigerar dem till nya skott.

Tidigt skuren buske kännetecknas av mer effektiv tillväxt och ökad dekorativ effekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

I naturen lever euonymus ganska långt i norr, därför betraktas det i allmänhet som en vinterhård gröda, men det betyder inte att just din plantering inte ska skyddas ytterligare. Stabilitet beror på egenskaperna hos varje specifikt prov och de förhållanden under vilka det växer, och det är osannolikt att du vill möta det faktum att prydnadsbusken är frusen ut på grund av tanklöshet eller ansvarslöshet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En försiktighetsåtgärd för en vuxen buske är relativt enkel, så det måste göras. Innan kallt väder börjar, hälls cirkeln nära stammen rikligt med vatten - den våta jorden fryser betydligt längre och isen i sina porer tillåter inte att kylan passerar in i djupet. Den nära stammen cirkeln måste också vara pålitligt mulched med torv och humus. Om alla dessa åtgärder vidtas i tid kan din euonymus anses vara pålitligt skyddad.

Detta kanske inte räcker för unga djur, så ytterligare åtgärder krävs. Om du tvivlar på en ung busks förmåga att överleva den kommande vintern, bygg en liten konstruktion runt den i form av en ram gjord av remsor eller metallstavar, på vilka du kommer att sträcka täckmaterialet. Agrofibre och spunbond hävdar rollen som det senare - det visar sig ett slags växthus som låter luft passera genom, men behåller värme. Demontering av "växthuset" är tillåtet efter att luften har värmts upp lite och snön har börjat smälta.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Winged euonymus kan förökas på minst fyra olika sätt. Var och en av dem på sitt eget sätt förtjänar mer detaljerad övervägande. Dessutom är två av dem extremt enkla. Så, om du vill föröka en buske genom lager, välj en hälsosam skott som växer närmare marken tidigt på våren. Det behöver bara böjas till marken så att grenens fria ände fastnar i marken, strö jorden med denna plats och fixa skiktet så att den inte bryter ut . Vidare sköts skiktningen som om den redan var en separat växt - vattnas, matas och så vidare. Du måste vänta en hel säsong, men på vägen ut får du ett rotsystem i motsatt ände av en levande gren. På hösten, när saftens rörelse har avtagit, kan den rotade skottet separeras från moderbusken och planteras - nu är det ett oberoende exemplar av euonymus.

Bild
Bild

Ett ännu enklare sätt är att dela busken, vilket är särskilt lämpligt .om du ändå skulle transplantera euonymus. Efter att ha grävt upp växten, rengör rotsystemet för vidhäftande smuts och använd en spade för att dela den i delar så att varje del har sina egna underjordiska och ovanjordiska delar. Bränn såren med kol, plantera sedan varje bit av moderbusken som en separat växt.

Bild
Bild

Ytterligare två metoder är så vanliga att de kräver separat övervägande.

Sticklingar

Skärning av friska sticklingar 10–12 cm långa utförs tidigt på våren, innan den aktiva rörelsen av juicer börjar. Det uppsamlade fröet placeras i ett glas vatten, där rotbildande stimulanser tillsätts för att påskynda processen. Genom kärlets transparenta väggar kan du observera den gradvisa utvecklingen av ditt eget rotsystem . När den når sin normala storlek kan du transplantera skärningen i marken, men ännu inte öppen.

Inledningsvis växer unga euonymus inomhus i en kruka eller i ett växthus - under sådana förhållanden måste han spendera minst några månader för att få styrka. På hösten kan ungdomar transplanteras till öppen mark, med de försiktighetsåtgärder som vi diskuterade i avsnittet om förberedelser inför vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frön

Fröförökning anses vara svår och arbetskrävande, i de flesta fall används den av uppfödare som försöker odla nya växtsorter. Men Svårigheter kan också vara av intresse för ivriga trädgårdsmästare som redan har lyckats med allt annat . Till att börja med bör de skördade fröna utsättas för ett skiktningsförfarande - för detta hålls fröna vid låga temperaturer under den kalla halvan av året, högst +10 grader, och blötläggs i kaliumpermanganat närmare våren.

Även sådana åtgärder garanterar inte att fröet kommer att gro, men du bör försöka plantera materialet i krukor, vattna och ta hand om plantorna. Unga skott är redo för plantering i öppen mark först under det tredje året.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Winged euonymus är intressant för olika skadedjur och sjukdomar, därför är en ansvarig trädgårdsmästare helt enkelt tvungen att vidta åtgärder för att skydda sin gröna avdelning från motgångar. Oftast utsätts busken för mjöldagg - en svampsjukdom, som mycket lätt känns igen av den karakteristiska blomman på bladen, liknande mjöl. Kampen mot denna sjukdom består i sprutning, Bordeaux -vätska eller kopparoxiklorid fungerar som läkemedel.

Det är nödvändigt att välja rätt väder för sprutning - det är önskvärt att dagen var grumlig, men torr. Efter sprutning övervakar trädgårdsmästaren resultaten. Om slutlig framgång inte uppnås inom en vecka måste proceduren upprepas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland insekter har spindelträdet många olika fiender . - dessa inkluderar larver, bladlöss, spindelmider. Alla dessa oinbjudna gäster dricker antingen växtens saft eller föraktar inte massan av dess blad, vilket stör fotosyntesprocessen, lövverket vissnar eller torkar och växten dör. Trots att vi talar om olika typer av skadedjur är kontrollåtgärden alltid ungefär densamma - det är nödvändigt att spraya med insekticider, till exempel "Confidor" och "Fitoverm".

Med tanke på insekternas höga rörlighet bör du inte lita på ett avsnitt av sprutning - enskilda fiender lyckades troligen gömma sig och uthärda, så proceduren bör upprepas i genomsnitt var tionde dag tills du är övertygad om den slutliga segern över fiende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Observera att förebyggande åtgärder i många fall är mycket mer effektiva, pålitliga och enklare än botemedel. För att skydda mot insekter och svampar kan växten sprutas med insekticider och fungicider på våren. Dessutom bör du inte lämna optimala förhållanden för reproduktion och övervintring i form av fallna löv för framtida generationer av skadedjur - de bör tas bort när bladfallet är klart.

Att gräva jorden på hösten kommer också att vara användbart . - om det finns insektskopplingar eller svampsporer på ytan kommer du att begrava dem och inte låta dem utvecklas nästa år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Det vingade spindelträdets ljusa utseende gör att det effektivt kan användas i landskapsdesign av trädgårdar och parker, och den exakta platsen beror bara på trädgårdsmästarens smak. Till exempel, i regioner med hårda vintrar, ivriga trädgårdsmästare som vill odla en liten euonymus och inte förbereda den för vintern, plantera dem i krukor och lägga dem längs gränderna i kärl. På grund av detta kommer den ljusa busken definitivt att överleva den allvarligaste vintern, föras in i huset, och trädgårdsdekorationen i trädgården kommer att skapa en atmosfär av speciell elitism.

Euonymus kastar inte frukt på länge, och dess ljusröda toner kombineras perfekt med accentuerad grönska. På vintern kommer en buske som planteras nära en gran att se särskilt vacker ut - vintergröna och röda växter kommer perfekt att kontrastera med livliga toner, så att du helt glömmer att det är vinter och bittra frost ute.

Rekommenderad: