Thuja På Vintern: är Det Nödvändigt Att Täcka Thuja Med Påsar För Vintern? Hur Täcker Man För Att Behålla Thuja I Krukor?

Innehållsförteckning:

Video: Thuja På Vintern: är Det Nödvändigt Att Täcka Thuja Med Påsar För Vintern? Hur Täcker Man För Att Behålla Thuja I Krukor?

Video: Thuja På Vintern: är Det Nödvändigt Att Täcka Thuja Med Påsar För Vintern? Hur Täcker Man För Att Behålla Thuja I Krukor?
Video: 86 TIMMAR KVAR I STUGAN!!! VI VILL FLYTTA IN!! 2024, Maj
Thuja På Vintern: är Det Nödvändigt Att Täcka Thuja Med Påsar För Vintern? Hur Täcker Man För Att Behålla Thuja I Krukor?
Thuja På Vintern: är Det Nödvändigt Att Täcka Thuja Med Påsar För Vintern? Hur Täcker Man För Att Behålla Thuja I Krukor?
Anonim

Vackra och graciösa barrträd - thuja - tål hårt frost och är anspråkslösa i vården. Vissa sorter, till exempel orientaliska, behöver dock ytterligare skydd på vintern. Dessutom kan unga träd skadas av snöfall och vindbyar och påverkas av direkt solljus. I detta avseende kräver vintern i thuja en separat diskussion.

Bild
Bild

Beskrivning

Den graciösa vintergröna "skönheten" kallas "livets träd". Den har positiv energi och en behaglig doft. Thuja tillhör cypressfamiljen. Det är inte säkert känt var exakt det fantastiska trädet dök upp. Enligt en version är hans hemland Amerika. Idag finns det 5 huvudtyper av vintergröna (västra, kinesiska, östra, japanska och vikta). De skiljer sig åt i form, höjd och andra yttre funktioner. Träd med fantastisk skönhet är "långlever". Växten växer och utvecklas under 100–150 år. De negativa faktorerna som leder till växtens död inkluderar:

  • låga temperaturer;
  • brist eller överskott av fukt;
  • brist på matning;
  • skadedjur.
Bild
Bild

Tui kräver inte noggrant underhåll, men på vintern kan vissa sorter frysa ut. Ett träd som inte har övervintrat bra kommer att förlora sitt presentabla utseende och fantastiska doft. Förberedelsen av thuja för det kalla vädret börjar på hösten.

Anledningar till att gömma sig

Som regel behöver unga omogna träd "vinterkläder". Deras grenar är fortfarande ganska svaga och skotten är tunna. De kan bryta under vikten av snö. Dessutom är rotsystemet för en årlig thuja, förökad av sticklingar, på ytan - en svår snöfri vinter kommer att förstöra den. Vidhäftning av snö leder också till en krökning av kronan och sprinkling av nålarna. Brännskador är en annan negativ faktor vid thujas övervintring. Om kronan exponeras, börjar solens strålar stimulera tillväxten av skott, och plantans rötter är under "viloläge". Som ett resultat:

  • färgen på thuja ändras;
  • nålar faller av;
  • skott tappar sin vanliga form.
Bild
Bild

Således kommer rätt skydd att hjälpa trädet att överleva vintern utomhus.

Materialval

Thuja väskor för vintern kommer inte att vara svårt att köpa. Det finns ett stort urval av täckmaterial på den moderna marknaden. Först och främst bör du vara uppmärksam på:

  • säckväv;
  • flor;
  • tyll;
  • bomull;
  • påsar av polypropen;
  • takmaterial;
  • polymermask;
  • pysselpapper.
Bild
Bild
Bild
Bild

Erfarna trädgårdsmästare avråder från att täcka vintergröna buskar med cellofan eller polyeten. Dessa material skapar en "växthuseffekt" som leder till att växter dör. Observera att det är viktigt att använda fiberduk som andas och skyddar mot direkt solljus. Det är lämpligt att köpa vita påsar.

Förutom att skydda kronan är det nödvändigt att ta hand om thuja -rötternas övervintring. Det finns flera förberedelsealternativ.

  • Jorden blandas med lövverket. En sådan "filt" behåller perfekt fukt vid rotsystemet, och humus kommer att vara en utmärkt mat för växten.
  • Mulching med torv, sågspån eller barrträd. Skikttjocklek - minst 10 cm.
  • Dessutom läggs grangrenar på det organiska skiktet, som avlägsnas med värmen. Detta ögonblick är särskilt viktigt för unga träd, eftersom deras rotsystem ännu inte har mognat. Lapnik kan skydda växten från "allvarliga" frost. Innan uppvärmningen måste thuja också vattnas rikligt.
Bild
Bild

Sätten

Förberedelsen av thuja för vintern börjar på hösten, innan den första frosten och snön. Det enklaste alternativet är påsar av lämplig storlek, som fixeras med garn. En vuxen växt med starka rötter räcker för att linda in med ett starkt rep. Ett annat sätt att dölja höga varianter av thuja innebär konstruktion av en ram . Det är inte svårt att klara det - kör bara i tre metallpinnar över toppen av thuja (tvärs) och fäst. Täck sedan ramen med ett fiberduk. Speciella sköldar som skapar skugga skyddar perfekt från vårsolen. Lågväxande buskar kan täckas med trälådor. Snö från "isolerade" träd måste skakas av regelbundet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Många trädgårdsmästare planterar vintergröna thuja i badkar. På vintern tas växterna inomhus eller täcks med fiberduk. Som regel installeras ett avlopp i botten av behållaren, vilket är bra för att hålla fukt i krukorna. Det räcker att vattna växten och täcka den med en bomullspåse och fästa den runt stammen med tråd eller rep. Det är viktigt att veta att ett barrträd inte kan överleva vintern i ett mörkt och fuktigt rum. På vintern är vissa förutsättningar nödvändiga för thujas som växer i badkar.

  • Den optimala temperaturen för innehållet bör inte överstiga +5 grader. Om termometern i rummet sjunker till -3, är krukorna dessutom isolerade.
  • Regelbunden vattning. På vintern ska jorden i badkar inte få torka ut. Detta kommer att leda till gulning och tappning av trädets nålar.
Bild
Bild

Thuja i behållare vintrar också bra på en inglasad balkong. Att ta hand om växten kommer inte att vara svårt. Trädet kommer att kunna ta emot nödvändig belysning och frisk luft. Innan frost börjar vattnas växten rikligt och omsluts med kraftpapper. Under vintern hälls vatten regelbundet i skålarna under krukorna. Den tillåtna rumstemperaturen bör inte överstiga +12 grader.

Bild
Bild

Thuja efter vintern

Med vårens början observerar många trädgårdsmästare en obehaglig bild: thujas löv har blivit bruna och grenarna är torra. Detta kan bero på ett antal skäl.

  • Högt alkaliinnehåll i jorden . Tui växer i ljusa, lätt sura jordar. Det kommer att vara möjligt att identifiera denna orsak med hjälp av ett speciellt indikatortest (säljs i butiker för trädgårdsmästare).
  • Solbränna . Förmodligen valdes skyddet felaktigt, eftersom materialet överförde ultravioletta strålar. Ett försvagat träd kan skadas av insekter eller bli sjuk med svampsjukdomar. Behandling av kronan med fungicider hjälper till att återställa växten. Behandlingsprocessen kommer dock att vara lång (2-3 år).
  • Orsaken till krympning kan också vara en felaktig plantering . Trädet kan enkelt "flyttas" till en annan plats.

Rekommenderad: