Spirea (76 Bilder): Beskrivning Av Busken. Hur Odlar Man Spireabuskar Under Olika Förhållanden? Sjukdomar Och Deras Behandling

Innehållsförteckning:

Video: Spirea (76 Bilder): Beskrivning Av Busken. Hur Odlar Man Spireabuskar Under Olika Förhållanden? Sjukdomar Och Deras Behandling

Video: Spirea (76 Bilder): Beskrivning Av Busken. Hur Odlar Man Spireabuskar Under Olika Förhållanden? Sjukdomar Och Deras Behandling
Video: Spirea douglasii with beez 2024, Maj
Spirea (76 Bilder): Beskrivning Av Busken. Hur Odlar Man Spireabuskar Under Olika Förhållanden? Sjukdomar Och Deras Behandling
Spirea (76 Bilder): Beskrivning Av Busken. Hur Odlar Man Spireabuskar Under Olika Förhållanden? Sjukdomar Och Deras Behandling
Anonim

Spirea är en mycket vacker, opretentiös prydnadsväxt i underhåll. Den tolererar lätt extrema temperaturer, är torktolerant och kommer bra överens med alla grödor. Tack vare dessa kvaliteter är spirea mycket populär bland landskapsdesigners och används aktivt av dem i trädgårdar och parker.

Bild
Bild

Beskrivning

Spirea (från den grekiska "spiralen") representeras av en flerårig buske av lövfamiljen av rosfamiljen. Den växer på Alpernas sluttningar, vid foten av Himalaya, liksom i skogs- och skogsstäppzonerna i den tempererade zonen. Tack vare de kaskadböjda grenarna och riklig blomning används växten aktivt för landskapsarkitektur i offentliga utrymmen . Många oerfarna sommarinvånare blandar ofta ihop det med ängssöt - en ört som ser ut som vissa sorter av spirea. Enligt tidpunkten och varaktigheten av blomningen finns det tre typer av sprit: vårblomning, sommarblomning och senblomstring.

Bild
Bild

Nedan betraktas de allmänna morfologiska tecknen på spirea, på ett eller annat sätt, inneboende i alla växtarter

  • En vuxen spirea når ofta en höjd av 2,5 m och kännetecknas av en mängd olika former . Förutom gråtande, pyramidala, upprättstående, halvklotformiga och kaskadbuskar finns det krypande arter.
  • Växten imponerar med en mängd olika former och färger på löv , varav många ändrar färg mot slutet av växtsäsongen. Kultivarer med gula, orange, lila och röda löv, som sticker ut märkbart mot bakgrunden av annan trädgårdsvegetation, är särskilt uppskattade.
  • Spirea tillhör trädliknande buskar och är täckt med längsgående exfolierande bark . Unga grenar har en ljusgrön, gulaktig, rödaktig eller brun nyans, kan vara bar eller pubescent.
  • Rotsystemet i spirea är av fibrös typ och har en ytlig plats .
  • Knopparna på de flesta växter är mycket små , men hos vissa arter kan den nå 1 cm i längd. I sin struktur kan de vara dubbla eller enkla och i form - runda, äggformade och spetsiga. Några av dem har lätt pubescens, och några är helt nakna. Både de och andra har en fjällig struktur och består av 2-8 skalor.
  • Spireablad finns i olika former - från runda till smala lansettformade . Alla har ett bladblad, består av 3-5 lober, har inte stipulat och ordnas omväxlande.
  • Blomställningar av tidigt blommande sorter representeras av sittande (semi-stillasittande) paraplyer eller corymbose racemes , inramade med rosetter av löv vid baserna. Blomställningarna hos sommarblommande spiror är enkla och komplexa scuter som ligger i slutet av de korta grenarna av det aktuella året. I senblommande växter representeras blomställningar av smala cylindriska, pyramidala eller elliptiska paniklar som ligger vid spetsarna av långa grenar av den aktuella säsongen.
  • Spireablommor är ofta bisexuella , även om det också finns arter med dioecious blommor. I vårblommande växter är de nästan alltid vita, i sommarblommande växter är de vita, lila, rosa och röda, och i senblommande växter har de en vacker lila färg. I sin form är blommorna koppade och klockformade, har 5 kullblad och upp till 60 ståndare.
  • Spireafrukter representeras av flervädesblad , öppning längs insidan, och lite senare, längs den yttre sömmen. Fröna börjar spilla ut 2 månader efter blomningen, har en platt lansettformad färg, är färgade bruna och når en längd på 1,5-2 mm.
  • Blomningen av vårblommande arter är mycket vänlig, men kort , sommaren blommar lika massivt och blommar lite längre, och senblommande buskar blommar gradvis, varför de inte ser lika imponerande ut som sommar- och vårarter. Växten börjar blomma bara 3-4 år efter plantering, och den första blomningen i de flesta sorter är mycket dålig, med ett stort antal oblåsta knoppar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa sorter av spirea används som källa till medicinska råvaror. Den terapeutiska effekten beror på närvaron av saponiner, askorbinsyra, alkaloider, flavonoider, tanniner och karoten. Vissa arter är dessutom utmärkta honungsväxter.

Bild
Bild

Förutom medicinska och dekorativa funktioner spelar spireas ofta rollen som markförstärkande växter och planteras längs vattenförekomster och på problemjordar. Alla sorter av denna underbara växt är helt krävande för jorden, frosthärdiga, fotofila och mår bra i en gasförorenad stadsmiljö . Detta gör att de kan användas för landskapsarkitektur rabatter som ligger längs motorvägar i mitten av megastäder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudsorter

Släktet spirea har cirka hundra växtarter, konventionellt uppdelade i två kategorier: vårblommande och sommarblommande . De senare inkluderar senblommande växter, som i slutet av sommaren bara börjar täckas med blommor. Nedan följer några populära typer som oftast används i landskapsarkitektur.

Bild
Bild

grå

Denna art tillhör vårblomningen och representeras av buskar på 2 meters höjd. Växtens grenar känns, räfflas, bladen är spetsiga, blommorna är vita och samlas i sköldar . Växten blommar i maj och bär efter en månad frukt.

Arten tillhör hybrider, så fröplantning är omöjlig. I landskapsdesign används den både i enstaka planteringar och i gruppkompositioner och är mycket uppskattad för det stora antalet blomställningar som bildar vackra snövit lock på busken.

Bild
Bild

Wangutta

Denna art är vårblommande och förvånar andra med sin storlek. Höjden på en vuxen buske når 2,5 m. I jämförelse med andra arter blommar växten ganska länge. Blomningen börjar i mitten av maj och pågår till slutet av juni. På grund av sin höga tillväxt och spridning används arten för att skapa häckar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växter växer bra i solen och i halvskugga, krävande mot jorden, frostbeständiga och tål en kort torka. Wangutta ser särskilt vacker ut i kombination med blommande viburnum och jasmin, liksom med alla typer av barrträd.

Arten kännetecknas av upprepad blomning, som sker i augusti. Den är dock inte längre lika riklig som våren och förekommer inte varje år och inte i alla växter. Wangutta växer mycket snabbt och kan klippas bra.

Bild
Bild

Dubravkolistnaya

En annan vårblommande art. Den växer över hela vårt lands territorium: från Fjärran Östern till de västra regionerna. Dess livsmiljö i dess naturliga miljö är steniga sluttningar och bergskogar. Växten är en upprätt buske med en höjd av 2 m. Under blomningen, som inträffar i början av juni och varar i 3 veckor, lutar grenarna, under blomställningens vikt, något mot marken.

Spireas av denna art tolererar frost bra, kan växa i ett gasformigt utrymme och i halvskugga. Buskarna är täckta med graciösa ovala eller ovala blad upp till 4,5 cm långa.

Utseendet är perfekt för att skapa naturliga kompositioner och lämpar sig bra för hårklippningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Thunberg

Vårblommande Thunberg spirea växer på bergssluttningarna i Kina, Japan och Korea. Buskarna växer upp till 1,5 m och är täckta med dekorativa blad 4 cm långa. På grund av lövverket, som blir orange på hösten, är arten mycket populär bland landskapsdesigners och anses vara en av de vackraste.

Växten blommar nästan den allra första (i mitten av maj) och kännetecknas av den snabba mognaden av frukter. Arten föredrar soliga områden och kräver skydd för vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gorodchaty

Spirea crenate blommar på våren och växer i Ryssland, Västeuropa och Centralasien. Dess livsmiljö är ängar, stäpper och steniga bergssluttningar . Arten anses särskilt värdefull och är skyddad i skyddade områden. Buskarnas tillväxt är 1 m, kronan är lös, bladen är avlånga eller ovala, grågröna i färgen.

Bild
Bild

Ett särdrag hos arten är närvaron av tre vener som ligger på bladets baksida . Blomningen börjar i början av juni och varar i 20 dagar. Arten tolererar kort torka väl, kan växa i halvskugga och ger många rotskott. På grund av att buskarna är ganska starka och låga, används växten ofta för att stärka svällande jordar.

Bild
Bild

Hos vårblommande arter förekommer blommor på tvååriga skott och hos sommarblommande arter på grenarna av det aktuella året. De senare har en högre dekorativ effekt, vilket beror på det stora antalet sorter med röda och rosa blomställningar. Bland de populära sommarblommande arterna finns pilspirea, vitblommig, tätblommig och japansk spirea.

Bild
Bild

Den senare är mest utbredd på grund av buskens lilla höjd (cirka 50 cm) och den långa blomningstiden, som börjar i mitten av juli och varar i nästan 2 månader. Arten ser bra ut i gruppkompositioner och gränser och har flera guldbladiga sorter som Golden Princesses och Gold Mound.

Vitblommig spirea utstrålar en behaglig ihållande doft under blomningen och kännetecknas av vackra vita blommor . Spirea pilblad är känt för smala löv som får en röd nyans på hösten och spektakulära ljusrosa blomställningar. Används i häckar och gruppplanteringar. Den tätblommiga spireaen växer högst 80 cm, har rödaktiga stjälkar, gröna blad som blir orange till hösten och ljusrosa stora blomställningar. Växten blommar lite tidigare än japansk spirea och blommar i 2 månader.

Bild
Bild

Olika sorter

Beroende på sorten kännetecknas spireas av en mängd olika former och färger. De mest intressanta sorterna, kännetecknade av höga dekorativa egenskaper och anspråkslöshet, betraktas nedan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Grefsheim

Det är en representant för vårblommande arter av grå spirea och är mycket intressant ur dekorativ synvinkel. Det erhölls genom att korsa johannesört och vitgrå spir . Växten är en liten tät grenad buske, vars särdrag är välvd, som om hängande grenar och smala löv. Stora vita dubbla blommor samlas i täta klasar längs varje gren.

Bild
Bild

Detta arrangemang ger busken estetik och gör det märkbart mot den allmänna bakgrunden.

Bild
Bild

Anthony Vaterer

Avser sommarblommande arter av Bumald's spirea, som är en hybrid av vitblommig spirea och japansk spirea. Växten är en buske med ljusröda blommor och vackra smala löv. Ett karakteristiskt drag för sorten är dess långa blomning, som varar cirka 100 dagar . De mest effektiva kompositionerna erhålls med paniclehortensia som blommar exakt samtidigt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Shirobana

Det anses vara en av de mest intressanta sorterna. Den representeras av en lågväxande buske upp till 80 cm hög med smal lansettformade mörkgröna blad 2 cm långa. Busken innehåller vita, rosa och röda blommor samtidigt, vilket ger den en hög dekorativ effekt. Buskens blomning börjar i början av juli och pågår till slutet av augusti . "Shirobana" används aktivt för att dekorera klippträdgårdar, låga gränser och ensembler, som inkluderar olika typer av barrträd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sorten är mest utbredd i Japan och Kina, även om den i vårt land också blir populär och vinner landskapsdesigners hjärtan.

Bild
Bild

Snowmound

Den tillhör vårblommande arter av Nipponskaya spirea och är en buske med en tät krona och graciöst böjda grenar 2 m höga. Spirea har långsträckta mörkgröna blad och blommar med vackra snövitblommor, samlade i blommor av blommor. Blomningen börjar i juni och varar i cirka tre veckor. I naturen växer "Snowmound" i Japan, på ön Hondo.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mousserande champagne

Det är en representant för den japanska spirea-arten och tillhör sommarblommande växter. Sorten är mycket vacker och ovanlig i varje skede av växtsäsongen. Till exempel blir löv, som är ljusrosa på våren, ljusgröna i slutet av sommaren. Växten blommar mycket effektivt och kraftigt och lockar inte bara människors uppmärksamhet utan även bin.

Bild
Bild

Sorten anses vara en bra honungsväxt och har vackra och stora blommor . Buskarna har röda stjälkar och växer upp till 80 cm. Växten tolererar frost bra, kan växa i ljus nyans och är kravlös på jordens sammansättning. Det enda som behöver tillhandahållas för sorten är regelbunden vattning. Marken ska alltid vara något fuktig och lös.

Bild
Bild

Hur växer man?

Det är ganska lätt att odla en spirea, det viktigaste är att välja rätt plats, följa alla planteringsregler och ge växten rätt vård. Du bör också vara försiktig med valet av plantor och köpa endast starka exemplar med friska rötter. För vårplantering måste du välja skott med vilande knoppar, och från höstplantering bör lövverk falla helt . Om rotskotten är för långa, klipps de lätt med en steril kniv och skärs med kol.

Bild
Bild

En annan viktig punkt är plantans art och sortegenskaper . Så för Sibirien och Ural, där klimatet kännetecknas av varma somrar och kalla vintrar, bör frostbeständiga arter väljas, men alla sorter slår rot i de södra regionerna.

Bild
Bild

För regioner med kallt klimat är det bättre att ta underdimensionerade buskar som kan gömma sig under snötäcket och överleva vintern utan mycket förlust. Höga arter i svår frost kan frysa grenar, varefter du inte kan förvänta dig riklig blomning av dem.

Bild
Bild

Tidpunkt

Spirea planteras på vår och höst. Tidiga blommande arter rekommenderas att planteras i september innan lövfallet är klart . Frost har ännu inte kommit vid den här tiden, så växten hinner slå rot och få styrka för övervintring. Senblommande arter planteras däremot bäst på våren, innan saftflöden och knoppar vaknar. Det är bättre att välja grumligt och inte för varmt väder för att plantera spirea.

Bild
Bild

Jordberedning

Jorden för spirea ska vara lös, något fuktig och andas. Om jorden är mycket utarmad tillsätts torv eller lövhumus till den, och om jorden på den valda platsen är för lerig, tillsätts torv och sand dessutom . När man planterar hybridarter är det nödvändigt att se till att det inte finns några spår av kalk i jorden. När det gäller surhet föredrar spirea neutral jord, även om den kan växa i lite sura.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsplan

Landningsalgoritm spirea är ganska enkelt och innehåller flera steg.

  1. 2-3 dagar före plantering grävs hål på platsen med en storlek på 30x30 cm och ett djup av 60-70 cm . Mellan angränsande buskar upprätthålls ett avstånd på 70 till 100 cm, och när en häck bildas, cirka 30 cm.
  2. Dränering måste läggas i botten , som du kan använda trasigt tegel, flodstenar eller stora spillror.
  3. Ett lager grov sand hälls över dräneringen 5 cm tjock och hällde ett näringssubstrat med en bild.
  4. En planta placeras på toppen av kullen , rötterna rätas noggrant och begravas till rotkragen.
  5. Jorden tampas noggrant och häll 2 hinkar vatten under busken.
Bild
Bild

Marken som har lagt sig från den första vattningen hälls till rotkragen, varefter stamcirkeln mulas med hjälp av torv eller nålar.

Toppdressing

Gödselmedel för spirea måste appliceras tre gånger per säsong. För första gången måste växten matas direkt efter vårbeskärningen med hjälp av kvävehaltiga föreningar för detta . De kommer att bidra till ett aktivt väckande av njurarna och den snabba tillväxten av grön massa.

Den andra utfodringen utförs på sommaren med hjälp av kaliumfosforpreparat för den . Detta är särskilt viktigt för senblommande arter som precis ska blomma. Och den tredje utfodringen utförs på hösten, efter att spirea har bleknat . För att göra detta, använd eventuellt organiskt gödningsmedel, inklusive mulleinlösning.

Bild
Bild

Vattning

Spirea, även om den är resistent mot kortsiktig torka, kräver regelbunden fukt. Detta beror på den ytliga placeringen av rötterna, från vilka fukt snabbt går ner. Vuxna höga buskar behöver 20 liter vatten 2 gånger i månaden, och underdimensionerade behöver 10-15.

Bild
Bild

Beskärning

Spireabuskar tenderar att växa snabbt och behöver regelbunden beskärning. I tidigt blommande arter, där blomställningar finns längs hela skottlängden, är endast ändarna på grenarna som har frusit under vintern avskurna. Gamla och skadade grenar tas bort varje dag under växtsäsongen . Beskärning utförs på våren, innan plantans saftflöde startar.

En gång var 7-10 år rekommenderas att föryngra buskarna genom att klippa av alla grenar vid roten. När det gäller den dekorativa bildningen av kronan trimmas de utskjutande skotten omedelbart efter blomningen, samtidigt som de blir av med tunna, krokiga och förtjockade grenar.

Bild
Bild

Senblommande spireas beskärs också tidigt på våren och görs före den första knoppen . Svaga och små grenar tas bort helt. När det gäller unga växter, upp till 4 år gamla, avlägsnas endast skadade och frysta skott, liksom grenar som torkar ut från dem.

Bild
Bild

Från 4 års ålder beskärs buskarna årligen och lämnar 30 cm från marken. Livslängden för sommarblommande arter är cirka 20 år. Lågväxande sorter med en höjd av högst 50 cm skärs endast för 2 knoppar.

Bild
Bild

Ogräs och lossning

Trädgårdsmästare avråder från att härda jorden med nära stjälk, vilket blockerar luftåtkomst till rötterna. Marken runt busken måste lossas periodiskt och ogräs, var försiktig så att det ytliga rotsystemet inte skadas.

Bild
Bild

Vad ska man göra efter blomningen?

Efter att spirea har bleknat, avskärms blekna peduncles från den, formativ beskärning utförs och de börjar förbereda sig för vintern. Omedelbart efter blomningen rekommenderas att befrukta växten med vilken organisk sammansättning som helst så att den hinner tillföra näring som är nödvändig för övervintring. Efter början av den första frosten är rotzonen täckt med torrt lövverk eller humus . Skikttjockleken varierar från 10 till 15 cm, beroende på klimatzonen.

Bild
Bild

I ett skarpt kontinentalt klimat med torra frostiga vintrar och fullständig frånvaro av snötäcke rekommenderas att bygga ett skydd. För att göra detta måste du knyta grenarna till ett tätt knippe, böja dem till marken och fixa dem i en speciell ram. Ovanifrån är strukturen täckt med grangrenar eller torra löv, och inte glömma att demontera skyddet vid början av de första fjädrarna.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Spirea har god immunitet och blir praktiskt taget inte sjuk. Huvudproblemet för trädgårdsmästare när de växer är spindelkvalster, bladlöss, vitflugor och blå ängssötfluga. De älskar att njuta av färska unga blad, som orsakar betydande skador på växten. För att förhindra invasion av skadedjur rekommenderas att spraya spirea med insekticider, till exempel "Aktellik", "Karbofos" eller "Fitoverm", och det senare kan användas även under blomningsperioden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Av de möjliga sjukdomarna är det värt att notera svampen och rotroten som härrör från stagnation av vätska i rotzonen. Behandlingen börjar omedelbart efter upptäckten av sjukdomen och görs med hjälp av fungicider: "Fundazola", "Fitosporin-M" och "Abiga-Pica ".

När rost visas på buskarna används Bordeaux -vätska. Som ett förebyggande av svampsjukdomar hjälper regelbunden lossning av jorden och en ökning av intervallerna mellan vattningarna. Du kan bekämpa tillväxten på stammarna med hjälp av järnsulfat.

Bild
Bild

Hur förökas?

Det är ganska enkelt att odla spirea och det kan göras på tre sätt: genom skiktning, sticklingar och odling av frön. Det är sant att den senare metoden är mycket tidskrävande och garanterar inte bevarandet av generiska egenskaper hos unga sprit.

Bild
Bild

Skikten

Denna metod låter dig enkelt få en hälsosam generation som till fullo bevarar alla föräldrars sortegenskaper. Kärnan i metoden är följande: en extrem ung skott med löv tas från en 3-årig buske och det översta lagret av barken skrapas av på flera ställen . Sedan grävs en platt, inte för djup fåra åt sidan från roten, skottet läggs i den och fixeras med trädgårdspinnar.

Bild
Bild

Därefter ströks lagren med bördig jord och vattnas. I framtiden, när du vattnar moderbusken, se till att vattna spåret. Om allt görs korrekt kommer skotten att börja dyka upp från lagret till hösten. Unga växter får övervintra med modern, och på våren separeras de från moderbusken och transplanteras till en permanent plats.

Sticklingar

Spirea kan också spädas genom sticklingar. För att göra detta skärs en stark och ung årlig skott från en frisk buske och skärs i flera delar, så att var och en av dem har flera löv. Ytterligare de nedre bladen skärs av från sticklingarna och läggs i en lösning av "Epin" eller "Kornevin" i 12 timmar … Vid denna tidpunkt bereds en bördig blandning av trädgårdsjord, sand, torv, humus och hälls i en trälåda. Sedan planteras sticklingar där och vattnas väl.

Bild
Bild

Varje stjälk är täckt med en glasburk eller en vanlig plastflaska och avlägsnas i halvskugga . Under hela säsongen luftas planteringen och sprutas från en sprayflaska 2 gånger om dagen. På hösten grävas lådan i marken, mulkas med torrt lövverk och ett skydd byggs i form av en trälåda. På våren tas rutan bort, de väntar på utseendet av unga skott, varefter plantorna planteras på permanenta platser.

Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Spirea används ofta i landskapsdesign. Hon ser bra ut både i en enda passform och som en del av en komplex ensemble . På grund av den enorma variationen används växten i stenarter, klippträdgårdar, häckar, för att dekorera gränser och rabatter, i utsökta kompositioner med de mest ovanliga växterna, samt för att stärka jorden längs stranden av vattenförekomster.

Bild
Bild

Som följeslagare för spirea är de perfekta gran, weigela, scumpia, action och enbär … Låt oss titta på några intressanta exempel på användningen av spirea i landskapsdesign.

Bicolor spirea i klippträdgården.

Bild
Bild

Spirea ser bra ut i barrträd.

Bild
Bild

Höga typer av spirea är bra för att skapa häckar.

Bild
Bild

Japansk spirea i en parkbädd.

Bild
Bild

Spirea som en markförstärkande växt.

Bild
Bild

Du kan lära dig mer om spirea i följande video.

Rekommenderad: