Vägkant: Mått Och Vikt På 1 St, Installationsteknik. Hur Mycket Väger En 1 M Trottoarkant? Läggning I Enlighet Med GOST Och Höjd, Typer Av Gränser

Innehållsförteckning:

Video: Vägkant: Mått Och Vikt På 1 St, Installationsteknik. Hur Mycket Väger En 1 M Trottoarkant? Läggning I Enlighet Med GOST Och Höjd, Typer Av Gränser

Video: Vägkant: Mått Och Vikt På 1 St, Installationsteknik. Hur Mycket Väger En 1 M Trottoarkant? Läggning I Enlighet Med GOST Och Höjd, Typer Av Gränser
Video: HOW MUCH PAIN CAN I FEEL IN VR? (Haptic Suit) 2024, Maj
Vägkant: Mått Och Vikt På 1 St, Installationsteknik. Hur Mycket Väger En 1 M Trottoarkant? Läggning I Enlighet Med GOST Och Höjd, Typer Av Gränser
Vägkant: Mått Och Vikt På 1 St, Installationsteknik. Hur Mycket Väger En 1 M Trottoarkant? Läggning I Enlighet Med GOST Och Höjd, Typer Av Gränser
Anonim

Vägkanten är en viktig del i anläggningen av vägar och motorvägar . Från materialet i den här artikeln lär du dig vad det är, vad det är och vad det används till. Dessutom kommer vi att berätta om dess parametrar och överväga de viktigaste punkterna i installationen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och vad är det för?

Vägkantar - byggmaterial för vägförbättring . Dessa är trottoarkanter som läggs som ett staket av gågator från vägbanan. De är installerade på båda sidor av vägen för att effektivt skydda och stärka de asfalterade områdena.

En vägkanter behövs för att säkerställa säkerheten för förare och fotgängare. Det skiljer vägbanan och trottoaren. Det stärker och skyddar beläggningsplattor från de negativa effekterna av miljöfaktorer (mekanisk förstörelse, regn, snö, hagel).

Det används för att indikera transportstopp, gräsmatta. Vägkanten används vid arrangemang av ankomster och parkeringsplatser . Den har en halkfri yta och en klar geometrisk form. Detta gör att den kan staplas för att bilda perfekta gränslinjer.

Vägstenen syns på säkerhetsöarna. Förutom skydd och zonindelning har den en dekorativ funktion.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vägkantar är ett byggmaterial med unika prestandaegenskaper . De är inte bara resistenta mot yttre skador, utan också mot extrema temperaturer. Estetiskt, hållbart, slitstarkt, ergonomiskt. De gör det möjligt att täcka trottoarer med kakel (förhindra att de förskjuts), låta dem asfalteras.

De är en dekorativ design av stigar i parkområden. De används ofta vid arrangemang av privata markinnehav. De ligger ovanför vägytan (beläggningsplattor eller asfalt), gräver inte för djupt i marken. De ökar dess frost- och fuktbeständighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Vägkanten produceras med metoden för vibrokomprimering av extra stark tung betong . Råvaran är en våt blandning av cement och grov sand. Lösningen knådas i en betongblandare, placeras i en form, pressas med samtidig vibration. Därefter torkas de vid en temperatur av 40-50 grader och packas sedan på pallar.

Kantstenen som erhålls genom gjutning tillhör materialets budgettyp. Tillverkningsteknik med förstärkning för styrka ökar produktens vikt.

Men med vibropressingstekniken minskar möjligheten att bromsa splittring på grund av luftbubblor.

På grund av den kontinuerliga färgningen kännetecknas den av färgkonsistens. Byggmaterial tillverkas i strikt överensstämmelse med gällande kvalitetsstandarder med hjälp av modern utrustning. Det är miljövänligt, har ett överkomligt pris, minsta produktionstid för stora partier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den installeras i områden av olika typer, som ligger under nivån på det underliggande skiktet (gjord av armerad betong, sand och krossad sten). På grund av sin tunga vikt kommer specialutrustning att användas (eller manuella enheter som liknar tång) vid installationen. Vägkanten är markerad (till exempel BR 100.30.15 - universell, förstärkt och färgad).

Vägkanten är inte en trottoarkant, den skiljer sig åt i installationshöjd . Går i samma plan och höjd som gatstenar. I det här fallet ligger själva vägbanan lägre än stenens höjd. Detta hindrar fordon från att komma in i den inhägnade gågatan. Dessutom är den tjockare än trottoarkanten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Alla typer av vägkantar kan delas in i 3 typer. Var och en av dem har sina egna egenskaper och har olika syften.

  1. Stammen grå , har en avfasning på ena sidan, som ligger på vägbanan. Den har stora dimensioner i jämförelse med andra analoger. På grund av profilens lutning ger den bekväm rengöring.
  2. Radiell grå kant , används i centrum för runda korsningar, avsedda för inneslutning av rundade sektioner. Den har en standardhöjd, kan installeras i böjar med en radie på upp till 10 m. Den används för krökta vägar med svår terräng och skarpa kurvor.
  3. Gjord , kännetecknad av en porös yttyp, med en avfasning ovanpå. Det är en kedja av kantstenar av samma storlek och form. Skiljer sig i närvaro av en vattenlinje (markeringar för den högsta tillåtna nivån på avloppsvatten).
  4. Avfasade , skiljer sig från de andra genom att den inte skapar hinder för bilar, har en större avfasning på sidan. Skiljer sig i lång livslängd, motståndskraft mot tryck av transportgummi.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kantstenens geometri bestämmer dess pris och vikt. När det gäller vikten kan det vara olika för produkter av standard och förstärkt typ. I det första fallet är massan 95 kg, i det andra - 100 kg.

Med samma märke av betong M300 kommer priset på en vanlig gräns att vara cirka 200-300 rubel per styck. Kostnaden för en armerad sten varierar mellan 400-450 rubel per bit. Priset på den målade analogen kommer att vara cirka 320 rubel per 1 modul.

Alla typer av vägkantar är universella lösningar för arrangemang på ryska vägar. Enligt kraven i GOST 665-91 skiljer de sig åt i betonghållfasthet som inte är lägre än M300, fuktabsorbering upp till 5%, frostbeständighet från F200.

Ofta tillhandahåller materialet förstärkning med metallstavar eller tråd. Dess sammansättning kan innefatta granitflis. Grå anses vara universell. Färgad erhålls genom tillsats av pigment. Sådana produkter är dyrare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Standardmått och vikter

Krav på vägkanten stavas in GOST 6665-91 … Det används för att ordna 90% av alla stadsvägar och gårdar. Dess livslängd är 15-20 år, beroende på plats. Måtten på vägkanten beror på dess sorter.

  1. Huvudkanten är 180 mm bred, 1000 mm lång, 300 mm hög (högst), väger 120 kg. Dess bredd, höjd och längd är konstant.
  2. Standardväg en trottoarkant med en längd på 1 m har dimensioner av höjd och bredd - 300x180 mm, vikt 100 kg.
  3. Röd mätare gränsen är 1000x300x150 mm i längd / höjd / bredd.
  4. Radiell väg kantstenen kan ha en längd på 78 till 100 cm. dess bredd är 15 cm, dess höjd varierar från 30 till 32 cm. Väggen på en vägkant anger direkt dess kvalitet: om den är mindre än den fastställda standarden enligt GOST, det betyder att det tillverkades i strid med tekniken …
Bild
Bild

Installation nyanser

För att korrekt installera en vägkanter måste du känna till nyanser av den använda läggningstekniken. Arbetet innebär användning av utrustning som kan lyfta och flytta stenar som väger 100 kg. I avsaknad av teknik används järnkrokar.

Arbetet görs inte ensamt - minst två personer gör det

Först och främst är det nödvändigt att ta hand om förberedelsen av grävkärlet för hela längden på trottoarkanten som ska läggas. När du förbereder basen, bestäm platsen för trottoarkanten med ett rep för större noggrannhet.

Därefter grävs en gräv ut. Dess bredd, enligt den allmänt accepterade installationstekniken, bör vara 40 cm (2 gånger mer än ett trottoar, mycket mer än en plastanalog). Djupet på diket bör vara större än kantstenens höjd. Botten av den grävda diken tampas, sand och krossad sten läggs ut i lager. Vallen planas, packas om och hälls sedan med betongbruk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bestäms sedan med kantstenens höjd. För att göra detta, använd en byggnadsnivå och ett rep, fixera det på insatser, på identiskt avstånd från asfalten. Kantstenens höjd indikerar var utsidan av trottoarkanten kommer att passera. I slutet av detta steg är de engagerade i att installera trottoarkanten.

Stenar placeras längs markeringslinjen tillsammans, lyfter och rör sig samtidigt från båda sidor. Trottoarkanten fördjupas i betonglösningen, med hjälp av en gummihammare om det behövs. Verktyget hjälper till att justera höjden. De jämnar ut gränsen på 2 plan. Istället kan du använda en träplanka och en järnhammare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det uppstår luckor mellan stenarna och andra håligheter under installationen, hälls de med en beredd lösning. Då och då är det nödvändigt att se till att kantstenen, innan lösningen härdar, inte faller åt olika håll. Även om de ännu inte är förseglade, är det nödvändigt att korrigera deras position.

Efter installationen är de engagerade i anläggningen av trottoarer eller vägar. För att staketet ska stå länge, inte deformeras eller gå sönder, inspekteras själva stenen innan arbetet påbörjas. Du kan inte montera den om stora sprickor och lufthåligheter syns på dess yta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förberedelsen av grunden kan inte ignoreras . Ibland använder stenläggare inte krossad sten. Men om jorden inte är sandig kommer du inte att kunna klara dig utan den. Det är absolut nödvändigt om jorden är lerig och har lera. I det här fallet kommer ignoreringen av förberedelsestekniken att leda till att kantarna på våren kommer att klättra i olika riktningar.

Du kan inte använda byggavfall eller trasiga tegelstenar istället för spillror. När man använder detta "material" sjunker kantstenarna mycket snabbt. När det gäller lera och svart jordjord så drunknar det grus. I det här fallet kan du inte göra utan att lägga geotextiler.

Rekommenderad: