Stenkantar (32 Bilder): Stenkanter Med Galler För Rabatter Och Trädgårdsdekorationer För Stigar. Hur Gör Man Dem Själv?

Innehållsförteckning:

Video: Stenkantar (32 Bilder): Stenkanter Med Galler För Rabatter Och Trädgårdsdekorationer För Stigar. Hur Gör Man Dem Själv?

Video: Stenkantar (32 Bilder): Stenkanter Med Galler För Rabatter Och Trädgårdsdekorationer För Stigar. Hur Gör Man Dem Själv?
Video: 10 kreativa idéer du kan göra själv -trädgårdsdesign för din drömträdgård 2024, Maj
Stenkantar (32 Bilder): Stenkanter Med Galler För Rabatter Och Trädgårdsdekorationer För Stigar. Hur Gör Man Dem Själv?
Stenkantar (32 Bilder): Stenkanter Med Galler För Rabatter Och Trädgårdsdekorationer För Stigar. Hur Gör Man Dem Själv?
Anonim

Stenkantar kan vara en elegant dekoration för trädgården och närområdet. Både stenstenar med ett nät för en rabatt och dekorativa trädgårdsbarriärer för stigar ser bra ut. Men det är viktigt att veta vad deras styrkor och svagheter är, hur man gör dem med egna händer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Det viktigaste är att stenkanten är en stark och stabil struktur. Med kompetent arbete och bra materialval kommer det att stå mycket längre än konstruktioner av trä, plast eller till och med metall. Stenstrukturerna uttrycker perfekt det traditionella utseendet och smälter in i den eftertryckligt gammaldags omgivningen . Du kan också visa verklig originalitet och flexibelt variera utformningen av territoriet. Självkonstruktion av trottoarkanter kan betydligt spara pengar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med rätt tillvägagångssätt för utformningen av en rabatt eller väg kommer även det mest obeskrivliga utrymmet att se mycket mer intressant ut.

Ett annat plus är värt att notera:

  • en mängd olika utseendealternativ (eftersom en mängd olika stentyper är tillämpliga);
  • staketets mekaniska tillförlitlighet;
  • möjligheten till enkel bearbetning (vid val av mjuk kalksten, sandsten, tuff);
  • miljösäkerhet;
  • naturligt utseende och naturlig nåd.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller nackdelarna bör det här komma ihåg att:

  • skapandet av stengränser kräver tillräckligt stora ansträngningar för att utveckla projektet estetiskt, allvarliga misstag är lätta att göra, men det är mycket svårare att fixa dem än när man använder trä, metall, plast;
  • stenen bearbetas ganska dåligt, manipulationerna med den själva är mödosamma och tidskrävande, dessutom kräver de stor noggrannhet;
  • även de enklaste alternativen är relativt dyra.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka stenar används?

När du skapar gränser används olika typer av sten.

Basalt

Det är ganska rimligt att göra en trädgårdskant för en rabatt eller för stigar från basalt. Denna sten ser bra ut. Dessutom är den resistent mot miljöpåverkan.

Basaltstrukturer stärker vägbanan och separerar den framgångsrikt från det vanliga trottoaren.

Bild
Bild

Skiffer

Detta är också ett utmärkt sätt att förbereda en stenkant. Den säregna skikten ger denna naturstenbarriär utmärkta dekorativa egenskaper. Skifferstaket är tillräckligt starka och ogenomträngliga för vatten. De behåller sina ursprungliga estetiska kvaliteter i många decennier.

Skiffer är resistent mot olika kemikalier och temperaturfluktuationer.

Bild
Bild

Kalksten

Denna sten har en porös yta. Oftast kännetecknas det av grå, vita eller gräddfärger (och dess olika nyanser). Naturliga kalkstenbarriärer kan vara rosa eller blå i färgen . Men du måste förstå att med tiden kommer kalkstaketet att splittras.

Det är möjligt att förhindra eller åtminstone försvaga uppkomsten av sprickor genom att mätta hålrummen med jord, liksom genom att använda marktäckande växter.

Bild
Bild

Granit

Vilda granitstrukturer är extremt hållbara. Men man måste förstå det sådana mönster är inte särskilt lämpliga för trädgårds- och trädgårdsbäddar - de påverkar jordens surhet negativt . Men till förmån för granitstrukturer bevisas deras höga frostbeständighet, enkla underhåll, höga materialdensitet och en mängd olika färger.

Det är värt att överväga att på grund av hårdheten hos granit kan den endast bearbetas med specialutrustning.

Det finns sådana sorter:

  • sågad;
  • polerad;
  • flisad;
  • polerad.
Bild
Bild

Sandsten

Sandstenkant är inte särskilt hållbar. Men det kännetecknas av ljusa färger och utmärkt luftgenomsläpplighet. När du använder en sådan sten är det nödvändigt att ta hänsyn till dess porositet och tillämpa särskilda åtgärder.

Och ändå kan man inte räkna med en lång livslängd. Därför bör alternativet med sandsten betraktas som det sista.

Bild
Bild
Bild
Bild

Övrig

Tuff - det vill säga en subtyp av kalksten - är ganska lovande. Tuff har en mängd olika nyanser . Den är mekaniskt stark och relativt enkel att bearbeta. Kvartsit hyllas för sin briljans i solljus och för sitt graciösa spel.

Du kan utrusta en kant med spillror . Dolomit eller dess andra ursprung är praktiskt taget irrelevant i praktiken. Men samtidigt används endast rent material för konstruktion, utan blockeringar och defekter. Blockens storlek varierar från 7,5 till 3,5 cm.

De bästa utsikterna öppnas med användning av dekorativa stenar, men att arbeta med det kräver erfarenhet och noggrannhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

DIY -installationsfunktioner

Innan du gör en stengräns måste du ta reda på vilka typer av den som finns och vilken som bäst används i ett visst fall. Av avgörande betydelse här är specificiteten hos rabatter och rabatter, särdragen hos odlade växter. Av det största dekorativa värdet är relativt låga trottoarkanter från prisvärda, praktiska material. Ofta förbereds gabioner från gallret och fyller dem sedan:

  • själva stenen;
  • spillror;
  • flod- och havsstenar.
Bild
Bild

Denna metod är lämplig för bildandet av komplexa rabatter på flera nivåer . Gabioner kan fyllas i varierande grad, dessutom är deras oberoende produktion och konstruktion tillåten. Gabionkonstruktionen är mycket långvarig och ser attraktiv ut. Den negativa sidan är dock behovet av att använda ett speciellt nät och behovet av att strikt följa tekniken för att erhålla strukturen.

Ett bra alternativ kan övervägas att bygga en trottoarkant av cement (eller snarare av betongbruk).

Bild
Bild
Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktioner för att skapa ett stengärde hjälper dig att göra allt rätt. Men i början av arbetet bör du fylla på:

  • natursten eller betongblock;
  • bajonett och spade;
  • insatser;
  • rep;
  • konstruktionstejp;
  • träklubba;
  • cementbruk.
Bild
Bild
Bild
Bild

Allt skräp och onödiga växter tas bort från det valda området, banans konturer, rabatter markeras. När repet sträcks mellan insatserna, tas spadet bort med en bajonettspade tillsammans med några centimeter av underlaget exakt längs markeringarna. Detta gör att du kan organisera en lätt grund för trottoarkanten.

En öppen dike är fylld med en grus-sanddyna . Därefter görs en relativt låg formning, armeringsstavar monteras och en cementmurbruk hälls. Så snart grunden stelnar tas formen bort. Vid denna tidpunkt kan du börja lägga ut själva gränsen. Alla dess delar är fixerade på cementbruk.

Efter att ha avslutat detta steg måste du designa själva rabatten, men vägen måste göras innan du skapar gränsen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel

Några exempel hjälper dig att förstå hur den färdiga ramen kommer att se ut

Så här kan ett av alternativen se ut. Den accentuerade ojämnheten i utförandet ger bara strukturen en speciell yttre charm

Bild
Bild

En mycket låg bulk vit sten kantsten kan också vara en attraktiv lösning

Bakom den till synes slumpmässiga utformningen av enskilda stenar finns ett strikt, genomtänkt schema.

Rekommenderad: