Stengravering: Stenbearbetning Av En Graver Hemma, En Beskrivning Av Tekniken För Träsnideri Med En Borr, Andra Verk

Innehållsförteckning:

Video: Stengravering: Stenbearbetning Av En Graver Hemma, En Beskrivning Av Tekniken För Träsnideri Med En Borr, Andra Verk

Video: Stengravering: Stenbearbetning Av En Graver Hemma, En Beskrivning Av Tekniken För Träsnideri Med En Borr, Andra Verk
Video: Instruktionsfilm om filar, hammare och borrar 2024, Maj
Stengravering: Stenbearbetning Av En Graver Hemma, En Beskrivning Av Tekniken För Träsnideri Med En Borr, Andra Verk
Stengravering: Stenbearbetning Av En Graver Hemma, En Beskrivning Av Tekniken För Träsnideri Med En Borr, Andra Verk
Anonim

Stenstick är en av de typer av bearbetning av stenprodukter, där en viss bild bildas på ytan i form av ett mönster, teckning eller text.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Allmän beskrivning av teknik

För att ha en uppfattning om stengravering är det värt att överväga tekniken för dess skapande

  1. Användningen av CNC -maskiner förutsätter maximal automatisering av arbetet . Samtidigt krävs inte höga konstnärliga färdigheter eller speciella färdigheter från den anställde. I detta fall bildas bilden med hjälp av grafikredigeraren Adobe Photoshop.
  2. Från synpunkten för direkt interaktion med materialet används slagverksteknik . I detta fall bildas mönstret genom att applicera mikrochips på bergytan. Effektivitet, noggrannhet och kvalitet i arbetet beror i detta fall på utrustningens egenskaper.
  3. Behandlingsområdet beror på arbetsområdet fångas av maskinen.
  4. Ibland utförs stenhuggning för hand . Det är sant att denna teknik anses vara föråldrad och blir mindre vanlig. Det används oftast i små verkstäder eller hemma i fallet när stenskäraren arbetar enligt folklig teknik, samtidigt som verkets äkthet bibehålls.
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Idag finns det vissa typer av stenstick

Manuell … Det utförs av hantverkare som har en hög konstnärlig kompetens. De är extremt nödvändiga, eftersom i detta fall befälhavaren arbetar med små tänder och mejslar. För att applicera ett mönster på detta sätt är det nödvändigt att göra hack i manuellt läge efter att ha ritat mönstret på stenämnet.

Bild
Bild

Laser alternativ att gravera en stenprodukt är ett nästan helt automatiserat alternativ när en ritning, ett mönster eller någon text formas på en stenyta med en exakt fokuserad stråle. I detta fall används speciella lasermaskiner. Oftast arbetar de enligt principen om en koldioxidlaser. I detta fall kan den fokuserade strålen ha olika driftseffekt. Detta är en viktig parameter som kan justeras. I lasermaskinens olika driftlägen kan antingen mikrochips bildas på stenen, eller så appliceras bilden genom att smälta stenstrukturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan sort är gravyr genom fräsning .

Bild
Bild

Liknande typer av arbete kan också utföras. med hjälp av maskiner med numerisk mjukvara genom slagmetoden .

Bild
Bild

Ibland används sandblästringsmaskiner som släpper ut en sandstråle vid en hög trycknivå. Tack vare detta tryck repas stenstrukturen och en eller annan bild bildas på den.

Bild
Bild

Valet av graveringstyp beror på de uppgifter som befälhavaren står inför, liksom på graveringsverkstadens möjligheter.

Att välja en graveringsanordning

För att välja rätt graveringsmaskin måste du följa några regler

  1. Bestäm enhetens arbetsområde . Det måste motsvara de mål som mästaren eftersträvar. Det vill säga, om du planerar att arbeta med tillräckligt stora ytor och du måste applicera ett mönster på dem, bör maskinens arbetsområde vara så stort som möjligt.
  2. Den andra parametern, som är extremt viktig, är själva maskinens typ . Det finns grundläggande skillnader mellan typerna av verktygsmaskiner. Så till exempel kräver en CNC -maskin en specialist som kan ge rätt programinställning, djup och mångsidig förberedelse. Men om en chockgraveringsanordning väljs, kommer det att bli nödvändigt att fylla på förbrukningsmaterial. I detta fall är det nålar, med hjälp av vilka bilder appliceras på stenytan. Men för fräsmaskiner är det nödvändigt att förbereda skivor av olika storlekar. Det är de som är viktiga för borren, eftersom bilden med sin hjälp appliceras.
  3. Gravyrhastigheten är också viktig .… Detta påverkar prestanda. Därför, om verkstaden är tillräckligt stor och har ett stort antal order, måste maskinen se till att ett visst område av mönstret tillämpas per tidsenhet.
  4. Det är också viktigt att ta hänsyn till kostnaden för enheten och kostnaden för dess underhåll .… Beroende på vem som tillverkar produkten (varumärkesmedvetenhet och ursprungsland), kommer priset att bildas.
  5. Kostnaden för gravyr på viss utrustning är också viktig .… Det är viktigt att ta med i beräkningen att på en lasermaskin är detta de högsta priserna för att ta emot produkten. Men samtidigt är arbetshastigheten här också den högsta bland andra enheter. Därför, när du väljer utrustning, styrs ägaren av en graveringsverkstad av befolkningens förmåga att beställa färdiga produkter till ett eller annat pris.
Bild
Bild
Bild
Bild

Således blir det klart att rätt val av maskin för gravyr är ett viktigt förberedande skede för en gravyrs arbete.

Var tillämpas det?

Det är värt att notera att denna metod för stenbearbetning har funnits nästan lika länge som mänskligheten lever på jorden. Även i de äldsta tiderna använde människor ritningar på grottornas väggar. Gradvis förändrades tekniken, fler och fler enheter dök upp. Har lite erfarenhet av stenbearbetning, inklusive ritning.

Idag utförs gravyr oftast med stenar som:

gabbro - det här är magartade bergarter, som kännetecknas av införandet av pyroxen och plagioklas;

Bild
Bild

välkänd för alla granit ;

Bild
Bild

marmor -- vit, rosa eller mörk;

Bild
Bild

dolomit marmor -;

Bild
Bild

magmatisk basalt ;

Bild
Bild

dolerit eller det så kallade fullständiga kristallina finkorniga magartiska berget.

Bild
Bild

Baserat på vilket material som väljs för stenarbete kan gravyr utföras för olika ändamål

För rituella ändamål … Oftast är gravstenar och monument gjorda av granit, marmor och andra basaltstenar. De kan vara olika - från de enklaste till de mest komplexa. Dessutom är det i ett fall bara ett plan med ett mönster applicerat, medan det i andra versioner är komplexa konstnärliga konstruktioner. Dagens nya teknik gör det möjligt att applicera valfri bild från valfritt fotografi på stenen. Detta ökar värdet av gravyr i skapandet av monument ytterligare.

Bild
Bild

Den andra användningen av stengravering är att skapa föremål. för stadsmiljön … Ganska ofta kan du se granitplattor på vilka vissa inskriptioner appliceras. De kan dekorera monument, bygga väggar eller något annat föremål.

Bild
Bild

Lasergravering kan appliceras för att skapa olika tallrikar, skyltar eller namnskyltar .

Bild
Bild

Gravyrarbete med andra material används mindre ofta . Dagens högteknologiska utrustning gör det möjligt att göra detta med framgång. Så, till exempel, med en sandblästrings- eller lasermaskin kan du gravera smycken, paraplyer, kristall, glas, tallrikar, medaljer, koppar och andra produkter. Således görs minnesinskriptioner, som är relevanta i detta fall, när objekt presenteras för att bevara minnet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Allt detta är en extra inkomstkälla för graveringsverkstäder. Detta faktum är viktigt att tänka på när huvudmålet är att öka lönsamheten.

Därför är det värt att överväga de lovande möjligheterna i denna riktning när du väljer utrustning för sådant arbete.

Rekommenderad: