När Ska Man Plantera Gräsmatta? Är Det Möjligt Att Så En Gräsmatta På Våren Eller Plantera Den Korrekt På Landet På Hösten? Vid Vilken Temperatur Växer Gräset Bäst?

Innehållsförteckning:

Video: När Ska Man Plantera Gräsmatta? Är Det Möjligt Att Så En Gräsmatta På Våren Eller Plantera Den Korrekt På Landet På Hösten? Vid Vilken Temperatur Växer Gräset Bäst?

Video: När Ska Man Plantera Gräsmatta? Är Det Möjligt Att Så En Gräsmatta På Våren Eller Plantera Den Korrekt På Landet På Hösten? Vid Vilken Temperatur Växer Gräset Bäst?
Video: Renovera gräsmattan - så gräs på våren 2024, Maj
När Ska Man Plantera Gräsmatta? Är Det Möjligt Att Så En Gräsmatta På Våren Eller Plantera Den Korrekt På Landet På Hösten? Vid Vilken Temperatur Växer Gräset Bäst?
När Ska Man Plantera Gräsmatta? Är Det Möjligt Att Så En Gräsmatta På Våren Eller Plantera Den Korrekt På Landet På Hösten? Vid Vilken Temperatur Växer Gräset Bäst?
Anonim

När är det dags att så gräsmatta, vid vilken temperatur växer det bäst? Dessa frågor ställs ofta av webbplatsägare som vill ha en välskött grön gräsmatta under fönstren. Tidpunkten för fröinställningen spelar verkligen stor roll. För att ta reda på om det är möjligt att så en gräsmatta på våren eller plantera frön korrekt på hösten är det värt att utvärdera fördelarna och nackdelarna med vart och ett av dessa alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner av höstplantering

Tidpunkten för plantering av gräsmattan på platsen är av stor betydelse för den efterföljande framgångsrika odlingen av de utvalda växterna. Faktum är att örter i detta fall väljs individuellt och noggrant nog, de kräver samma uppmärksamhet som odlade växter. Det är inte förvånande att tidpunkten för plantering måste bestämmas med hänsyn till egenskaperna hos regionens klimat och andra yttre faktorer.

Naturligtvis kan du så gräsmatta under hela den varma årstiden, men de flesta sommarinvånare föredrar att göra detta på hösten, med en medeltemperatur på cirka +15 grader.

Bild
Bild

Den optimala tiden för att plantera en naturlig, icke-rullad gräsmatta är september . Vid sådd i början eller mitten av månaden kommer rotsystemet redan att vara tillräckligt utvecklat av vinterkylan. Följaktligen kommer frost inte att göra mycket skada för växter. Septembersåddningen löser enkelt problemet med att skapa det nödvändiga mikroklimatet, varmt och fuktigt, det finns inget behov av att dessutom vattna plantorna - nederbörden räcker för dem.

Bild
Bild

Innan du planterar på hösten är det viktigt att förbereda jorden ordentligt . Avlastningen måste jämnas ut, annars blir det svårare med höjdskillnader och stötar senare vid skärning. Marken måste passera vatten väl, men samtidigt vara tillräckligt tät, annars kommer den inte att kunna anpassas för promenader, lek, avkoppling på gräsmattan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ordningen för höstplanteringen av gräsmattan kommer att vara följande

  1. Avfallshantering, platsrensning . Om det finns stubbar, växtrötter, buskar på den framtida gräsmattans territorium måste de rotas upp med rötter.
  2. Inriktning . Det börjar med avlägsnandet av det fertila skiktet från ytan, det viks tillfälligt i högar. Sedan dras ett speciellt nät eller garn, jorden för återfyllningen tas från de deponerade lagren. Efter att reliefen visar sig vara helt platt rullas platsen bort, kontrolleras igen för höjdskillnader och kompletteras om det behövs med jord.
  3. Dränering . Det behövs om jorden är mycket tät och lerig, efter regnpölar stagnerar. I detta fall väljs jorden inte med 20 cm, utan med 40, läggs en sand- och gruskudde, och sedan läggs ett bördigt lager.
  4. Gräver och tar bort ogräs . Om du har ett rensat område för din gräsmatta kan du helt enkelt ta bort rötterna för hand. Med en betydande mängd ogräs kan det krävas mer allvarliga åtgärder. Herbicider hjälper till att ta bort tät vegetation - de behandlar hela området som är avsett att så en gräsmatta. Sprutning utförs två gånger, med en paus på en månad, så du måste börja förbereda i förväg, även på sommaren.
  5. Befruktning . Toppdressing är en viktig del för att förbereda jorden för gräsmattan. Det är absolut nödvändigt att tillsätta organiska gödningsmedel - gödsel eller humus, samt ett mineralkomplex. Efter det måste jorden rullas igen, komprimera ytan och lämnas ett tag.
  6. Så frön . Det börjar med att lossa matjorden lätt. Sedan är hela området uppdelat i sektorer eller rutor på 1 m2. För enskilda områden mäts deras egen utsädehastighet. Såning utförs sekventiellt i längsgående och tvärgående riktningar. Sammanfattningsvis måste du gå runt på platsen med en kratta och strö fröna.
  7. Rammer . Efter att hela området är sått jämnt måste du rulla jorden och så fröna till ett grunt djup. Detta kommer att utesluta förskjutningen av plantmaterialet, dess tvättning, plundring av fåglar.
  8. Vattning . Dygnsmängden bör vara cirka 6-10 liter per 1 m2. Vid regnväder är dessa åtgärder överkillande. Vattningen fortsätter tills plantorna når en höjd av 6 cm.
Bild
Bild

Höstplantering av gräsmattan kan utföras vid ett senare tillfälle. I det här fallet kommer det att vara nödvändigt att agera enligt ett strikt definierat schema.

Sådd på senhösten

Slutet av oktober och början av november kan också betraktas som en period för sådd av en gräsmatta. Detta system är lämpligt för regioner med stabila vintertemperaturer, utan plötsliga upptiningar och andra förändringar. Förvänta dig inte 100% groning vid senhösten. En betydande ökning av såningsgraden hjälper till att minska förlusterna - med 1,5-2 gånger . Planteringen utförs vid en omgivningstemperatur som inte är högre än +3 grader Celsius, annars kommer fröna att ha tid att gro.

Bild
Bild

Bland orsakerna till att man väljer höstsådd före frost kan man skilja på följande

  1. Naturlig skiktning . Fröna härdas, de tål frost bättre och deras spiring stimuleras.
  2. Får fukt på våren . Snösmältningen och grundvattnets uppgång gör att växterna kan väcka uppväxt för att kompensera för bristen på fukt i torra områden.
  3. Tidig groning . Groddarna kommer att dyka upp 1, 5 månader tidigare än med vårsådd, du behöver inte vänta på töet för att börja plantera.
Bild
Bild

Att så en gräsmatta på hösten är det bästa alternativet för att få en grön matta av hög kvalitet . Det är denna period som är bäst lämpad för att bilda en gräsmatta utan brådska, med noggrann förberedelse av platsen. I allmänhet har hösten nästan inga nackdelar - den enda faran är tidig frost.

Fördelarna inkluderar frånvaro av ogräs, ett bekvämt mikroklimat och nivån på markfuktighet.

Bild
Bild

Vi planterar andra tider på året

Att så en gräsmatta är möjligt inte bara på hösten. Du kan också så det korrekt på landet på sommaren eller våren. Beroende på klimatzonen bör du fokusera på medeltemperaturer . Till exempel i Uralerna växer gräsmattan bättre när den sås i slutet av april eller början av maj. I mittfältet rekommenderas att börja plantera mitt på våren. I söder kan du börja så i början av mars, i nordväst måste du vänta till maj.

Bild
Bild

Sommar

Att så gräsmatta på sommaren är möjligt, men oönskat, särskilt för södra regioner med varmt klimat. I de nordvästra regionerna kan du välja att plantera i början av juni och slutet av augusti utan rädsla för att växterna påverkas av värmen. Dessutom måste du på sommaren tänka noga på vattningsprocessen. Det måste vara regelbundet och rikligt - det vore klokare att installera ett automatiskt system med sprinkler.

Bild
Bild

Under våren

När du planterar en gräsmatta med frön i regioner med instabila vintertemperaturer, är den bästa tiden för detta våren. I slutet av april är det redan tillräckligt varmt, jorden är mättad med fukt, men det finns ingen för aktiv sol som kan förstöra unga skott. Vårplantering är väl lämpad för gräsblandningar med olika mognad. Under sommaren och hösten kommer gräset att bli starkare, vilket innebär att det kommer att klara den första vintern.

Bild
Bild

Bland de uppenbara fördelarna med vårsådd är följande

  1. Hög frögroning . Eftersom det inte finns några riskfaktorer i form av frost och fräsande sommarvärme blir förlusterna minimala. Du behöver inte artificiellt överskatta antalet frön per 1 m2.
  2. Långa dagsljus . Detta är mycket viktigt i det inledande skedet av växtutveckling. På hösten, även med tidig plantering, är det kanske inte tillräckligt med belysning.
  3. Hög tillgång på näringsämnen i jorden . Den innehåller tillräckligt med fukt och andra nödvändiga komponenter för att stimulera tillväxten i början.
Bild
Bild

Det finns nackdelar som också bör beaktas när du väljer en lämplig såperiod . Till exempel i områden med kraftiga vårfrost kan gräsmattan drabbas av kallt väder, särskilt om de börjar redan när de första skotten dyker upp.

Dessutom växer inte bara kulturplanteringar aktivt under denna tidsperiod, ogräs växer också rikligt. Detta kan vara farligt för unga skott med ett underutvecklat rotsystem.

Du kan börja så på våren efter att jorden värms upp till +10 grader och ytan torkar . I det här fallet kommer det inga djupa märken på marken när du rör dig på marken. Det är viktigt att drivningarna är helt borta. Om fuktiga områden kvarstår på platsen är det värt att lägga träbroar, då är det säkert att röra sig längs ytan.

Bild
Bild

Rekommendationer

Att så din gräsmatta är definitivt en utmaning, men det är lika viktigt att följa reglerna efter plantering. Ta till exempel hänsyn till gräsmattans funktioner och syfte. Det är möjligt att gå på sport och universella gräsmattor efter sådd tidigast 3-4 månader, när groddarna är tillräckligt starka. Engelsk och morisk stil är i allmänhet inte lämpliga för sådant bruk - deras roll är bara att dekorera landskapet . Att gå på dem är strängt förbjudet.

Bild
Bild

Vid plantering före vintern är det värt att ta hand om unga skott med början på varma dagar. För att göra detta måste du vidta följande åtgärder.

  1. Bryt isen, ta bort snön så tidigt som möjligt. Detta kommer att undvika överdriven översvämning av webbplatsen.
  2. När gräset blir tätare är det nödvändigt att träna med en kratta eller en skärpare, vilket ytterligare förbättrar syreflödet till rötterna.
  3. Efter den första klippningen matas gräsmattan.
Bild
Bild

Man måste också ta hänsyn till tillväxttakten . Till exempel tar bluegrass lång tid att utveckla tillräcklig grässtäthet. Om du vill få en vacker gräsmatta på kort tid vore det klokare att välja växter med hög tillväxt. Vid förberedelse av jorden för att så gräs införs mineralgödselmedel preliminärt i jorden.

Sådd direkt efter detta är förbjudet. Du måste vänta minst en vecka, annars hinner näringsämnena helt enkelt inte att tränga djupt ner i jorden.

Bild
Bild

Några veckor efter sådd måste gräsmattan tas om hand igen . Vid denna tidpunkt utförs ogräs, vilket kan störa rotandet av odlade växter. Fleråriga skadedjur måste avlägsnas tillsammans med roten. När manuell avlägsnande av ogräs har slutförts komprimeras gräsmattan igen och fuktas sedan. Om märkbara fördjupningar har bildats på platsen bör du se till att de är fyllda med en blandning av sand och bördig jord.

Bild
Bild

Det finns några andra rekommendationer som är värda att överväga

  1. Erfarna trädgårdsmästare väljer höst för plantering, och plantering börjar i slutet av september eller oktober.
  2. På sommaren och våren måste jorden hållas "under ånga". För att göra detta grävs platsen upp, täckt med ett speciellt fiberduk för att förstöra ogräs. Först då kan du börja så.
  3. När man planterar frön bör den största tätheten av deras placering falla på kanterna. Det är här som förlusterna vid uppkomsten är högst.
  4. Det är värt att lämna ett lager frö. Med ojämn spiring kommer det alltid att vara möjligt att fylla i luckorna.

Rekommenderad: