Ryabinnik (54 Bilder): Beskrivning Av Busken, Plantering Och Vård Av Växten, Användning Av Buskar I Landskapsdesign, Reproduktion Och Beskärning

Innehållsförteckning:

Video: Ryabinnik (54 Bilder): Beskrivning Av Busken, Plantering Och Vård Av Växten, Användning Av Buskar I Landskapsdesign, Reproduktion Och Beskärning

Video: Ryabinnik (54 Bilder): Beskrivning Av Busken, Plantering Och Vård Av Växten, Användning Av Buskar I Landskapsdesign, Reproduktion Och Beskärning
Video: VLOGG - Vårvinter och beskärning av träd och buskar 2024, April
Ryabinnik (54 Bilder): Beskrivning Av Busken, Plantering Och Vård Av Växten, Användning Av Buskar I Landskapsdesign, Reproduktion Och Beskärning
Ryabinnik (54 Bilder): Beskrivning Av Busken, Plantering Och Vård Av Växten, Användning Av Buskar I Landskapsdesign, Reproduktion Och Beskärning
Anonim

Fieldfare anses vara en av de mest opretentiösa och spektakulära trädgårdsväxterna idag. Denna buske är resistent mot många sjukdomar, lättskött och frodiga blomställningar av vita knoppar. I detta material kommer du att bekanta dig med beskrivningen av en sådan trädgårdsväxt som åker, dess sorter, plantering, reproduktion och krångligheterna med att ta hand om den.

Bild
Bild

Särdrag

Fieldfare tillhör buskväxterna i familjen Pink. Denna växt fick detta namn på grund av sitt latinska namn "sorbus", som faktiskt översätts som "bergaska". Om du tittar noga på fältbärsbladen kan du upptäcka att de verkligen ser ut som rönnlövverk .… Mest av allt distribueras denna växt i Asien på territoriet med ett tempererat klimat. På längden kan bladen nå 30 cm, i konsistens är de fina - det vill säga de slutar med ett blad utan ett par (det finns cirka 10-15 par sådana blad på borsten totalt). På höjden kan enskilda fältbussar nå så mycket som 3 m (några upp till 6), och i diameter kan de växa upp till så mycket som 4 m. Idag är cirka 10 separata sorter av fältpris kända, men bara 5 av dem är officiellt erkända.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Idag används denna växt aktivt i landskapsdesign. Vissa läkemedel är också gjorda av fältpriser. Vissa biodlare föredrar att ha just denna växt (närmare bestämt dess bergaska) i sina tomter som en honungsväxt.

Olika sorter

Trots det faktum att idag endast 5 sorter av en sådan växt som åkeraska är officiellt fixade, odlar trädgårdsmästare aktivt 7 separata arter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vanlig fjällaska

Detta är den vanligaste sorten av fältpriser, som i sin naturliga miljö kan hittas nära stora vattendrag. På höjden överstiger sådana buskar vanligtvis inte 2 meter och har upprättade gråskott. Ett särdrag hos sådana växter är bladets karakteristiska orange färg på våren . I början av kalla årstider blir bladens färg överhuvudtaget ljusröd, vilket inte kan annat än att locka förbipasserandes uppmärksamhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rowan-leaved Sam

Det säregna med denna sort är i den rundade formen på kronan, liksom i en relativt låg höjd - upp till 80 cm. Bladen har också en rödaktig nyans, men till skillnad från andra sorter har unga skott i denna växt många små villi , som, särskilt efter regn, skapar en helt enkelt charmig bild i solljuset. Som i fallet med vanliga fältpriser samlas blommor av denna art i pyramidala knoppar, men de är något vanligare på plantans krona.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rowanbladad Stelifila

Ett särdrag hos denna sort av åkeraska är förekomsten av tandade beige villi på insidan av bladen. Dessutom är det en av de högsta sorterna av fältpriser. I sällsynta fall kan denna art växa upp till 2,5 meter. Under blomningen kan sådan fältaska representeras av ett stort antal snövit knoppar, som bildar en slags "slöja ". Precis som alla andra fältarter tolererar Stelifila perfekt beskärning och övervintring, men hon är kräsen med jordtypen - hon älskar uteslutande näringsrik och bördig jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pallas

Denna sort av fältaska kan bara hittas på Alpernas sluttningar eller i Sibirien. Under naturliga förhållanden kan denna art växa upp till 1,3 meter. Ett särdrag är en rundad krona med rätt form med ett stort antal blomställningar . Liksom andra arter är bladen och stjälkarna på sådana fältpriser målade i en karakteristisk beige färg. Blomställningarna i denna växt består av många krämfärgade knoppar som inte är mer än 1,5 cm i diameter. Denna sort kan kännas igen av den aktivt flagnande barken på gamla skott och plantstammar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landley

Detta är en ganska sällsynt sort av fältaska, som exklusivt finns i västra Amerika. Denna växt skiljer sig från andra sorter i sin enorma höjd - upp till 3 meter, men inte särskilt bra hälsa . På grund av det senare kan en sådan fältaska endast utstå vintrar under ett särskilt skydd och vid en temperatur på minst -20 grader. Lövverket på en sådan växt har inte en karakteristisk beige nyans, knopparna är ganska stora och vita. Tyvärr blommar denna sort av fältpriser bara 4 år efter plantering i öppen mark.

Bild
Bild
Bild
Bild

känt

Denna art gäller inte trädgårdsväxter - allt på grund av den för höga höjden på en sådan fältaska - upp till 6 meter. Denna växt finns i bergen i Östasien. Ett karakteristiskt drag är den fullständiga frånvaron av blomning och låg frostbeständighet . Om växten ändå planteras på platsen beror det på möjligheten att ändra lövets färg året runt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trädliknande

Detta är en jätte bland alla andra varianter av fältpriser. Under sitt liv kan denna växt växa upp till 6 meter eller mer i höjd. Blommans period för denna växt är från juli till augusti. Blommorna är mycket stora, snövit, får panik i formen. Ett särdrag hos sorten är mycket långsam tillväxt . Förutom dessa sorter är Olgas fältpris och Olgas fältpris också kända, men dessa sorter är sällsynta och inte officiellt erkända.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att säga att många förvirrar fältpriser med en sådan trädgårdsväxt som spirea. Detta leder till den felaktiga uppfattningen att fältblommor kan få en trevlig rosa nyans.

Hur man planterar?

Processen att plantera fält i öppen mark bör inte väcka frågor även för nybörjare. I den här situationen behöver du bara uppmärksamma flera faktorer.

Bild
Bild

En plats

För att få fältbärsbusken att känna sig så bekväm som möjligt bör du välja en lämplig planteringsplats för den. Växten föredrar skugga eller halvskugga, en stabil fuktnivå (men tål inte dess stagnation) och öppet utrymme. Trots sådana "krav", på många områden, planterar trädgårdsmästare framgångsrikt fältgräs nära andra växter och träd, eller utsätter det för solen. Vad det än var, det viktigaste villkoret måste observeras - frånvaron av en stark vind, som skulle bryta grenar eller driva bort insekter som pollinerar växten.

Bild
Bild

Avlämningstid

Det är bäst att plantera åkergräs i öppen mark tidigt på våren - före saftflödet eller senhösten (efter att knopparna på plantan har torkat). Det ska vara en molnig dag utan stark vind.

Bild
Bild

Jorden

Fieldfare kan framgångsrikt odlas på nästan alla kända jordar, oavsett om det är sandig lera, lerig och våt sten. Hemligheten med framgångsrik växttillväxt ligger i korrekt vård av den, och inte i yttre förhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Avstigningsprocess

Processen att plantera en fältbuske till en permanent plats ska se ut ungefär så här.

  • Gräva ett hål ca 70 x 70 cm och inte mer än en halv meter djupt. Om du ska plantera flera växter samtidigt bör du hålla ett avstånd på minst 1 meter mellan dem.
  • Längst ner i hålet bildar du ett dräneringsskikt med en tjocklek på 5-7 cm.
  • Förbered en jordblandning för plantering av fält. Den kan bestå av kompost, mineralgödsel, humus och ängsmark.
  • Placera växten i hålet så att dess rötter växer i olika riktningar och inte stör varandra.
  • Fyll alla hål mellan rötterna med den förberedda blandningen så att plantens rotkrage ligger bara 2-3 cm över marknivå.
  • Därefter bör marken nära stammen tampas lätt och vattnas med 1-2 hinkar jord, beroende på plantans ålder.
  • Efter att fukten torkat täcks stamcirkeln med mulch.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Lyckligtvis behöver fältpriset ingen särskild vård. Varje trädgårdsmästare kan hantera odlingen av denna växt . Nedan finns en lista över de viktigaste punkterna att tänka på när du tar hand om fältpriser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Fieldfare beskärs vanligtvis två gånger om året. Första gången är direkt efter vinterperioden de första varma vårdagarna. Detta görs för att ta bort torra, svaga, sjuka eller trasiga grenar efter vintern. Att ta bort överflödiga grenar förbättrar ventilationen inuti plantans krona och förhindrar att smuts eller insektsbon ackumuleras i den . Den andra beskärningen utförs på sommaren och har en rent dekorativ funktion - så att plantans krona kan ges en viss form eller tillväxtriktningen för grenar kan ställas in.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Fältprisen har ett starkt rotsystem som gör att den kan absorbera fukt från marken även under torra årstider. En ung buske av en sådan växt bör i genomsnitt ha minst 2 tio liters hinkar vatten per månad. Vattnet bör sedimenteras och vid rumstemperatur . Under vattning ska jorden nära växtens rötter lossas med hög kvalitet, detta gör att vattnet kan absorberas snabbare. Unga eller nytransplanterade fältbuskar behöver också ytterligare vattning. I andra fall är det värt att fokusera på väderförhållandena och inte låta jorden runt växten torka ut helt.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att växten ska behålla fukt under en längre period är det nödvändigt att överlägga plantans nära stamcirkel med ett tjockt lager av mulch. Mulch kan vara tallnålar, trädbark, halm eller torv.

Toppdressing

Liksom alla odlade växter behöver fältpriser ett fullvärdigt vitamintillskott. Det bör utföras minst 2 gånger per säsong och bestå av kompost, humus, ängsgräs och mineralgödsel. Du kan blanda näringsblandningen med jord nära plantans stam, eller göra små fördjupningar i marken nära fältpriserna och placera gödningsmedlet där . Dessutom kommer unga, sjuka eller nydransplanterade fältbuskar att behöva matas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vintrar

Fältpriset tolererar perfekt även de lägsta temperaturerna. Det reagerar också stadigt på plötsliga temperaturfluktuationer. Det betyder att buskarna i denna växt inte behöver ytterligare skydd för vintern och hösten. Skydd för vintern kan behövas av unga, sjuka eller nydransplanterade fältbuskar . Innan övervintringen avlägsnas alla torkade blomställningar och löv från fältpriset för att inte bli ett bo för insekter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Fieldfare tillhör trädgårdsväxter som kan transplanteras till en ny plats utan allvarliga konsekvenser. Själva transplantationen bör utföras under de sista månaderna av våren eller under de första månaderna av hösten . Detta görs så att plantans rotsystem hinner vänja sig vid den nya platsen. På sommaren och vintern är det inte värt att ändra platsen för plantering av åkeraska, det kommer att vara en enorm stress för växten.

Bild
Bild

Processen att transplantera en fältbuske till en ny plats

  • Förbered ett planteringshål som inte är mer än 50 cm djupt. I botten av gropen placeras minst 10 cm av ett dräneringsskikt i form av krossad sten eller brutet tegel.
  • Förbered transplantationsblandningen i förväg. Det bör bestå av humus, lövgräs, kompost och mineralgödsel.
  • Placera växten i hålet så att dess rötter kan växa i olika riktningar och inte bryts någonstans.
  • Fyll alla tomma hål i gropen med beredd jord. Komprimera lätt jorden i stamcirkeln och vattna noggrant. Täck med ett lager mulch för att behålla fukt.
  • Inom en snar framtid kommer växten att behöva ökad vattning, så glöm inte att kontrollera jordens fukthalt vid fältets rotkrage och vattna den i tid.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Det finns bara tre sätt att sprida fältpriser - sticklingar, delning av busken och borttagning. Var och en av dem bör övervägas mer detaljerat.

Buskens uppdelning . Oftast kan fältbuskar förökas genom att dela busken, som utförs när moderplantan transplanteras. I det här fallet grävs växten helt ur marken, rotsystemet rengörs och delas upp i flera separata buskar med en vass kniv. Det är bara värt att skilja starka och vuxna skott med ett väl utvecklat rotsystem. Alla skärplatser bearbetas med krossat träkol för profylax. Separerade buskar planteras på ett avstånd av minst 1 m från varandra.

Bild
Bild

Gren . Det är också ett ganska populärt avelsalternativ för fältpriser. I detta fall, på våren, separeras en frisk gren från moderbusken och böjer sig mot marken. Sedan bör grenen fixeras med en hårnål eller strö med jord. Det bör finnas flera friska knoppar vid kontaktpunkten mellan grenen och marken. Samtidigt förblir skottets spets ovanför marken. Under sommarsäsongen vattnas sticklingarna noggrant. Du kan hitta de allra första rötterna inom 3 veckor efter att busken har tagits bort, men separationen av lager och transplantation till en ny plats bör utföras tidigast i början av hösten.

Bild
Bild

Sticklingar . Denna procedur utförs på sommaren. Som sticklingar är de gröna topparna på mogna lignifierade skott som är minst 20 cm långa bäst lämpade. För plantering av sticklingar, förbered behållare med bördig och befruktad jord. Du kan också landa dem på platsen, men du måste täcka dem med flaskor eller burkar från vinden och kylan. Om du märker att bladen på topparna på sticklingarna började växa och sträcka sig uppåt gick allt bra. Sådana sticklingar bör förvaras i växthusförhållanden tills ett kraftfullt rotsystem bildas. De bör planteras under de allra första varma dagarna på våren, så att de på vintern hinner bilda starka rötter.

Bild
Bild

Som du kanske har märkt presenterades inte fröavelsmetoden för fältavgifter. Allt på grund av för mycket ansträngning som måste läggas på denna process, en enorm mängd tid, liksom den lilla sannolikheten för att få friska plantor.

Sjukdomar och skadedjur

Det är värt att säga att unga fältgrasspiror är impregnerade med fytoncider, vilket ger denna växt utmärkt immunitet mot de flesta sjukdomar och skadedjur. I sällsynta fall blir växten ett häckningsbo för spindelmider eller vanliga bladlöss . Förekomsten av det första skadedjuret kan bestämmas av närvaron av en karakteristisk vit spindelnät på växtens grenar. Den andra - på krympade och torkade blad. Detta leder till att enskilda växtskott dör, en avmattning i blomningen och till och med att kulturen dör.

Bild
Bild

Den verkliga gissel för trädgårdsmästaren är det så kallade tobaksmosaikviruset . Det kännetecknas av många ljusfläckar på plantans löv. Om konventionella insekticider (Fitoverm, Mitaka) skulle hjälpa dig i kampen mot skadedjur, kan du bli av med ett sådant virus bara genom att förstöra de infekterade delarna av växten. Ofta föredrar skadedjur att bo nära växtens rötter i fallna löv. Det är därför, innan början av varje vintersäsong och i början av varje vår, marken nära fältet rensas från alla nedfallna löv och ogräs.

Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

För att komplettera eller dekorera landskapsdesign planteras fältpriser oftast ensamma eller tillsammans med andra trädgårdsväxter. En stor fjällaskabuske ser majestätisk och imponerande ut mot bakgrunden av alla andra blommor. Det ser särskilt vackert ut under blomningen - då kan dess snövita frodiga knoppar locka hundratals insekter . Ofta används fältpriser också för att bilda en häck i landet. För att markera ett landskapsobjekt på en plats är det vanligtvis de underdimensionerade sorterna av denna växt som används. Om vi pratar om kompatibilitet ser fältbäret bäst ut tillsammans med värdar, badaner och geykher. Det kan dock också skapa en charmig kontrast i barrträdsdominerad landskapsarkitektur.

Bild
Bild

Fältprisets stora popularitet är lätt att förklara - med hjälp av flera sorter av denna växt kan trädgårdsmästaren skapa en fullfjädrad doftande trädgård som inte behöver noggrann vård. Det är värt att notera att fältpriser idag planteras på platsen inte bara på grund av dess utseende. Det fungerar också som en utmärkt medicin mot många sjukdomar.

Rekommenderad: