Gräsmattor För En Fotbollsplan (23 Bilder): Konstgjort Och Naturligt Gräsmatta För Fotboll, Teknik För Att Lägga Trottoarer

Innehållsförteckning:

Video: Gräsmattor För En Fotbollsplan (23 Bilder): Konstgjort Och Naturligt Gräsmatta För Fotboll, Teknik För Att Lägga Trottoarer

Video: Gräsmattor För En Fotbollsplan (23 Bilder): Konstgjort Och Naturligt Gräsmatta För Fotboll, Teknik För Att Lägga Trottoarer
Video: Så här skär jag kanter runt gräsmattan 2024, Maj
Gräsmattor För En Fotbollsplan (23 Bilder): Konstgjort Och Naturligt Gräsmatta För Fotboll, Teknik För Att Lägga Trottoarer
Gräsmattor För En Fotbollsplan (23 Bilder): Konstgjort Och Naturligt Gräsmatta För Fotboll, Teknik För Att Lägga Trottoarer
Anonim

Grästävlingar har varit populära sedan antiken - arkeologer har upprepade gånger funnit denna bekräftelse. Ursprungligen hölls spelen på en vanlig gräsmatta, men under antikens Greklands dagar började speciella grunder för sporttävlingar utrustas. Idag har tekniken för att skapa en fotbollsplan blivit mycket mer perfekt, men som tidigare beror kvaliteten på täckningen direkt på gräsmattan.

Bild
Bild

Särdrag

Fotboll anses vara en av de mest populära sporterna. Detta spel uppskattas av miljoner människor över hela världen. Varje stad har dussintals lekplatser där barn och vuxna kan spela boll. Den moderna fotbollsplanen är en funktionell konstruktionsstruktur med mycket snäva planimetriska toleranser. Så, den inkluderar själva gräsmattan, liksom dess bas, dräneringssystem, uppvärmning och automatiska bevattningsmekanismer.

Bild
Bild

Idag används tre huvudtyper av beläggning - naturligt, konstgjort och kombinerat.

Den naturliga ytan för en idrottsplan är inget annat än en asfalterad del i kombination med sått gräs.

Bild
Bild

Konstgjord - innebär att man fyller fältet och imiterar gräs från polymerfibrer . Sammansättningen av återfyllningen innehåller som regel gummimulor, rundad flodsand och granulat, blandat i vissa proportioner.

Bild
Bild

Den kombinerade mattan kombinerar element av naturligt och syntet . I detta fall sys det naturliga växtskyddet med polymertrådar. Rhizomerna hos örtgrödor är sammanflätade med polymerfibrer, och detta ökar gräsmattans motståndskraft mot ökad mekanisk påfrestning avsevärt och skyddar det också från jorderosion.

Översikt över typer av gräsmattor

Låt oss överväga mer detaljerat de viktigaste typerna av sportgräsmattor.

Artificiell

Konstgräs är gjord av polymerfibrer som efterliknar vanligt gräs i sitt utseende. Oftast används polyeten eller propen för sin enhet, den är fixerad på en mycket elastisk bas och täckt med latex. Denna gräsmatta har en pålhöjd på 8-10 mm.

Bild
Bild

Gräsmattans funktionalitet bestäms direkt av det speciella med dess fyllmedel.

Oftast, när man arrangerar en fotbollsplan, används gummigranulat - det mjuknar idrottarnas fall under spelet . När du skapar gårdar och fält för minifotboll ges företräde till en halvfylld gräsmatta baserad på granulat och kvartssand.

Bild
Bild

Konstgräs finns i ett stort antal färger . När locket bildas målas högen vanligtvis i två nära nyanser, oftast ljusgrönt och grönt - på så sätt får gräsmattan det mest naturliga utseendet. Bruna domstolar ser bra ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gräsmattans styvhet bestäms av högens strukturella fibrer.

Polyetylentrådar är tunna och elastiska, de är optimala för träningar med hög intensitet , det är därför materialet har blivit utbrett i arrangemanget av fotbollsplaner. Polypropylenfibrer är tuffare, de används vid arrangemang av tennis- och golfbanor.

Bild
Bild

Fördelarna med konstgräs är uppenbara:

  • den har ett brett utbud av färger, imiterar helt det naturliga vegetationstäcket;
  • du kan använda en sådan gräsmatta både inomhus och utomhus under hela året;
  • beläggningen är mycket motståndskraftig mot trampning, den är inte rädd för UV -strålar och ogynnsamma väderfaktorer, dess tekniska och operativa egenskaper bevaras under extrema temperaturer, under förhållanden med hög luftfuktighet och långvarig värme;
  • syntetfibrer är inerta med avseende på tvättmedel och rengöringsmedel;
  • konstgräset säkerställer beständigheten av fotbollsbanans form, bestämmer bollens naturliga studs;
  • skapar bra grepp om idrottarens ben;
  • gräsmattan behöver inte vattnas, klippas och gödslas - all vård reduceras till tvätt med vatten och periodisk desinfektion av ytan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Höjden på högen av konstgräs, i enlighet med FIFA: s rekommendationer, får inte överstiga 60 mm; för professionella lag är en längd på 50 mm tillåten och för träningspass - 40 mm. Futsalspel spelas på ett fält med en höjd på 30 mm.

Avståndet mellan trådarna ska vara minimalt

Bild
Bild

Naturlig

Den naturliga gräsmattan för att ordna en fotbollsplan odlas av en gräsblandning baserad på spannmål. Huvudvolymen är gjord av betes rajgräs - en flerårig med ett kraftfullt rotsystem och blad med en vacker smaragdfärg . Detta gräs ingår i alla sportgräsmattor, eftersom det spirar snabbt, rotar sig väl och aktivt skjuter hela området med skott.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom är rajgräs inget krav på att vattna och gödsla, är motståndskraftigt mot trampning och behåller färgernas ljusstyrka fram till den första frosten.

Vass eller rödsvingel används också för att skapa fotbollsgräs . Gräset kännetecknas av motståndskraft mot torka och mekanisk belastning. Det kräver inte vattning och gödsling, det kan växa framgångsrikt i soldränkta områden, motsvarande driftförhållandena på fotbollsplanen.

Bild
Bild

Gräsblandningen kompletteras med ängsblågräs. Denna anspråkslösa anläggning återhämtar sig snabbt från skador, är resistent mot höga temperaturer och frost.

Bild
Bild

Naturlig gräsmatta kan vara budget eller lyx . I det första fallet innebär läggningstekniken att gräva jorden till 25-30 cm djup och så gräsmatta utan dränering. Alternativt kan roll-to-cover användas. Detta tillvägagångssätt kan inte på något sätt kallas en pålitlig och praktisk lösning, därför används det främst för gårdar.

Bild
Bild

Mer komplexa lösningar arrangeras på stadioner: jorden tas ut till ett djup av 80-100 cm och en kaka med flera lager bildas av fint grus, dräneringsrör, humus och jord.

Det översta lagret innehåller gräs 3-5 cm högt och måste klippas med jämna mellanrum med en gräsklippare . Under den ligger ett lager torv, 90% av den består av flodsand och 10% humus. Ett 10 centimeter lager av krossad sten hälls något under, följt av grov flodsand i ett lager av 12-15 cm.

Bild
Bild

Värmerör placeras i kakans nedre skikt - det här är mycket viktigt, eftersom fotbollsplanen används inte bara på sommaren, utan också under den kalla årstiden . Uppvärmning hjälper till att bekämpa is och snödrivningar. Längst ner i kakan läggs dräneringsrör för att avlägsna fukt som sipprar uppifrån - pölar på fotbollsplanens territorium är oacceptabla.

Bild
Bild

Vårdtips

Vården för syntetiska och naturliga ytor är annorlunda.

Så, för att öka livslängden för ett konstgräs, måste du följa ett antal regler

  • Omfördela belastningen jämnt med olika platser för träning (i det här fallet kommer en portabel port att behövas).
  • Kontrollera fyllningsvolymen för gummigranulat och kvartssand. Det är optimalt för högen att stiga 1, 5-2 cm över dem. Om denna nivå överskrids är det nödvändigt att tillsätta sand och granulat så snart som möjligt, särskilt till straffområdena och områdena nära porten.
  • Om villierna är skrynkliga och ligger horisontellt betyder det att bollrullningsparametrarna har försämrats på fotbollsplanen. För att förhindra att detta händer måste gräsmattan kammas regelbundet. Traktorer utrustade med däck med speciella slitbanor för konstgräs gör det bästa för denna uppgift.
  • Konstgräs behöver regelbunden rengöring av stenar, löv och annat skräp. Emellertid är enkel rengöring ofta inte tillräckligt, eftersom skräp sipprar in i återfyllningen och därmed minskar dess fuktöverföringskapacitet. Helst flera gånger per säsong behöver fältet djup bearbetning med specialutrustning.
  • Vid långvarigt vått väder blir det svårt att sköta syntetiskt gräs när återfyllningen börjar klumpa ihop sig. I det här fallet är det bättre att använda roterande borstar.
Bild
Bild

Naturliga gräsmattor kräver regelbunden vattning och klippning.

Dessutom måste han då och då göra punkteringar så att rotsystemet kan "andas". Om det under spelet uppträder skalliga fläckar på fältet, måste du dessutom plantera frön i dem - detta är särskilt viktigt nära målvaktens och siddomarnas område, där intensiteten för beläggningen är maximal.

Rekommenderad: