Tapestry (39 Bilder): Vad är Det? Smidesjärn Dekorativa Trädgårdstrelliser För Växter Och Plastmodeller, Andra Alternativ

Innehållsförteckning:

Video: Tapestry (39 Bilder): Vad är Det? Smidesjärn Dekorativa Trädgårdstrelliser För Växter Och Plastmodeller, Andra Alternativ

Video: Tapestry (39 Bilder): Vad är Det? Smidesjärn Dekorativa Trädgårdstrelliser För Växter Och Plastmodeller, Andra Alternativ
Video: IPMS Scale model world 2019 - Telford model show 2024, Maj
Tapestry (39 Bilder): Vad är Det? Smidesjärn Dekorativa Trädgårdstrelliser För Växter Och Plastmodeller, Andra Alternativ
Tapestry (39 Bilder): Vad är Det? Smidesjärn Dekorativa Trädgårdstrelliser För Växter Och Plastmodeller, Andra Alternativ
Anonim

Varje trädgårdsmästare eller ägare till ett lanthus försöker förädla sin plats. För att förbättra territoriets estetiska attraktion och för att öka dess funktionalitet har många metoder utvecklats, inklusive installation av trädgårdsvägar, lusthus, pooler, rabatter, fontäner samt plantering av ursprungliga trädarter och buskar. Trelliser anses vara ett av de användbara och därför mycket populära alternativen, med deras hjälp förbättras tillväxten och utvecklingen av klättrande vegetation.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

En spaljé är en speciell typ av trädgårdsstruktur som ser ut som en spaljé och fungerar som ett stöd för trädgårdsodlingar. Denna enhet kännetecknas av skönhet och funktionalitet, därför är den nästan oumbärlig för arrangemang och förbättring av webbplatsen. Det ursprungliga dekorativa gallret hjälper till att bibehålla grenarna av växter, förutom allt annat, säkerställer det en enhetlig penetration av solljus i förhållande till hela skottets längd . Således räddas representanter för floran från förfall, växer aktivt och bär frukt. Frukten som har växt på detta sätt har de bästa kvalitets- och smakegenskaperna.

Bild
Bild

Tack vare gobelängerna aktiveras ventilationen av grödor, och därför är de lite sjuka och attackeras inte ofta av patogena mikroorganismer . Insekter har obehindrad tillgång till blommorna hos sådana representanter för floran, vilket stimulerar till god pollinering. Dekorativa galler bidrar också till det enkla underhållet av trädgårdens vegetation, nämligen dess beskärning och kronbildning. Således har befälhavaren möjlighet att ändra grenens tillväxtriktning varje år och därigenom öka avkastningen på grödan.

Bild
Bild

Tapisserier är en variant av den ursprungliga och eleganta trädgårdsdekorationen. De används ofta för att klättra rosor, prydnadsväxter, bindweed, vindruvor, hallon, clematis, gurkor, tomater och alla slags klätterblommor och buskar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Tapeter har hittat sin tillämpning på landet, i trädgården, växthuset, de kan till och med placeras på husets vägg. De används också för att odla humle, krusbär, ärtor och andra sorter av loaches. Denna design ser annorlunda ut, måtten kan också skilja sig från varandra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spaljéer för klättring av vegetation är av följande typer:

  • vertikalt enkelplan;
  • V - formad;
  • horisontell;
  • vertikal med visir.

För prydnads- och fruktgrödor används ofta spaljersegel, spaljefläkt. Dessutom installerar trädgårdsmästare ofta glid-, fläkt- och tulpandesigner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett-plan

Enplans spaljéer är kategoriskt inte lämpliga för kraftfull vegetation med flera armar, eftersom deras processer inte fixas efter plantering. Detta alternativ är lämpligt som spaljé för lockiga blommor . I det här fallet ligger skotten och vinstockarna på samma plan. Tack vare denna design sker den maximala belysningen av varje blad i kulturen.

Bild
Bild

Denna typ av spaljé är lämplig för odling av ett litet antal grödor . Det är relevant för de representanter för floran som behöver ständig beskärning. Sådana mönster kan spara utrymme. Det krävs inte mycket material för att bygga dem. Enplans spaljé kännetecknas av enkel tillverkning.

Tvåplan

Tvåplans spaljéer kännetecknas av formen av en omvänd trapets. Användningen av denna design bidrar till den intensiva tillväxten av fruktgrödor . Deras design kan vara väldigt olika, så den kan användas både i växthus och på balkongen. Armaturen med två plan anses vara idealisk för växter som inte behöver skydd för vintern.

Bild
Bild

Denna design har fått sin tillämpning när man växer snabbväxande flora i ett stort område. Dessa anpassningar kan utnyttja utrymmet optimalt, vilket innebär tillväxt och utveckling av vacker och hälsosam vegetation.

Två-plan spaljéer är indelade i följande typer:

Raka linjer består av ett par parallella plan som är monterade med ett avstånd av 0, 6-1, 2 meter från varandra

Bild
Bild

V-formad. Dessa enheter är gjorda av två plan som är vinklade i förhållande till varandra

Bild
Bild

Y-formade spaljéer ser ut som ett plan, som är uppdelat i hälften på toppen. I detta fall är varje plan fixerat i en vinkel på 45-60 grader i förhållande till det andra

Bild
Bild

Material (redigera)

När man väljer ett material för oberoende produktion av spaljéer bör befälhavaren inte bara ta hänsyn till egenskaperna i landskapsdesignen på territoriet, utan också indikatorn för materialets styrka, tillförlitlighet och motståndskraft mot negativa miljöfaktorer.

Metallisk

Smidda metallspaljéer ser inte bara attraktiva ut utan har också hög prestanda. Element av smide ger sådana produkter presentabilitet och originalitet . Den enda nackdelen med sådana mönster är deras höga kostnad.

Bild
Bild

Plast

PVC bindweed stöd anses vara ett enkelt budgetalternativ. Den största fördelen med sådana strukturer anses vara deras låga kostnad, men samtidigt är deras stabilitet låg . Många trädgårdsmästare använder spaljéer gjorda av plaströr på sina platser, eftersom de kan ges vilken böjd konfiguration som helst.

Bild
Bild

Övrig

Förutom ovanstående alternativ kan du på rea hitta gobelänger av WPC, glasfiberarmering, bambu. Bland de mest efterfrågade är trävaror . Sådana strukturer har en lång livslängd, föremål för ytbehandling med särskild skyddsutrustning. Hållbara träprodukter kan passa in i alla landskapsdesigner på territoriet.

Bild
Bild

Ofta används lameller för att göra träspaljéer . För särskild originalitet, använd material med sniderier eller färgstrukturer. Ett värdigt alternativ för stöd kan kallas enheter från ett profilrör. De kännetecknas av motståndskraft och används därför för höga grödor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Wire trellises anses vara det bästa alternativet för låg vegetation, de vävs ofta hemma.

Blanketter

Spaljéer för klättring av vegetation kan också ha olika former

Pelar . Denna design är enkel, eftersom den består av ett par stolpar, mellan vilka en tråd eller metallkabel sträcks horisontellt. Columnar trellis kan vara en- och tvåbladig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Halvvalv . Denna typ av stöd har en båge som är böjd uppåt. Utåt sett är det ganska likt ett baldakin. En skugga skapas under en sådan struktur. Denna redskap är idealisk för små planteringsytor. I detta fall bör grödor planteras i en rad. Plantering i grupper rekommenderas under förhållanden under olika mognadsperioder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Välvt stöd är ganska vanligt i trädgårdsmästares tomter . En av fördelarna med denna enhet är skapandet av ett stort skuggat område under vilket du kan installera trädgårdsmöbler. Den välvda strukturen har ett attraktivt utseende, men om du vill göra den själv kan det uppstå små svårigheter. Experter noterar också vissa svårigheter i processen att trimma vegetation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pergola är en typ av välvd spaljé . Det anses vara det bästa stödalternativet för kraftfulla hybrider som inte har tillräckligt med utrymme på en en- eller tvåplanig spaljé. Vid installation av en sådan enhet kan trädgårdsmästaren räkna med en bra fotosyntesprocess i växter, en minimal risk för infektion med svampinfektioner och enkel bearbetning av buskar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Du kan göra en trellis med ett plan hemma. Det är dock lämpligt att ha en assistent i denna fråga, eftersom det kommer att vara ganska svårt att utföra allt arbete på egen hand. För att göra ett högkvalitativt ettplansstöd måste du begrava en pelare i jorden till ett djup av 0,5 meter . I det här fallet är det värt att observera ett avstånd mellan stolparna på 50 cm, samt att plocka upp pelare med en diameter på 7 till 10 cm. Enligt rekommendationer från experter bör stöden längs kanterna vara mer massiva än andra.

Bild
Bild

Vid användning av pelare av trä måste deras nedre halva förvaras i en lösning av kopparsulfat i förväg i flera dagar. En sådan händelse kommer att kunna förhindra att produkten ruttnar . Vid användning av metall är det lämpligt att täcka ytan med en bituminös substans som förhindrar korrosion.

För konstruktion av spaljéer är det värt att ta ståltråd med en diameter på 3 till 5 mm . Det måste dras på de fasta stöden. Om tråden är i flera rader, bör avståndet mellan dem vara från 35 till 40 cm. Enligt trädgårdsmästares recensioner är spaljéer med tråd i 4-5 rader mest effektiva. Fästning utförs med spik, metallklammer eller annan hårdvara.

Bild
Bild
Bild
Bild

Produktionen av två-plan spaljéer för klättring av vegetation skiljer sig inte från konstruktionen av ett-plan sådana. Men istället för en design görs flera.

Steg för tillverkning av ett V-format stöd:

  • gräva två hål med ett djup av 0,6 meter;
  • fixera rör i dem med en nedre del behandlad med bitumen i förväg;
  • överensstämmelse med avståndet mellan rören vid 0,8 meter;
  • uppfödning av pelarnas övre gränser med 1, 2 meter;
  • fixera positionen med krossad sten och utföra betonghällning;
  • dra i tråden.
Bild
Bild

Vackra exempel i landskapsdesign

Tapeter har ett sofistikerat utseende och kan vara en värdig dekoration för en trädgård eller en personlig tomt.

Denna struktur ser bra ut som ett fristående element eller en struktur fäst på väggen . Smidda välvda strukturer själva ser ganska vackra ut, men om de är skickligt placerade kommer territoriet att se ännu bättre ut. Till exempel är installation vid ingången ett ganska bra alternativ för placeringen av en sådan enhet. Således kommer webbplatsen att glädja gästerna från de första minuterna av att vara på den (exempel foto 1).

Bild
Bild
Bild
Bild

Ovanligt och snyggt kan du dekorera en sommarstuga eller dekorera ett sommarkafé med hjälp av en träspalj med en låda för blommor (exempel foto 2) . I en sådan korg installeras krukor med växter - loaches, som växer och kommer att fläta spaljén. En sådan design med färska blommor kommer inte att lämna någon besökare likgiltig.

Bild
Bild
Bild
Bild

En träspalj är ett bra sätt att dela upp ett område i zoner . Installationen av en sådan produkt, flätad med känsliga blommor, kan framgångsrikt dekorera ett rekreationsområde eller separera en matsal utomhus (exempel foto 3).

Rekommenderad: