Palmformad Lönn (45 Foton): Palmbladad Lönn "Atropurpureum" Och "Red Mix", "Phoenix" Och "Granat", Andra Sorter, Plantering Och Vård

Innehållsförteckning:

Video: Palmformad Lönn (45 Foton): Palmbladad Lönn "Atropurpureum" Och "Red Mix", "Phoenix" Och "Granat", Andra Sorter, Plantering Och Vård

Video: Palmformad Lönn (45 Foton): Palmbladad Lönn
Video: How to grow Bloodgood Japanese Maple with a detailed description 2024, Maj
Palmformad Lönn (45 Foton): Palmbladad Lönn "Atropurpureum" Och "Red Mix", "Phoenix" Och "Granat", Andra Sorter, Plantering Och Vård
Palmformad Lönn (45 Foton): Palmbladad Lönn "Atropurpureum" Och "Red Mix", "Phoenix" Och "Granat", Andra Sorter, Plantering Och Vård
Anonim

Den palmformade lönnen är en växt som inte riktigt ser ut som den klassiska och välbekanta gatan lönn. Hemorten för denna växt är Japan, vilket betyder att kulturen är ganska märklig. Om du vill odla den i din egen trädgård är det bättre att i förväg veta alla funktioner i trädet.

Bild
Bild

Beskrivning

Den palmformade (fläkten) lönnen fick sitt namn från den ovanliga formen på bladen. Något de liknar palmer, och i Japan kallas de överhuvudtaget "grodlår". Om vi pratar om det ryska språket kan vi komma ihåg ordet "hand" - det här är ett föråldrat namn på handflatan . Det är därför lönn med liknande lövverk kallas palmat.

Kulturen är en buske eller ett litet träd och kan ofta hittas i skog och underväxt . Skiljer sig inte i tillväxt: den genomsnittliga växthöjden varierar från 6-10 meter, men enskilda sorter kan växa ännu högre. Stammen är vanligtvis jämn, men grenar ut när den växer, vilket bidrar till bildandet av en rund krona. Med åldern börjar kronan likna ett tält mer.

Kulturens särart är bladverket av ovanliga former . Det är olika för alla sorter, men det kommer i alla fall att se ut som en handflata med utsträckta fingrar. Antalet fingerformade processer är 5-9, alla avsmalnar till spetsen. Den palmformade lönnen blommar i slutet av våren, i slutet av blomningen bildas frukter. De är lejonfiskar, tack vare vilken vinden kan bära frön över en lång sträcka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Recension av de bästa sorterna

Idag är cirka 1000 sorter av lönn kända, och svårigheten att klassificera dem orsakas av kulturens naturliga variation. Växter från samma förälder kan mycket väl se annorlunda ut: olika i tillväxt, bladform, färg, krontyp . Därför kan inte ens erfarna trädgårdsmästare alltid omedelbart avgöra vilken typ av växt som ligger framför dem. Låt oss försöka förstå några av funktionerna i populära sorter.

Bild
Bild

Atropurpureum

Ganska stor palmbladad sort, den kan representeras av både en buske och ett träd. Den växer långsamt, med åldern, mer i bredd än i höjd. Kronan är som en boll eller ett paraply, bladen har 5 till 9 fingrar. Under de första åren av livet har lövverket en rik röd ton, men mörknar senare . Rotsystemet är kraftfullt, men växten är krävande för jorden.

Höjden kan vara olika - från 3 till 5 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Röd

Denna sort är en riktig blandning av olika typer av lönn. Till exempel, Red Emperor är en liten växt i form av en buske eller träd, bredden och höjden är ungefär lika - 3 eller 4 meter . Under höstmånaderna är lövverket ljusrött, på sommaren mörknar det.

Bladen av sorten Rödvin liknar faktiskt färgat visköst rött vin . Kronan av denna sort är pyramidal, men den kan också vara oval. Höjden är cirka 6 meter.

En av de mest exotiska underarterna av den röda sorten är Red Blush . Detta är ett mycket vackert träd som kan bli accent i hela trädgården. Den växer upp till 10 meter, har en öppnad krona. Bladen är röda, men med en orange nyans. I mitten finns en rad gröna ådror, vilket ger en ytterligare dramatisk kontrast.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fågel Fenix

Ett lågt, sofistikerat träd upp till 3 meter högt är många trädgårdsmästares dröm. På våren blommar den med rosa blad prickade med gula vener. På sommaren blir det grönt och till hösten får det en lyxig rödfärgad färg . Kronan fördelas i bredd upp till 2 meter.

Kulturen är mycket vinterhärdig, den tål hård frost.

Bild
Bild
Bild
Bild

Granat

Denna sort växer upp till 4 meter, har en vacker krona med känsliga palmblad. Färgen på bladen är vinröd-röd, men till hösten blir kronan otroligt ljus och lockar redan ögon på avstånd. Frukterna är också röda, men på hösten börjar de silverfärgade, vilket gör att trädet ser elegant ut när som helst på året.

Denna sort har också god vinterhärdighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Övrig

Det finns några fler intressanta sorter värda att överväga.

Bild
Bild

Gul

En dvärgsort med höga dekorativa egenskaper. Den växer inte högre än en och en halv meter, bladen är sju-flikiga, på sommaren har de en mörkröd nyans, närmare hösten kastar de lila. Kronbredden är max 2,5 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bloodgood

En av de vackraste sorterna. Bladen är ljusröda i färg, som en fläkt, kronan har en paraplyform. Blomställningarna är lila. Växten når en höjd av 4 meter, kronan är 2,5 m i diameter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Orange Dream

Det är en lövfällande buske upp till 3 meter hög. Ser ganska ovanligt ut. Den gröna barken står i skarp kontrast med bladen. På våren är de gula, sedan ändrar de sin färg till ljusgrön . På hösten blir de gula igen, gjutna med sand och guld.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dissectum

Flera träd tillhör denna kategori av sorten. De mest populära är Dissectum Nigrum och Dissectum Ornatum. De första underarterna växer bara upp till 2 meter, har en frodig lila krona . Den andra blir något högre - upp till 3 meter. Kronan är ljus, rödorange.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pixie

Det bevarar rött blad nästan hela året, så det är lämpligt för ägare som vill överväga platsens skönhet när som helst och under vilken säsong som helst. Den kan bli upp till 6 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Det är bäst att köpa en färdig planta för plantering. Det är värt att köpa sådana kopior i beprövade plantskolor, redo att tillhandahålla nödvändiga dokument. När du köper, kontrollera plantan för röta och sjukdom. Det är viktigt att han är med en jordklump.

Lönn planteras tidigt på hösten eller mitten av våren. Det viktigaste är att jorden inte är kall. Webbplatsen ska inte vara skuggad. Landning sker i flera steg:

  1. ett hål grävs i marken, det bör göras 40 cm bredare än behållaren där lönnen köptes;
  2. botten av hålet är täckt med ett 15 centimeter lager av dränering (det är bäst att ta krossad sten);
  3. tas i 2 delar humus och torv, blandat med 1 del sand, halvt fyllt i hålet;
  4. plantan är belägen i mitten, rötterna rätas ut, rotkragen är något upphöjd;
  5. plantan är täckt med jord, fylld med 10 liter vatten;
  6. tills vattnet har absorberats, tillsätt ytterligare 10 liter.
Bild
Bild

Vårdhemligheter

Att odla en palmlönn är inte en lätt uppgift. Sådana växter är trots allt vana vid olika förhållanden, och inte alla har lätt för att slå rot i ett svårare klimat. Trädgårdsmästarens uppgift i detta fall är att ge den mest korrekta vården . Det finns flera viktiga aspekter.

Bild
Bild

Vattning

De första 30 dagarna efter plantering vattnas lönn varje vecka. Under höst-vårperioden kommer det att räcka en gång var 14: e dag , på sommaren serveras vatten varje vecka en gång, i extrem värme - två gånger.

Bild
Bild

Toppdressing

Lönn måste befruktas årligen, detta görs på våren. Det borde inte finnas några speciella svårigheter: du behöver bara köpa ett komplext gödselmedel för japanska lönnar och förbereda det enligt tillverkarens instruktioner.

Maple svarar också bra på organiska gödslingslösningar.

Bild
Bild

Lossar

Trädets nära stamcirkel lossas sällan: bara 2 gånger om året är tillräckligt. Mulch kan läggas till samtidigt. Och det måste också passa för vintern. Förutom, du måste regelbundet ta bort ogräset som växer nära trädet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

I de flesta fall är beskärning inte nödvändig för palmformade lönnar, eftersom dessa träd bildar sin egen krona. Endast torkade löv skärs av, liksom grenar som stör den normala luftpassagen eller hänger ner till marken.

Endast i sällsynta fall utförs beskärning för att förbättra kronans form.

Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

Detta är en mycket viktig punkt som inte bör förbises. Lossningen stoppas i början av hösten för att förhindra uppkomsten av nya skott. Fallna löv tas omedelbart bort. Täck sedan trädet med allt täckmaterial. Om vintrarna är för hårda och du misstänker att växten inte överlever dem är det bättre att först odla lönnen i ett badkar så att du kan ta den inomhus på vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Palmatlönnen förökas med frömetoden. Fröet skördas på hösten, så snart det är fullt moget. Då är det önskvärt att stratifiera det genom att förvara det i kylskåpet i ett par månader, men många klarar sig utan det. Efter avslutad beredning väljs små behållare ut och fylls med jord. Jorden vattnas och sedan sprids fröna på dess yta, något pressande. Behållaren är täckt med glas eller folie, placerad på ett väl upplyst ställe.

Skyddet måste tas bort dagligen för att ventilera behållarna . Det rekommenderas att fukta jorden med en sprayflaska. När de första skotten visas kan skyddet tas bort. Nästa steg är att plocka, det utförs när det finns minst 2 blad på groddarna. Växter planteras i olika behållare, och nu återstår bara att vänta på deras höjd på 30 cm. Sådana plantor kommer att vara redo för plantering i öppen mark.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Palmformad lönn motstår sjukdom bra, men om trädet hålls under fel förhållanden blir det ofta sjukt. Flera typer av sjukdomar är vanligast.

  • Missfärgning av löv, fläckar . Om mörka fläckar visas på lövverket, förlorar en sådan lönn snabbt sitt dekorativa utseende. Fläckar orsakas av vissa typer av svampar, som kan bekämpas med Bordeaux -blandning eller fungicider. Om lövverket blir gult i kanterna och torkar, rekommenderas att revidera vattningsregimen.
  • Antraknos . Svampsjukdom orsakar också missfärgning av bladen. Lövverket faller snabbt av, trädet försvagas. Bekämpa svampmedicinens gissel.
  • Verticillär vissnande . En av de farligaste sjukdomarna, eftersom den snabbt kan förstöra en kultur. Skadan börjar i rotsystemet och sprider sig sedan till grenar och blad. Den senare torkar och blir brun, faller snabbt av. Det finns inget botemedel, du måste bara förstöra trädet.
  • Mjöldagg . En vanlig sjukdom, lätt igenkänd av utseendet av en vitaktig blomma på lövverket. Det behandlas med fungicider.
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller skadedjur kan följande insekter hjälpa till att försvaga lönn:

  • bladlus;
  • spindelkvalster;
  • lönn mjölkfisk;
  • larver;
  • bladbaggar;
  • vitfluga.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla dessa insekter kan förstöras både med folkmetoder (till exempel en lösning av tvål, tobak, vitlök) och komplexa insekticider. Om skadedjurskolonin har vuxit rekommenderas att använda insekticider omedelbart.

För att trädet ska göra så sällan som möjligt och inte heller påverkas av parasiter, är det nödvändigt att vidta förebyggande åtgärder i tid och också se till att de korrekta förhållandena upprätthålls på platsen.

Bild
Bild

Här är en kort lista med rekommendationer:

  • var inte nitisk med vattning, eftersom en svamp mycket väl kan uppstå från överflödig fukt;
  • träd bör planteras på ett avstånd av minst 4 meter från varandra, annars kommer syreflödet att störas;
  • fallna löv bör tas bort omedelbart - det här är en utmärkt miljö för bakterier och virus;
  • det är förbjudet att bränna drabbade och upprotade träd i områdena, eftersom svampsporer bärs av vinden;
  • om det har förekommit fall av svampinfektioner i andra grödor eller lönnprekursorer måste växterna behandlas med Bordeaux -vätska under vårens första månad.
Bild
Bild

Tillämpning i landskapsdesign

Palmformad lönn kommer att vara en riktig välsignelse för dem som redan är trötta på de kulturer som är bekanta för ögat. En liknande växt används på helt olika sätt. Oftast är detta en ensam plantering, där lönnen blir platsens accent. Det mest framgångsrika valet skulle vara sorter med ljusröda blad. De kommer att adla inte bara trädgårdar i japansk stil, utan också alla andra välskötta områden.

Dessutom används fläktlönnar ofta för att skapa spektakulära skuggiga gränder. Höga sorter är lämpliga för långa stigar, men om uppgiften är att rama in en kort väg kommer dvärglönnesorter att vara en bra lösning. De kan framgångsrikt kombineras med lågväxande barrträd, prydnadsgröna planteringar i form av en boll.

Bild
Bild
Bild
Bild

Palmformade lönnar används också ofta när man skapar mixborders. Denna kultur kombineras med många typer av växter och blommor. Hon kommer att se fantastisk ut i sällskap med berberis, magnolia, lila. Särskilt intressanta kompositioner erhålls när designern leker med kontrastmetoden. Till exempel planteras en lönn med karminblad bland snövit, blå eller lila blommor.

Ett annat designalternativ är att plantera ett lönn i ett stort dekorativt badkar. Behållare med växter kan placeras i de önskade områdena i trädgården eller framför ingången till huset. Det blir lätt att flytta dem om så önskas genom att göra om dem. Och även lönnar i badkar ser vackra ut nära konstgjorda reservoarer, reflekterar i vattnet och skapar ett obeskrivligt ljusspel.

Rekommenderad: