Lychnis Krona (33 Foton): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Atrosanguinea Och Andra Fleråriga Blommor Av Hallon Och Andra Färger

Innehållsförteckning:

Video: Lychnis Krona (33 Foton): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Atrosanguinea Och Andra Fleråriga Blommor Av Hallon Och Andra Färger

Video: Lychnis Krona (33 Foton): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Atrosanguinea Och Andra Fleråriga Blommor Av Hallon Och Andra Färger
Video: Från frö till träd (Biologi) - Studi.se 2024, April
Lychnis Krona (33 Foton): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Atrosanguinea Och Andra Fleråriga Blommor Av Hallon Och Andra Färger
Lychnis Krona (33 Foton): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Atrosanguinea Och Andra Fleråriga Blommor Av Hallon Och Andra Färger
Anonim

Lychnis är en kultur som länge har varit känd för blomsterodlare, eftersom dess vackra eldröda blommor syns på avstånd. Den mest populära är chalcedony lychnis eller gryning, men tyvärr är det få som känner till en sådan form som krona. Ändå har denna växt inte mindre fördelar. Liksom sin släkting kan den vackert dekorera trädgården och ge den nyhet och friskhet.

Beskrivning

Likhnis krona tillhör familjen kryddnejlika och är en flerårig, men i många regioner i Ryssland odlas den i högst två år. Lychnis växer upp till 1 meter i höjd, men busken förgrenar sig väl i olika riktningar . Buskens löv är medelstora, i form av en oval, av en ovanlig silvergrön färg, som är artens "telefonkort". Detsamma kan sägas om kulturens stjälkar, som också har en spektakulär silverbeläggning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller blommorna är de runda, var och en har 5 kronblad, som bleknar och faller till marken . Färgerna är helt olika: det finns snövit exemplar, hallonblommor, röda, vinröda färger. Tvåfärgade blommor är mycket populära, till följd av uppfödarnas senaste arbete. Blomningen börjar i juni och slutar i november.

Hela den här tiden är blomningen riklig och vacker, vilket säkert kommer att glädja trädgårdsmästare som älskar att dekorera webbplatsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Tänk på flera av de mest kända sorterna av den beskrivna kulturen

Änglar rodnar . En låg, mycket intressant sort som når 60 centimeter i höjd. Den har en unik egenskap: initialt är blommorna vita och sedan börjar de bli rosa när de blommar. Nackdelen med denna sort är att du inte kan förutsäga kvaliteten på fröna. Många trädgårdsmästare säger att de köpte frö, vilket gav blekta, inte alltför vackra buskar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Atrosanguinea . Denna sort växer upp till en meter i höjd, har pubescenta, silvergröna blad. Den blommar mycket vackert, ljusröda blomställningar lockar bin och fjärilar från hela området. Det är praktiskt taget kravlöst för jord- och lufttemperatur.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Mystisk ö " … En flerårig sort med ett intressant namn och små blommor. Deras färger kan vara rödaktiga, crimson, rosa. Liksom den tidigare sorten kräver den inte aktiv vård, den motstår kyla väl.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

När du förbereder dig för att plantera en växt i öppen mark måste du ansvarsfullt närma dig valet av en planteringsplats. Växten kommer att gilla öppna platser med mycket sol, halvskugga eller skugga kommer inte att fungera - under sådana förhållanden kommer blomningen att vara knapp . Utkast spelar ingen roll - till skillnad från de flesta trädgårdsodlingar är lychnis inte rädd för vinden. Växten utmärkte sig också i markbehov. Om jorden är för bördig kommer lychnis att få en stor mängd grön massa, men det kommer att bli få knoppar. Därför behövs en lätt, luftad jord.

Jorden bereds en månad före plantering. Platsen grävs upp genom att tillsätta humus, sand eller superfosfat till jorden . I denna form lämnas jorden kvar så att befruktningen kan bearbetas. När en månad har gått kan du börja landa. Små hål görs i jorden och sedan täcks dränering med ett tunt lager, till exempel småsten, grus, tegel. Ovanifrån är dräneringen täckt med jord, och sedan sänks växten och täcks med jord, så att rötterna är helt täckta. Efter att ha utfört dessa manipulationer komprimeras jorden och vattnas väl.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Lychnis krona kan förökas med två huvudmetoder, som alla har sin egen timing och fördelar.

Frön

Intressant är att kulturen kan reproducera sig även utan hjälp av en trädgårdsmästare. Detta kallas självsådd. Fröna som släpps från växten går djupt ner i marken och går i viloläge där under naturliga förhållanden för att ge friska skott på våren . Allt som återstår för trädgårdsmästaren är att välja de högsta exemplaren och plantera dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men i vissa fall såmar sommarboende frön på egen hand. De gör detta i april, när hotet om frysning har gått. Lufttemperaturen bör variera mellan 18-21 grader Celsius . Fröet placeras i öppen mark och krossar det något med jord. Om planteringsmaterialet inte har klarat stratifieringsproceduren före detta kan du täcka sängen med polyeten. Efter 21 dagar visas de första skotten som sedan måste dykas.

Förutom att plantera i öppen mark kan du så frön till plantor . Under de sista dagarna i januari placeras planteringsmaterialet i kylskåpet i en månad och planteras sedan i behållare med lätt jord och täckt, utan att glömma att lufta det dagligen.

I detta fall bör temperaturen vara minst +20 grader, och grödorna måste fuktas med en sprayflaska. Plantor planteras i öppen mark på sommaren.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Genom sticklingar

Lychnis kan förökas genom sticklingar. För att göra detta måste du i juni välja skott från starka växter, minst 15 cm. Sektionerna på moderbuskarna behandlas med trädgårdshöjd eller krossat kol. De resulterande skotten placeras i dränerad jord, vattnas väl . Sådana buskar måste planteras på en permanent plats på hösten. Skärning är en mindre populär förökningsmetod, även om du kan hitta trädgårdsmästare som föredrar det, men fröbanan är fortfarande effektivare.

Bild
Bild

Uppföljningsvård

Det är inte alls svårt att ta hand om lichnis i det öppna fältet, du behöver bara komma ihåg några regler.

Vattning

Lychnis krona kräver inte frekvent vattning, det enda undantaget är en alltför varm sommar utan regn. Om det inte är varmt ute, vattnas det en gång i veckan, du behöver ungefär en hink med sedimenterat vatten. Du måste vattna så att vätskan inte kommer på blommorna och bladen . Under regnperioden kan du göra utan att vattna helt.

Kom ihåg att överdriven fukt kommer att vara dåligt för grödans hälsa.

Bild
Bild

Toppdressing

Som nämnts ovan är endast infertil jord lämplig för kronlychnis. Av denna anledning måste blomningen stimuleras med toppdressing. Gödsla två gånger: före blomningen och under den. Toppdressing före blomning bereds enligt följande: ta en matsked karbamid, kaliumsulfat och superfosfat, späd i en hink med vatten. MEN blommande foder inkluderar Agricola -gödselmedel och superfosfat, varje matsked vardera . Späds ut, som i föregående fall, och vattnas sedan vid roten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

Innan övervintringen lossnar jorden väl, samtidigt som ogräset rotas upp. Växtens övre del är helt avskuret och lämnar en liten stubbe. I allmänhet kan det noteras att anläggningen kommer att klara av kallt väder, men detta gäller bara de regioner där det faller mycket snö . Om det inte räcker eller inte alls, måste du täcka buskarna med grangrenar. Denna regel är obligatorisk för frottévarianter, oavsett snömängden.

Bild
Bild

Sjukdom och bekämpning av skadedjur

Det kan noteras att lychnis motstår sjukdomar på ett adekvat sätt, men dess vanliga problem är ruttnande av rotsystemet. Detta beror på överdriven vattning. Ruttnande sprider sig snabbt, vilket resulterar i svamp, rost, fläckar. I denna situation måste du omedelbart justera vattningen och behandla växten med fungicider. Om det inte finns något resultat måste sjuka buskar tas bort från marken och brännas.

Av skadedjur är den mest irriterande skadedjuret för trädgårdsmästare lövmask, som livnär sig på saften av blad och stjälkar . Du kan förstöra det med insekticider. Dessutom kan bladlöss och spindelkvalster, som parasiterar på alla grödor, orsaka betydande skada.

Inledningsvis kan du bekämpa dem med en infusion av tvål eller tobak, men om detta inte hjälper måste du använda insekticider.

Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

Likhnis krona, om den är korrekt planterad, förädlar och dekorerar alla områden. Det kan framgångsrikt planteras längs stigarna, dekorerat med bänkar, ett staket. Kulturen ser vacker ut som en del av en rabatt eller alpin bild. Det ser inte mindre elegant ut i enstaka planteringar, särskilt om flera olika sorter har valts . Från andra kulturer kan den kombineras med klockor, prästkragar, primula, nejlikor, fioler, asters.

Bild
Bild

Tänk på flera fotoexempel på användningen av lyhnis på webbplatsen

Här används kulturen som en del av rabatten, perfekt kombinerad med kontrasterande prästkragar

Bild
Bild

En utmärkt lösning för torra områden, kan planteras ensam eller i kombination med andra hårda grödor

Bild
Bild

Du kan vackert dekorera ett staket, en vägg i ett hus med ljusröda blommor, eller helt enkelt plantera dem på någon annan plats

Bild
Bild

Likhnis koronchaty i utformningen av vägar och gränser

Rekommenderad: