Kantstenar (31 Bilder): Mått På Trädgårdsstenar Och Installation I Enlighet Med GOST, Väg Och Trottoar, Andra Typer Och Deras Vikt

Innehållsförteckning:

Video: Kantstenar (31 Bilder): Mått På Trädgårdsstenar Och Installation I Enlighet Med GOST, Väg Och Trottoar, Andra Typer Och Deras Vikt

Video: Kantstenar (31 Bilder): Mått På Trädgårdsstenar Och Installation I Enlighet Med GOST, Väg Och Trottoar, Andra Typer Och Deras Vikt
Video: Lägga marksten , tips och inspiration 2024, Maj
Kantstenar (31 Bilder): Mått På Trädgårdsstenar Och Installation I Enlighet Med GOST, Väg Och Trottoar, Andra Typer Och Deras Vikt
Kantstenar (31 Bilder): Mått På Trädgårdsstenar Och Installation I Enlighet Med GOST, Väg Och Trottoar, Andra Typer Och Deras Vikt
Anonim

Trottoarstenar används för att bygga kantstenar - staket som är nödvändiga för att separera trottoarer och vägbanan. Idag i vår artikel kommer vi att prata mer detaljerat om vad kantstenar är, liksom hur de installeras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Kantstenar kan tillverkas av olika material (till exempel betong eller granit). men deras direkta produktion utförs på basis av en av två befintliga metoder: halvtorrpressning eller vibrationsgjutning . Byggstenar kan tillverkas helt målade eller omålade.

Bild
Bild
Bild
Bild

De särdrag hos trottoarklossar inkluderar följande:

  • motståndskraft mot instabila temperaturer;
  • fuktmotstånd;
  • styrka och tillförlitlighet;
  • lång livslängd;
  • halkfri yta;
  • ett brett utbud av färger och storlekar av stenar;
  • hög värmeöverföring etc.

Trottoarblock används i stor utsträckning vid arrangemang av offentliga områden och privata områden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Idag finns det flera typer av stenar som används för att bygga gränser. Var och en av dessa typer har sina egna individuella egenskaper och egenskaper.

Bild
Bild

Väg

Denna sort anses vara den mest populära, utbredda och efterfrågade. Det är med hjälp av sådana kantstenar som vägbanor är utrustade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trädgård

Med hjälp av trottoarkanter kan du utrusta olika territorier. Så dessa byggelement används ofta för trottoarer, simbassänger, rabatter, sängar etc.

Bild
Bild

Trunk

Med namnet på den här typen av kantstenar kan du gissa att de ofta används för att lägga motorvägar.

Bild
Bild

Inträde

Det viktigaste utmärkande kännetecknet för ingångsstenar är det faktum att de har en fasad ytterdel. De placeras vanligtvis där fordon kommer in på trottoaren.

Därför bör den specifika typen av kantsten väljas med hänsyn till de syften för vilka du kommer att använda den i framtiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

När du väljer en kantsten måste du vara uppmärksam på vilket material detta byggelement är tillverkat av. Råvaran avgör i hög grad kantstenens egenskaper och egenskaper. Beroende på tillverkningsmaterial finns det flera typer av byggstenar.

Bild
Bild

Vibropressad

Först och främst är det viktigt att notera det faktum att vibropressade kännetecknas av en hög styrka. Förutom, deras särdrag inkluderar en lång livslängd, samt motståndskraft mot abrupta temperaturförändringar och hög luftfuktighet . Följaktligen kan du installera sådana byggstenar i regioner med alla klimatförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Betong och armerad betong

Dessa material är de mest populära och används ofta vid tillverkning av kantstenar. Till exempel för tillverkning av armerade betongstenar används finkornig armerad betong. Detta material har en hög motståndskraft mot mekanisk påfrestning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Granit

Experter rapporterar att granitkantstenar har den högsta hållfastheten. Samtidigt är de ganska dyra, därför är inte alla tillgängliga att köpa. Det är också viktigt att notera hållbarheten hos sådana byggstenar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Märkning

När du köper kantsten är det viktigt att vara uppmärksam på deras varumärke. Byggstenmärkning består av bokstäver och siffror och är uppdelad i 4 delar:

  • bokstavsbeteckning som anger typen av produkt längs profilen (tvärsnittsform);
  • ett tal som anger blockets längd i centimeter;
  • ett tal som anger blockets höjd i centimeter;
  • ett tal som anger blockets bredd i centimeter.

I det här fallet, för att underlätta uppfattningen av information av användaren, separeras alla nummer med en prick.

Bild
Bild

Mått och vikt

På Ryska federationens territorium är GOST i kraft, som reglerar sådana indikatorer och dimensioner av kantstenar som höjd, bredd, längd och vikt. Så till exempel på byggmarknaden kan du hitta byggstenar av följande dimensioner: 1000x300x150, 1000x200x40, 500x200x80, 1000x200x80, etc. Dessutom väger var och en av storlekarna olika. Efter storlek och vikt finns det flera kategorier av kantstenar:

  • BR (privat);
  • BU (privat utvidgad);
  • BUP (privat breddad intermittent);
  • BL (rak med bricka);
  • BV (inträde);
  • BK (radiell, krökningsradie 5-15 m).
Bild
Bild

Tänk på de mest populära kantstenstorlekarna:

  • 1000x200x80 med en vikt på 40 kilo (används oftast för att ordna gräsmattor och trädgårdar);
  • 500x200x30 med en vikt av 6, 65 kilo (en ganska tunn byggsten);
  • 500x200x70 med en vikt på 15 kilo (den huvudsakliga tillverkningsmetoden är vibrationsgjutning);
  • 500x200x80 med en vikt på 18 kilo (med hjälp av denna sort är gågator utrustade);
  • 500x200x60 med en vikt på 16 kilo (används i parker).
Bild
Bild

Installationsfunktioner

När du väl har valt och köpt en kantsten som är lämplig för ditt ändamål är det viktigt att installera den korrekt. Installation och installation kan göras både med egna händer och med hjälp av kvalificerade specialister . På ett eller annat sätt bör kantstenen placeras och läggas strikt i enlighet med all teknik och standard, arbetet måste utföras enligt nuvarande SNIP.

Vart i i förväg måste du förbereda motsvarande schema och nödvändiga verktyg (till exempel tång, lutningsanordning etc.) . Det är också viktigt att komma ihåg om murbruk för murverk och injektering (till exempel med cementbetongbeläggningar), på grundval av vilka byggstenen blockeras.

Bild
Bild

Proceduren för att installera kantstenar är följande

  • Först måste du göra förberedande arbete . Först och främst gäller detta markeringen av det territorium där du kommer att installera byggstenar. Traditionellt görs markeringar med specialdesignade element, nämligen insatser och rep. Så, repet dras över insatserna - på så sätt bildas linjen för den framtida trottoarkanten.
  • Nästa steg är att gräva ut en gräv . För huvudmåtten måste du ta bredden på gränsen och sedan lägga till 5 centimeter på varje sida. Djupet på diket bör vara 2/3 av höjden på kantstenen du använder.
  • Därefter måste botten av diket du grävde täckas med spillror - tjockleken på detta lager ska vara 4 cm . Ovanpå den krossade stenen måste du hälla 2 centimeter sand, och sedan hälls denna blandning med vatten. Trottoarkanten kan sedan placeras i diket.
  • Det sista steget är beredningen av fixeringslösningen . För att göra detta måste du ta cement, sand och vatten i förhållandet 1 till 3 till 1, 5. Denna murbruk måste läggas i ett jämnt lager, vars tjocklek ska vara 2 centimeter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Idag är det inte nödvändigt att installera kantstenar med egna händer . För dessa ändamål har specialiserade enheter utvecklats och skapats - kantstaplare. Man bör komma ihåg att även om man installerade trottoarkanten utan fel är byggstenarnas livslängd begränsad. Följaktligen kommer du med tiden att behöva utföra byggnadsarbeten för att byta ut slitna element.

Om möjligt rekommenderar experter att man ändrar hela trottoarkanten på en gång, och inte dess enskilda stenar.

Bild
Bild

Målningstips

Efter installationen brukar gränsen målas. Denna process bör hanteras noggrant, ansvarsfullt och korrekt, eftersom staketets slutliga utseende kommer att bero på dina handlingar . Först och främst är det värt att förbereda de material och verktyg som är nödvändiga för arbetet, i synnerhet - färg, kitt, primer, färger, etc. I det här fallet måste du noggrant beräkna materialförbrukningen i förväg. Så till exempel, när du väljer en färg, bör du ta hänsyn till det faktum att den kommer att appliceras på gränsen i flera lager.

Valet av färg bör tas på största allvar . Först måste den köpas från specialiserade järnaffärer. Samtidigt bör företräde ges till en sådan färg som är speciellt utformad för utomhusbruk. Detta beror på att det har så viktiga egenskaper som elasticitet och styrka. Följaktligen kommer den att behålla sin ursprungliga färg under lång tid och kommer inte att blekna under påverkan av solljus, ultraviolett strålning, nederbörd etc.

Bild
Bild

Förutom, färgen bör väljas med hänsyn till materialet från vilket kantstenarna själva är gjorda - dessa material bör kombineras väl med varandra . En annan viktig faktor att vara uppmärksam på är färgens sammansättning. För att bekanta dig med det kan du läsa etiketten eller be hjälp av en säljassistent i en specialaffär där du köper byggmaterial. Så färgens sammansättning måste nödvändigtvis innehålla kemiska komponenter som förhindrar utveckling av mögel och mögel.

Förutom val av material är det också viktigt att ordentligt förbereda basen av kantstenen . Så först och främst måste byggelement rengöras från damm, smuts, gammal färg, etc. Om det finns några defekter på ytan måste de bli av med dem - till exempel måste sprickor vara kitt. När de förberedande stegen är slutförda måste du täcka trottoarkanten med ett jordskikt.

Bild
Bild

Precis som färg måste primern väljas utifrån att den enbart ska vara avsedd för utomhusbruk. Det rekommenderas att applicera detta material med en rulle. Det är också viktigt att du väntar en dag så att primern torkar bra i förväg. Först efter det kan du gå vidare till den direkta målningen av strukturen.

När det gäller valet av direktfärg, rekommenderas det i detta fall att fokusera enbart på dina preferenser . Så du kan måla gränsen med en eller flera färger samtidigt. I vilket fall som helst bör det komma ihåg att färgen måste appliceras i flera lager. Nästa lager ska appliceras endast när det föregående är helt torrt. Själva målningsproceduren måste utföras noggrant och applicera färg i ett tunt lager för att undvika oönskade fläckar och andra defekter. Måla med en rulle för att undvika penselstrimmor.

Dessutom kan du för bekvämlighetens skull använda specialdesignade patroner eller sprutor.

Rekommenderad: