Plantera Och Ta Hand Om Hyacinter I Det öppna Fältet (49 Foton): Hur Man Planterar Orientaliska Och Ametysthyacinter? Odlar örtväxter Och Planterar Dem På Hösten

Innehållsförteckning:

Video: Plantera Och Ta Hand Om Hyacinter I Det öppna Fältet (49 Foton): Hur Man Planterar Orientaliska Och Ametysthyacinter? Odlar örtväxter Och Planterar Dem På Hösten

Video: Plantera Och Ta Hand Om Hyacinter I Det öppna Fältet (49 Foton): Hur Man Planterar Orientaliska Och Ametysthyacinter? Odlar örtväxter Och Planterar Dem På Hösten
Video: How to Plant Top Size Hyacinths: Spring Garden Guide 2024, April
Plantera Och Ta Hand Om Hyacinter I Det öppna Fältet (49 Foton): Hur Man Planterar Orientaliska Och Ametysthyacinter? Odlar örtväxter Och Planterar Dem På Hösten
Plantera Och Ta Hand Om Hyacinter I Det öppna Fältet (49 Foton): Hur Man Planterar Orientaliska Och Ametysthyacinter? Odlar örtväxter Och Planterar Dem På Hösten
Anonim

Våren, en underbar semester för alla kvinnor, är redan bakom oss, och på fönsterbrädan finns en underbar hyacint som nyligen donerats. Snart kommer det att vissna och lämnar bara en liten lök i en kruka. Vad ska man göra? Du bör inte fatta förhastade beslut och kasta blomman, för den kan glädja dig med frodig blomning inte bara nästa år, utan också i många år. En sådan gåva kan ge liv åt en hel rabatt! Låt oss titta närmare på hur man odlar hyacint från en kruka, hur man planterar och vårdar en växt, hur man väljer plantmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Hyacinter är fleråriga växtbaserade örtväxter som tillhör familjen Asparges, även om de tidigare klassificerades som Liliaceae, och innan dess ens utpekades i en separat familj .… På 1500 -talet fördes de från Mindre Asien till norra Italien, där de började odlas som dekoration för aristokrater och rika människors trädgårdar. På 1700 -talet började holländska uppfödare, fascinerade av den underbara aromen och den ljusa blomningen, på allvar att föda upp nya sorter av denna blomma, och landet fick själv titeln "hyacintcentrum". Så här såg lila, rosa, vita, blå, gula och till och med svarta blommor ut. Vilda hyacinter växer fortfarande fritt på ängar och bergssluttningar i Medelhavsländerna och södra Asien.

Denna blomma fick sitt namn för att hedra den mytiska ungdomen från det antika Grekland, sonen till kungen av Sparta vid namn Hyacinth. Han var utomordentligt stilig och intelligent. Guden Apollo var vän med den unge mannen och kom ofta ner från himlen för att lära honom hur man kastar skivor. En dag ville prinsen lämna tillbaka sin disk till Apollo, men vindguden, som var kär i Hyacinth, dödade den unga killen av svartsjuka.

Den sorgsneende ljusguden skapade en vacker blomma av blodet från den avlidne unge mannen, som förevigade namnet på hans trogna vän.

Bild
Bild

Växten bildas av en sfärisk glödlampa med flera lager, bestående av många saftiga skalor, under vilka täta glansiga blad kommer. Helst är bladen vertikala och omger blomstjälken symmetriskt. Tidigt på våren börjar en pil dyka upp från knölen, från vilken en stjälk växer cirka 15–40 cm i höjd och 5 mm i diameter. På toppen bildas en blomställningspensel med 20–35 färgglada knoppar. Blommande glädjer ägare av hyacinter i cirka 2 veckor . Efter blomningen torkar de en gång saftiga bladen och stjälken vid hyacinten, och en knopp bildas vid kanten av den övre bladplattan, som kommer att blomma nästa år. Växten anses vara vuxen först vid 4–6 års ålder, när den börjar blomma.

Blommor upp till 2 cm långa kan vara trattformade, rörformiga eller klockformade med böjda kanter på kronbladet. De är vanliga och fräscha och har alltid en mycket rik behaglig doft. Växten har en trehakad frukt, varje bo innehåller 2 frön. Vissa forskare tror att släktet med hyacinter har mer än 30 separata arter, en annan del betonar att det bara finns en art som bildar många sorter. Efter färg klassificeras de i flera grupper.

  • Blå hyacinter inkludera sorter som:

    • senblommande Perle brillante med en ljusblå färg;
    • medelklass Queen f the blues med blå blommor, som utstrålar en svagare doft;
    • tidig blomning Marie med mörkblå knoppar målade med en längsgående lila rand.
Bild
Bild
  • Lila hyacinter inkludera följande sorter:

    • Indig King (sent) - glänsande mörklila blomställningar;
    • Blue Magic (medium) med lila-lila blommor;
    • Bismarck (tidigt) med ljuslila knoppar, som är dekorerade med en rik lila längsgående remsa på kronbladen.
Bild
Bild
  • Rosa hyacinter inkludera sorter som:

    • Gertruda (sent) och hennes mörkrosa knoppar;
    • Anna Marie (medium) med en ljusrosa färg;
    • Mreno (tidigt) i en crimson-rosa färg och en mörkare längsgående rand på kronbladen.
Bild
Bild
  • Röda hyacinter inkludera följande sorter:

    • senblommande Hllyhock med dubbla crimson-röda blommor;
    • Tubcrgen's Scarlet - medelhög kvalitet med djup röd färg;
    • tidig blomning La Victire med blanka rosa-röda kronblad.
Bild
Bild
  • Vita hyacinter inkludera följande sorter:

    • mycket sent Snw kristall och mitten Madame Sophie;
    • krämig tidig blomning Arentine Arendsen .
Bild
Bild
  • Gula och orange hyacinter inkludera sorter som:

    • medelklass Gult hammare med rika gula kronblad som bleknar i slutet av blomningen;
    • Oranje Bven med aprikoslaxblommor och mörkrosa kant;
    • senblommande Stad f Haarlem med gula blommor som blir grädde med tiden.
Bild
Bild

Viktig! De tidigaste och längsta blommande sorterna betraktas som blåa, sedan vita med rosa, röda och lila blommor.

Många sorter av hyacinter har fötts upp, som skiljer sig åt i stamlängd, blomningstid och andra funktioner. Ametysthyacint är en opretentiös växt som är lämplig för nybörjare som vill dekorera sitt lilla område med ljusa blommor . Den vanligaste sorten för plantering är orientalisk, som inkluderar röda, rosa, vita och blå nyanser av blomställningar, väl lämpade för att dekorera alla typer av landskap.

Det är viktigt att komma ihåg att alla delar av hyacinten innehåller en giftig alkaloid . Dess användning i någon form kan orsaka mag -tarmbesvär, symtom som kan inkludera illamående, kräkningar, diarré och andra. Vid oavsiktlig intag av en alkaloid inuti, ett akut behov av att konsultera en läkare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av planteringsmaterial

Du behöver inte vara en professionell trädgårdsmästare för att välja rätt planteringsmaterial. Om du inte har någon glödlampa kvar från hyacinten som du fått, så misströsta inte, utan gå till marknaden eller till affären, där du väljer den framtida växten själv. En bra glödlampa för att plantera ametyst eller orientalisk hyacint bör ha följande egenskaper:

  • korrekt sfärisk form och har en framstående hals;
  • medelstor ("rabatt")-cirka 4-6 cm i diameter;
  • du bör inte välja en lök som har torkat inifrån (den blir lättare jämfört med en frisk), den ska vara elastisk och tung;
  • består av 7-10 täta och saftiga innervågar och flera yttre tunna och torra;
  • glödlampor av samma klass måste ha samma färg, storlek och form;
  • de måste vara fria från mekaniska skador, mögel, blöjutslag eller lösa områden;
  • i botten finns millimeter rotrudiment;
  • bottenvolymen är en och en halv eller två gånger mindre än själva glödlampan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Terryknölar och gula hyacintvarianter är mindre.

Om de köpta glödlamporna finns i en försluten förpackning är det nödvändigt att ta bort dem så snart som möjligt och placera dem i en papperspåse eller låda.

När och hur man planterar korrekt?

För att bibehålla en frodig och långvarig blomning måste lökarna grävas upp för sommaren varje år och planteras igen på hösten. Det är värt att följa reglerna för att plantera hyacintlökar i öppen mark.

  1. När . Så att växten inte växer för tidigt och inte fryser, i regionerna i Moskva -regionen, i Ural och i andra inte särskilt kalla områden, planteras den under de sista dagarna av september - början av oktober. I Sibirien utförs plantering i början av september.
  2. Att välja plats . En lugn, väl upplyst plats, bort från buskar och träd så att de inte tar upp fukt och näringsämnen.
  3. Träning . När bladen och stammarna börjar bli gula och vissna kan du gräva upp glödlampan. De borttagna lökarna blötläggs i 10 minuter i en termos med vatten + 50 ° C och torkas sedan, befriade från torra vågar och barn, avlägsnas planteringsmaterialet på en ventilerad plats, förvaras i lådor i ett lager eller i papperspåsar. De första två månaderna hålls de vid en temperatur på + 25 ° С, och under den tredje månaden sänks lagringstemperaturen till + 18– + 20 ° С. I slutet av augusti måste du lossa och gödsla marken. Blötlägg glödlampan i fungicidlösningen i 30 minuter före plantering.
  4. Grundning . Den ska vara lös, väldränerad, helst blandad med torv eller flodsand. Jordens surhet bör vara minst 6, 5.
  5. Fuktighet . Det är bättre att placera den på en kulle eller knöl för att säkerställa utflöde av smält och regnvatten.
  6. Hur man planterar . Vi gräver ett hål med en spatel med ett djup av 3 diametrar på glödlampan, botten är gjord med ett 3-4 cm lager sand (om jorden inte befruktades innan, då blandas sanden med humus), varefter glödlampan placeras med botten nedåt, trycker lite i sanden, täcks sedan med sand till toppen och det återstående utrymmet fylls med jord. Detta är den så kallade "sandjackan" -metoden, som undviker stillastående vatten och ruttning av glödlampan. Om jorden är torr bör den vattnas efter plantering. Avståndet mellan hålen i en rad ska vara cirka 15-20 cm, och mellan raderna-cirka 20-30 cm.

För vintern mults planteringsplatserna med torv, sågspån eller lövverk, och tidigt på våren tas mulken bort.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Hyacinter är därför nyckfulla och nyckfulla växter reglerna för vård av dem måste följas strikt.

Vattning

Du ska inte bara vattna blommorna, bara under en onormal torka, för på våren är jorden våt av smältvatten. Om det finns ett sådant behov är det nödvändigt att vattna så att 15-20 cm jord blir blött. Flera gånger per säsong måste jorden lossas några centimeter. Det är absolut nödvändigt att se till att hyacinterna inte växer över med ogräs, så ogräs bör göras konstant och i tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

För att odla en frisk och levande blomma måste du befrukta den väl. Toppdressing görs 3 gånger per säsong, nämligen:

  • så snart de första skotten har dykt upp tillsätts 15–20 g superfosfat och 20–25 g ammoniumnitrat till jorden per 1 m²;
  • så snart knopparna börjar bildas, tillsätt 30–35 g superfosfat och 15-20 g kaliumsulfat eller kaliumklorid per 1 m²;
  • så snart plantan blommar - 30–35 g superfosfat och kaliumsulfat per 1 m².

Gödsel införs torrt, helt enkelt sprids på marken, eller i form av en lösning, späd ut näringsämnen med vatten. När du gör en lösning minskar dosen av varje gödningsmedel per 1 m² med 5 g. Topdressing appliceras i gångarna eller mellan blommorna, täcker det med 10-15 cm, och sedan vattnas marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Efter att hyacinten har glädjat sin ägare med blomning bör du inte rabattera den, för även från en donerad krukväxt kan du odla flera dussin nya blommor. Dessa växter förökas av barn eller frön, men det är också möjligt att odla nya lökar från löv och fjäll . Låt oss överväga varje metod separat.

Frön

Att odla hyacinter från frön är en lång process . Frön sås i en låda med jord blandat med humus, sand och lövmark. Därefter placeras lådorna i ett kallt växthus och blommor odlas i 1, 5–2 år, varefter de odlade lökarna kan planteras i öppen mark. Vid frösådd i öppen mark blommar hyacint först efter 7–8 år.

Med denna förökningsmetod behåller växten inte sortens egenskaper hos moderblomman, därför används denna metod oftare för uppfödning av nya sorter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Barn

Att föda barn är den vanligaste metoden. Utan några manipulationer kan från 1 till 3 barn bildas under vågen på ett år och om de är väl separerade kan de planteras i marken och odlas. Erfarna trädgårdsmästare tar en redan vuxen lök och med en listig anordning - en steril tesked med en spetsig ände - gör ett korsformigt snitt eller skär ut botten och baserna på bladen helt. Därefter behandlas snittet på knölen med en fungicid eller krossat aktivt kol, och sedan placeras glödlampan upp och ner i en låda med sand och hålls vid en temperatur på + 20– + 22 ° С.

Efter 2-3 månader bildas från 20 till 40 spädbarn på varje glödlampa, som når cirka 1 cm i diameter, men de kommer att blomma först efter 3-4 år . Ett sådant bo planteras i en kruka och strös med jord för att täcka barnen lite. Om detta förfarande gjordes under de första månaderna av sommaren kan barnen till hösten planteras i marken och täckas med mulch. Om senare, läggs knölarna i marken och döljs i en kall källare eller till och med ett kylskåp, och på våren planteras de på platsen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar

För den här metoden måste du vänta tills perioden av äggstockarna på peduncles börjar och klippa ett par blad längst ner. Därefter behandlas bladen med en lösning av "Heteroauxin", som stimulerar bildandet av rötter, och planteras i en skål med sand eller perlit med 2-4 cm. Täck behållaren ovanpå med en plastpåse, varefter den tas bort till ett rum med måttlig belysning och hög luftfuktighet och växte vid en temperatur på +12 - + 17 ° С i 1–1, 5 månader. Under denna tid bildas lökarnas grundämnen på sticklingarna och efter ytterligare 3 månader - små rötter och löv. Sådana växter kan planteras i marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vågar

En vuxen lök skärs i 4 delar, demonteras i skalor … De skurna ytorna ströks med krossat aktivt kol eller behandlas med en fungicid. Sedan tar de en plastpåse och perlit eller en blandning av sand och torv hälls på botten, där vågen placeras. Väskan är uppblåst, bunden och placerad på ett måttligt upplyst ställe med en temperatur på + 19– + 23 ° С under de första 2 månaderna , då sänks temperaturen upp till + 12– + 18 ° С och förvara i ytterligare 1,5 månader . Under denna tid kommer små lökar att dyka upp på vågen vid basen.

Sedan avlägsnas de från påsen och planteras i lådor med fjällen för odling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Hyacint planterad i öppen mark påverkas extremt sällan av sjukdomar. Oftast lider växthusblommor och för destillation av detta. Av orsakerna som kan leda till problem med anläggningen kan det finnas följande:

  • initialt sjukt plantmaterial;
  • otillräckligt dränerad jord och därmed stillastående vatten;
  • ökad surhet i jorden;
  • överskott eller otillräcklig mängd gödselmedel, som matas med färska organiska ämnen;
  • förebyggande förbandning av lökarna har inte utförts;
  • plantera växter för nära varandra och andra växter;
  • igensatt med ogräs.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tecken på skador på en blomma kan vara följande:

  • stunting;
  • krökning av stammen;
  • tidig vissning
  • defekter i planteringsmaterial;
  • defekter av blomställningar och knoppar.

Den vanligaste sjukdomen som påverkar plantering av knölar av hyacinter är bakteriell ruttning . I det här fallet blir glödlampan mjuk, gradvis förvandlas till slem, utstrålar en extremt obehaglig lukt. Under växtsäsongen bör man uppmärksamma utseendet på ränder och fläckar på stjälken och bladen, förekomsten av sönderfallande områden och tillväxthämning. I detta fall kasseras växten tillsammans med glödlampan och hålet etsas med blekmedel. Förebyggande: före plantering, behandla löken med en fungicid och marken med en 5% formalinlösning eller blekmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa sjukdom när det gäller skadans frekvens är penicillos eller " Valvröta" är en svampsjukdom . Knölar som har förvarats länge vid temperaturer under + 16 ° C vid hög luftfuktighet infekteras. Samtidigt finns ljusbruna fläckar på glödlampornas inre skalor, och sedan får vågarna helt en brun färg, blir mjuka. Sådana växter växer mycket långsamt, bildar dåligt ett rotsystem, karakteristisk torkning av rötterna observeras, stjälkarna blir spröda. Förebyggande: förvara plantmaterialet i ett välventilerat rum, där luftfuktigheten inte är mer än 70%; vid för tidig tillväxt av rötterna måste lökarna planteras i marken.

Viktig! Ofta står trädgårdsmästare inför ett sådant problem som spontan förlust av blomställningar. Detta fenomen är förknippat med en ökning av rottrycket på grund av överskott av fukt i jorden, tidig plantering av lökar eller för låga lagringstemperaturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika skadedjur kan orsaka stora skador på hyacinter. Den mest populära parasiten är blommafluglarver , som äter bladens baser och därigenom gnager plantornas bottnar. Effektiva åtgärder för att rädda blommor - " Tabazol", "Mukhoed" och "Aktara ".

Mycket skada kan också göras lökkvalster , kampen mot vilken är att täcka jorden runt blommorna. Men den svåraste motståndaren är björnen. Toppen av dess aktivitet faller i maj månad, när jorden värms upp och parasiterna börjar äta de redan planterade lökarna. För att bekämpa skadedjur grävs grunda gropar på platsen, fylls med gödsel som bete och täcks med en stor bit skiffer eller bräda. Efter 2-4 veckor ska björnen etsas ut med sådana medel som Beardrops, Boverin, Grizzly eller Medvetox.

Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

När du planterar blommor nära varandra kan du sömlöst skapa från hyacinter rabatter, trottoarkanter, gräsmattor och andra landskapsmycklingar … De är ofta parade med andra vårblommor som tulpaner, påskliljor, primrose eller penséer. Höga knoppar fungerar också bra mot bakgrund av underdimensionerade grödor som prästkragar och prästkragar. Mängden färger gör att du kan göra rabatter och kompositioner som endast består av hyacinter. Monotona "mattor" av dessa färger ser inte mindre vackra ut.

Rekommenderad: