Betongstenar: Trädgårdsstenar För Rabatter Och Stigar. Hur Gör Man Dem Själv? Lösningens Storlekar Och Proportioner än Att Måla På Gatan

Innehållsförteckning:

Video: Betongstenar: Trädgårdsstenar För Rabatter Och Stigar. Hur Gör Man Dem Själv? Lösningens Storlekar Och Proportioner än Att Måla På Gatan

Video: Betongstenar: Trädgårdsstenar För Rabatter Och Stigar. Hur Gör Man Dem Själv? Lösningens Storlekar Och Proportioner än Att Måla På Gatan
Video: Hårfön och mossgröt mot ogräs mellan stenarna - Trädgårdshacks med GardenR 2024, April
Betongstenar: Trädgårdsstenar För Rabatter Och Stigar. Hur Gör Man Dem Själv? Lösningens Storlekar Och Proportioner än Att Måla På Gatan
Betongstenar: Trädgårdsstenar För Rabatter Och Stigar. Hur Gör Man Dem Själv? Lösningens Storlekar Och Proportioner än Att Måla På Gatan
Anonim

Trädgårdsbetongkantar omger stigar, rabatter, rabatter. Från materialet i den här artikeln lär du dig om deras fördelar och nackdelar, sorter. Dessutom kommer vi att berätta hur du gör dem själv.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Betongkantar är funktionella och estetiska trädgårdsstaket. De skiljer sig från vägkanten i sin lägre höjd och fasade framsidan . Bredden på sådana produkter är 8 cm, längden kan vara 0, 5 eller 1 m. Fördelen med trottoarkanten är ett brett användningsområde. Betongstenar installeras i bostadsområden, på parkeringsplatser, används i stugor och förortsbyggande. Med sin hjälp betonar de landskapets accenter, inklusive rabatter, fristående träd (används för trädstammcirkeln).

Bild
Bild

Curbstone har många fördelar:

  • utför funktionerna för att avgränsa områdets zoner;
  • stärker gränserna för vägytor;
  • skiljer sig åt i variationen i design och form;
  • kännetecknas av hållbarhet och tillgänglighet;
  • frostbeständig, inert mot extrema temperaturer;
  • lämplig för trädgård och park och stadsdekoration;
  • skiljer sig åt i färg och typ av beståndsdelar;
  • miljövänlig, lätt att rengöra;
  • hållbar, dekorativ, praktisk;
  • motståndskraftig mot mekanisk påfrestning;
  • föreskriver utbyte av element vid behov.

Den största nackdelen med betongkantar är vikten, vilket gör det svårt att montera och demontera kanterna.

På grund av sin tunga vikt är det svårt att flytta eller flytta den om du vill ändra storlek och form på det inhägnade området. Därför måste du planera typ av struktur och dess exakta plats före installationen.

Bild
Bild

Olika sorter

Betongkantsten finns i många former. Trottoarkanten kan klassificeras enligt olika kriterier. Till exempel är betongkantar separata och monolitiska.

Efter platsmetod

Hela sortimentet av betongträdgårdar är uppdelat i 2 grupper: 1-sidig och 2-sidig. Varje typ är olika.

Modifieringar av den första gruppen används på nivåer . En ensidig trottoarkant behövs där 1 sida av det inhägnade området är ovanför (under) den andra. Formen är rektangulär, något avfasad upptill på ena sidan.

Bild
Bild

Bilaterala analoger utför en delningsfunktion . De är smala, rundade upptill och har en förlängd bas. De används för att visuellt skilja ytan av samma höjd (trottoar, gräsmatta).

Bild
Bild

Enligt överenskommelse

Betongkanten skiljer sig i omfattning och är indelad i 3 typer. Var och en av dem har sina egna egenskaper.

Dess vikt, märke och tillverkningsmetod beror på staketets syfte. Dessa uppgifter stavas i GOST 6665-91.

Trädgård

Trädgårdssten används i landskapsarkitektur. Den är gjord av finkornig betong, rabatter och stigar är inramade med den och väljer önskade kantnyanser. I jämförelse med andra analoger väger den mindre och är inte så skrymmande. Det är en utmärkt skyddande barriär för stigar från smuts från gräsmattans yta . Ungefärlig vikt är 40 kg, vad gäller tryckhållfasthet - klass B22.

Bild
Bild

Trottoar

Den dekorativa trottoarkanten är något större än trädgården. I allmänhet är det inte så svårt att installera. Det kan användas för att dekorera trottoarerna i de angränsande territorierna i lanthus. Trottoarkant - förhindrar förstörelse av stigar, det förädlar det utvecklade området, beskriver gränserna för rörelse på en ren yta.

Bild
Bild

Väg

Denna trottoarkant är större än de tidigare motsvarigheterna, dess höjd är högre. Dess styrka egenskaper är bättre. Ett sådant staket är installerat längs trottoarer och motorvägar, bevarar deras integritet . Den är gjord av en blandning av tung betong. Det kan skydda människor från oavsiktlig kollision med en bil.

Bild
Bild

Form och mått

Storlekar är direkt relaterade till syftet och formen, som förutom den vanliga kan vara mycket olika. Landskapet kan dekoreras inte bara med en tunn, men också formad sten, till exempel en radie (halvcirkelformad) eller monolitisk runda . Runda staket används oftast för att avgränsa rabatter.

Bild
Bild

Enligt GOST 6665 * 91 har sidstenar flera former:

  • BR - vanlig rätlinjig;
  • BU - rätlinjig med breddning;
  • BUP - rak linje med diskontinuerlig expansion;
  • BL - rak med en bricka;
  • BK - krökt;
  • BV - inkommande luftburna.

Dimensionerna på en vanlig trädgårdsbetongkant enligt GOST är 1000x200x80 mm. I detta fall är parametrarna för den dekorativa fasningen på överkanten 15x15x45 grader. Betongkant för rabatter kan ha andra dimensioner (till exempel 500x210x70, 500x200x80, 1000x300 … 340x180 mm).

Bild
Bild

På köparens order är det möjligt att tillverka block med en längd av 500, 600, 800 mm . I det här fallet kan du komma överens med tillverkaren om vilken typ av blankett du vill ha. Förutom det vanliga utseendet kan du idag även beställa lockiga block eller kolumner. Samtidigt kan gräsmattan ha en annan färg och stil.

Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg och material

Självproduktion av en trädgårdskantsten från betong kommer att ta mycket tid, det här är den största nackdelen med att dekorera landskapet i det lokala området i landet med egna händer. Platsen kan anläggas på två sätt: genom att installera bitelement och genom att hälla en monolitisk struktur med önskad form och storlek.

För att göra en trädgårdskräm själv behöver du speciella former för att hälla lösningen. De är metall och polymer, säljs i specialaffärer och används många gånger. Blanketter finns inte bara att köpa, utan också att hyra. De kan vara tillverkade av skrotmaterial, till exempel från:

  • blomsterbehållare;
  • reflektorer från onödiga lysrör;
  • rester av rör med tunna väggar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om det behövs kan du göra former av metallplåt, plywood, hyvlade brädor och andra material. För lösningen måste du förbereda:

  • cement M 400 eller M 500;
  • sand;
  • fin krossad sten (grus högst 4 cm);
  • mjukningsmedel för betong;
  • kallt vatten;
  • pigment för betong (vid behov).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du behöver också en konstruktionsblandare eller betongblandare, ett vibrerande bord, en byggnivå, ett måttband, en behållare för att blanda lösningen. Det är värt att förbereda en spatel, spade och sparkel i förväg. Gjutningstyp av sten kräver installation av formning. För att skapa det är det nödvändigt att förbereda plåtmaterial med en slät yttyp (plywood, brädor, metallplåtar).

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det verkar svårt att göra det själv kan du köpa en färdig formning tillverkad på fabriken. Dess element fixeras med spikar, stift, stänger.

För att förstärka strukturen används förstärkning med en diameter på stavar på 0,6 cm . Gjutsten gör att du kan skapa gränser av olika former: med kurvor, svängar, dekorativa element. Valet av staketstyp beror på komplexiteten i formen på det medföljande föremålet. Även i arbetet behöver du en bågfil, sladd, hammare.

Bild
Bild

DIY tillverkningssteg

Skapandet av en kantsten består av två på varandra följande steg: beredning av en lösning och dess hällning i formar, följt av demoldning.

Lösningsförberedelse

Beroende på vilken typ av cement som används kan blandningsförhållandet variera. Vanligtvis tas cement, sand och grus i förhållandet 1x2, 5x3 för cementkvalitet M 400 och 1x3x4 för kvalitet M 500 . Omedelbart läggs 1⁄2 del av normen för sand och krossad sten i en betongblandare. Sedan blandas de i 2-3 minuter. Förbrukningen av råvaror beror på antalet stenar och deras storlek.

Tillsätt sedan hela mängden cement, resten av sanden och krossad sten . Blandningen utförs i 4-5 minuter. Mjukningsmedlet löses i vatten, varefter vätskan hälls i den torra blandningen. Vatten tillsätts gradvis och bildar en betongkomposition med erforderlig viskositet.

Om en färgad hällmassa behövs tillsätts pigmentet till vattnet innan det hälls i den torra blandningen.

När du använder en betongblandare placeras alla komponenter i enheten utan att stoppa den.

Bild
Bild

Häller i formar

För att inte förstöra trottoarkanterna när du tar bort dem från formarna, omedelbart före hällningen, smörs formens yta inuti med vegetabilisk olja eller annan fet komposition (till exempel maskinolja). De placeras på ett vibrerande bord för att få betongblock av bättre kvalitet . Om det inte finns något vibrerande bord används en hammare för att komprimera blandningen. De knackas på formarnas sidor så att luft kommer ut ur betongen.

Om du inte klarar dig utan armering fylls blanketterna med betong till hälften . Armeringsstavar skärs, varefter de läggs i formar och hälls upptill. Komprimering utförs sedan. Lösningen lämnas i formarna i 2 dagar, varefter de avformas. Efter det måste blocken stå minst 4 veckor. Hela den här tiden fuktas stenen med vatten. Sprutning är förebyggande av sprickor i färdiga block.

Bild
Bild

De kan sedan användas för att montera staketet. Om anläggningen inte följs kan stenarna spricka under drift.

Om så önskas kan du lägga till olika dekorativa komponenter till lösningen: krossat glas, småsten, mosaik. Så att de ligger längs gränsens övre kant placeras de på formens botten innan de hälls.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om en ritning är planerad efter design stämplas den med en stämpel tills betongen är helt frusen . När det är nödvändigt att dekorera gränsen med en LED -krans görs en längsgående urtagning i blockens sida.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installera trottoarkanten

Betongblock installeras på kanten eller på den breda sidan. Enligt installationsreglerna monteras blocken före beläggning med följande teknik:

  1. längs gränserna för det framtida spåret (plattform, rabatter) grävs en gräv till djupet av läggningen;
  2. förbereda betong;
  3. staket installeras på färsk betong på en nivå (de bör begravas med cirka 1⁄2);
  4. efter att betongen har torkat fyller du i en skyttegrav från beläggningens fasad.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Styckstenar installeras med ett mellanrum på 3-4 mm i slutet. De hälls med betong, ramas med en bajonett. Mellanrummen är täckta med en tunn spatel . Stenen ska inte sticka ut mer än 5 cm över marknivån.

Det är inte svårt att installera en monolitisk betongkant. Installationen utförs på en kudde och fördjupas i jorden. Vid grävning av skyttegravar beaktas ett djup av 1/3 av stenens höjd. Dessutom läggs höjden på kudden (10-15 cm) till parametrarna.

Vid konstruktion av nya stigar installeras stenar omedelbart . Beredda diken tampas, sand eller krossad sten hälls, sedan komprimeras den. Därefter engagerar de sig i installationen av formning från kanterna på diket. Efter förberedelse hälls formen med betongmassa. Blandningen komprimeras, sedan jämnas toppen med en spatel. Efter tre dagar tas sköldarna bort. Fördelen med en gjuten sten är frånvaron av sömmar.

Under installationen måste en viktig nyans beaktas: installationen av ramar för rabatter och bulkvägar är annorlunda.

Rabatten som ligger på gräsmattan är inhägnad med en sten på en sanddyna. Blockens stabilitet säkerställs av deras vikt . Metallstift är installerade i bitblock.

Belastningen på trottoarkanterna längs banorna är större . I detta fall är det nödvändigt att förhindra krypning och deformation. Deras installation utförs på en cementbruk. Tekniken innebär att man häller sand och grus i botten av diket. Därefter hälls lösningen och blocken installeras. De är jämna på nivån eller sträckta spetsar. När lösningen tar tag, börjar de fylla grävningen med jord och komprimera den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man målar?

Om du vill ändra färgen på grå betongkantar kan du förfina dem. vattenbaserad fasadfärg … Sådana material används för att måla fasader och andra ytor på gatan.

Du kan dekorera ytan av betong med en andningsbar och vattentät förening (till exempel baserad på akryl).

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns en speciell färg för betongsten i sortimentet av byggbutiker . Du kan måla staketets yta med en polyuretanbaserad färg. Sådana färgprodukter är resistenta mot blekning och nötning. Du kan förfina ytan på trottoarkanten specialfärg för beläggning av plattor, vägfärg , uthärda eventuella extrema temperaturer.

Rekommenderad: