Gränsrosor (35 Bilder): Sorter Med Namn Och Beskrivningar, Vård- Och Odlingsdrag, Plantering Av Kantrosor I Trädgården. Hur Ska Man Klippa Och Täcka Dem För Vintern?

Innehållsförteckning:

Video: Gränsrosor (35 Bilder): Sorter Med Namn Och Beskrivningar, Vård- Och Odlingsdrag, Plantering Av Kantrosor I Trädgården. Hur Ska Man Klippa Och Täcka Dem För Vintern?

Video: Gränsrosor (35 Bilder): Sorter Med Namn Och Beskrivningar, Vård- Och Odlingsdrag, Plantering Av Kantrosor I Trädgården. Hur Ska Man Klippa Och Täcka Dem För Vintern?
Video: Rosor 2024, Maj
Gränsrosor (35 Bilder): Sorter Med Namn Och Beskrivningar, Vård- Och Odlingsdrag, Plantering Av Kantrosor I Trädgården. Hur Ska Man Klippa Och Täcka Dem För Vintern?
Gränsrosor (35 Bilder): Sorter Med Namn Och Beskrivningar, Vård- Och Odlingsdrag, Plantering Av Kantrosor I Trädgården. Hur Ska Man Klippa Och Täcka Dem För Vintern?
Anonim

Rosor anses vara de vackraste blommorna, så de finns i många landskapsalternativ för sommarstugor och hus på landet. Trots det stora utbudet av sorter är kantrosor särskilt populära bland trädgårdsmästare. På grund av deras diminutivitet och sofistikering kompletterar dessa blommor ursprungligen platsen på platsen och fungerar som en ovanlig ram.

Bild
Bild

Vad det är?

Gränsrosor är låga och medelstora buskar som kännetecknas av riklig och upprepad blomning. Höjden på sådana grödor överstiger inte 60 cm. Eftersom blommorna ser ut som en pittoresk ram kallas de "kantsten " … Kronbladen i denna typ av rosor har en dubbel bas. Knopparna är slående i en mängd olika färger. I vissa sorter kan en blomma kombinera flera nyanser som ändras under hela säsongen. Till exempel har rosen "Masquerade" ljusgula kronblad till hösten för att få en rödfärgad färg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gränsrosor klassas som opretentiösa grödor i odlingen . De rotar väl efter transplantation och tål låga temperaturer. Sådana blommor används ofta av formgivare och arkitekter i utformningen av förortsområden, rekreationsområden och gator. Deras främsta drag anses vara att de är idealiskt kombinerade med andra blommande grödor. Dessa rosor kan växa både i små krukor i lägenheten och i trädgården. På grund av sin kompakthet är de perfekta för plantering av både stora och små personliga tomter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gränsrosor är olika, så innan du köper är det nödvändigt att studera beskrivningen av en viss sort för att ta hänsyn till rekommendationerna om plantering och vård. I det här fallet får du en vacker levande dekoration som kommer att glädja dig länge.

Olika sorter

Idag representeras blomstermarknaden av ett stort sortiment av små kantrosor. Dessutom kännetecknas varje sort av sina egna egenskaper, odlingsförhållanden och färger. Sommarinvånare föredrar att välja de bästa sorterna för plantering, som har fått många positiva recensioner, de innehåller flera alternativ.

" Cordula ". Tack vare en lätt doft och vackra sfäriska knoppar av en orange-röd nyans lämnar sådana rosor ingen likgiltig. Blommande i växter observeras under hela sommaren. Deras stora och ljusa penslar ser original ut mot bakgrunden av mörkgröna blad med en bronsfärg. Oftast finns röda rosor, men deras nyans kan ändras till persika. Buskarna kännetecknas av låg tillväxt och förgrening. Sorten är lättskött och förökar sig enkelt genom sticklingar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lite vit . Detta är en kanadensisk rosett med en delikat vit färg. Dubbla blommor har en medelstorlek som inte överstiger 5 cm i diameter. De samlas i små blomställningar om fem och ger en mild doft. Rosenbuskar är underdimensionerade och når en höjd av 80 cm. När man odlar en gröda krävs regelbunden beskärning av skott och installation av vindskydd. I trädgårdstomter är snövit blommor i god harmoni med andra fleråriga blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Clementine . Denna sort representeras av upprättstående greniga buskar. Växternas höjd är 50 cm. Blomställningarnas orange färg ger dem ett vackert utseende och romantik. En kantsten kan också ändra sin nyans till en känslig aprikos, det beror på belysningsnivån i området. Den största fördelen med sorten är att den har en lång blomningstid, så nya blomställningar dyker ständigt upp på buskarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lidia . Detta är en av varianterna av sprayrosor. Blommans hemland är Holland. Buskarnas höjd är liten, överstiger sällan 70 cm. Buskarna kan bli upp till 60 cm breda. Växternas knoppar har en ljusrosa nyans, de kan skimra i solen från ljusröd till ljusrosa. Det här är vinterhärdiga grödor som sällan utsätts för sjukdomar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gul docka . Detta är den mest populära och efterfrågade sorten av mini rosor, som kännetecknas av ett snyggt utseende och diminutivitet. Busken är vidsträckt, den växer upp till 25 cm lång. Kulturens blomningstid är lång, så den trivs med den rikliga bildningen av ljusa knoppar i flera månader. Små gula blommor (6-7 cm i diameter), de samlas i små blomställningar om 4 bitar och skapar en söt doft med fruktiga toner. Sorten kan odlas både i krukor och i trädgården, dekorera gränserna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sugar Baby . Miniatyrrosen har en ovanlig citronskugga som smidigt förvandlas till ljusröd eller ljusrosa. Planteringshöjden når 40 cm. De växer inte för mycket, vilket sparar utrymme på platsen. Blommor tål övervintring bra och blommar konstant på sommaren. Upp till 15 små blommor kan samlas i en blomställning. Denna sort rekommenderas att planteras tillsammans med andra kantstenar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Att odla kantstenar är en enkel process. Men för att få ett bra resultat måste sommarboende känna till några av funktionerna i plantering och vård. Vanligtvis planteras dessa mini-blommor i trädgården, efter att tidigare ha valt ett område skyddat av skydd mot vinden och upplyst av solen. Starka vindbyar tar upp fukt från jorden, vilket kan påverka plantans utveckling negativt. Brist på ljus påverkar också kulturen på ett dåligt sätt. Rosor som växer i hemmakrukor bör också få tillräcklig näring.

Bild
Bild

Det rekommenderas inte att bilda rosplantager i områden där kulturer av familjen Rosaceae tidigare växte, eftersom landet "tröttnar" och är utarmat. Dessutom kan svampsjukdomar och skadedjur finnas kvar efter tidigare planteringar. Kantstenar är inte nyckfulla för jordens sammansättning, de känns bra på vilken mark som helst . De enda undantagen är täta, torra och träskiga områden. Innan plantor planteras måste jorden förbättras genom att blanda den med organiska föreningar och dränering.

Bild
Bild

Plantering och omplantering bör utföras tidigt på våren, efter att marken har värmts upp helt . Detta kommer att ge buskarna snabb utveckling och förstärkning av rhizomen för vintern. Efter transplantation av plantor till en ny plats måste de för första gången skyddas mot nattfrost, täckt. Storleken på planteringshålet ska inte vara större än rötternas diameter, som försiktigt rätas ut och fördjupas i marken med 3-5 cm. Ett avstånd på cirka 30 cm bör finnas kvar mellan planteringarna. De planterade plantorna vattnas rikligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växande

Att ta hand om rosor är inte särskilt svårt, så även nybörjare sommarboende klarar det. För att rosen ska kunna tacka trädgårdsmästaren med frodig blomning och hälsosam tillväxt, bör den vattnas regelbundet, klippa av skotten och mata rötterna med mineraler. Områdena där blommorna växer får inte vara för fuktiga eller torra. Vattning bör göras på kvällen med förinställd och uppvärmt vatten. Du kan inte använda bevattning av den ovanjordiska delen av blommorna, du kan bara vattna vid roten.

Bild
Bild

Omsorg för dekorativa blommor ger också tid för utfodring, som bör utföras 2-3 gånger per säsong. Som gödningsmedel är det tillåtet att använda blandningar som är särskilt avsedda för dekorativa blommor, "Kornevin". Dessutom kan du använda organiskt material i form av hästgödsel, men du måste vara extremt försiktig med det för att förhindra brännskador på rhizomerna.

Odlingen av sådana rosor är inte komplett utan beskärning . Samtidigt måste dessa grödor kunna skörda ordentligt. Förfarandet är rengöring av buskarna från torra och sjuka skott, under vilka en vacker och snygg markdel bildas. Skottets avskurna område kan påverkas av virussjukdomar och röta. För att förhindra detta bör du alltid endast använda rena trädgårdsredskap. Beskärning måste göras under hela sommaren.

Bild
Bild

Om du tar hand om växterna på rätt sätt blir de underbara buskar till hösten. De kan förökas både genom sticklingar och plantor.

Hur skyddar man dem för vintern?

Många sorter av kantrosor är frostbeständiga och övervintrar bra, men trots detta måste de isoleras på hösten. Förberedelserna börjar med avlägsnande av torrt lövverk och skott, varefter ett skyddande skydd förbereds. Detta görs vanligtvis med utseendet på de första nattfrostarna. Växten är högst 20 cm hög och sedan läggs tall- eller grangrenar runt omkretsen. De pressas tätt mot marken och täcks dessutom med grangrenar eller torrt lövverk. Du kan också göra en skyddande ram av takmaterial och film.

Bild
Bild

Möjliga sjukdomar

Precis som alla andra blommor är gränsrosor ibland utsatta för sjukdomar och angrepp av skadedjur. För att förhindra att insekter uppträder rekommenderas det att plantera blommor bredvid lök, salvia och ringblommor. Tack vare detta kommer spindelmider, bladlöss, sågflugor och larver aldrig att dyka upp på dem. Dessutom är det nödvändigt att regelbundet genomföra förebyggande behandling av buskarna med infusioner av vitlök, lök och calendula. Vid skadliga skadedjur bör kemiska medel som "Aktara", "Sunmight", "BI-58" användas.

Bild
Bild

När det gäller sjukdomar är miniatyrrosor oftast känsliga för svart fläck, mjöldagg, alterios och rost . Att skydda kulturen från ovanstående sjukdomar kommer att hjälpa dess behandling med en lösning av kopparsulfat, nitrofenol och DNOC, som utförs både innan buskarna är skyddade för vintern och efter att de har öppnats. Måttlig vattning hjälper också till att undvika många svampsjukdomar.

Bild
Bild

Om kulturen fortfarande är sjuk rekommenderar experter bearbetning med Bordeaux -blandning, foundation och kopparoxiklorid. De drabbade områdena på anläggningen skärs och bränns.

Exempel inom landskapsdesign

Border mini-rosor passar perfekt in i landskapsdesignen på alla personliga tomter. På grund av sin kompakthet, ljusa färger och sofistikering kombineras de perfekt med olika trädgårdsväxter. Dessa färger kan användas för att dekorera gränser av olika former och mönster. Kompositioner av rosenbuskar planterade nära trappor, stigar, rekreationsområden och "torra bäckar" ser vackra ut. För att få en intressant effekt bör rosor kombineras med andra levande blommor och örtartade stauder. Kombinationer av rosor med dvärgbärbär, japansk spirea och lingonbuskar hjälper till att betona blommans skönhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du dekorerar en tomt är det viktigt att tänka på att röda rosor inte ska placeras bredvid orange, lila och rosa blommor . Om en blomsterkant är installerad längs en trädgårdsväg kan den fyllas med kombinationer av vitt med blått, rött med lila, gult med lila. Det är bäst att använda blommor av samma sort för design. Sådana kompositioner kan göras horisontellt, eller de kan placeras i rabatter fodrade med natursten. På våren hjälper plantering av snödroppar, skrov och muskari att späda de saftiga färgerna.

Bild
Bild

Om många buskar planteras på den personliga tomten kan de kompletteras med rabatter av rosor. De kommer att se win-win mot bakgrunden av gran, thuja, cotoneaster och magnolia. För att undvika klumpig design bör buskar och växter placeras på ett meters avstånd. Gårdsstängslen ser bra ut, nära vilka planteras rosenbuskar och syrener, chubushnik, gul akacia. Denna kombination av paletten ger platsen ett ovanligt utseende.

Bild
Bild

För rymliga sommarstugor utrustade med en sittgrupp kommer en- och dubbelsidiga kantstenar att vara en utmärkt lösning. Samtidigt kan rosor kombineras med andra sorter, korrekt välja höjden på stjälkarna, knopparnas storlek och skuggan. De mest populära är de 80 cm höga kantstenarna. De är ordnade i två rader med vita, gula, rosa och lila rosor.

Rekommenderad: