Japansk Spindelträd (41 Bilder): Beskrivning Av En Krukväxt, Plantering Av Prydnadsträd, Vård Av Buskar I Trädgården, Sorter "Aurea" Och "Bravo"

Innehållsförteckning:

Video: Japansk Spindelträd (41 Bilder): Beskrivning Av En Krukväxt, Plantering Av Prydnadsträd, Vård Av Buskar I Trädgården, Sorter "Aurea" Och "Bravo"

Video: Japansk Spindelträd (41 Bilder): Beskrivning Av En Krukväxt, Plantering Av Prydnadsträd, Vård Av Buskar I Trädgården, Sorter
Video: Small tropical garden oasis in late summer 2024, Maj
Japansk Spindelträd (41 Bilder): Beskrivning Av En Krukväxt, Plantering Av Prydnadsträd, Vård Av Buskar I Trädgården, Sorter "Aurea" Och "Bravo"
Japansk Spindelträd (41 Bilder): Beskrivning Av En Krukväxt, Plantering Av Prydnadsträd, Vård Av Buskar I Trädgården, Sorter "Aurea" Och "Bravo"
Anonim

Japanska euonymus är en mycket vacker buske, vald av tomtens ägare, inte bara på grund av sitt snygga utseende, utan också för sin absoluta opretentiöshet. Odlingen av en sådan kultur är lämplig även för en nybörjare. Vi kommer att analysera beskrivningen av växten och hur plantering och vård utförs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Japanska euonymus är en prydnadsväxt som odlas både i en lägenhet och på gatan. Beskrivningen av den gröna busken indikerar att kronan är frodig, ljus och ovanlig. Bladplattorna är mörkgröna, men deras kant är ljus . Storleken på buskens löv är mycket imponerande, och deras yta är tät och ganska köttig. Vintergröna prydnadsträd har också vackra frukter.

Bild
Bild
Bild
Bild

På ett år ökar pseudo-lagern i höjd med cirka 15-20 centimeter, men i naturen växer den upp till 7 meter. Blomning av euonymus sker i juli, då växten är täckt med snygga gröngula blomställningar . Hemma blommar växten extremt sällan, eftersom den inte alltid har tillräckligt med sval period för knoppbildning. För att säkerställa knopparnas utseende är det nödvändigt att hålla växten vid en temperatur av 2 till 10 grader Celsius i 2 månader.

Frukterna växer i september och förblir på grenarna till nästan oktober. Växten är opretentiös.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära sorter

Populära sorter av japansk euonymus inkluderar " Latifolius Albomarginatus "kännetecknas av närvaron av ljusgröna blad med vita ränder längs kanterna. Albomarginatus ser likadan ut, men plattans kant ser smalare ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Variationen " Måne " bladplattor är målade i en vacker olivfärg med gulaktiga nyanser. Deras kant är bred och färgad grön.

Bild
Bild

Mängd " Mediolictus " känns igen på tallrikarnas vackra gyllene färg och den gröna randen som gränsen. "Microfillus" har små gröna blad med en gyllene kant.

Busksorter " Aurea " kännetecknas av närvaron av en grön kant och en ljusgul längsgående rand. " Owatus Aureus " är dvärg och har små ovala blad. Färgen på bladplattorna är en kombination av en ljusgul kant med en smaragd längsgående rand.

Bild
Bild
Bild
Bild

Busksorter " Bravo " har mörkt grönt tandverk. Vissa bladblad är dekorerade med fläckar av gula, beige, vita eller silverfärger, belägna antingen i mitten eller längs kanterna.

Andra kända sorter av euonymus inkluderar " Marik", "Microfillus aureovariegatus" och "Ecstasy ".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Finheterna i att växa hemma

Inomhus spindelträd är en idealisk komponent för bildning av bonsai. Vård av en växt skiljer sig i princip inte från vad som krävs för en gatubuske. Euonymus bör bevattnas, matas, sprutas i varmt väder och också tas ut till balkongen under varma dagar . Förresten, sprutning är obligatoriskt även när batterierna är på. Dessutom måste du ta hand om en vanlig transplantation. De första 3 åren av livet, en kruka byts årligen, och sedan kommer en åtgärd på 3 år att räcka.

Bild
Bild

I de flesta situationer kommer anläggningen också att behöva konstgjord belysning, särskilt om fönsteröppningarna i rummet vetter mot norr. Nypning utförs efter behov för att skapa ett vackert utseende av euonymus . Det är också viktigt att regelbundet ta bort alla torkade, föråldrade eller på annat sätt skadade scions. Om hemspindelträdet börjar kasta lövverk, måste du utföra den nödvändiga bearbetningen av busken.

Temperaturen på sommaren ska vara mellan 18 och 20 grader, och på vintern bör den hållas på 2-10 grader.

Bild
Bild

Grytan kan vara antingen plast eller keramik . Det viktigaste är att behållarvolymerna gör det möjligt att bekvämt placera rotsystemet inuti. Om du flyttar euonymus från för liten till för stor kruka kan du framkalla försurning av jorden och följaktligen plantans död. Det är bättre att välja lös och näringsrik jord för hemmabruk. Det enklaste sättet är att köpa ett färdigt substrat avsett för odling av dekorativa lövbuskar i en lägenhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar i öppen mark?

Plantering av euonymus i trädgården i öppen mark utförs endast på en delvis skuggig plats. Det är viktigt att komma ihåg att ett överskott av solljus kommer att leda till en försämring av lövfällande buskplattors dekorativitet och somna. Kulturen har inga särskilda krav på jorden . Den bästa lösningen skulle vara en kombination av en del lövmark, samma mängd torv, ett par delar torv- eller trädgårdsjord och flodsand. Om jorden i det valda området är sur bör kalk läggas till den omedelbart.

Bild
Bild
Bild
Bild

Avstigning sker från maj till september en sollös eller regnig dag . Hålet är utformat på ett sådant sätt att dess volym är ett par gånger större än rotsystemets storlek. I botten bildas ett dräneringsskikt, skapat av bitar av tegel, grus och expanderad lera. Därefter läggs kompost eller humus ut och sedan jorden. Plantan placeras vertikalt i gropen, dess rötter är täckta med jordblandning. Slutligen är ytan komprimerad och välbevattad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Japansk spindelträd krävs under växtsäsongen, och under vintermånaderna vilar växten i viloläge. Med det kalla vädret börjar det bara räcka med att täcka cirkeln nära stammen med torv, sågspån eller torrt lövverk. Unga buskar kan dessutom skyddas med säckväv eller agrofibre.

Vattning

Bevattningen av grödan ska vara måttlig men regelbunden. Både överdriven fukt och brist på bevattning är farliga för grödan . I allmänhet kan du fokusera på matjorden, som måste torka ut. Under de varma sommarmånaderna kan du dessutom spruta bladplattorna ungefär ett par gånger i veckan.

Under kalla, regniga veckor stoppas vattningen helt och hållet, eftersom jorden måste få torka ut.

Bild
Bild

Toppdressing

Gödselmedel är nödvändiga för japanska euonymus på samma sätt som för alla andra växter. På våren behöver växten kväve för att odla den gröna delen. Vidare stimulerar mineralkomplex som innehåller kalium och fosfor utvecklingen av njurarna . På vintern är det inte nödvändigt att mata pseudolauran, eftersom busken är vilande. Gödsel kan appliceras enligt följande: 50 gram urea tidigt på våren, fosfor-kaliumgödselmedel i mitten av sommaren och slutligen 300 gram släckt kalk på hösten under grävning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

En fullfjädrad beskärning av den japanska euonymus är värdelös, men den behöver regelbundet nypas. Sådan bearbetning av spetsarna bör ske med tillväxten och utvecklingen av växten för att busken ska kunna växa omfattande, men kompakt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Japanska euonymus reproducerar på tre huvudsakliga sätt: med hjälp av frön, sticklingar eller genom att dela. Separation av rhizomen är en komplicerad och inte alltid effektiv uppgift, därför används den sällan.

Bild
Bild

Den mest populära metoden är sticklingar. Kvistar 5 till 6 centimeter långa beskärs i juni eller juli. Det är viktigt att se till att varje skärning har minst en internod och att själva ytan är grön och inte täckt med trä.

Om möjligt bör busken som redan har passerat det 5-åriga märket tas för ympning . Efter proceduren behandlas stjälken nödvändigtvis med ett rotstimulans, till exempel "Kornevin" och planteras omedelbart i en förberedd näringsjord som ligger i växthuset.

Bild
Bild

Det är bättre att använda ett tvåskiktsunderlag, vars nedre skikt består av flodsand och det övre av lös jordblandning. Full rötter kommer att visas om 1, 5 månader.

Det är bättre att föröka euonymus med frön på sommaren . Förberedelserna för proceduren börjar om ytterligare 4 månader - fröna stratifieras vid temperaturer från 0 till 2 grader Celsius. När huden går sönder på fröna kan de redan planteras. Tidigare avlägsnades skalet och själva proverna desinficeras med kaliumpermanganat. Landning utförs i lös, bördig och fuktskrävande jord. Plockning på enskilda behållare utförs när groddarna förlängs med 3-4 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Japanska spindelträd lider ofta av sjukdomar och insektsattacker och deformeras också med felaktig vård. Till exempel kommer otillräckligt solljus att skotten sträcker sig för mycket. Vice versa, otillräcklig belysning bidrar till att pigment försvinner från bladbladen och följaktligen försämras deras utseende … Krulning av kanterna på bladen kan tyda på att busken är i solen. Bladen gulnar och gradvis faller av indikerar överdriven bevattning.

Bild
Bild

Utan att vidta omedelbara åtgärder kan euonymus till och med dö . Närvaron av konstant stagnation tillsammans med överdriven bevattning leder till att kulturen slutar utvecklas. Om vi pratar om effekterna av insekter, lider pseudolauran oftast av spindelmider, skalinsekter, mjölkfiskar och bladlöss. Som regel klarar lämpliga insekticider eller en lösning av kolloidalt svavel dem ganska effektivt. Av sjukdomarna finns som regel rost och mjöldagg.

Eftersom det är ganska svårt att hantera dessa problem är det mycket bättre att förebygga med hjälp av fungicider som endast används i regnigt väder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpning i landskapsdesign

Bäst av allt ser japanska euonymus ut som en häck eller en kant som omger planteringen. En intressant komposition kan skapas helt enkelt genom att använda olika sorter av samma kultur. Samtidigt kopior med en "ren" grönaktig färg, arken är mer korrekta att använda som bakgrund för ljusare färger. Den odlade euonymus ser organisk ut när han skapar trädgårdsfigurer. Krypande sorter är mer lämpliga att använda för att dekorera alpina rutschbanor eller plantera nära stenmurar i byggnader.

Rekommenderad: