Gräsmatta För En Lekplats: Konstgjort Och Naturligt Gräs I Landet, Vilket är Bättre Att Plantera För Barn, Beläggningens Sammansättning

Innehållsförteckning:

Video: Gräsmatta För En Lekplats: Konstgjort Och Naturligt Gräs I Landet, Vilket är Bättre Att Plantera För Barn, Beläggningens Sammansättning

Video: Gräsmatta För En Lekplats: Konstgjort Och Naturligt Gräs I Landet, Vilket är Bättre Att Plantera För Barn, Beläggningens Sammansättning
Video: Child’s Play Surface that Protects Against Falls 2024, Maj
Gräsmatta För En Lekplats: Konstgjort Och Naturligt Gräs I Landet, Vilket är Bättre Att Plantera För Barn, Beläggningens Sammansättning
Gräsmatta För En Lekplats: Konstgjort Och Naturligt Gräs I Landet, Vilket är Bättre Att Plantera För Barn, Beläggningens Sammansättning
Anonim

När man anordnar en lekplats för barn är det nödvändigt att inte bara ta hänsyn till dess funktionalitet och användbarhet, utan också beläggningens säkerhet. Killarna spelar utomhusspel, springer, hoppar och ofta slutar sådan aktivitet med fall. Därför är det oerhört viktigt att välja rätt golv.

Bild
Bild

Karakteristisk

Psykologer har bevisat att aktiv lek är grunden för barns utveckling, inte bara i fysiska aspekter, utan också i mentala och sociala. Alla killar gillar att spela ikapp, glida nerför en kulle och ta fart på en gunga "till himlen". Innan du fortsätter med arrangemanget av lekområdet måste du noga överväga alla detaljer och ta hänsyn till de grundläggande kraven:

  • vistelse;
  • praktiska zoner;
  • webbplatsens estetiska överklagande.

Utifrån dessa kriterier kommer uppgiften att välja lekplatsens täckning fram.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av beläggningar

Arrangörerna av lekplatser för barn ställs ofta inför frågan om vilken yta som är bättre - konstgjord eller naturlig. Naturlig täckning är optimal när det gäller ett litet område i landet eller nära huset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelarna med en naturlig gräsmatta inkluderar:

  • en väl vald växtbaserad blandning rotar sig väl både i soliga och skuggiga områden;
  • materialet är miljövänligt;
  • faller på gräset minskar risken för personskador och skador på huden;
  • Gräsmattor innehåller långsamt växande grödor, så barn blir inte förvirrade i stjälkar, löv och rötter.
Bild
Bild

Men i allmänna utrymmen med hög intensitet trampas gräset snabbt, slits och tappar sitt dekorativa utseende . Hon behöver ständig vård - en klippning minst en gång i veckan, utfodring och ogräs. Dessutom kräver gräsmattan ofta vattning, och vått gräs skapar inte bara obehag när du kör på det, utan blir också halt. Då och då dyker det upp skalliga fläckar på såplattorna, och de måste sås igen.

Bild
Bild

Alternativt använder vissa bulkmaterial som strimlad bark eller grus. Detta är inte den bästa lösningen. Dessa material är inte säkra för små barn eftersom det finns risk att sväljas. Dessutom kräver beläggningen arbetskrävande rengöring av skräp och regelbunden förnyelse av återfyllningsnivån.

Den naturliga gräsmattan är hem för skalbaggar, maskar och sniglar . Växterna som den innehåller kan orsaka en allergisk reaktion, och om det tappas lämnar gräset outplånliga fläckar på kläderna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är därför det är bättre att lägga konstgräs i lekytorna. En sådan design kommer att kosta mer än en naturlig sådd eller rullad gräsmatta, men dess fördelar uppväger:

  • under drift förlorar gräsmattan inte sin form;
  • upprätthåller tekniska egenskaper vid temperaturer från -30 till +50 grader;
  • bleknar eller smälter inte under påverkan av UV -strålar;
  • kännetecknas av motståndskraft mot fukt;
  • skapar inte pölar på ytan;
  • motståndskraftig mot mekanisk påkänning och trampning;
  • gräsmattan är inte giftig;
  • har stötdämpande och halkskyddande egenskaper, vilket är särskilt viktigt på en lekplats;
  • livslängden för en sådan gräsmatta är 15-20 år, och de flesta tillverkningsföretag ger 3-5 års garanti.
Bild
Bild
Bild
Bild

Syntetgräs kräver inte vattning, utfodring, ogräs och klippning . Allt som webbplatsens ägare behöver är att tvätta beläggningen med vatten under tryck då och då, torka basen och övervaka fyllmedlets volym. Det behåller sitt estetiska utseende hela året. Dessutom är konstgräset behagligt att ta på, det är bekvämt att gå på det barfota, och tack vare en bred nyanspalett kan du välja en beläggning för vilken stil som helst på platsen.

Bild
Bild

Det var dock inte utan nackdelar:

  • om du faller på gräset av polymermaterial kan du allvarligt riva av huden, detta fenomen kallas "artificiell brännskada";
  • gräsmattan kräver regelbunden desinfektion så att barns skador inte leder till allvarliga konsekvenser.
Bild
Bild

Hur väljer man?

När du sätter upp en lekplats är det viktigt att ytan uppfyller följande kriterier:

  • var fast, spänstig och säker;
  • smälte inte under solens strålar och antändes inte;
  • gled inte när den var våt;
  • tolererade alla temperaturhopp;
  • absorberat vatten väl;
  • var hållbar.
Bild
Bild

I detta avseende vinner syntetiskt gräs. Den bästa lösningen skulle vara polyetenfibrer på en gummibas . Det enda problemet med dess drift är den höga högen, som kan göra det svårt för små barn att röra sig. Det är därför, när du väljer ett konstgräs, är det viktigt att ägna särskild uppmärksamhet åt villis höjd och frekvensen av deras plats.

För lekplatser för barn är det bättre att föredra gräs med en höjd av 15-25 mm. Det är önskvärt att trådarna är tunna och mjuka, och buntarna är sällan placerade - i det här fallet kommer barnen inte att bli förvirrade och snubbla.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du följer naturlighetens principer och bestämt bestämmer dig för att plantera en naturlig gräsmatta på lekplatsen, bör företräde ges till opretentiösa grödor. Den optimala lösningen är Sportivnaya gräsblandning . En sådan gräsmatta tål att trampa bra, den är inte rädd för brännande solstrålar och en liten torka. Sportgräsmattor är benägna att självläka och kan klippas mycket kort för att behålla sitt fräscha utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man gör det?

Tekniken att lägga en gräsmatta i ett barnområde är enkel. Innan du planterar gräs på lekplatsen måste du förbereda territoriet i förväg. För att göra detta rengörs det från skräp, grävs upp, jämnas ut och komprimeras med en rulle eller bräda.

När du lägger ut konstgjorda golv måste du lägga flera lager av underlag . För att förhindra att konstgjorda fibrer ruttnar från snö och regn måste du först genomföra ett dräneringssystem - gräva rännor runt platsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du lägger konstgräs med dina egna händer måste du tänka på att det spridda konstgräset ska ligga i cirka 10-15 timmar . Det är viktigt att dess villi stiger och blir upprätt. Kontaktplatser med trottoarkanter och fogar limmas med monteringslim.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trots alla naturliga grönsaker bör gräsgolv lämnas för att dekorera angränsande områden och rabatter. Det är bättre att lägga ett konstgräs på lekplatsen . Det ser bra ut, minskar skador från fall och är lätt att använda. Ett brett utbud av färger gör att du kan välja en golvdesign som matchar den övergripande utformningen av lekområdet. Du kan bara lita på din smak och njuta av resultatet - barnsäkerhet kombinerat med ett presentabelt utseende på gräsmattan.

Rekommenderad: