Hur Man Sänker Och Höjer PH I Poolvatten? Vad är Normerna? Mätning Med Testare Och Tabletter För Att Bestämma

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Sänker Och Höjer PH I Poolvatten? Vad är Normerna? Mätning Med Testare Och Tabletter För Att Bestämma

Video: Hur Man Sänker Och Höjer PH I Poolvatten? Vad är Normerna? Mätning Med Testare Och Tabletter För Att Bestämma
Video: pH and your Pool: Why is your pH High or Low 2024, Maj
Hur Man Sänker Och Höjer PH I Poolvatten? Vad är Normerna? Mätning Med Testare Och Tabletter För Att Bestämma
Hur Man Sänker Och Höjer PH I Poolvatten? Vad är Normerna? Mätning Med Testare Och Tabletter För Att Bestämma
Anonim

En indikator som pH gör att du kan bestämma vattenkvaliteten och påverkar kemiska processer, utveckling av bakterier, utseende, smak, lukt och många andra parametrar. När det gäller poolen är det viktigt att hålla pH -värdet på en viss nivå för korrekt underhåll av poolen och för effektivare vårdprodukter. För att bestämma pH används mätning med en testare, tabletter och några andra metoder. Genom att veta vad normerna är, hur man sänker och ökar pH kan man dessutom uppnå det mest gynnsamma värdet för denna indikator.

Bild
Bild

Norm

Det optimala pH-värdet för vatten i poolen är 7,2-7,4, den nedre gränsen anses vara 7,0 och den övre gränsen är 7,8. Vid denna pH -nivå kommer desinfektion att fungera bäst och människor kommer att trivas med att simma.

Det är denna syra-bas-balans som bidrar till det normala förloppet för både kemiska och biologiska processer i vatten.

Bild
Bild

Försöker du behålla balansen på denna nivå kan du:

  • ge en längre livslängd för utrustningen;
  • förhindra bildning av kalk;
  • effektivt använda kemiska vårdprodukter;
  • undvik irritation av simmars hud och slemhinnor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man mäter?

Du kan ta reda på pH -värdet för vattnet i poolen med hjälp av flera metoder

Kontrollera nivån med lakmusremsor . Denna metod är enkel och prisvärd, men den är inte särskilt exakt (ett fel på upp till 1 är möjligt). För att ta en mätning måste du sänka kanten på papperet i vatten och sedan efter några sekunder ta bort och jämföra färgen på remsan med tabellen på förpackningen.

Bild
Bild

Kontrollera med en speciell elektronisk enhet som kallas en pH -mätare . Före studiens start tas vatten i en volym på 25-30 ml, varefter enheten placeras i en behållare med vatten, och efter några sekunder kommer information om det undersökta provet att synas på skärmen mätaren. Fördelarna med denna metod är hög noggrannhet (upp till 0, 1) och snabba resultat. Det finns testare som dessutom bestämmer redoxpotentialen och mäter graden av uppvärmning av vattnet.

Bild
Bild

Ta reda på pH med hjälp av speciella tabletter . De, liksom lakmus, interagerar med ett vattenprov, vilket resulterar i att vätskan får en viss färg. Resultatet jämförs med skuggdiagrammet som säljs med tabletterna. Metoden är tillgänglig, billig och tydlig, men som med användning av lakmusremsor är den inte särskilt exakt.

Bild
Bild

Hur nedgraderar jag?

Hög alkalinitet på grund av vattnets ökade pH kan både framkalla kalciumavlagringar på utrustningen och stimulera tillväxten av mikroorganismer. Vatten med högt pH påverkar slemhinnorna och huden på människor som simmar negativt . Dessutom minskar det effektiviteten i användningen av kemikalier, vilket leder till ytterligare läkemedelskostnader. Utåt ser vatten med högt pH grumligt ut, och en fällning dyker ofta upp i det.

Du kan jämna ut surheten med hjälp av pH-minuspreparat, som representeras av pulver, granulat och vätskor.

Bild
Bild

Sådana medel minskar mängden CO2 i vatten, orsakar en minskning av koncentrationen av alkali och karbonathårdhet . De flesta av dessa läkemedel är baserade på natriumbisulfat. Medlen används enligt tillverkarens rekommendationer, styrt av doseringstabellen.

Granulatet och pulvret späds först ut med en liten volym vatten, och sedan hälls den resulterande lösningen runt poolens omkrets eller på det djupaste stället och stänger av alla filtreringssystem ett tag. Flytande preparat tillsätts outspädd i skålen . Vid arbete med sådana kemikalier krävs säkerhetsåtgärder och användning av skyddsutrustning (glasögon, handskar, kläder).

Bild
Bild

Hur ska man höja?

Med en signifikant minskning av pH har vattnet i poolen en negativ effekt på utrustningen, vilket får den att korrodera såväl som skålens foder. Efter att ha simmat i sådant vatten klagar besökare på torrhet och irritation i huden, brännande känsla i ögonen . Dessutom försämrar ett för lågt pH effektiviteten hos klorinnehållande kemikalier, vilket också är en viktig anledning att öka värdet. Visuellt ser vatten med lägre pH -nivå grönt ut och rost visas på apparaterna.

Medel som normaliserar pH vid en underskattad indikator kallas pH-plus-läkemedel. De finns i flytande och pulverform och är baserade på natriumkarbonat, även kallad soda.

Bild
Bild

När pulver används för att höja pH -värdet späds det först ut med kallt vatten och tillsätts sedan i doseringstanken eller direkt i skålen. När du arbetar med sådana kemikalier är det viktigt att övervaka doseringen och följa alla säkerhetsåtgärder . Experter rekommenderar att man lägger till hela den nödvändiga volymen av läkemedlet inte omedelbart, utan bara med 3/4, och senare, efter att ha testat vattnet igen, avgör produktens effektivitet. Denna taktik hjälper till att undvika en onödigt kraftig ökning av pH.

Rekommenderad: