Manchurian Lönn (25 Bilder): Beskrivning Och Plantering, Regler För Vård Och Reproduktion, Sjukdomar Och Skadedjur

Innehållsförteckning:

Video: Manchurian Lönn (25 Bilder): Beskrivning Och Plantering, Regler För Vård Och Reproduktion, Sjukdomar Och Skadedjur

Video: Manchurian Lönn (25 Bilder): Beskrivning Och Plantering, Regler För Vård Och Reproduktion, Sjukdomar Och Skadedjur
Video: 21 Svenska träd med namn.mov 2024, Maj
Manchurian Lönn (25 Bilder): Beskrivning Och Plantering, Regler För Vård Och Reproduktion, Sjukdomar Och Skadedjur
Manchurian Lönn (25 Bilder): Beskrivning Och Plantering, Regler För Vård Och Reproduktion, Sjukdomar Och Skadedjur
Anonim

Välskötta privata tomter och trädgårdar är alltid imponerande. Särskild uppmärksamhet bland dem lockas av de där en viss exklusiv skryter. Detta beror kanske på det ökade intresset för trädgårdsmästare för den manchuriska lönnen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Manchurian lönn är ett unikt träd i sitt slag. Detta beror på de ovanliga färg- och tillväxtegenskaperna. På våren och sommaren skiljer sig inte färgen på bladen på den manchuriska lönnen från färgen på lövverket på de flesta träd. För närvarande fluktuerar färgomfånget inom området gulgröna nyanser.

När hösten börjar förändras allt dramatiskt och trädet blir gulrosa . Tre stavelser, långsträckta blad placeras på röda bladblad. De når 8 cm i längd och 2,5 cm i bredd. Ett särdrag är stammens färg, allt från grått till brunt.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller tillväxtens egenskaper kan trädets höjd under gynnsamma förhållanden nå 20 m och stammens bredd är 60 cm . Samtidigt behöver Manchu -lönn inte alls beskärning och kronbildning, eftersom grenarna har rätt form och växer uppåt. Regioner med ett varmt klimat och långa ljusa dagar anses vara gynnsamma för lönnens tillväxt. I detta fall anses trädet vara en frostbeständig gröda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa krav är en förutsättning för att rosa färger ska se ut under höstsäsongen. Dessutom, på en varm vår, blomstrar trädet i maj, och i september, om hösten är varm, börjar det bära frukt. Gulgröna blommor samlas i grupper om 3-5 bitar vardera. Frukterna representeras av klasar av lejonfiskar som når 4 cm. Trädet börjar blomma 13 år efter plantering.

På grund av sitt omfattande rotsystem är Manchu-lönnen en vindbeständig växt . Av denna anledning tenderar de att plantera denna art på blåsiga platser.

Med de noterade egenskaperna anses den manchuriska lönnen vara en utmärkt prydnadsväxt, som också är en bra honungsväxt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Ett moget träd är inte en särskilt nyckfull gröda; det tål både brist på fukt och starka vindbyar. Detsamma kan inte sägas om det hemodlade trädet, som är det svåraste att anpassa sig till stadsmiljön under de tre första åren. Ett ungt rotsystem är extremt känsligt för jord och skadedjur . Av denna anledning är det bättre att köpa en planta i plantskolor, där de härdas till viss del. Dessutom ympas plantor från plantskolor ordentligt, vilket gör att trädet kan växa snabbare och påskynda blomningen.

Vår och höst anses vara gynnsamma säsonger för plantering . När du väljer tid är det bäst att bygga på klimatförhållandena i regionen. Om det kalla vädret kommer snabbt, är det bättre att planera plantningen av plantan i den öppna marken på våren.

Bild
Bild

Rotsystemet hos en ung växt är extremt sårbart, av detta skäl bör det på ett avstånd av cirka 4 meter nära plantan inte finnas några andra grödor och ett staket. Eftersom rötterna inte fördjupas utan växer i bredd är det nödvändigt att hålet är cirka 80 cm brett och 70 cm djupt . När det gäller jorden är ett välfuktat alkaliskt substrat det mest gynnsamma alternativet.

Så att rotsystemet hos en ung planta inte genomgår sudd, är det nödvändigt att lägga dränering i botten av hålet med ett lager på minst 20 cm. För dessa ändamål kan du använda medelstor krossad sten eller expanderad lera av en stor bråkdel. Vid plantering måste du försöka hålla rotkragen på marknivå . Om det visar sig lägre måste du lägga till ett hål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Strö över en förberedd blandning. För att göra detta blandar vi torv, torvjord, sand. Förhållandet är följande: 3-2-1.

Unga lönnträd bör placeras jämnt . Därefter strö plantplanten till hälften med näringsblandningen. För tampning, häll vatten. Om hålet är för djupt och näringsblandningen har lagt sig rekommenderas det att tillsätta det. Men det är nödvändigt att ta hänsyn till det faktum att den inhemska jorden måste vara i det övre lagret. För att undvika att vatten sprids rekommenderas det att göra ett spår runt gropens omkrets.

Den sista touchen av plantering är den sista vattningen . För att göra detta måste du hälla ut en hink med vatten efter plantering av plantan. Efter att ha absorberats helt, häll ut en till.

Så snart vattnet absorberas igen är det nödvändigt att lossa jorden.

Bild
Bild

Vård

Först och främst innebär vård regelbunden vattning. Under den första månaden efter plantering måste du mata lönnen med två hinkar vatten en gång i veckan. Under vår-höstperioden är det nödvändigt att vattna trädet en gång varannan vecka, på grund av det lilla antalet varma dagar . Under sommarsäsongen vattnas en gång i veckan. Vid varmt väder ökas vattenmängden till 2 hinkar per vecka.

Efter viloläge behöver trädet också vårmatning. För detta rekommenderas att använda en blandning för att mata alla typer av lönn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom en ung planta behöver riklig vattning kan detta orsaka ruttning i jorden. För att undvika detta måste du gräva upp jorden upp till 4 m runt trädet minst 2 gånger per säsong efter riklig vattning . I det här fallet är det omöjligt att gå djupt, eftersom du kan skada rotsystemet. Ett djup på cirka 10 cm anses vara optimalt.

Tidigt på våren behöver trädet sanitär beskärning . Detta förfarande innebär borttagning av torra grenar med en beskärare. Eftersom ett ungt träd anses vara särskilt sårbart är det nödvändigt att påbörja behandlingen så snart som möjligt vid de första tecknen på sjukdomen. Trädsjukdomens början indikeras av en förändring i lövets färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Trädet förökar sig på flera sätt. Det enklaste är frögroning och rotning av sticklingar. Den första metoden ligger inom erfarenhet av trädgårdsmästare, eftersom det kräver viss erfarenhet och skicklighet. Med en erfaren strategi för näringslivet rotar bara cirka 30% av fröna som samlas på sommaren . Och detta förutsatt att de behandlas med 0,01% väteperoxidkoncentrat. Behandlingen utförs inom 16 timmar. Detta är inte slutet på fröberedningen. Du kommer att behöva ta hand om skyddet för de groda plantorna för vintern.

Om fröna samlades under ett träd måste de härdas innan de blötläggs . För att göra detta placeras de i 3 månader i en behållare med sand, som förvaras i kylskåpet hela tiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att rota sticklingarna är det nödvändigt att klippa av skottet i slutet av sommaren och lämna 2 blad på den. Före plantering i marken blötläggs skottet i en tillväxtaktivator i 24 timmar . Därefter planteras den i en välfuktad och matad jord till ett djup av minst 5 cm. För vintern måste skottet täckas med ett lager av mulch. På våren kan den transplanteras till en permanent växtplats.

Tekniker som luftning och ympning används i stor utsträckning av specialister . Med ett luftutlopp görs snitt i barken på en frisk gren, där ett främmande föremål sätts in för att förhindra fusion. Såret är täckt med mossa och inslaget i en film. En sådan växthuseffekt tillhandahålls av bildandet av rotsystemet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Oftast påverkar trädlövverk mol … Dess närvaro indikeras av bruna fläckar på arken, inuti vilka hål är synliga. Detta tyder på att insekten har ätit lövverket.

Om bruna fläckar inte har hål, är detta ett tecken på utseendet ruttna … I fall med utseende av nattfjärilar kommer vattning av trädet att vara ett effektivt botemedel. " Fufanon " och Fitoverm . Du kan rädda dig själv från svampen med "Fundazol", "Hom" eller en 1% lösning av Bordeaux -vätska.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom trädet kräver riklig vattning manifesterar röta sig också i form av mjöldagg och svart fläck. När det gäller skadedjur, påverkas den manchuriska lönnen av vitflugan och lövgrisen.

För att förebygga bör vattning utföras i systemet, så att jorden kan torka ut. I detta fall måste jorden lossas regelbundet. Om det inte var möjligt att undvika sjukdomar, är lösningen på problemet en snabb behandling av trädet med de nämnda drogerna.

Rekommenderad: