Hur Odlar Man Ett Lönnträd? 19 Foton Hur Man Planterar Frön Och Odlar Dem I Det öppna Fältet? Plantera En Lönn Från En Gren, Växande Regler

Innehållsförteckning:

Video: Hur Odlar Man Ett Lönnträd? 19 Foton Hur Man Planterar Frön Och Odlar Dem I Det öppna Fältet? Plantera En Lönn Från En Gren, Växande Regler

Video: Hur Odlar Man Ett Lönnträd? 19 Foton Hur Man Planterar Frön Och Odlar Dem I Det öppna Fältet? Plantera En Lönn Från En Gren, Växande Regler
Video: Odla Basilika Sådd Och 3 Knep 2024, Maj
Hur Odlar Man Ett Lönnträd? 19 Foton Hur Man Planterar Frön Och Odlar Dem I Det öppna Fältet? Plantera En Lönn Från En Gren, Växande Regler
Hur Odlar Man Ett Lönnträd? 19 Foton Hur Man Planterar Frön Och Odlar Dem I Det öppna Fältet? Plantera En Lönn Från En Gren, Växande Regler
Anonim

Lönn kallas vanligen för ett av de vackraste träden i världen - dess bild valdes till och med för att dekorera Kanadas flagga. Föga förvånande väljer många trädgårdsmästare att odla den på sina tomter.

Bild
Bild

Hur växer man från frö?

Det räcker inte bara att plantera lönnfrön korrekt - det är lika viktigt att korrekt samla och förbereda fröet.

Bild
Bild

Samling av material

Lönnfrön mognar under den sista sommarmånaden, men faller till marken först med höstens ankomst, så de som vill odla ett träd i trädgården måste vänta lite. Trädgårdsmästare måste samla nedfallna frön genom att leta efter exemplar bland torrt lövverk. Lönn reproducerar sig med platta, dubbelvingade vingar, som sprids av vinden, och det är möjligt att du måste leta efter dem på avstånd från själva trädet . Lönnfrukter ser ut som två stora gröna nukleoler som är anslutna till varandra och utrustade med ett par vingar.

Experter tror att det är bättre att ta frön antingen lokalt eller skördade i ett liknande klimat.

Bild
Bild

Det skördade fröet utsätts för kall eller varm skiktning, vilket är lätt att utföra hemma . För att genomföra den första metoden är det nödvändigt att förbereda rena och friska frön utan spår av röta och försämring. Om några av dem redan har torkat måste du först dra i blöt. Dessutom förbereds en liten plastpåse med ett fästelement för arbete, fylld med en blandning av sand, papper och torvmossa, ett alternativ till vilket kan vara vermikulit. Om möjligt steriliseras allt material, för annars är det troligt att svamp förekommer.

Bild
Bild

Jordblandningen fuktas något och kompletteras med en fungicid som förhindrar mögel. Därefter är påsen fylld med 25 frön, om det finns fler av dem, kommer ett stort antal behållare att krävas. Varje påse strykas för att ta bort luft, blixtlåsas och läggs i kylskåpet på en hylla, där du kan hålla temperaturen från en till 4 grader Celsius . Beroende på art och sorter kan denna temperaturregim dock skilja sig: till exempel gror frön från den amerikanska Flamingo -lönnen vid 5 grader Celsius och den röda lönnens frön vid +3 grader. De flesta fröna kräver kall skiktning i 3-4 månader, även om det ibland räcker med 40 dagar för storbladad lönn.

Bild
Bild

Det är bäst att kontrollera fröförpackningarna varannan vecka för att se till att de är fria från mögel, överskott eller brist på vätska . Så snart fröet börjar växa kan det avlägsnas från kylan och transplanteras i fuktig jord och fördjupas 1,5 centimeter.

Bild
Bild

Den varma stratifieringsmetoden utförs också enkelt hemma . Det rekommenderas särskilt för berg och asiatiska lönnar, vars frön kännetecknas av närvaron av ett ganska tätt skal. I detta fall börjar behandlingen med ett snitt och blötläggning i väteperoxid, och sedan i varmt vatten. Vidare, i 8 veckor, bör fröna ha en temperatur som inte går utöver gränserna för 20-30 grader Celsius. Efter att ha avslutat den första delen av behandlingen kan du börja kalla skiktning.

Bild
Bild

Ta emot plantor

Fröna av vissa sorter av lönn, till exempel silver, kräver inte ytterligare förberedelse. De kan gros nästan omedelbart efter skörd. Fröna läggs ut i fuktig jord blandat med fallna löv. Det är viktigt att komma ihåg att vissa frön gror bara ett år senare, och några, bortskämda, gror inte . I det här fallet är det bättre att ta hand om nytt material av bättre kvalitet.

Bild
Bild

Landning

Det är bättre att skicka lönn till öppen mark antingen på våren eller på hösten, även om plantering av en planta som odlas i behållarkultur kan utföras när som helst på året. Det är bättre att arbeta med en krupnomer på vintern, när jordklumpen definitivt inte kommer att falla från rötterna . Områdets område bör vara öppet och soligt och jorden bör vara bördig och måttligt lös. När du planterar flera träd bör du hålla ett avstånd på 2-4 meter mellan dem. Vid bildning av en häck upprätthålls 1,5-2 meter mellan enskilda exemplar. Det är viktigt att komma ihåg att det inte bör finnas solälskande perenner och buskar i närheten, för vilken skuggan som skapas av lönnens krona kommer att vara destruktiv.

Bild
Bild

Du kan skicka en planta till en permanent plats, eller bara frön som har genomgått skiktning . Före plantering blötläggs fröna i väteperoxid i ett par dagar. En lämplig fossa ska vara 70 centimeter djup och 50 centimeter bred. Hålet är fyllt med en blandning av grävd jord och humus. Om jorden är för komprimerad och lerig, är det värt att lägga till sand och torv. Områden med sannolikhet för översvämning av grundvatten kräver skapandet av ett dräneringslager av spillror och sand, vars tjocklek är minst 20 centimeter.

Bild
Bild

När du arbetar med plantor måste du driva en insats i botten och hälla sedan cirka 100-150 gram mineralgödsel i hålet . Rotsystemet placeras på den återfyllda jorden på ett sådant sätt att rotkragen sticker ut minst 5 centimeter över ytan. Efter att ha rätat ut rötterna måste de täckas med jordens rester. Därefter vattnas plantan med 10-20 liter vatten och knyts till stödet med ett snöre eller ett brett band.

Bild
Bild

Växer från en gren

Du kan också odla en lönn i din sommarstuga från ett snitt eller snitt. I det första fallet skapas sneda snitt på unga stjälkar med en kniv, som omedelbart bör behandlas med stimulerande läkemedel. Snitten är fyllda med små stenar för att undvika ackumulering, varefter platserna är täckta med sphagnum och inslagna i polyeten . Dessutom bör du tänka på att täcka med folie, vilket förhindrar att kompressen värms upp. När växtsäsongen börjar kommer grenens rötter att börja gro direkt i mossan. Ett år senare kan den separeras från huvudväxten och transplanteras till en permanent livsmiljö. Faktum är att avkomma rotar på ett liknande sätt.

I det här fallet är grenen böjd till marken, fixerad med fästen av metall eller trä och täckt med jord.

Bild
Bild

Reproduktion genom sticklingar kräver förberedelse på våren av kvistar 10 till 15 centimeter långa . Sticklingar läggs ut i sphagnummossa, lätt fuktade och placeras i ett rum där du kan hålla noll temperatur. En vecka senare kan grenen redan placeras i fuktig jord och organisera ett improviserat växthus. Efter att rötterna och de första bladen dyker upp transplanteras plantorna i separata krukor fyllda med näringsrik jord.

Bild
Bild

Om ett lönnträd är planerat att vaccineras, bör proceduren utföras först efter att saftflödet har slutat. I detta fall bildas först ett tunt snitt på rotstammen i stället för knoppen. På samma sätt tas knoppen bort från scion -sticklingarna. Utan att röra såret med fingrarna är det nödvändigt att ansluta scion till förrådet på ett sådant sätt att kanterna sammanfaller och sedan fixera strukturen med tejp . Skotten som ligger under ympplatsen, liksom toppen, är helt avskurna. Endast ett par skott bör lämnas ovanför scion så att trädet får näringsämnen. Alla snitt måste bearbetas med trädgårdslack.

Bild
Bild

Vårdfunktioner

Det är ganska lätt att ta hand om lönn, eftersom denna kultur är opretentiös. Under bevattning är det värt att applicera gödningsmedlet "Kemira-universal" med en hastighet av 100 gram per kvadratmeter av tomten. Organiska och mineralkomplex är också lämpliga . Detta bör göras under hela växtsäsongen, det vill säga från maj till september, ungefär en gång var fjärde vecka. Närmare början av höstfrost minskar mängden förband, och på vintern slutar de helt och hållet. Marken bredvid lönnträdet ska lossas tidigt på våren till ett grunt djup.

Bild
Bild

Beskärning av lönn är inte nödvändigt, eftersom trädet kan bilda sin egen krona . Men om växten ska bli en del av häcken måste den fortfarande kontrollera grenarnas tillväxt. För formativ beskärning, ta bort alla laterala skott, liksom grenar som växer vertikalt. Sanering krävs för att ta bort alla torra och sjuka stjälkar och görs efter behov. Vissa experter rekommenderar också att linda in lönn - ge grenarna önskad böjning med hjälp av tråd. Proceduren utförs tidigt på våren och från juni till oktober avlägsnas tråden. Det är viktigt att komma ihåg att användningen av tråden bör begränsas till 5 månader.

Bild
Bild

På våren och sommaren, på mycket ljusa dagar, bör ett ungt träd vara lite skuggat så att dess energi inte spenderas på avdunstning, utan på utvecklingen av skott och rotsystemet . Naturligtvis, när lönnen växer upp, kommer detta inte längre att behövas. Det är viktigt att komma ihåg att mer solljus ger en ljusare färg för bladplattorna. Bevattning av plantan bör utföras en gång i månaden, och i särskilt torra perioder - en gång i veckan. För varje träd bör cirka 10 liter vätska spenderas. En vuxen växt kan vattnas mindre ofta, men också regelbundet, med cirka 20 liter. Vattnet måste avvecklas.

Bild
Bild

Då och då bör planteringar kontrolleras för insekter och sjukdomar . Den infekterade växten befrias från skadade löv och skott, varefter den behandlas med insekticider eller fungicider. Stamcirkeln ogräs och lossas regelbundet för bättre syretillförsel till rötterna.

Rekommenderad: