Granitkantar Och Kantstenar: Väg- Och Trottoarstenar I Granit, Trädgård, Mått Och Vikt, Installation

Innehållsförteckning:

Video: Granitkantar Och Kantstenar: Väg- Och Trottoarstenar I Granit, Trädgård, Mått Och Vikt, Installation

Video: Granitkantar Och Kantstenar: Väg- Och Trottoarstenar I Granit, Trädgård, Mått Och Vikt, Installation
Video: Tips! så lägger du marksten 2024, Maj
Granitkantar Och Kantstenar: Väg- Och Trottoarstenar I Granit, Trädgård, Mått Och Vikt, Installation
Granitkantar Och Kantstenar: Väg- Och Trottoarstenar I Granit, Trädgård, Mått Och Vikt, Installation
Anonim

Trottoarkanter är en oumbärlig del av alla vägbyggnader, är den installerad för att skilja vägarnas gränser för olika ändamål. Tack vare gränserna smulas duken inte upp och tjänar troget i flera decennier. Granitprodukter uppfyller alla kvalitetskrav, dessutom ser de snygga ut, därför används de ofta i landskapsdesign.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Granit är ett av de mest hållbara efterbehandlingsmaterialen; därför används sten i stor utsträckning för att förbättra vägbanan och utformningen av trädgårdsvägar. Gränser och kantstenar är gjorda av granit … Dessa element separerar gågatan från körbanan, de används för att markera gränserna för speciella zoner . - till exempel en cykelväg.

Och kantstenarna och kantstenarna är gjorda av sidsten , skillnaden mellan dem ligger i installationsmetoden. Om det är jämnt med marken är det det gräns … Om någon del av höjden sticker ut ovanför duken och utgör ett hinder är detta trottoarkant.

I grund och botten är skillnaden mellan blocken bara hur djupt du gräver brickorna i marken.

Bild
Bild

Granitens popularitet beror på dess otvivelaktiga fördelar

  1. Varaktighet. Produkten tål intensiv mekanisk belastning utan att förlora sitt estetiska utseende och prestanda.
  2. Slitstyrka. Materialet är motståndskraftigt mot nötning.
  3. Frostmotstånd. Naturlig granit är inte rädd för låga och höga temperaturer, liksom temperaturhopp.
  4. Densitet. Stenen har små porer, så när fukt träffar ytan ändrar materialet inte dess tillstånd.
  5. Krävande vård. Om en del av trottoarkanten är skadad kan du alltid byta ut den felaktiga delen utan att behöva demontera hela strukturen.
  6. Olika färgtoner. Beroende på insättningen kan granit ha en mängd olika färger, så alla kan välja det alternativ som bäst passar in i landskapsdesignen.
  7. Tillgänglighet. Granitprodukter är utbredda i alla försäljningsställen. I vårt land finns det dussintals stora och små företag som erbjuder produkter i olika former, färger och storlekar.
  8. Miljösäkerhet. Granit avger inte giftiga ämnen och strålning, därför utgör det inget hot mot liv och hälsa.

Den enda nackdelen är materialkostnaden … Det beror till stor del på mönster, textur och nyans, samt leveranssätt till köparen. Detta minus utjämnas dock helt av produktens hållbarhet; vad gäller livslängden kan produkten klassas som ekonomisk. Det är därför natursten används för rekonstruktion av gamla vägar. Till skillnad från betong behåller den sitt utseende och sin form under hela sin livslängd.

Bild
Bild

Typer och klassificering

Den vanligaste typen av kantstenar är enkel , den har en rektangulär form. Beroende på standardstorlekar och funktionalitet är den indelad i flera kategorier:

  • GP1 - används för att separera körbanan och körningarna inom kvartalet från trottoarområden och gräsmattor, dimensioner - 300x150 mm, linjär vikt. m - 124 kg;
  • GP 2 - för avgränsning av vägar från gågator i tunnlar, på fördelningsfält och vid utgångspunkter, mått - 400 × 180 mm, viktkörning. m - 198 kg;
  • GP 3 - för att separera körbanan för vägar och gågator på vägbroar, samt i överfarter, dimensioner - 600 × 200 mm, viktkörning. m - 330 kg;
  • GP 4 - används för att separera gångvägar från rabatter, gräsmattor och trottoarer, mått - 200 × 100 mm, linjär massa. m - 55 kg;
  • GP 5 - för att skilja gångstigar från gräsmattor och trottoarer. Storlek - 200 × 80 mm, vikt m - 44 kg;
  • GPV - för arrangemang av ingångar från körbanan till gågatan, mått - 200 × 150 mm, linjär massa. m - 83 kg;
  • i den privata sektorn används vanligtvis GP5 -gränser för att förbättra bakgårdsområdet - de är lätta, bekväma att lägga och har dessutom den mest demokratiska kostnaden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på produktionsalternativet kan följande typer av gränser särskiljas:

  • sågad - har perfekt släta kanter, används på torg och parker;
  • flisad - erhållen genom krossning, har ett naturligt utseende.
  • polerad - poleringsmetoden används vid tillverkningen, tack vare vilken stenen får en plan och slät yta;
  • polerad - har släta kanter med mjuk grovhet;
  • värmebehandlad - erhålls efter bearbetning av granit med en gasbrännare, vilket gör ytan något grov.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

OSS -ländernas territorier är rika på fyndigheter av granit av högsta kvalitet. Många stenar är unika - när det gäller färgschema och struktur har de inga analoger i världen. Den ökade styrkan förklaras av det faktum att betydande temperaturfluktuationer är typiska för Ryssland, Vitryssland och Ukraina vid olika tider på året . - denna process hjälper till att stärka och härda berget. När det gäller kvalitet är rysk sten på inget sätt sämre än granit som bryts i Asien och Sydamerika, samtidigt som den ökar betydligt i värde. Även tillverkare från Kina, kända för sin dumpningspolitik, kan inte göra bättre priserbjudanden. Du kan inte ens nämna europeiska länder - deras granitkantar är mycket dyrare.

All verksamhet för utvinning och bearbetning av granit är strikt reglerad över hela världen, varför Ryssland antog nya GOST för några år sedan , där ökade kraven på stenens kvalitet och minskade de tillåtna felen i färdiga gränser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Idag är avvikelserna på plattorna 0,2% . Detta är något under den europeiska nivån (med 0,1%), men samtidigt över den kinesiska nivån. Detta skapar en betydande konkurrensfördel för den ryska tillverkarens produkter och gör produkterna från våra företag efterfrågade bland den inhemska konsumenten.

När det gäller tillverkarna bör det noteras de som har förtjänat konsumenternas förtroende. De första raderna i betyg är upptagna av Danila Master, Yurgan Stroy är också kända bland konsumenter av Stroykamen och Rosgranit . Ge inte upp positioner Antik Trade, Albion Granit, Sovelit.

Det finns många företag som bedriver produktion av granit. I din stad kan du alltid hitta leverantörer och köpa bra material med fokus på kunskap om dess fördelar och nackdelar.

Bild
Bild

Installationsteknik

Att lägga en granitkant börjar med förberedelser, nämligen - från att gräva en gräv , dess storlek ska vara något större än parametrarna för själva brickan.

Den färdiga gropen 20-25 cm är fylld med sand och krossad sten, de fungerar som en "kudde" och tampas sedan hårt för att fixera granitstenen ordentligt i marken. Efter det, utför pålägg , för detta drivs pinnar in i början och slutet av trottoarkanten och ett rep dras mellan dem för att styra plattans läge.

I slutet av det förberedande arbetet bör du förbered en cementbruk och behandla ytan på trottoarkanten med den längs hela längden av den sida som den kommer att stå i marken. Trottoarkanten placeras i en gräv, inriktad strikt längs linans linje och knackas med en speciell hammare tills den tampas in i "kudden". Hela gränsen installeras enligt detta schema . Om du bildar en trottoarkant bör den stiga 7-10 cm över marknivån.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Råd: om plattan har betydande vikt och imponerande dimensioner är det inte nödvändigt att cementera den. Det räcker bara att placera trottoarkanten i diket, strö över det och tampa det väl.

Om du väljer att välja detta sten , det är mycket viktigt att ta sitt val på allvar. Du bör inte bara välja kvalitetsmaterial utan också se till att det är tillverkat i enlighet med internationella normer och standarder.

Rekommenderad: