Morisk Gräsmatta (46 Bilder): Fördelar Och Nackdelar Med En Blommande Gräsmatta, Fröernas Sammansättning, Vad Kan Vara I Landskapsdesign, Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Morisk Gräsmatta (46 Bilder): Fördelar Och Nackdelar Med En Blommande Gräsmatta, Fröernas Sammansättning, Vad Kan Vara I Landskapsdesign, Recensioner

Video: Morisk Gräsmatta (46 Bilder): Fördelar Och Nackdelar Med En Blommande Gräsmatta, Fröernas Sammansättning, Vad Kan Vara I Landskapsdesign, Recensioner
Video: Så här skär jag kanter runt gräsmattan 2024, Maj
Morisk Gräsmatta (46 Bilder): Fördelar Och Nackdelar Med En Blommande Gräsmatta, Fröernas Sammansättning, Vad Kan Vara I Landskapsdesign, Recensioner
Morisk Gräsmatta (46 Bilder): Fördelar Och Nackdelar Med En Blommande Gräsmatta, Fröernas Sammansättning, Vad Kan Vara I Landskapsdesign, Recensioner
Anonim

Inget glädjer ögat mer än blommor - de är vackra, ljusa, estetiska och förtjänar utan tvekan sin plats inom trädgårdsarbete. Det är därför den moriska gräsmattan alltid är populär. Det ser ut som en äng sådd med vårgräs och blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Låt oss först säga några ord om historien om utseendet på de moriska gräsmattorna. Invånare i den gamla världen under 800-800-talen, som besökte Cordobas kalifat under muslimskt styre i Spanien, beskrev med stor entusiasm den fantastiska skönheten i deras palats och parkkomplex . Detta är inte förvånande, eftersom stor uppmärksamhet ägnades åt utformningen av gräsmattor på den tiden. Specialutbildade personer inkluderade vilda ängselement i trädgårdsdesignkonceptet. Denna idé fastnade snabbt och landets gäster gillade den så mycket att den snabbt spred sig till andra stater. Flera århundraden senare har den moriska gräsmattan inte tappat sin relevans och används fortfarande i stor utsträckning i landskapsdesign.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna version av gräsmattan är optimal för de husägare som inte har mycket lust eller tid att regelbundet använda en gräsklippare i sitt område . Skapandet av en morisk duk låter dig få en liten gräsmatta, som är behaglig med sin ljusa blomning under den varma årstiden.

För att skapa en gräsmatta används speciella spannmålsblandningar . De flesta av dem är spannmål - de är ansvariga för bildandet av en tät bas. Blommande grödor står för ungefär en tredjedel av den totala såmängden.

Bild
Bild
Bild
Bild

I någon blomsterbutik säljs färdiga blandningar för blommande örter, de kan säljas under namnen "blommande" eller "alpin" gräsmatta. Om så önskas kan alla skapa en gräsblandning för en så ovanlig gräsmatta med egna händer.

För att göra detta måste du ta vilken gräskultur som helst och lägga till plantor av flera typer av blommor till din smak.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Många sommarboende och ägare till sina egna lanthus planterar med stor glädje små gräsmattor i morisk stil på sina bakgårdar. Det finns dock de som uppfattar denna idé med misstro. Det är därför det är värt att ta reda på vad som är fördelar och nackdelar med en sådan landskapslösning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelarna med en mauretansk gräsmatta inkluderar följande faktorer

  • Färgens ljusstyrka och enastående dekorativ effekt . Denna gräsmatta är en riktig matta av ängsgräs och blommor i alla nyanser, och du kan alltid välja prydnaden själv. Beroende på jordblandningarnas sammansättning kan du få både en brokig bild och en svartvit design.
  • Möjlighet att använda jordblandning i områden med dålig jord . Som regel är de växter som ingår i den blommande gräsmattan vanligtvis opretentiösa. De kan framgångsrikt växa och utvecklas även på platser där alla andra kulturer helt enkelt dör.
  • Krävande vård . Till skillnad från traditionella parterre och vanliga gräsmattor behöver en blommande äng inte klippas mer än en eller två gånger per sommar. Dessa växter är resistenta mot torka och ofta regn.
  • Blommans kontinuitet . En rätt utvald växtbaserad blandning för en blommande äng låter dig njuta av ljust lövverk och en brokig gräsmatta i flera månader. Efter att några växter har bleknat blommar andra omedelbart. En sådan gräsmatta ser inte bara dekorativ ut under sommarsäsongen, den ser också annorlunda ut varje vecka.
  • Självförnyelse . Den moriska gräsmattan är en praktisk långsiktig lösning för landskapet. När du har sått fröna kan du inte längre göra detta arbete i framtiden. Ettåriga i slutet av växtsäsongen sprider sina plantor, vilket gör att gräsmattan sår sig nästa år.

Även om små skalliga fläckar dyker upp kan de alltid döljas av snabbt växande gräs eller ettåriga blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Av nackdelarna bör flera punkter lyftas fram

  • Estetikens originalitet . Trots sitt exceptionella naturområde bör den moriska gräsmattan inte användas för att plantera hela trädgården. Anledningen är att den ser oförskämd ut större delen av året, så det är bäst att plocka upp ett långt skott av en traditionell gräsmatta för den.
  • Komplexiteten i urvalet av frön . Husägare med liten erfarenhet av blommande växter kanske inte ordentligt formulerar örtblandningen. Ofta tar de inte hänsyn till blomningens period och varaktighet, gräsens höjd och frostbeständighet. Detta leder till att vissa grödor helt enkelt täpper till resten eller fryser ut när det första kalla vädret börjar.
  • Låg funktionalitet . Du kan leka, springa och gå på en traditionell gräsmatta. Den moriska gräsmattan används inte för aktiv tidsfördriv, eftersom blommorna inte har motståndskraft mot trampning. En sådan gräsmatta kan bara beundras, och detta skapar betydande begränsningar för dess användning, särskilt när platsen har ett litet område.
  • Behovet av att kontrollera gräsmattans storlek . Trots anspråkslösheten hos den moriska gräsmattan måste du fortfarande kontrollera dess skick. Utan tillsyn kan du bli ägare till en riktig vildväxt äng, särskilt om fröna planteras i bördig mark. Det är därför det rekommenderas att så förbud på små glades-öar.
  • Risk för allergier och insektsbett . Blommorna som används för att odla den moriska gräsmattan är vanligtvis honungsväxter. Följaktligen lockar de inte bara fjärilar utan även hästfåglar, getingar och bin - få människor gillar att vara nära bitande och surrande insekter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur kan det vara?

De vanligaste är följande typer av gräsmattor.

Underdimensionerad

I detta fall är gräsblandningen baserad på frön av exceptionellt lågväxande gräs och blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hög

Dessa moriska gräsmattor inkluderar blommande växter och gräs som är över 30 cm höga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enkel

Gräsmattan är i svartvitt, blommorna i den ger blomställningar av samma nyans. Perfektionens höjd anses vara en monokrom gräsmatta som ändrar färg flera gånger under en säsong.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flerfärgad

Varierade, mångfärgade gräsmattor med en mängd olika ört- och blommande växter. Vanligtvis innehåller denna gräsmatta gul, röd och blå färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips: Även om du planerar att skapa en enfärgad äng, ta grödor med olika blomperioder för det. Annars kommer den moriska ängen mycket snabbt att förlora sin attraktivitet och ta utseendet på ett halvt övergivet område.

Örtblandningssammansättning

Om du bestämmer dig för att komponera örtblandningen själv, måste du komma ihåg att du först och främst planterar en gräsmatta, inte en rabatt. Det är därför som huvudvolymen bör upptas av örter och spannmål . Blommor väljs uteslutande utifrån personliga preferenser, oftast använder de röda vallmor, vita trädgårdsprästkragar, blåa majsblommor och vissa typer av lin.

Variegated, färgglada gräsblandningar är särskilt populära . Frön väljs så att i slutet av blomningen av vissa sorter börjar blomningen av andra omedelbart. En korrekt sammansatt blandning för en morisk äng ger den första blomningen i slutet av mars och fortsätter att glädjas med sina rika färger fram till kallt väder. För att uppnå önskat resultat kan det innehålla upp till 40 sorter blommande växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vanligtvis bildas en brokig matta från följande kulturer

  • knäblad - det här är en av de vanligaste växterna, dess blomställningar av djupblå färg harmoniserar harmoniskt. Av kulturens fördelar är det nödvändigt att lyfta fram dess förmåga till självfrö och självförnyelse.
  • klocka -en frostbeständig, krävande växt med vackra flerfärgade blomställningar. Den har en lång blomningstid från början av sommaren till början av det första kalla vädret.
  • Linné - en vacker och opretentiös årlig. Den presenteras i en stor variation, vilket ger intressanta färger.
  • Eschsholzia - flerårig gröda, en del av den mauretanska ängen. I vår remsa odlas den oftast som ettårig. Bildar spektakulära blommande buskar. Koppade blommor i olika färger.
  • Kamomilläng - en av de vanligaste invånarna på ängar och ängar i naturen, varför den används så ofta i blommande gräsmattor. Växten är opretentiös, trivs bra med de flesta spannmål och blommande grödor.
  • Orientalisk vallmo Är en klassisk morisk växt. Den blommar rejält i 2-3 veckor med stora enstaka blommor med ljus röd färg.
  • Gypsophila - opretentiös kultur från familjen Clove. Det kommer överens med alla årliga och perenner.
  • Rajgräs - ett av de snabbast växande gräsmattan, det kännetecknas av ökad vitalitet. Växer bra på alla typer av jordar.
  • Bluegrass Är ett populärt gräsmatta. Tiden för aktiv tillväxt varar från det att snön smälter till frostens början.
  • Svingel Är en populär flerårig spannmål.

Det kännetecknas av förmågan att anpassa sig till alla odlingsegenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fröalgoritm

Såarbete börjar med försåddsberedning av jorden, det är bäst att göra detta under andra halvan av sommaren eller till och med på hösten - vid den här tiden kommer de flesta ogräs att kasta sina frön. Tomten måste plogas eller grävas upp till spadehandtagets djup och sedan täckas med agrofibre . I slutet av våren avlägsnas täckmaterialet och grävs igen, vilket tar bort ogräsens rötter. Marken är väl komprimerad med en liten rulle. Om det inte finns någon sådan enhet kan du använda valfri metallrör eller metallrör. Om marken är för fattig kan ytterligare sammansatt gödsling krävas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter det kan du gå direkt till sådd av frön, vanligtvis i början av sommaren. Fröplantor tas med en hastighet av 50-60 g per 1 m2 och blandas med rengjord flodsand i förhållandet 1 till 3 - på detta sätt kan du uppnå mer enhetliga skott . Marken bör vattnas före sådd.

Frön är begravda i marken 3-5 mm. Att så för djupt kommer att bromsa uppkomsten av de första skotten.

Efter sådd måste jordytan rullas med en vals och komprimeras, annars börjar fröna att tvätta ut under vattning . Gräsmattan vattnas dagligen och i varmt väder - två gånger om dagen. Om alla nödvändiga villkor är uppfyllda kommer plantor att dyka upp om 7-10 dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns en annan såningsteknik, men i detta fall ökar konsumtionen av frön avsevärt. Dess väsen beror på att fröet sprids över det förberedda området längs längsgående och tvärgående linjer. Sedan jämnas den med en kratta, inbäddad i marken, rullas och vattnas.

Vi uppmärksammar det faktum att med vårplanteringen av en sådan gräsmatta kommer de flesta perennerna att blomma först under det andra året, under den första sommaren kommer gräs och blommor att intensivt växa sitt rotsystem. Med höstsådd kan blomning uppnås redan nästa sommar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdregler

För att en blommande gräsmatta ska pryda din webbplats så länge som möjligt behöver den lämplig vård. Att ta hand om en ung äng har vissa särdrag.

Den måste klippas två gånger under växtsäsongen

  • Första gången - i slutet av maj, när spannmålsgräs börjar växa aktivt - kommer detta att bromsa deras utveckling något och göra att långsamt växande blommor kan växa sig starkare.
  • Den andra klippningen utförs omedelbart efter gräsens blomning. Klipphöjden ska vara minst 8 cm. Det klippta gräset ska tas bort, men detta ska inte göras omedelbart - låt det ligga i 3-4 dagar på den gamla platsen, den här tiden räcker för att blommorna ska sprida alla sina frön ner i marken. Denna teknik hjälper till att bevara artens mångfald av den mauretanska plantern.
Bild
Bild
Bild
Bild

Under efterföljande säsonger utförs den första klippningen efter blomning och sådd av vårblommande växter, och den andra - omedelbart efter blomningen av höstblommor.

I alla andra avseenden är vården av en gräsmatta inte svårare än för andra trädgårdsodlingar

  • Han behöver tidig vattning och ogräs. Du kan bara ogilla en sådan gräsmatta manuellt - det här är en av nackdelarna med en sådan landskapslösning.
  • Vattningsfrekvensen bör justeras efter vädret. Bevattning utförs endast på morgonen eller kvällen.
  • Ett par gånger per säsong kan du gödsla gräsmattan med speciell komplex gödning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

Enligt trädgårdsmästares recensioner ser den moriska gräsmattan ut som en imitation av den naturliga vidden av åkrar. En sådan design matchar perfekt önskan hos varje modern person om allt naturligt och naturligt.

Rekommenderad: