Trädgårdsstenar (57 Bilder): Dekorativ Metallkant Och Andra Typer, Dimensioner Och Gör-det-själv-installation, Vikt Av Trottoarkanter För Stigar Och Rabatter

Innehållsförteckning:

Video: Trädgårdsstenar (57 Bilder): Dekorativ Metallkant Och Andra Typer, Dimensioner Och Gör-det-själv-installation, Vikt Av Trottoarkanter För Stigar Och Rabatter

Video: Trädgårdsstenar (57 Bilder): Dekorativ Metallkant Och Andra Typer, Dimensioner Och Gör-det-själv-installation, Vikt Av Trottoarkanter För Stigar Och Rabatter
Video: Tips! Så lägger du sten i trädgården - ©Flisby AB, Flisbybloggen 2024, Maj
Trädgårdsstenar (57 Bilder): Dekorativ Metallkant Och Andra Typer, Dimensioner Och Gör-det-själv-installation, Vikt Av Trottoarkanter För Stigar Och Rabatter
Trädgårdsstenar (57 Bilder): Dekorativ Metallkant Och Andra Typer, Dimensioner Och Gör-det-själv-installation, Vikt Av Trottoarkanter För Stigar Och Rabatter
Anonim

Stigar och stigar i trädgården gör det lättare och lättare att flytta runt i området. Men all trädgårdsestetik försvinner snabbt när det regnar kraftigt eller snöar på gården. För att hindra vägarna från att "suddas ut" och förbli lika attraktiva är det nödvändigt att installera bra trädgårdskanter. Vi kommer att prata om dem i den här artikeln.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Trädgårdsstenar är en integrerad del av en välskött och attraktiv tomt. Sortimentet av sådana produkter uppdateras regelbundet med nya artiklar. De är tillverkade av olika material och har därför olika prestandaegenskaper. Det är möjligt att välja det bästa alternativet för alla förhållanden.

Trädgårdskanter kan effektivt dekorera nästan alla områden . Rätt utvalda kan de ge nya färger till landskapsdesignen, som ibland saknas så mycket där.

Dessutom kan sådana element ta rollen som ljusa accenter i situationen.

Bild
Bild
Bild
Bild

De ansedda trädgårdsarmaturerna spelar inte bara rollen som spektakulära dekorationer, utan också praktiska komponenter. Tack vare kantstenen förblir alla stigar och stigar i trädgården snygga, "suddas inte" under påverkan av nederbörd - regn, snö, hagel . Hushållen kan fortfarande röra sig fritt runt sin webbplats utan besvär utan att bli smutsiga. Detta talar om den otvivelaktiga användbarheten av väl valda gränser.

Trädgårdsstenar är attraktiva inte bara för sin funktionalitet, utan också för enkelheten i sin egen produktion . Att göra dessa saker med egna händer är inte svårt även för de människor som inte har gjort något liknande tidigare. Idag bestämmer många trädgårdsmästare att inte köpa färdiga, utan att installera hemgjorda ramar av en lämplig design på sina webbplatser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Trädgårdselementen i fråga är gjorda av olika råvaror. Det är mycket viktigt att uppmärksamma denna parameter när du väljer det perfekta alternativet. Beroende på tillverkningsmaterialet kommer kantstenarna att ha sina egna prestandaegenskaper och kvaliteter, vilket det är bättre för trädgårdsmästaren att veta i förväg. Låt oss titta närmare på kvalitetsgränser gjorda av olika material och lära oss om deras egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trä

Ofta i landet kan du hitta dekorativa kanter gjorda av brädor eller andra trädelar. Många trädgårdsmästare föredrar sådana produkter eftersom de har ett antal betydande fördelar.

  • Träkantar ser snygga och vackra ut och passar perfekt in i naturliga trädgårdsmiljöer.
  • Dessa produkter kan installeras på olika sätt.
  • Välgjorda träkanter för trädgården har utmärkta styrkaegenskaper - det är mycket svårt att bryta eller skada dem.
  • Vanliga överblivna byggmaterial kan också användas för att göra bra trädkantar i trädgården.
  • Produkterna i fråga är väldigt enkla och snabba att montera, vilket glädjer många trädgårdsmästare som inte har mycket ledig tid.
  • Trä är ett miljövänligt och säkert material som inte kan skada varken hushåll eller närliggande planteringar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Träprodukter har många fördelar, men det finns en allvarlig nackdel - deras bräcklighet . Även om du förbehandlar träet med antiseptiska skyddande föreningar, kan det fortfarande vara högst 10 år. Att installera trottoarkanter är mycket enkelt.

Även en oerfaren trädgårdsmästare som inte är bekant med sådana procedurer kan klara sådant arbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plast

Högkvalitativa ramar av plast är också populära idag. Sådana sorter säljs i många butiker och presenteras i ett rikt sortiment. Plastprover lockar trädgårdsägare med sina positiva egenskaper.

  • Plast är ett material som inte är rädd för fukt och fukt. Under dess inflytande deformeras den inte, förlorar inte sitt attraktiva utseende. Detsamma kan sägas om temperaturbeständighet - temperaturfall kan inte skada plast.
  • Precis som trottoarkanter är plastkantstenar mycket enkla att installera, och vid behov lika lätt att demontera. Det tar väldigt lite ledig tid.
  • Polymermaterial är mycket hållbara.
  • Plast kommer inte att försämras om det kommer i kontakt med föreningar som används för att bevattna trädgårdsodlingar.
  • Plastprodukter är vanligtvis billiga.
  • Presenteras i det bredaste sortimentet. Till salu finns delar i olika former och färger.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelarna med plastgränser inkluderar materialets syntetiska karaktär, liksom lågt mekaniskt motstånd. Men det finns ingen anledning att vara rädd för högkvalitativ plast - det kommer inte att skada vare sig människors hälsa eller tillståndet hos växterna som växer i närheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tegel

Starka kantstenar av tegel är också installerade i trädgården. Ofta används samma material för att dekorera trottoarer, liksom för att bygga en vacker trottoarkant. Att installera tegelkomponenter är enkelt och enkelt. Det måste dock komma ihåg att sådant material, som befinner sig i det fria, sannolikt inte kommer att kunna hålla tillräckligt länge.

För att teglet ska hålla så länge som möjligt måste det behandlas med en speciell vattentät lack . Du kan också köpa en speciell klinkersten för trädgårdsarbete. Sådant material tillåter praktiskt taget inte fukt att passera, därför kommer det med tiden inte att försämras, och en trädgård med kanter av sådana tegelstenar får ett estetiskt utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Natursten

Natursten är ett rationellt stenmaterial, eftersom det kännetecknas av utmärkta estetiska egenskaper, hög hållfasthet och hållbarhet. Att vara utomhus, utsättas för negativa yttre påverkan, stenen kollapsar inte, förlorar inte sin tidigare attraktionskraft och styrka.

Med stengränser kommer varje trädgård att se riktigt vacker och rik ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men man måste komma ihåg att natursten är ganska dyr och har en imponerande vikt. För att dekorera spåren måste du välja delar som har lämpliga dimensioner. Ofta kompletteras inte bara trädgårdsvägar med sten, utan läggs också ut runt rabatterna. Om du vill ge trädgården ett lyxigt utseende kan detta material enkelt klara en sådan uppgift.

Att bygga en stensten på egen hand är inte så svårt som det kan tyckas vid första anblicken . För att göra detta behöver du bara gräva hål, fylla upp dräneringsskiktet och tampa det. Dessutom läggs ofta speciell agrofiber i skyttegravarna så att gräset inte kan växa genom de installerade trottoarkanterna. Stenen läggs så att alla detaljer är så nära varandra som möjligt. Små fraktionsstenar hälls mellan stora element.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Betong

Ofta används kantstenar av betong för att dekorera sommarstugor. Sådana alternativ anses vara universella, eftersom de enkelt kan skydda inte bara stigar i trädgården, utan också sängar, trädstammar, dekorativa stubbar, områden runt träd och många andra områden. Från en ny lösning kommer det att vara möjligt att bygga en ram av absolut alla storlekar och former som trädgårdsmästaren önskar.

Med hjälp av betongkantar kan ägarna låta sin fantasi bli vild, eftersom utformningen av sådana delar kan vara helt annorlunda . Det finns till och med specialiserade enheter med hjälp av vilka det är möjligt att bygga lockigt överkant med egna händer, till exempel rundade. Det är inte alls nödvändigt att använda nyberedd betongbruk för att installera staket. Skär av torrt material kan också installeras. Detta kommer definitivt inte att påverka utseendet på landskapsdesign dåligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkad av metall

En av de mest pålitliga och hållbara är en metallkant för en trädgård. Oftast presenteras sådana produkter i form av en tunn remsa av stål, aluminium eller koppar. De monteras, precis som alla ovanstående alternativ, enkelt och snabbt. Bland de främsta fördelarna med metallgränser är följande.

  • De är mycket hållbara och pålitliga.
  • De hjälper till att effektivt behålla formen av stigar i trädgården.
  • Enkel och problemfri installation.
  • De är inte rädda för temperaturförändringar.

De skadar inte jorden och närliggande planteringar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nyanser av val

Högkvalitativa och praktiska trädgårdsgränser måste väljas korrekt. Tänk på några av nyanserna och funktionerna i att välja rätt alternativ.

  • Många väljer plastkantar för installation. Man bör komma ihåg att detta material innehåller speciella tillsatser, med hjälp av vilka produkterna kan användas utomhus. Det är därför sådana saker håller länge. Den omedelbara materialtypen anges alltid på plastprodukter.
  • När du väljer träränder för att ordna en trädgård måste du komma ihåg att de inte kommer att hålla särskilt länge, även om de behandlas regelbundet. Tegelprodukter är mer praktiska, men de måste beläggas med specialprodukter. En mer slitstark sten kan fungera som ersättning för tegel, men det kommer också att kosta mycket mer. Köparen måste i förväg bestämma vilka egenskaper han förväntar sig av produkten och hur mycket han går med på att spendera på den.
  • Välj rätt kantstorlek. Till salu kan du hitta både små och snygga, och ganska stora versioner av olika former. Det är värt att välja det bästa alternativet baserat på trädgårdsvägarnas storlek.
  • Innan du köper måste du se till att produkterna är tillverkade av kvalitetsmaterial som är fria från skador, defekter och sprickor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En högkvalitativ och robust trädgårdskant kan köpas i specialaffärer, där vanligtvis säljs allt du behöver för en trädgård och en grönsaksträdgård . Här kan kunder hitta produkter i olika storlekar - från 500x200x40 till 1000x200x80 mm och mer. Utbudet av färger är också stort. Säljs grön, grå, brun, vit och till och med lysande kantmodeller.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Trädgårdsstenar behöver inte köpas från en specialaffär. Det är fullt möjligt att göra dem med egna händer och få ett mycket bra resultat i slutändan. Om du vill dekorera din sommarstuga till en låg kostnad, är det lämpligt att göra dekorationerna själv och sedan installera dem själv, så att du kan spara pengar på installationen. Så, för tillverkning av en av de typer av gränser du behöver:

  • cementklass M400 eller M500;
  • krossad sten eller grus av fraktion upp till 40 mm;
  • flod eller tvättad sand av grov fraktion;
  • mjukningsmedel för betong;
  • mycket vatten;
  • pigmentfärg för betong.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan också förbereda material för att göra formen - det kan vara plywood, brädor eller metallplåtar.

Av verktygen behöver du:

  • betongblandare;
  • vibrerande bord;
  • lösningsbehållare;
  • speciella former för att hälla betongblandning;
  • roulette, nivå;
  • murslev, spade, spatel;
  • sladd, hacksåg och hammare för formning
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss kort analysera tekniken för att skapa objekt i fråga med våra egna händer

  • I rollen som ett formulär är det tillåtet att använda en kanal av klass 16 eller mer. Dess ändar måste stängas med svetsning av metallplattor.
  • På längden ska delarna inte vara mer än 2 m. De ska inte heller göras för breda - de kommer att se grova ut.
  • Därefter måste du förbereda den konkreta lösningen ordentligt. Bättre att knåda den i en betongblandare. Det är mycket svårare att göra detta med en mixer.
  • Det är viktigt att endast använda ren sand och vatten för blandning.
  • För att göra de färdiga produkterna enklare att ta sig ur formarna bör deras ytor innanför väggarna smörjas noggrant med maskinolja.
  • För att cementstenarna ska bli färgade måste en färgkomponent läggas till betonglösningen. Vid varje steg för att lägga till vissa komponenter bör betongblandaren fortsätta att fungera utan pauser.
  • Verkligen högkvalitativa och snygga saker kan erhållas om du använder ett speciellt vibrerande bord. Formerna i vilka lösningen lades avslöjas på den. Om det inte finns något vibrerande bord kan du komprimera lösningen genom att knacka på formen med en hammare.
  • Vid behov bör hemgjord förstärkning göras. För detta fylls blanketterna först med en lösning på endast 50%, varefter metallstavar placeras där. Sedan hälls det återstående utrymmet. Därefter behöver du samma packning med en vibrerande platta.
  • Betong som hälls i formar måste stå i minst 48 timmar. Därefter avlägsnas formarna, varefter produkterna lämnas i ytterligare 3-4 veckor tills de är klara. När hemlagade produkter får den styrka som krävs, kommer det att vara möjligt att installera dem i trädgården.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska jag satsa?

Installationen av en hemlagad trottoarkant börjar med avlägsnandet av det övre jordlagret till ett djup av minst hälften av dess höjd, men samtidigt bör det minst 1,5 gånger överstiga höjdparametern för den resulterande produkten. Platsen måste vara korrekt placerad, märkena måste fixeras med träpinnar och trådar sträckta mellan dem.

De senare dras längs ytterkanten på gränsmonteringslinjen.

Bild
Bild
Bild
Bild

I botten av den förberedda grävningen kommer det att vara nödvändigt att fylla i 5-8 cm grus och sand i lager . Allt är väl komprimerat. Därefter knådas sammansättningen av cement och sand i förhållandet 1: 4. Trottoarkanterna måste installeras på den resulterande blandningen och sedan tampas med en speciell gummihammare. I detta skede är det mycket viktigt att hålla horisontalen under kontroll i enlighet med strängen som sträcks mellan tapparna och indikatorn för byggnadsnivån. Så snart en hel serie av trottoarkomponenter är helt exponerade bör sand hällas på båda sidor av dem och spillas med vatten för täthet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

Underskatta inte rollen som trädgårdsstenar i landskapsarkitektur. Ofta, utan dessa detaljer, ser kompositionen tråkig, ofullständig och till och med tråkig ut. Staket med den perfekta färgen, formen och storleken kan liva upp miljön, göra den mer färgstark och original. Låt oss se detta genom att titta på några bra exempel.

Nästan de mest spektakulära och presentabla är gränserna gjorda av natursten . Sådana element kan "berika" nästan vilken trädgård som helst, eftersom de ser dyra och sunda ut. Med sådana detaljer kan du vackert stänga av ett hörn från den gröna gräsmattan, där ursprungliga prydnadsväxter växer, omgivna av en liten sten. Detta hörn hittar sin plats bredvid ytterdörren.

Bild
Bild

Trottoarkanter gjorda av liten hampa arrangerade i rad ser original och attraktiva ut på platsen . Dessutom kan deras nyans vara antingen ljus och mjuk eller mörkare. Alla alternativ kommer att se harmoniska ut mot bakgrunden av trädgårdsgrönska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plastkantar av avlastningstyp kommer att se snygga och lakoniska ut i närområdet . Sådana produkter presenteras i olika färger - det kommer inte att vara svårt att välja rätt alternativ för alla situationer. Plastdelar kan användas för att omsluta en mängd olika gröna och blommiga planteringar i trädgården.

Bild
Bild

Mycket intressanta och snygga kantstenar med vågiga former kan läggas av tegel eller sten . Om du vill få mer intressanta färger och nyanser till trädgården kan du måla sådana staket i ljusblå, rosa, gula färger.

Sådana detaljer kommer inte att vara irriterande med överdriven ljusstyrka, men de kommer definitivt att harmoniskt passa in i många landskapskompositioner.

Bild
Bild

Vanliga stenstenar bestående av platta cirkulära element , kommer att vara mycket attraktivt och snyggt att titta på skiljelinjen på en trädgårdsstig och grönskande grönområden med flerfärgade knoppar. Bäst av allt är att dessa trottoarkanter kombineras med en kortklippt, välskött gräsmatta. Med sådana detaljer får trädgården ett fantastiskt, välskött utseende.

Rekommenderad: