Fältlönn (29 Bilder): Beskrivning Av Löv, Nanum Lönn Och Andra Sorter, Fältlönn Som En Honungsväxt

Innehållsförteckning:

Video: Fältlönn (29 Bilder): Beskrivning Av Löv, Nanum Lönn Och Andra Sorter, Fältlönn Som En Honungsväxt

Video: Fältlönn (29 Bilder): Beskrivning Av Löv, Nanum Lönn Och Andra Sorter, Fältlönn Som En Honungsväxt
Video: På landet 160. En liten film om Rönn, Lönn, Ask. 2024, Maj
Fältlönn (29 Bilder): Beskrivning Av Löv, Nanum Lönn Och Andra Sorter, Fältlönn Som En Honungsväxt
Fältlönn (29 Bilder): Beskrivning Av Löv, Nanum Lönn Och Andra Sorter, Fältlönn Som En Honungsväxt
Anonim

Egenskaper hos fältlönnen och dess odling är ett populärt ämne i publikationer om icke-triviala metoder för att dekorera stadslandskap, stora tomter nära herrgårdar och privata hus på landsbygden, parker och torg. Anledningen till detta är beskrivningen av lövtäckningens art och sort, storleken på bladplattorna på trädet i familjen sapindaceae. Dess allestädes närvarande gör det möjligt att plantera inte bara för praktiska ändamål, utan också för rent dekorativa ändamål. Under blomningsperioden gör närvaron av en massiv nektarskiva lönn till en populär honungsväxt.

Bild
Bild

Beskrivning

Fältlönn (neklen eller paklen) tillhör släktet lönn, som tillhör den sapindiska familjen, där, enligt olika uppskattningar, från en och en halv till 2 tusen arter. Distribueras i den europeiska delen av Ryssland, finns i Kaukasus, England, Skandinavien, Ukraina och Krim . Den finns i löv-, ravin- och dalskogar, eklundar, floddalar och bergssluttningar. Han gillar inte överdriven fukt, men är torktålig och tål skugga ganska lugnt. En särskilt värdefull kvalitet är dess motståndskraft mot urbana förhållanden och hållbarhet, vilket gör det dekorativt och ändamålsenligt att plantera det i stadslandskap. I Sankt Petersburg hittar du hundraåriga lönnar som har nått 17 meters höjd. Ett allvarligt argument för plantering, även i nordvästra regionen, är förmågan att producera upp till ett ton nektar per hektar plantager i blom. Biodlare tror att åkerlönn är en utmärkt honungsväxt, möbeltillverkare och träarbetare älskar detta trä - det är dekorativt och mycket polerat. Landskapsdesigners tror att med olika former, med blad som har unika mönster, kan du skapa underbara landskap med samma form . Det räcker med att veta färgskalan på den vegetativa massan, kronans ungefärliga konturer, bladens storlek för att skapa verkliga mästerverk av parkdesign från olika former.

Men även på privata markinnehav i små mängder kommer lönn att vara ett ljust tillskott till alla designerns idé.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över sorter

Beskrivningen i botanik återspeglar inte den dekorativa effekten som finns i trädet. Fakta ges: livslängd, knopparnas form och storlek, bladens antal och placering på grenar, form och färg på blomställningarna beskrivs . Naturen har tillhandahållit flera sätt att bevara arten - med lejonfiskfrön från ett friskt träd, pneumatiska skott från en redan skuren lönn och till och med rotsug från ett skadat rotsystem. Det kommer inte att vara svårt att få en utbredd art, men du måste gå till plantskolan för plantor av sällsynta arter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vanlig

Trädets blomning gör inget särskilt intryck på människor (små blommor är gulgröna). Men på insekter har växten en stark effekt på en ganska massiv nektardisk. Ett lönnträd nära en grönsaksträdgård eller blomträdgård hjälper till att säkerställa pollinering av grödor . Bladen med fem fingrar kan vara mörka eller ljusgröna, vilket ger en svag glans på ena sidan av bladet, men på hösten ser den gyllengula lönnen väldigt pittoresk ut. Lövträd har en klotformig krona under gynnsamma förhållanden, men växer ibland i form av en buske.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hensus Variegatum

Beskrivs som ett kort träd eller en hög buske. Det vanliga namnet är asklövad lönn. Orsakerna till populariteten var flera omständigheter samtidigt:

  • förmågan att växa snabbt;
  • kompakthet (maxhöjd 7 m, öppnad kronbredd 4 m);
  • bladens skönhet (rosa - när den blommar, då - vitgrön, mönstrad och under bladfallets gulgrön).

Ytterligare bonusar - praktiskt taget inte mottagliga för skadedjur och sjukdomar, resistenta mot frost. Efter att ha köpt en planta kan du utföra den rekommenderade frisyren på en stubbe vart fjärde år - och odla den med sticklingar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Karneval

Ett annat exemplar med estetisk visualisering och små dimensioner (maxhöjd 5 m, mestadels upp till 3 meter). Kronan sprider sig, i form av ett tält, det ser väldigt vackert ut även när det blommar (den vita kanten har en rosa nyans), och senare - mjölkaktig eller beige . Trädgårdsmästare noterar frostbeständighet, opretentiöshet för vård och hållbarhet hos lövträd - ibland upp till 100 år. På avstånd ser det nästan vitt ut.

Det enda men - gillar inte den öppna solen, eftersom bladen blir brända.

Bild
Bild
Bild
Bild

Postelens

Experter på landskapsdesign är övertygade om att denna art är dekorativ och behåller sin karaktäristiska pittoreska fram till slutet av hösten. Det ser lämpligt och organiskt ut i alla kompositioner och i varje stil med sina gyllene blad på våren och gula på hösten. Den växer till högst 5 meter, vilket också hänvisar till plusserna, är opretentiös och krävande att ta hand om, på sommaren blir den mörkgrön . I den totala massan av planteringar sticker det ut med en öppnad krona, vars ojämnhet kan jämnas ut genom skicklig beskärning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Red Shine

Ett utmärkt alternativ för en stadspark och en sommarstuga. Den växer snabbt under det första decenniet och fyller lätt i oestetiska tomrum och stannar sedan. Förökas av lager, suger och frön (på hösten). Du kan klippa i vilken form som helst. Stora blad med tre eller fem lober är klargröna . Denna typ av lönn är synlig från valfri plats på platsen, lockar inte bara uppmärksamhet, utan glädjer också ögat med en trevlig variation av nyanser.

Och bonusar - krävande för marken, normal livskraft i stadsföroreningar och sot.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nanum

Kanske inte den vackraste delen av en sommarstuga eller en personlig tomt, men pålitlig och stabil. Därför är det efterfrågat på stadens gator, på små torg och stadsparker. Dess förmåga att hålla sina löv även under de hetaste och torraste somrarna har gjort lövträdet vanligt i stadsmiljöer . Gatorna där Nanum växer är alltid skuggade. I landskapsdesign används "Pyramidale nanum" i stor utsträckning. Den växer bra i ett upplyst område, vilket tillåter ett relativt litet avstånd mellan träd när man bildar en häck. Maximal höjd är 6 meter. Bladen är stora, men banala gröna.

Förutom de fem vanliga alternativen finns det mer sällsynta - med brungrönt lövverk som gråter i form . "Nanum compact" växer upp till 2, 5 m, och kronans runda form gör den särskilt snygg och städad. Även vintergröna sorter beskrivs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Förekomsten av flera avelsmetoder underlättar starkt bildandet av landskapszonen. Det räcker att köpa en planta av en sällsynt art för att förvärva en minipark med tiden . Huvudvillkoret är rätt layout. Var och en av de beskrivna arterna har vissa preferenser: vissa är skuggtoleranta, det finns anhängare av lätt skuggning, och det finns också former som lugnt tolererar den konstanta solen.

Det rekommenderas att köpa unga plantor med ett utvecklat rotsystem . Du kan hitta rekommendationer för att använda 4-åriga lönnar så att landskapet omedelbart förvärvar perfektion, men problem kan uppstå med deras rotning. Den optimala tiden för plantering av frön och plantor är september-oktober, ympning och skiktning kan göras under vårbeskärningen. För att bestämma de nödvändiga gropstorleken rekommenderas det att inte leta efter universella parametrar, utan att fokusera på rotsystemet. Rotkragen ska vara på samma gräns som jorden. Efter vattning kommer plantan att bosätta sig med cirka 20 cm.

Det är absolut nödvändigt att dränera krossad sten i botten av det grävda hålet för de sorter som inte gillar riklig vattning . Om landningsplatsen är i öppen sol, måste du skugga det unga trädet en tid. Erfarna växtförädlare förbereder en plats för plantering i förväg: de gräver ett hål, applicerar gödningsmedel, driver en insats i botten, till vilken en växt försvagad från migration är bunden.

Lönn odlad i en behållare, med försiktighet med rötterna, får planteras vid vilken (utom vintersäsong).

Bild
Bild

Vårdregler

Vattningen varierar beroende på säsong och klimatförhållanden: på våren och hösten räcker det med 19 liter per månad . Under varma och torra somrar måste lönnträd tas om hand varje vecka. Det är bäst att inte överdriva det under den regniga sommarmånaden - vissa arter är mer motståndskraftiga mot torka än överflöd. Regelbunden utfodring under det första levnadsåret görs med mineralgödsel. Då kommer det inte vara nödvändigt att använda tillväxtstimulerande medel.

Du kan använda folkmedicin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

En av kännetecknen för odlingen av detta lövträd är sannolikheten för frögroning, som det sprider i överflöd. I det här fallet kan du använda material som erhållits från naturen - bara transplantera groddarna försiktigt till den förberedda platsen. Kan planteras med skikt och rotsug . Om det finns ett behov av att bilda en park i snabb takt är det bästa alternativet att köpa olika plantor i plantskolan och bjuda in specialister som kommer att göra allt snabbt och kompetent.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Vissa arter har en lycklig egenskap - de är mottagliga för några skadedjur och sjukdomar. Det finns dock en risk för skada av lönnfiskflugan, samma mjölkfisk och till och med bladbladet. I vart och ett av de beskrivna fallen måste du först bli av med källan - klipp av de drabbade och torkade grenarna genom att behandla snittet med trädgårdshöjd . Om en attack av en vitfluga inträffar, används ammophos för att förstöra larverna, klorofos är effektivt mot kalven. Standardskyddsåtgärder kan vidtas på våren innan träd blommar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpning i landskapsdesign

Långsiktig praxis med att använda ett dekorativt lövträd låter dig skapa bekanta landskap eller exklusiva landskapsdesignalternativ. För att göra detta är det nödvändigt att upprätta ett diagram med hänsyn till maximal höjd, kronform, bladfärg och naturligtvis artens preferenser när det gäller belysning. Om du använder olika typer av lönn, med tanke på deras inneboende dekorativitet och snabba tillväxt under det första decenniet, kan även en amatör skapa en unik design för en sommarstuga eller personlig tomt . Det är lätt att bli övertygad om detta genom att titta på de givna bilderna från lönnälskare, professionella designers, skapare av stadstorg och parker, rymdplanterare.

Rekommenderad: